Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Oceanária v Dánsku: Hirtshals a Kodaň

 

Články » Oceanária v Dánsku: Hirtshals a Kodaň   Vytisknout tuto stránku 

Oceanária v Dánsku: Hirtshals a Kodaň

Publikováno: 13.09.2018 • Autor: © PitrisekFJR • Rubrika: Reportáže

Hirtshals – Nordsøen Oceanarium

Hirtshals je jedno z nejseverněji položených měst v Dánsku, leží na pobřeží Severního moře a je důležitou námořní spojnicí Dánska s Norskem a Švédskem. Pokud máte štěstí, lze na pobřeží spatřit divoké tuleně, ryby, hvězdice, chaluhy, a při opravdu velkém štěstí vás neušlapou turisté.

O poznání méně turistů je v místním oceanáriu s přiléhavým názvem Nordsøen Oceanarium. Jedná se o největší oceanárium v severní Evropě, bylo založeno v roce 1984 a je zaměřeno především na faunu a floru severního moře. V komplexu se nachází mnoho akvárií s objemem vody celkově přes 6 milionů litrů, přičemž největší z nich má 4,5 mil. litrů slané vody. Dojezd je zde velmi pohodlný, trasa je dobře značená, parkovacích míst je více než dost. Pokud vlastníte navigační přístroj, stačí zadat adresu Willemoesvej 2, Hirtshals, nebo GPS: 57°35'12.5"N 9°58'50.6"E. Pro bližší informace doporučuji navštívit stránky akvária: www.nordsoenoceanarium.dk .

Vstupné činí v současné době pro dospělé 160 DKK, což je asi 540 Kč, Děti do 11 let mají vstup poloviční, do dvou let pak zdarma. Odbavování na pokladnách jde velmi rychle a samozřejmostí jsou platební terminály. Ostatně Dánsko je, co se týče forem placení, velmi pokrokové a kartou lze zaplatit mnohdy snáz než hotovostí.

Po vstupu do objektu vás v prvé řadě praští do očí výzdoba. Je to vskutku letité akvárium, které má naprosto vším připomínat, že život na moři a speciálně život rybářů není nic s medem. Všude najdete sítě, lodní kola, kulatá okénka, tmavé barvy, mušle a tisíce dalších mořských dekorací. V některých místnostech jsou ještě papírové námořní mapy a všudypřítomná akvária s veškerým mořským i sladkovodním životem, které Severní moře nabízí. V každém větším akváriu naleznete potopený vrak lodi nebo letadla, staré kotvy, truhlice, a to vše velmi důkladně a věrně obaleno korály a řádně zrezlé.

F

Musím říct, že celý komplex je opravdu velmi zaměřen na rodiny s dětmi, takže tady najdete desítky a stovky tematických prolézaček, skrytých místností s úzkým průlezem, zařízených ve stylu pirátské kajuty (samozřejmě s alespoň jedním akvárkem), houpací sítě, lahve s rumem či jinou pirátskou pochutinou, kouzelné kompasy s hromadami dalšího harampádí. U všeho jsou samozřejmě popisky, pro ty zvídavé. Je možné si odzkoušet naprosto věrnou kopii lodního můstku, se všemi přístroji, kupodivu funkčními, nebo naprosto věrně imitujícími reálné funkce. Můžete si zde vyzkoušet opravdu pokročilý sonar, GPS lodní navigaci, rádio a mnoho dalšího z lodního vybavení.

Jako v každém větším akváriu nesmí ani zde chybět procházky tunely. Ty jsou zde hned dva a nabízejí odpočinek a relaxaci i s místem k sezení podél skleněných stěn.

V roce 2016 vyplavilo místní moře na pobřeží 17,4 metrů dlouhou mrtvolu velryby. Od té doby zde mají vystavenou a popsanou celou její kostru, a navíc k ní přidali úžasnou, obrovskou interaktivní 3D projekci, velmi, ale opravdu velmi reálnou, kde se vám jakoby za sklem prohánějí rybky, žraloci, velryby a veškerá zajímavá havěť oceánu. V čem je interaktivní? Před akváriem stojí mnoho stojanů s tlačítky, kde si můžete zahrát na malou mořskou rybku. Není to úplně jednoduché, protože se „narodíte“ opravdu malí a zvětšujete se požíráním všeho menšího. Samozřejmě vás může kdykoli sežrat kdokoli větší, takže i zde se (nejen děti) naučí, že život není peříčko. Každopádně mě musela od toho manželka rvát násilím, protože mé ego pochopitelně neuneslo, že mě několikrát po sobě zlikvidovala strašně zlá, vychytralá, perfektně koordinovaná a pekelně rychlá asi čtyřletá holčička.

F

Uprostřed komplexu se nachází obří akvárium, které má uvnitř údajně přes 10 000 ryb. Má objem 4,5 mil. litrů a je na něj vskutku impozantní pohled. Po asi hodinové konzultaci s místním krmičem rybiček, kdy jsem měl ke konci diskuze pocit, že by mě chtěl přidat do dnešního jídelníčku, jsem se dozvěděl mimo jiné i to, že se jim podařilo nastolit perfektní rovnováhu. Menší ryby se jim neustále množí, větší požírají ty menší, voda je kupodivu přímo z moře, nepotřebují používat žádnou chemii, jen obří čerpadla.

F

Tomuto obřímu akváriu vévodí několik měsíčníků svítivých (sunfish, mola mola). Je to asi 2 metry dlouhá ryba s hmotností okolo 1 tuny. Viděl jsem ji tam poprvé v životě a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli se mi líbí, nebo ne. Vpravdě jsem, co se rybích tvarů týče, děsná konzerva, takže tyhle výjimečnosti mě nechávají naprosto klidným, ale v tomto případě měla rybka nějaké zvláštní fluidum, takže jsem ji vzal na milost i přes její patvar, a ano, líbí se mi. Ne, do akvárka domů jsem si ji vzít nemohl ☹.

F

F

Až se nabažíte vnitřní expozice, můžete přejít na expozice vnější. Jsou zde bazény s lachtany a tuleni (málokdy poznám, kdo je kdo), a samozřejmě veliká atrakce, krmení této divé zvěře místními chovateli, kdy vám opět ego zaleze někde pod stůl, protože zjistíte, že i bez pomocí rukou hrají basket líp než vy. Kolem bazénků jsou opět všudypřítomné restaurace, toalety, přebalovací místnosti, hádací místnosti (to, když manželce vysvětlujete, že zrovna vy potřebujete doma mořské akva), usmiřovací místnosti (to, když vám ona vysvětluje, že samozřejmě ano, ale až poté, co dostavíte dům, vychováte děti a pak taky vnoučata a pravnoučata…) a mnoho dalších místností, u kterých jsem ani nezjistil k čemu slouží.

FF

Mnoho expozic se neustále tematicky mění v závislosti na státních svátcích. Dánové jsou velmi hrdý, pracovitý a nacionalistický národ, takže své státní i náboženské svátky berou opravdu velmi vážně. Vlajky visí na každém domě, na těch větších i několik, lidé neustále něco zdobí a dekorují, děti stále někde něco zpívají a recitují, a místní oceanárium není výjimkou. Pořádají se zde koncerty, bohaté školní programy, konference, vše za účasti tisíců rybiček.

Závěrem všem doporučím návštěvu tohoto zařízení, ať už sem pojedete jen kvůli akváriu, nebo pojedete primárně do Skagenu, což je nejvýše položené místo v Dánsku s nádhernými plážemi a jen 40 km odsud a pojedete kolem. Nečekejte ovšem hypermoderní středisko s počítačovými animacemi úplně ve všem. Tento komplex se snaží přiblížit věrnou realitu moře, a tak je to snad i dobře.

 

Kodaň – National Aquarium Denmark

Kodaň jako hlavní město Dánska jistě není třeba představovat. Leží na ostrově Sjælland, na východní hranici se Švédskem, a je největším městem Dánska. Dostat se sem není těžké, je zde perfektní spojení jak letecky, tak autem či lodí. Dánské ostrovy teď navíc spojují mosty, takže vám odpadnou starosti s trajekty.

Národní dánské akvárium se nachází na výjezdu z Kodaně do švédského Malmö, těsně před vjezdem na Oresundský most. Musíte být trochu ostražití, jinak přejedete do Švédska a zaplatíte tučné mýtné. Pro vlastníky navigací opět uvádím buď adresu: Jacob Fortlingsvej 1, Kastrup nebo GPS: 55.638368, 12.655842. Pro bližší informace doporučuji navštívit stránky akvária: www.denblaaplanet.dk .

F

Po příjezdu vás uvítá opravdu futuristická budova, s velkým parkovištěm okolo. Vstupné je pro dospělé 170 DKK (580 Kč), pro děti 3-11 let pak 95 DKK (323 Kč). Fronty do areálu jsou rozděleny na běžnou (lidé bez lístku) a expresní (lidé, co mají lístek zakoupený online). Lístek si můžete lehce zakoupit i mobilem při stání ve frontě, a pak jednoduše předejít frontu. Areál je obrovský, návštěvníků se zde vejde opravdu mnoho.

F

Akvárium v Kodani vzniklo již v roce 1934 a postupnými modernizacemi se přetransformovalo na hypermoderní komplex doslova protkaný moderní technikou. Poslední velká modernizace proběhla v roce 2013, nicméně neustále přibývají nové expozice a nová technika. Celkový objem akvárií je zde něco přes 7 mil. litrů a je rozdělen na 53 nádrží, ve kterých žije 20 000 živočichů ze 450 druhů. Objem největšího akvária je 4 mil. litrů.

Po vstupu do budovy se ocitnete v kruhové místnosti s východy do jednotlivých sekcí. Celý komplex je velmi dobře barevně a písmeny rozdělen na A: Severní jezera a moře, B: Oceán, C: Tropické řeky a jezera. Každá část komplexu je jedinečná a perfektně přizpůsobená svému zaměření, a to i barevně. Působí to na vás všemi smysly. Všechny popisky jsou řešeny formou dotykových obrazovek, jsou velmi interaktivní, v mnoha jazycích a s nádhernými fotkami. Takto je možné o každém druhu živočicha či rostliny v dané expozici zjistit maximální množství informací velmi rychle a přehledně. Předpokládám, že dalším krokem bude holografické 3D zobrazení, prozatím si však návštěvníci „musí vystačit“ i takto.

F

F

Každá část expozic je pak ještě detailněji rozdělena dle výskytu, např. na rybníky, jezera, potoky a říčky, útesy, otevřená moře nebo dle druhů živočichů. Prostě tam má každý svůj malý koutek. Samozřejmě se opět ve velkém myslí i na děti (všeho věku), jsou zde otevřená mini akvárka s obsluhou, kdy si může dítě nechat uštípnout kus prstu vzteklým krabem, případně po sobě házet hvězdicemi, šprtat do oka chobotnici a další podobné legrácky. Pevně věřím, že je to nějaké nápravné zařízení pro zlobivé živočichy, jelikož setkání se stovkami nadšených a zvědavých dětí bych nepřál ani svému nejhoršímu nepříteli.

F

Po přechodu do tropické zóny na vás okamžitě dýchne teplo a vysoká vlhkost. Venkovní skleníková část je bohatě prorostlá tropickou zelení, hučí zde malý vodopád a můžete se zúčastnit krmení obřích arapaim, případně nahlédnout přes opravdu nízké zábradlí do akvária s více než tisícem piraní. Pevně věřím, že některé příliš zvídavé ratolesti slouží tu a tam jako zpestření jídelníčku těchto krásných rybek.

FFF

Z tropické oblasti lze přejít přímo ven na pobřeží, kde na vás čeká plovoucí molo s pohodlnými lehátky a opět neskutečná zábava nejen pro ratolesti. V kbelících máte dřevěné pruty se špagátem, na který přivážete kousek návnady, jež je samozřejmě zdarma v kyblíku vedle prutů, a hurá na lov krabů na skalnatém pobřeží. Vy se sluníte a pohupujete na vlnách a vaše ratolesti (manželé, partneři, kamarádi) vytahují malé kraby z mělkého dna moře. Krabi tento zdroj potravy zřejmě znají a mají to i jako adrenalinovou zábavu. Postup je vždy stejný. Nahodit „udici“ do vody, chvilku s návnadou poskakovat po dně (to jde dětem znamenitě), vytáhnout kraba, kterému se zachtělo návnady, pohladit si kraba, zařvat, nadávat v jazyce vám nejbližším, upustit kraba do vody, pofoukat si štípanec a utíkat pro další návnadu. A takhle stále dokola dokud vás to neomrzí, nebo nepřijde déšť, nebo vás nevyženou.

Pokud se z jakéhokoli důvodu ještě dostanete od krabů zpátky dovnitř do akvária, přejdete do části Oceánů. Zde na vás čeká obrovská nádrž, skrze kterou ještě vede oblíbený skleněný tunel. Vzhledem k tomu, že se jedná o komplex téměř nový, jsou všechna skla čistá, nepoškrábaná a výhled impozantní. Dýchne na vás chlad a pocit malosti oproti té obrovské mase vody.

F

Život je zde velmi bohatý a pod klenbou z temně modré vody lze strávit skutečně hodiny pozorováním ryb od maličkých sardinek, přes rejnoky, žraloky, mořské želvy až po kompletní osádku z pohádky „Hledá se Nemo“. Ti jsou samozřejmě pro lepší názornost umístění do dlouhého a velmi dobře osvětleného akvária se spoustou korálů, sasanek a všeho, co k tomu patří. V momentě, kdy usednete před půlkruhové, mnoho metrů dlouhé akva s třepotajícím se životem v nepřeberných barvách, zjistíte, že už jste skálopevně přesvědčeni o tom, že přesně tohle prostě doma bude. Hned poté s hlubokou úctou a obdivem žasnete nad vytrvalostí vašich partnerů a partnerek, které vám nepochopitelným způsobem obejdou veškeré vaše pádné argumenty i s dokonalým řešením technických problémů s umístěním v domě a rozmluví vám pořízení mnoha desítek tun slané vody do střešního bytu v sedmém patře.

FFF

F

Celému komplexu vévodí největší akvárium, před kterým je mnoho laviček kaskádovitě uspořádaných, kde se konají přednášky o celém komplexu a především o životě v něm. Čelní stěna velkého akvária má 16x8 metrů a tloušťku skla 45 cm. Hraje zde velmi tichá a příjemná hudba a umocňuje zážitek z pozorování života před vámi, respektive nad vámi, a všude kolem vás.

F

F

Abych nezmiňoval jen obří projekty a krásu velkých ryb, které běžně nepotkáte, je komplex doslova posetý malými výklenky s ještě menšími nádržemi se spoustou mořských koníků, ráčků, krabů, malých ryb ať už sladkovodních nebo mořských, rostlinek, bezobratlých živočichů, krevetek, přírodních i umělých kýčovitých dekorací a především křišťálově čisté vody a naprosto čistých skel.

Za celou návštěvu jsem snad kromě plánovaného exhibičního programu a krmení ve velkém akváriu (které se mimochodem děje z nafukovacího člunu na hladině) neviděl jedinou údržbu. Odhaduji, že všechno dělají mimo otevírací dobu, takže v noci.

V komplexu se nachází samozřejmě bohaté zázemí, různé restaurace, opět spousty místností s neurčitým účelem, mraky cedulí upozorňující na nebezpečí pádu ze schodů, kterých si všimnete, až když máte kotník velikosti medicinbalu, mnoho odpočívadel a laviček, malé divadlo z betonových schodů s jevištěm plným skotačících vyder a další vymoženosti, na které si už ani nevzpomenu.

Po mnoha hodinách strávených v tomto akváriu musím říct, že bylo jedním z nejkrásnějších, jakém jsem kdy viděl, a opravdu vřele je každému doporučím, ať už má rád ryby, nebo ne.

Na závěr se musím omluvit za kvalitu fotek, ne vše jsem fotil foťákem, jelikož se mi akorát tam pokazil, a ne vše fotky jsou mé, protože, aby toho nebylo málo, ještě jsem si stihl některé při přenosu do PC smazat. Pevně věřím, že mě za to nikdo nebude kamenovat, snažím se jen doplnit své zážitky i o pár obrázků.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 24x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.09.2018 Upraveno: 13.09.2018 Přečteno: 184x

Schválili: Jája ***** 13.09.18 • Mrakoplash ***** 13.09.18 • vaclav ***** 13.09.18 • romant ***** 13.09.18 • ctibum ***** 13.09.18

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
30.12.2011*****Výlet do ZOO Braník806x
11.05.2014*****USA- Monterey Bay Aquaruim380x
06.07.2017*****Velká akvária v zahraničí (Barcelona, Dubaj, Německo - Legoland)337x
22.12.2019*****AkvaEXPO 2019 RK305x
09.02.2013*****Po letech na výstavě v HK (2013) (část 1)658x
10.01.2017*****ZOO Braník - aneb cestou na setkání akvaristů v Praze - díl druhý498x
05.12.2012*****FAUNA-FEST Žilina398x
26.09.2014*****Výstava Akvárium 2014844x
10.10.2008*****1. akvaristický sraz v Liberci2332x
10.12.2013*****Georgia Aquarium - Atlanta230x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1753-oceanaria-v-dansku:-hirtshals-a-kodan