Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Parachromis motaguensis & spol

 

Prezentace » Felix » Parachromis motaguensis & spol » Nápověda 

Hlavní fotka



Parachromis motaguensis & spol
Majitel: Felix   Kategorie: Netradiční nádrž
Zapsáno: 4. 8. 2015   Aktualizace: 29. 2. 2024 Nové fotografie 
Počet návštěv: 12660   Počet palců: 37
Založení: 4. 8. 2015   Stáří: 8 let a 7 měsíců
Objem: 375 litrů   Čistý objem: 0 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 43 uživatelů
Fotek a videí: 434+98   Komentářů: 1235
*     *     *     *


Rozměry: 150 cm x 50 cm x 50 cm

Popis: Tato prezentace je zaměřena na zmapování životů obyvatel několika akvárií, především rozvětvené rodiny velkých masožravých kančíků Parachromis motaguensis (náležících do amphilophinní linie tribu Heroini), vysoce inteligentních ryb s vyhraněnými osobnostmi a nezřídka odtud pramenící špatnou pověstí, při dodržení určitých zásad ve většině nezaslouženou. Spolu s několika dalšími cichlidami je doplňuje pětice afrických bichirů, relikt rané fáze evoluční radiace paprskoploutvých, podobajících se některými znaky rybám lalokoploutvým (svalnaté násadce ploutví) a v jiných aspektech obojživelníkům (plně vyvinuté funkční plíce, v prvních měsících života též vnější keříčkovité žábry). Rozměry uvedené v kolonce výše představují jen jakýsi průměr v parametrech nádrží pro dospělé rybky, vedle nich je zde i proměnlivý počet menších akvárií pro odstavená mláďata anebo perlovky našeho malého. Nechci je ovšem sčítat a souhrnem objemů vytvářet mylný dojem obří nádrže, což by ani nebylo dost dobře možné bez častého přepisování...
Vzhledem k přirozené povaze chovu dominujících teritoriálních kančíků přestavujících co chvíli svá území a cílevědomě likvidujících jakýkoli náznak vegetace (tou se sice neživí, v loveckých revírech jim ale překáží ve výhledu a manévrování při prudkých výpadech na kořist z úkrytů), jsou jejich příbytky podřízeny preferencím nejen druhu ale přímo konkrétních jedinců, aby se v nich cítili co nejlépe. Díky tomu začaly interiéry velmi záhy připomínat habitaty obsazované těmito rybami v přírodě a fungovat vlastním specifickým způsobem (v zásadě by se daly nazvat biotopními, tomu pojmu se ale raději vyhýbám). Z toho důvodu nejde a v principu ani nemůže jít o akvária dekorativní v zavedeném slova smyslu - divočáky také nikdo soudný nevypustí do okrasné zahrady ;).
Snímky a videa jsou bohužel děs běs z mobilu - před časem mi odešel foťák. Laskavý návštěvník prezentace snad promine, ale bude s nimi muset vystačit. Peníze, které neinvestuji do drahého aparátu a dalšího vybavení na výrobu pěkných obrázků, mohu totiž mnohem účelněji využít pro potřeby našich zvířátek.

Biotop: V rámci možností jsem se pokusil napodobit stanoviště jaká naše rybky ve své domovině upřednostňují. Něco jako podemleté břehy se spoustou úkrytů ze spadaného dřeva, částečně krytou hladinou a rozptýleným tlumeným světlem lesních zákoutí.

Dekorace: Vše je podřízeno potřebám rybiček, slouží nějakému účelu, nic zde není jen pro efekt. Užité kořeny a pařezy jsou převážně borové a smrkové z rašeliniště i vhodných lokalit z blízkého lesa (vývraty), akátové z chajdy a někde je (tuším) ještě pár kousků vrby. Pouze dva z menších kořenů jsou jakési tvrdé tropické dřevo ze zverimexu (dárek). Jako úkryty menším rybkám slouží též četné skořápky kokosu, hladiny stíní plovoucí korková kůra doplněná buďto trvale plovoucími (smolné kapsy) nebo mezi stěny zaklíněnými kořeny.

Dno: Převažuje jemný žulový písek pocházející z eroze svahu, nabíraný v náplavových místech čtyřkolkami zdevastované lesní cesty po které chodívám na chajdu a kupovaný písek určený pro dětská pískoviště. Propírání sice zdlouhavé, výsledkem je ale relativně tmavý a měkký podklad, jaký pro bagrující rybky považuji za optimální. Ten je namixován menším množstvím kačírku (samečkům se dobře přenáší a kupí při budování ochranných valů pro matky s mláďaty) a mramorovou drtí poskytující potřebný vápník (frakci 4-7 mm z květinářství drtím v hmoždíři na 2-3 mm, ručním zpracováním získává přirozenější vzhled a zrnitost optimální k použití do směsi). Pro další ztmavení doplňuji drobným čedičovým štěrkem o průměrné zrnitosti kolem 2 mm.

Filtrace: Biomolitany poháněné vzduchovacími motorky UniStar AIR 2000-4, ve větších nádržích kombinované s vnitřními filtry Resun Magi Jet 700 a 1000, v malých jejich objemům úměrnými menšími typy od stejného výrobce, kde jsem původní náplně nahradil vlastními (ve dvou akváriích ještě slouží stařičké AquaEly z devadesátých let). Molitaňáky napomáhají biologickému odbourávání škodlivin, druhé pak rychle stahují hrubší nečistoty a vytváří obyvatelům řek vítaný proud (akvária jsou rozčleněna do zón s rychlým či naopak slabým prouděním, rybky si tak mohou podle chuti volit v které sekci budou aktuálně pobývat). Nic značkového, svůj účel ale plní velice dobře a potichu ;)

Krmení: Z živých krmiv "kostní červi" (larvy masařky obecné Sarcophaga carnaria), cvrčci, švábi, smýkaný hmyz, žížaly, nítěnky, patentky (i mražené), pro drobná mláďata též vodní blechy. Z mražených krmiv ančovičky (sardel obecná) Engraulis encrasicolus, gavůni štíhlí Atherina boyeri, hlavačky Eleotris melanosoma, drobné krevetky Macrobrachium lanchesteri, občas i větší Penaeus vannamei, dále krájená a strouhaná kuřecí srdíčka (uhynulí vodní a příbřežní ptáci, např mláďata vypadlá z hnízd, nejsou v jídelníčku větších dravých ryb ničím až tak výjimečným a tohle je snadno dostupný ekvivalent pro příkrm) aj. Z umělých Hikari Cichlid GOLD Large a DAJANA Insect Superfood Tropical flakes, pro všežravé perlovky přidávám k výše vypsanému okřehek, NUTRIN Aquarium Algae Lentils a Tropical Soft Line AFRICA Herbivore sinking chips (bohaté na balastní látky)... Čerstvě rozplavaný plůdek rozkrmuji natvrdo vařeným žloutkem, druhý až třetí den přechází na jemnou drť z rybích vnitřností a masa (drobní korýšci jako žábronožky apod se mi u nejmenších motagujců jako základ nutričně neosvědčili, na řadu přichází o něco později jako vítaný doplněk).

Osvětlení: Obyčejné zářivky a úsporné žárovky se spektrem "denního světla". U stínomilných ryb v nádržích bez vodních rostlin, nepočítám-li plovoucí, není víc potřeba.

Pozadí: V současnosti převažují prosté sololitové desky natřené tmavě zelenou barvou. Ta je pro ryby uklidňující a po určité době navozuje dojem pohledu do prostředí řeky lépe než nezřídka kýčovité tapety. Trojrozměrná pozadí, která jsem si od dětství vyráběl a tři dekády preferoval před vším ostatním, zde velice záhy ukázala své praktické limity, takže jsem od nich upustil. Nejjednodušší řešení se nakonec ukázalo nejlepším.

Stojan: Dřevěné konstrukce převážně vlastní výroby (ze smrkových prken). Nosnost srovnatelná s kovovými stojany, ovšem s neporovnatelně nižší hmotností ;)

Topení: Topná tělíska s termostaty, 26-27 °C. V letních měsících vypnutá, mimo ně je u motagujců zaveden noční pokles teploty na pokojovou. V mírnější verzi tak supluji výkyvy typické pro většinu jejich domovského areálu, kondici rybek to prospívá.

Údržba: Každodenní, proměnlivá dle potřeby. Tito obyvatelé poměrně rychle tekoucích řek a potoků mají rádi čerstvou vodu, proto jim výměny dopřávám kdykoli to jen jde. Odměnou je jejich spokojenost a pevné zdraví.

Voda: Mokrá :-D
Přímo z kohoutku teče měkká, mírně kyselá, v kojenecké kvalitě, nechlorovaná - důvod, proč jsou časté výměny většího objemu nejen bez rizika možné, ale u říčních "obrů" s velkými počty mláďat i žádoucí. Jediné úpravy, o které se nestará už samotný interiér nádrží, provádím u sekundárně sladkovodních SA cichlid, osidlujících i brakické vody, přídavky kuchyňské soli (sůl určená pro mořskou akvaristiku se mi neosvědčila, při počátečních srovnávacích pokusech moty opakovaně a jednoznačně upřednostnily chuť výše zmíněné), sloužící mj jako "přírodní" desinfekce a prevence kožních onemocnění.

Poznámka: V trvalé nabídce jsou mladí Parachromis motaguensis z našich odchovů. Rovněž je vítána možnost výměny nespárovaných odrostlých rybek za nepříbuzné jedince.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(433)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Hemichromis guttatus

(19)
Složka
P. multifasciatus

(9)
Složka
Polypterus senegalus

(35)
Složka
Astronotus ocellatus

(21)
Složka
P. motaguensis

(326)
Složka
Seznamte se :)

(23)
Fotky z reprezentativní složky: Seznamte se :)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
Videa
NahoruDeníček
9
3.2024
Plůdek Čudly a Zrzka se co nevidět rozplave, jejich starší ratolesti se mi ale podařilo pochytat teprve dnes. To jsem si nejprve všiml celé skupinky (konečně!) na nejvzdálenějším možném místě od hnízda, totiž v těsné blízkosti filtru, zatímco oba rodiče stáli těsně nad maličkými. Hned jsem vzácnou příležitost popadl za pačesy a bez prodlení strkal do akvárka skleněnou přepážku. Muhehehe, nakonec je teda zachráním, teď to bude docela brnkačka. No, to jsem ale podcenil svůj anatomický nedostatek v počtu chápavých končetin - současně v jedné ruce zdvižené světlo (tak nějak jsem potřeboval dovnitř i vidět), ve druhé a třetí skleněnou tabuli, čtvrtou rukou opatrně posunout pařízek abych mohl přepážku ukotvit, zatímco pátou... "Jé, hele, voni mi skulinou foukli k rodičům!" hmm :-D
Dokončil jsem započaté, zmíněný pařízek rovnou vytáhl, stejně tak filtr a přepážku nechal pootevřenou. S jistotou dávkou trpělivosti se nakonec zadařilo, mláďata po chvíli "vrátky" vplula kam bylo třeba a jakmile jsem přepážku dovřel, opatrný odchyt byl jen otázkou minut. Pak jsem akvárium vrátil do původního stavu a pro všechny zúčastněné bylo vyhráno. Rodiče naštěstí po celou tu dobu zůstali naprosto klidní, hledící si pouze miminek :-)

Odlovených Zrzčat je osm, vzrůstem značně nerovnoměrných - tři velká, čtyři malá a jedno pidi. Dal jsem je k tomu mladému od Broučka (jinde by buď ostatní snědla, nebo byla naopak snědena sama... prostě taková pitomá velikost hmm ). Kombinace se zmíněným mě sice poněkud mrzí, pravděpodobně jej zanedlouho nebudu schopen rozeznat, na stranu druhou ale jeho samého společnost potěšila - hned se pěkně vybarvil a přidal k těm velikým :-)
Na to konto jenom doufám, že aspoň na Drobka s Malenkou ještě chvíli jaro nepoleze - pokud by vyvstala nutnost evakuovat i jejich cca 30 boubelatých a k rodičům důvěřivých mláďátek, neměl bych jinou možnost než je sesypat s výše uvedenými. V kumbálu mám sice na třídění odstavených připravena čtyři prostorná akvárka, jenže už pár měsíců absolutně nemám čas vyrobit stojany... Zkrátka nestíhám hmm
29
2.2024
- Beruška s Broučkem si od zmínky ve včerejším zápisu opravdu pospíšili, před polednem jsem na jejich oblíbeném místě objevil novou snůšku... a v celém akváriu jen skupinku osmi maličkých (v četných úkrytech jich bude víc, no ale i tak) hmm
V tomhle jsou ti dva hrozní. K sobě navzájem sice vždy pozorní, jemní, dokonale harmonizující, o jikry dokonce pečující společně (což u jejich druhu není úplně běžné), stejně jako zpočátku o malé. Už pár týdnů po rozplavání o ně ale pravidelně ztrácí zájem, nadále se chtějí zas věnovat jen jeden druhému. Úměrně tomu se obratem začnou chystat k nové snůšce a stávající droboť bezprostředně před ní vyhubí (toho izolovaného prcka si budu hýčkat, dík otcovo genům je pro zdravé pokračování Potvůrkova rozrodu nesmírně cenný... snad nebude v dospělosti opakovat chyby svých rodičů).
Oproti Broučkovu bratru a Beruščině sestře, Drobkovi a Malence, kteří jsou naopak neuvěřitelně starostlivými rodiči, pečujícími o své ratolesti klidně i dost přes půl roku, je to rozdíl bijící do očí.

Na straně jedné mi sice dík tomu odpadá hromada starostí kam s odstavenými a dochovanými mladými (okolo tak 12-ti cm už to mezi nimi, až na vyjímky, nedělá dobrotu), na tu druhou ale... Věčná škoda pěkných nadějných rybiček :-O

- Čerstvou snůšku mají i Čudla se Zrzkem. Na tu jsem dnes přišel náhodou, při odebírání okřehku z hladiny totiž vzal pantáta síťku útokem s takovou razancí, až mi ji málem vytrhl z ruky :-D
To u něj nebývá zvykem, většinou se jim můžu vrtat v akvárku jak chci a on jen v klidu přihlíží kousíček bokem, takže jsem zbystřil. A ono jo, vzadu v rohu mají zašité úhledné hnízdečko. Hned jsem jim vyměnil stávající ledkové světlo za tlumenější zářivkové, ať tam mají větší klid :-)
Tentokrát se zjevně rozhodli odchovat, už dost velká mláďata drží od snůšky co možná nejdál. Sice je (zatím) nenapadají, až se ale tato začnou držet výhradně jen na opačné straně nádrže, dám tam přepážku a projistotu všechna odlovím. Počítám, že to bude už zítra :-)
28
2.2024
Plachá Kráska se bohužel ani v menším a členitějším akváriu po Ríšovi a Žabce necítila příliš komfortně, viditelně jí vadila samota. Po delší úvaze jsem ji proto přestěhoval k Modráskovi, který ji naštěstí přijal až nezvykle klidně, od počátku se k sobě chovají přátelsky. Poměrně často jsou k vidění spolu, pokusy o párování jsem ale doposud nepozoroval, vzájemně si prostě jen dělají vítanou společnost. To je vzhledem k jejich příbuzenskému poměru (je jeho matkou a zároveň poloviční sestrou, holt ji ale nebylo ke komu jinému dát) jedině dobře...

Do akvária po ní jsem druhý den vypustil trio už poměrně velkých mláďat dříve žijících u perlovek - multifasciatí bratry (délku Ferdy II. aktuálně odhaduji na 9 cm) s Drobkovo potomkem. Ten je z nich nejmenší, má jen něco přes 6 cm, typicky motím způsobem je ale nejčinorodější a víceméně spolek vede (nebo si to aspoň myslí :-D ). Do jejich předchozího malého pak přišel zatím jediný dosud preživší odrostlý prcek Broučka a Berušky. Ti dva to zas vykosili, vzali to jedním vrzem i s většinou maličkých z minulého měsíce... zase se chystají třít hmm . Jeho jediného se mi z větších povedlo zachránit, vzhledem k dvojnásobnému vzrůstu než měli ti, o nichž jsem věděl, vlastně i objevit (kdo ví jak dlouho tam přežíval schovaný). K výše zmíněným třem nemůže, ti spolu sice vychází bezvadně, jeho by si ale dali k obědu, k malým od Ríši (z nezbytí odstavených předčasně - s blížícím se výtěrem po nich rodiče začali lapat... moc jich nezbylo) žel také ne. Zde je prozměnu větší on a i přes sklo se je okamžitě pokusil lovit, takže je prozatím sám.
Jako on podobně velcí (tak okolo 3 - 4 cm) mladí Zrzka a Čudly i Drobka s Malenkou dosud bydlí u rodičů, tam to už tradičně v pohodě klape - tatové si je hýčkají a mámy nechávají na pokoji, vydržet to může až do zhruba dvojnásobku jejich stávajících rozměrů :-)
21
2.2024
Předevčírem se Ríšovi a Žabce rozplavalo hejno potěru, v dosavadním chovu motagujců počtem patrně rekordní. Myslím, že je větší i než ten extrémní (dosud jimi samými nepřekonaný) odchov Drobka a Malenky z doby cca před dvěma lety. Mladý pár jsem před dvěma týdny přestěhoval do prostorné nádrže po Potvůrkovi (vdova Kráska se v tak velkém sama bála, pažravému a nezvykle rychle rostoucímu Rišánkovi prozměnu jeho akva začlo být těsné, tak jsem je prohodil).
Ríšův táta Zrzek, zatím nesouměřitelně většího vzrůstu, jej přes prvotní naježeníse u dělícího skla během několika málo minut v pohodě přijal, Ríša se jej kupodivu také od první chvíle ani dost málo nebál. Žádný stres. Spíš zvědavě než podrážděně, na sebe tak dvě tři první minuty čučeli, postupně se přibližovali... A potom pohoda! Jako když cvakneš čudlíkem.
Jikry měl následně mladík s Žabkou opticky schované vůči místnosti za pařezem, jenže jako na talíři k Zrzkovi (interiér zůstal po dědovi nezměněn), stěží na délku samice od dělícího skla. Chování obou samců nyní odpovídá spolupráci při hlídání ačkoli manželky si doposud příliš na oči nechodí... :-)
Prostě místo svého otce má teď Zrzek sousedem syna, jehož si kdysi (kdoví proč, mezi stovkami jiných potomků) vyvolil za protežovaného mazánka.
Vzhledem k tomu jak dodnes reaguje na bavorské bratry i případně jejich odstavená mláďata, zahlédne-li je, ti dva se nutně museli poznat i po roční vzájemné rozluce. Přirozeně s vědomím té bariéry, bránící jim dostat se vzájemně jeden druhému na kůži. Zrzek měří +- 35 cm, Ríša zhruba o deset méně. Byť má mohutnější postavu, je to ohromný nepoměr, v případě střetu výsledek jasný! K úhynu slabšího samce nadto obvykle stačí i jen neustálý pohled na macka ve vedlejší nádrži, psychický tlak zabíjí stejně spolehlivě jako fyzické ataky. Zde je to ale úplně jinak. Ti dva se sčuchli, vzájemně si moc pěkně notují. To bych musel podniknout opravdu krkolomný mentální tělocvik, abych našel jiné vysvětlení, než že se taťulda s jím vyvoleným synkem poznali a plynule navázali na předchozí mimořádný vztah ;-)
25
1.2024
- Rozplaval se nový potěr Broučka a Berušky. O předchozí před časem přišli, jemu předcházející žije v počtu asi 20-ti rybek s rodiči dosud.

- Drobek přerostl ostatní dospělé samce, nyní je největším v chovu on. Stále u něj a Malenky žije početná skupina už cca 3 cm velkých mláďat, která se od táty prakticky nehnou (takové jeho ocásky, neustále na něm visí očima). Podobné je to i vedle u Zrzka a Čudly, stejně vzrostlých mrňousů ale tentokrát udrželi o poznání míň.

- Největší mláďata perlovek už dorostla zhruba dvou centimetrů, celá jejich skupina čítá odhadem okolo 50-60 rybiček.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele       smazané (2)

Felix Re
29.2.24 14:59
Děkuji pěkně :-)
Zrovna se pokouším něco nacvakat u Ríši a Žabky, tak snad večer budou i fotky pivo
Kawasaki Re
29.2.24 14:23
Tady to prostě nemá chybu.
palec potlesk pivo
Felix Re
22.2.24 23:17
pivo
Felix Re
22.2.24 23:15
Díky :-)
Tojsouvěci Re
22.2.24 19:23
Deníček palec pivo
Felix Re
8.2.24 22:19
Děkuji, Tobě ať se také daří :-)
Felix Re
8.2.24 22:18
Taky už ležel na boku dva měsíce, opečováván svou manželkou se přitom po celou tu dobu "tvářil" jakoby se nic zvláštního nedělo. To si člověk na handicap postupně zvykne, obzvlášť, není-li to v jeho akvárku (popravdě to pro mne bylo hodně depresivní období, odtud také absence chuti čímkoli přispívat)...
Holt to silou své nezdolné vůle doklepal zrovna do štědrého dne, já souběžně odpadl se zápalem plic... Jo, byly to čupr Vánoce hmm
Felix Re
8.2.24 21:35
Díky, vzájemný vztah mezi jím a mnou ale vznikl na základě natolik specifické souhry okolností, že byl zkrátka jedinečným a neopakovatelným. Ostatně je také rozdíl se v počátcích plně více než rok soustředit na jednoho jediného původně totálně zbídačeného tvora, oproti nynějšímu stavu rutinního skákání kolem jeho početných dospělých potomků, jejich partnerů a jejich potomků a potomků těchto potomků... už ve čtvrté generaci.
Nikdy nezažili bídu jako on, pro ně je pohodový život normálka. Úměrně tomu tak nemají nejmenší důvod tvořit si ke komukoli jinému než vlastnímu partnerovi/partnerce jakýkoli vztah nad rámec donášky krmení a tolerance v rámci obvyklé údržby prostředí :-D
Elektronikar Re
26.1.24 10:30
Nech sa darí. palec
Guppy Re
25.1.24 22:44
Ta informace o Potvůrkovi mi o vánocích unikla. Odešel důstojně, vzpomínky zůstanou.
Dobře, že jsi se zas po čase ozval. ahoj
Tojsouvěci Re
6.1.24 0:41
Držím Ti pěsti,ať si s některým s Potvůrkových potomků uděláš nové Déjà vu. :-) ahoj
Felix Re
5.1.24 23:33
Nic jako nový král určitě nebude, s ním to bylo neopakovatelné. Ale jeho rod žije a prospívá, tak alespoň nežil nadarmo :-)
Tojsouvěci Re
27.12.23 22:39
sad :-( Sdílím tvůj zármutek.Ať žije nový král. ano :
Felix Re
27.12.23 21:57
Byť by se za kondolenci děkovat nemělo, za účast dík. Potvůrka byl člen rodiny.
Pavligin66 Re
25.12.23 20:20
odpočívaj v pokoji Potvorka :-( .
Felix Re
25.12.23 12:04
Děkuji Ti, krásné svátky a šťastný nový rok i Tobě :-)
Pavligin66 Re
24.12.23 12:22
pekné Vianoce šťastní noví rok prajem. :-)
Felix Re
18.12.23 20:29
Jen doplním - Potvůrka dosud žije a stále je hromotlukem, na tělesném objemu opticky neztratil nic. Kráska pečuje o jeho pohodlí (jo, opravdu pečuje) a též u ní již vymizel někdejší stres z jeho ochrnutí a tím mj ztráty ochránce. Že ten obr leží na dně na boku se pro ostatní stalo zvykem, nikdo to neřeší... Prostě jako člověk na vozíčku v okruhu rodiny a známých...
Felix Re
1.11.23 20:33
Zatím se drží a stále pozorně sleduje okolí, včera večer se dokonce ještě zvedl a pokusil odehnat od akvárka kočičku již nemá rád (ačkoli kocour mu naopak nevadí, ten z jeho akvárka může léta beztrestně klidně i pít), už je ale znát smíření s nevyhnutelným. Dnes poprvé ani nejedl. Když jsem mu dal jeho nejoblíbenější jídlo - krájené kuřecí srdíčko, sice se hned pohotově zvedl a vyplul si pro ně, těsně u něj, dřív než stačilo dopadnout na dno, si to ale rozmyslel, zavřel tlamku a zas si lehl.
Dost času teď tráví u topného tělíska v rohu, zapřený ocasem o dno a s hlavou vztyčenou do úrovně v jaké by normálně ve sloupci stál, aby měl ve stabilní pozici bez námahy perfektní rozhled, a tak se vyhřívá. Následně ještě i párkrát za den pomalu propluje akvárkem jak byl vždy zvyklý, stále tímto demonstruje vládu nad svým výsostným územím. Den ode dne ale leží bokem na dně častěji a déle, mám dojem, že i dýchání má stále mělčí...
Guppy Re
30.10.23 19:39
Jak Potvůrka?
Felix Re
25.10.23 23:54
Tos přesně trefil.
Guppy Re
25.10.23 23:07
Jedinečná ryba, člen rodiny... :-(
Felix Re
25.10.23 19:45
To už ale bylo poněkud přes čáru. Mám teď úplně jiné starosti, než kupovat mikroskop a foťák co umí bezvadné makro, jen kvůli nějakým fotečkám na net. (Ostatně, co by prozradily o genetice? Nic.) Prosím, netlač tak na pilu.
Za roky podnětných konverzací to opravdu nemyslím ve zlém, vážím si Tě, momentálně se to ale fakt nehodí.
Felix Re
23.10.23 23:09
Holt na něj dolehlo stáří. Je ale silák, při důsledném rozmazlování tu snad ještě nějaký čas pobude...
lenkalor Re
21.10.23 22:25
:-(

 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/23460