Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - rostlinná 300vka

 

Prezentace » dvorak » rostlinná 300vka » Nápověda 

Hlavní fotka



rostlinná 300vka

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: dvorak   Kategorie: Rostlinné akvárium
Zapsáno: 20. 6. 2016   Aktualizace: 22. 12. 2016 Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 445   Počet palců: 0
Založení: 20. 6. 2016   Stáří: 7 let a 11 měsíců
Objem: 300 litrů   Čistý objem: 270 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 15+1   Komentářů: 3
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 50 cm x 50 cm

Popis: Nedostatek času kvůli pracovnímu vytížení, nefunkční filtr, hladina zarůstající parazitující Lemnou Minor. To vše dohromady udělalo v mém akváriu své a mě zbyly jen oči pro pláč. Proto jsem se rozhodl pro radikální zákrok a akvárium založit zcela od začátku a trochu jinak :)

Biotop: smíšený. V akváriu budou/jsou rostliny jak s původem z Afriky tak z Asie. Mám převážně nenáročné rostliny, proto není potřeba nijak hrotit biotop a ladit akvárium do podmínek pro danou lokalitu nějak specifických.

CO2: V mé akvaristické historii se moje zkušenosti s CO2 dostali k aplikování CO2 z láhve na šlehačku. Nijak valný efekt jsem nezaznamenal (špatná konstrukce, špatné dávkování, atd.) a tak jsem pojal názoru, že je to pro mě zbytečné - rostliny mi pěkně rostou i bez CO2. A až se jednou k CO2 odhodlám, půjdu do nějakého profi setu :)
EDIT: 2.11.2016 - konečně jsem se odhodlal a zakoupil pořádný set na dávkování CO2. Snad díky tomu budou mé rostlinky ještě krásnější a ještě koukatelnější. Než doplním nějaké informace ohledně mého nového CO2, můžete si o tom zatím přečíst v mém deníku ze dne 2.11.2016

Dekorace: tvoří samozřejmě rostliny, potažmo kořeny, na kterých jsou některé z nich uchyceny. A samotné akvárium je dekorací samo o sobě :)

Dno: Říční štěrk bez jakéhokoliv vylepšení v podobě práškových hnojiv jak je teď trendem při zakládání avkárií v ADA stylu.

Filtrace: AQUA NOVA vnější filtr NCF-1500. Filtrační média budu postupně upravovat k obrazu svému :)

Hnojení: Nepravidelně hnojím PMDD. Množství dávky jednotlivých komponent musím teprve vyladit.

Chemie: NOPE!

Krmení: -rozpracováno-

Osvětlení: Při koupi akvária jako setu byl součástí akvarijní kryt s osvětlením 2 x 30 W. Toto jsem vylepšil o Glomat Controler = 2x 54 W. Při současném svícení to tedy dělá 160 W ... tj. 0,6 W/l. Dobu svícení jednotlivých dvojic zářivek budu upravovat na základě pozorování chování rostlin :)

Pozadí: Černá samolepící fólie.

Stojan: Diversa 300

Topení: zatím v akváriu nemám. Nejpozději do podzimu bude :)

Údržba: Zcela nepravidelná spíš až náhodná údržba akvária spočívá v odkalení a výměny alespoň 50 litrů vody. Dle nálady až 1/3 vody je vyměněna.

Poznámka: hergotweb.webnode.cz

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(14)
Složka
Ostatní

(8)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Složka
Rostliny

(6)
Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
28.11.2016
Pár hodin po údržbě
Pár hodin po údržbě
27.11.2016
měření hodnot vody 27.11.2016
měření hodnot vody 27.11.2016
06.11.2016
05.08.2016
16.08.2016
Ludwigia repens se pěkně červená :)
Ludwigia repens se pěkně červená :)
26.06.2016
03.08.2016
Moje obnovená sbírka testů vody :¨)
Moje obnovená sbírka testů vody :¨)
20.06.2016
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
14.12.2016
Hyg. cor. minima
Hyg. cor. minima
12.12.2016
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne wendtii
12.12.2016
Ludwigia repens
Ludwigia repens
10.11.2016
-
-
10.11.2016
Odumřelý list Echinodoru amazonského
Odumřelý list Echinodoru amazonského
10.11.2016
Odešlý list Microsoria
Odešlý list Microsoria
Videa
NahoruDeníček
22
12.2016
Náhled
Včera jsem prováděl údržbu. Ludwigiia značně narostla a tak bylo potřeba ji zakrátit. Tradičně mě bylo líto stříhat takové pěkné rostliny, ale utěšuju se tím, že zakrátko zase "znádherní". Když už jsem byl v akva, tak jsem zakrátil i hygrophily. Také to trošku potřebovali a zakrátil jsem je tak, aby obrazily a zahustily se. Ostatní rostliny jsem nechal v klidu. Neviděl jsem potřebu nějakým způsobem je upravovat. (zatím) :)

A když už jsem u toho, včerejší prostřihávání jsem si zaznamenal i na video. Nutno podotknout, že mizerné osvětlení, které při údržbě používám si vyžádalo razantní snížení kvality videa a tak je v takové kvalitě, jaké je, ale něco se přeci jen dá vypozorovat :)

Tu je odkaz: www.youtube.com/…
12
12.2016
Náhled
Dnes jsem se vyloženě akvárkem kochal. Jak si bublinky CO2 pěkně plavou v proudu vody z filtru míhajíc se okolo červených vrcholků Ludwigie a doplouvající až ke svěže zeleným Hygrophilám a tmavě zeleným Microsoriem s Anubisy. Pro mě skutečně pěkný pohled. Jsem rád, že se akvárku teď tak daří. Přikládám "koláž" fotografií, aby jste i vy mohli pěkně porovnat, jak se akváriu daří. Horní fotografie pochazí z 28.11. kdy jsem prováděl "větší" údržbu a dolní fotografie je aktuální stav akvárir. Změna, která je patrná (na první pohled především na Ludwigii /uprostřed/), vznikla v průběhu 15 dní.

A ano, podle spodní fotografie - tedy aktuálního stavu - je zřejmé, že je už zase zapotřebí údržba. No ono údržba - bude stačit zastřihnou Ludwigii a zase upravit Hygrophilu. Zítra nebo o víkendu budu mít volno, a tak musím naplánovat akva chvilku :)
28
11.2016
Náhled
Dnešní údržbu akvária jsem vzal zodpovědně a věnoval jsem se mu celých 5 hodin. Lehké proprání filtračních náplní, radikální prostřižení rostlin (Ludwigie a Hygrophili), odkalení a výměna 70 litrů vody a očištění předního skla.
Také jsem připravil nové roztoky pro automatické hnojení. 1. láhev 2,5 litrů obsahuje 100 gramu FEROX complete a 39 gramů MgSO4(7H2O) přičem dávkuji denně 10 ml a 2. láhev 1,5 litrů obsahuje 10 gramů KNO3 a 10 gramů KH2PO4 přičemž dávkuji denně 5 ml.
Také jsem k rostlinám aplikoval celkem 7 tablet NPK. 2 tablety na levou stranu - k Microsoriím a Anubisům a pak k Hygrophilám v pozadí. 2 tablety mezi Ludwigii. Po 1 tabletě ke každému trsu Cryptocoryn a 1 tabletu k Echonodoru Argentýnskému.

Z dnešní náročné údržby mám opravdu radost :) Snad se tato pozitivní nálada přenese na rostlinky a budou i nadále pěkně růst :)

V přiložené fotce jsou 4 rostliny Hygrophily z pravé strany. K porovnání jsem přiložil klasické spínací hodiny. Rostliny jsou opravdu velké a nadělal jsem z nich spousty řízků, které jsem zasázel zpět do akvária jak do levé strany do pozadí, tak i na pravé straně u pozadí jsem vytvořil Hygrophilový lesík.
27
11.2016
Náhled
Dnešní měření plné překvapení a rád bych se ke každé hodnotě vyjádřil zvlášť - tj. udělal si ke každé naměřené hodnotě i nějakou poznámku.

Fosfor - vysoká hladina fosforu přetrvává pravděpodobně pro to, že jsem do akvária nasypal kuličky Osmocote s obsahem fosforu kolem 4%. Ale vzhledem k dostatku ba dokonce nadbytku také ostatních prvků by to mělo být snad v pohodě.

Železo - se konečně odlepilo od nuly. Za vinu to dávám právě hnojivu Osmocote. Byť udávaný obsah železa sotva půl %, tak se zdá, že to zapůsobilo.

Oxid uhličitý - hodnota CO2 mírně klesla, stále je však obsah CO2 v naprostém pořádku a určitě není potřeba tento mírný pokles řešit. Je to také asi pro to, že jsem jednak snížil dávkování CO2 a také pro to, že se rostliny rozrostli a zamezili tak plnému stoupání bublinek oxidu uhličitého do proudu vody z filtru. Takže je v podstatě i zmírněna distribuce plynu po akváriu. A i to má určitě vliv na mírný pokles naměřené hodnoty.

NO3 - je to pár dní co jsem přestal do akvária dodávat NO3 abych připravil nové dávky hnojiva PMDD. Ovšem hnojivo Osmocote, ve kterém je obsaženo nejvíce právě dusíku, je stále v akváriu a jak se zdá tak na fosfor a železo "funguje". A tak "nízká" hodnota NO3 mne docela udivila. Bylo by špatné, kdyby zrovna dusík, který je obsažen snad v každém druhu hnojiva, se pro mě stal limitním prvkem brzdící růst rostlin. Hlavu ale nevěším, protože vím, že až zítra zase zapnu automatické hnojítko tato hodnota zcela jistě stoupne.

Draslík - vysoká hodnota draslíku není, podle toho co jsem naštudoval a pokud se mílím tak mne prosím v komentářích opravte, na škodu. Je to jeden ze tří nejdůležitějších prvků potřebných pro růst rostlin a ani jsem nikde nevyčetl že by byl pro ryby nebezpečný. Vysoká hodnota je způsobena tím, že jsem hnojil PMDD prvky a draslík je obsažen v každém prvku, a tak je jeho vysoký obsah logický. Zítra budu míchat nová hnojiva a také upravovat dávkování, což by mělo udržet draslík na přijatelné úrovni.

Zítra se také chystám provést takovou větší údržbu akvária včetně výměny minimálně 30% vody, což bude mít za následek snížení obsahu většiny prvků. To však brzy dožene hnojivo osmocote, které jsem do akvária nasypal, jelikož má dlouhodobý účinek a také hnojivo PMDD které od zítra hodlám v nových poměrech a v novém dávkování začít do akvária dodávat.
24
11.2016
Udělal jsem si radost a dnes mi byl doručen balík. Balík obsahoval, jak můžete vydedukovat z nákladů, hnojivo Ferox a NPK v tabletkách do štěrku. Dále pak prohnuté nůžky pro pohodlnější práci při zastřihávání rostlin a pinzetu pro snažší sázení rostlin. A nakonec i stšrku se žiletkou, abych mohl oškrábat tu řasu, která mi roste na předním skle a kazí tak pohled do akvária :) Už se i celkem těším na víkendovou údržbu :)


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele       smazané (1)

didien007 Re
27.12.17 8:22
zato ty smích
Archa Re
26.6.16 16:51
velmi pekne to vyzerá potlesk nech sa darí
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/25431