Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mezinárodní soutěž v zařizování rostlinných akvárií

 

Články » Mezinárodní soutěž v zařizování rostlinných akvárií   Vytisknout tuto stránku 

Mezinárodní soutěž v zařizování rostlinných akvárií

Publikováno: 18.02.2008 • Autor: © Hajná • Rubrika: Reportáže

Jak to všechno začalo

Když se řekne svatý Valentýn, většině lidí se vybaví romantická představa krásných chvil se svou drahou polovičkou, těm méně romantickým pak výlohy přezdobené srdíčky, plyšovými medvídky a dalšími komerčně propagovanými symboly lásky. „Můj“ letošní den svatého Valentýna se ale nesl v úplně jiném duchu (byť s mou drahou polovičkou).

Začátkem ledna jsem se dozvěděla o Mezinárodní soutěži v zařizování rostlinných akvárií. S tímto výborným nápadem, který nemá dosud v Čechách obdoby, přišla firma v akvaristice známá: „KAREL RATAJ, syn a otec“, a prakticky ji zorganizovat pomohli pořadatelé pravidelné výstavy akvarijních ryb v Hradci Králové.

S myšlenkou, jestli se jí zúčastním nebo ne, jsem si nepohrávala příliš dlouho, moje volba byla jasná.

Příprava na soutěž

První, ta „teoretická“, část soutěže probíhala doma, a u mne spočívala v tom, rozmyslet si, jaké rostliny (a hlavně JAK) vysázet do nádrže o daných rozměrech d. 50 x š. 30 x v. 35 cm. Barva pozadí byla daná, modrá. Co se týče použitého substrátu bylo na výběr. Ing. Karel Rataj nabízel jako základní substráty jeho Aquaclay ground a křemičitý písek rozumné zrnitosti, případně jejich směs. Pokud si chtěl ovšem někdo dovést substrát dle vlastních estetických představ (a že takoví zájemci byli), nebyl v tom žádný problém, nádrž na vás čekala potom prázdná.

Když jsem poslala panu Ratajovi své požadavky na rostliny a substrát, už jsem jen nedočkavě čekala až přijde čtrnáctý únor. Tentokrát na mne nečekal puget růží, ale krabice plná Hygrophily polyspermy, Anubiasů nana, Ludwigie repens, pár košíčků Lilaeopsis novae-zelandiae a jeden Aponogeton ulvaceus.

Den D

Na svatého Valentýna, ráno kolem osmé, vyrážíme já, Pavel Švarc (tau) a Matouš (jehož příjmení bohužel neznám) na trasu Praha - Hradec Králové. Kolem desáté už přijíždíme k cíli, kongresovému centru Aldis.

Přestože pro nás je ještě brzké „ráno“, tady nikdo nezahálí. Pan Rataj se nás hned ujal, ukázal nám, kde máme rostlinky a kde nádrže k osázení. Zbývalo už jen konečně se pustit do práce. Kvalita rostlinek, což byla jediná věc, které jsem se obávala víc než mého neúspěchu, mne musím přiznat velmi(!) mile překvapila.

Obecně se dá všechno, co se soutěže týká vyjádřit slovy : milé, přátelské, příjemné. Soutěžící si navzájem půjčovali potřebné (v mém případě zapomenuté) propriety, konstruktivně se kritizovali a v lepším případě dokonce pouze chválili.

Z počátku jsem si myslela, že slovo „mezinárodní“ je v názvu soutěže tak trochu jen pro potěchu oka, ale naši slovenští a polští kolegové mne z toho omylu vyvedli. Co se týče kolegů ze Slovenska, hlavním rysem, který je spojoval byli zajímavé a odvážné kombinace barev, kolegové z Polska vsadili na jednoduchost, která ne málo připomínala japonského akvaristu Takashi Amana.

Co je ale nutné říci je to, že ani „naši“ nezůstali nijak pozadu a všechna akvária byla povedená. Každé akvárium si určitě najde své zastánce i odpůrce, ale co bych vám určitě doporučila je přijet se na akvária podívat na vlastní oči. Jak už jsem napsala výše, výstava těchto čtrnácti rostlinných akvárií je spojena s pravidelnou hradeckou výstavou ryb, kde kromě pokoukání budete moci také leccos koupit.

Kde a kdy to vidět

Místo: Kongresové centrum ALDIS Hradec Králové

Termín výstavy: 16. 2. - 24. 2. 2008

Výstava bude otevřena: denně od 9.00 do 20.00 hodin, poslední den do 17.00 hodin

Příští víkend navštívím celou výstavu a ráda se s vámi podělím o fotografie jak rostlinných akvárií (včetně jejich pořadí v soutěži), tak vystavených ryb. Do té doby se musíte spokojit s fotkou mne a ještě zakaleného právě dosázeného akvária :-)

A příště se můžete zúčastnit i vy!

 

F

 

>© Tereza Hajná



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 18.02.2008 Upraveno: 18.02.2008 Přečteno: 4565x

Schválili: Bob66 ** 30.11.12 • alpaka ** 10.03.13 • Jarka *** 17.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
27.11.2018*****Akvária v Lausanne241x
14.01.2015*****Výstavní a prodejní akvaristická burza v Praze na Pankráci747x
25.02.2013*****Výstava akvarijních ryb v HK 2013354x
25.11.2012*****Akvária ve škole? Proč ne!955x
06.02.2014*****Pozor na škůdce při nakupování.92x
20.03.2007*****Setkání akvaristů v Brně608x
06.10.2015*****Prodejní výstava AKVÁRIUM 2015559x
04.10.2012*****Foto Akvárium 2012545x
31.07.2013*****Acquario Civico di Milano180x
26.09.2014*****Výstava Akvárium 2014844x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/507-mezinarodni-soutez-v-zarizovani-rostlinnych-akvarii