Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Závojnatky - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Závojnatky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 20:29 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Ja som spomenul toho, kto to všetko spustil. Toho kto vyšľachtí už svetielkujúce GMO a okolité štáty sa priživia na tom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 20:20 finnnp Re: radim
Ve všem z tebou musím souhlasit.Zřejmě jsi rybář a nebo jako já máš rybářskou školu.O škodlivosti Karasá stříbřitého bych mohl napsat knihu.Jen trochu upravím ty závojnatky.Čína a Japonsko jsou chovatele a mistři v pěstování této ryby a největší exportér je Singapůr.Závojnatky se dají dokonce rozdělit do dvou skupin Asijskou a Evropskou.Jsou sice totožné,ale Evropská je mnohem odolnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 20:01 radim
aha, tak to jo :-) pořád se učím X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 19:56 R Muž romant [27987] Re: radim
Radime to s tou Čínou se má tak, že jak píšeš, prokují závojnatek hafo, ale k nám se vozí produkce z těch zemí, jak to popsal Libor. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 19:47 radim
Ono je to o těch závojnatkách a karesech stříbřitých psané všude nějak jinak. Dokonce se dají najít publikace o tom, že je auratus naše původní ryba coze
pro finnnp: není to obyčejný karas, ale karas stříbřitý (Carassius auratus). Náš původní, který z vod mizí jak pára nad hrncem je Karas obecný (Carassius carassius)
auratus ho velmi dobře vytlačuje... Auratus není sice až tak odolný, ale je mohem přizpůsobivější. Tře se s většinou kaprovitých ryb a nevznikají žádní kříženci, ale jen další karasi (samice). Taky roste mnohem rychleji než Carassius carassius.

pro LiborSprysl: Jaroslav Soukup v jednom článku uvádí "Čína je dodnes největším producentem závojnatek, zdejší farmy jich údajně produkují ročně i něco přes 4 miliony." sice je to už pár let, ale jestli to dotičný četl, tak se nedivím co napsal. Nechci Vám to nijak vyvracet (věřím tomu co jste napsal), protože ty země co jste jmenoval (Thajsko, Vietnam, Indonesie) se opravdu za těch pár let v rybách rozjeli...
toť jen můj postřeh... jestli jsem napsal něco blbě, tak mě prosím někdo opravte ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 17:48 finnnp Re: LiborSprysl
Všechno to jsou šikmovočkové.Jinak Zavojnatka je Čínská ryba.Myslím z povodí Amur.Jejímu chovu se věnují především v Číně a Japonsku.Je to vlastně obyčejný karas.Velkovýrobě této ryby se asi opravdu nejvíce věnují Thajci a Indonesie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.01.2014 17:04 Muž LiborSprysl [9015] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Made in China byznis, byznis..........

Omyl, omyl...Thajsko, Vietnam, Indonesie...především...S Čínou se obchoduje v rybách minimálně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   11.01.2014 12:48 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: nika
Made in China byznis, byznis..........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: nika
Ne možná, opravdu je. Kdybyste se lépe začetla do tématu , tak bych ji tak neocenil. Odpověděla byste si sama a neriskovala, že se svezete i s tou otázkou... ;-) :-P ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 02:06 Žena nika [0] – aqua vs. jazierko
Možno je to blbá otázka ale, prečo keď tu všade čítam že závojnatka, karas a koikapor patria do jazierka sú v každej akvaristike predávané ako akváriové ryby??? Nexistujú nejaké šlachtené len do akvarka??? Som totálne debil z toho ne
V mojich ani nie 100l mi 2 kusy narástli tak do 7 max. 8 cm a v malom 25l akváriu sa tučný karas natiahol na viac ako 16 cm, nemá sa tam už kde otočiť a to tám nie je sám a predtým sa im tam podarilo závojnatky vytučniť a mali s plutvami okolo 15cm...
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 16:38 Žena Alkestis [9] Re: LiborSprysl, romant
Dekuji obema za rady a navrhy. Kameny tam mam velky z reky (a moc pekny, lovila jsem je v prosinci minuly rok pac byl zrovna pokles vody. Ja v holinkach uprostred reky, okolo snih... No nasmali byste se, ale stoji za to, tak co bych pro ne neudelala. :) ), tak tema bych to obestvela tak jako tak aby to nevyskubli. Hlavne jde o to aby neoskubali vrsek. Kancici sice dosti ryjou dno, ale neskubou zrovna moc kytky jako takovy. Aspon ti co meli rodice kdyz jsem byla mala to nedelali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Těm obříkům, když dáš na začátek kolem kořenů kameny, tak se chytnou a pak mají kořenový systém dobrý. Odolají. Pokud budou mít dost světla, hovnit budou závojnatky dost....Pojedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:53 R Muž romant [27987] Re: Alkestis
Kryptokoryny bych nevolil, ty mají rády svůj klid a to u závojnatek nebudou mít. Z těch echin. třeba Amazonicus, nebo Bleherae, určitě se budou dát vybrat další, ale vím co jsem měl u kančíků, což je s převracením dna obdobný jako u závojnatek, ještě bych vyzkoušel Microsorum.
Edit: Jak píše kolega, ta kalatkolistá je hodně houževnatá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: Alkestis
Kryptokoryna kalatkolistá...je docela nezmar a ta výška jí bude vyhovovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:43 Žena Alkestis [9] Re: romant
Anubiasy tam mam momentalne dva. Sehnala jsem za dobrou cenu, tak jsem to zvolila jako dobry zacatek. :) Ale preci jen bych rada neco co taky trosku poroste. Verim, ze za dvacet let to bude sluset i temhle dvema kerickum, ale preci jen by tam clovek trosku zelene rad videl i drive. ;-)

Dale tedy mam urcite smer cryptocoriny a echinodorus, ale spise jake konkretne. Jsem clovek ktery ususi kaktus jako nic, takze potrebuju mensi radu. Spise mene svetla, vyska akva 50cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:31 R Muž romant [27987] Re: Alkestis
Podívej se na Anubiasy, ty by měly odolat i kombajnům, jakým závojnatky dovedou být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 15:28 Žena Alkestis [9] – Květiny
Dobry den, trosku odbocim od tematu. Mam 250l akva se zavojnatkami. Abych predesla utokum predem - nemam jich tam 10ks. Ale to byla dalsi odbocka. Jak jsem vsude mozne cetla, tak castecne nesouhlasim - umele kvetiny v dnesni dobe nevypadaji az tak spatne. Ale i tak bych rada postupne presla na zive. No nebudeme si mazat med kolem ust, rostliny ktere zavojnatky nesezerou nepatri zrovna do te levne skupiny, takze opravdu postupne. Nedavno jsem si poridila krasnou rostlinku, pry je to pribuzne s lekninem, pomerne tuhe listy, dobre rozrostla, kvety na spadnuti, krasne zakorenila, zacala rust a pak mi to rozervali na s... sarajevo.

Jake tipy tedy mohu pouzit do tohoto akvaria? Ano, "precti si o tom". Cetla jsem. Kazdy uvadi neco jineho, spousta z uvedenych se muze pestovat jen emerzne a dalsi velka cast se rozpadne uz v sacku jen pri pohledu na ryby. Potrebovala bych nejake realne navrhy. Dekuji. PS: Botanik zrovna nejsem a nemam k tomu vlohy, jinak bych se neptala. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2013 12:54 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: LiborSprysl
Což o to,K ukájení je to pěkné,ale dlouho by to asi nevydrželo že..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 12:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: Nympheas
smich takovým akváriem bych se neukájel...to je aranž pro fotku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2013 10:19 Žena Nympheas [111] - Labyrintky
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.12.2013 11:26 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: LiborSprysl
Pokiaľ si niekto kúpi závojnatku v obchode, tak je jasné, že ju musí na jazierko pripraviť a nevpustiť ju skoro na jar, alebo v jeseni. To je mi jasné.
Chcem len povedať, že lepšie je si do akvária vybrať rybky iného druhu, alebo mať pre ne vhodnú nádrž a na guľu zabudnúť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2013 04:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Nebudem oponovať, je to predsa len môj názor. Myslím, že v rybníčku netrpia je to pre nich prírodzenejšie a hlavne počas obdobia vegetácie a poletovania hmyzu, či padnutých lariev, červov do jazierka. Tie ich farby sú iné vonku ako v akváriu a vytierajú sa bez môjho zásahu.

Tak jedno je koule, a druhé barvy v jezírku...Nikdo vám nechtěl rozedřít koleno, ale Plecos i já máme máme pravdu. Ovšem vaše tvrzení o barvách je naprosto přesné. Nic to nemění na faktu, že pokud si někdo koupí závojnatku v obchodě, pak ji nemůže dát přípravy do jezírka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 21:11 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Nebudem oponovať, je to predsa len môj názor. Myslím, že v rybníčku netrpia je to pre nich prírodzenejšie a hlavne počas obdobia vegetácie a poletovania hmyzu, či padnutých lariev, červov do jazierka. Tie ich farby sú iné vonku ako v akváriu a vytierajú sa bez môjho zásahu.
Berte to ako môj príspevok, nič viac :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.12.2013 15:38 Muž Plecos [322] Re: cezarmilan
Zavojnatky, pokud jsou navyklé, tak vydrží jak život v domácím akváriu, tak i jezírku. Jde o to, jak jsou často i po generace, chované.
Běžný akvarista se v prodejně dostane většinou k jedincům z Asie, ani ne tak z Číny, jako spíš z Indonésie a podobných (oproti Číně ještě teplejších) oblastí. Tam je chovají v podmínkách, ve kterých je i terčovcům horko - kdysi jsem tady dával link na článek na akvarista.cz, kde jeden pán píše o tom, jak je tam chovají.
Pro takové zavojnatky je jezírko spíš za trest a opravdu si více libují v pokojovém akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 15:05 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: LiborSprysl
Preto ich mám už druhý rok vonku v rybníčku, takže som presvedčený, že ich pravým domovom je studenovodné prostredie.
Naviac som spomínal kombináciu s inými rybkami. To že sa rodia v zajatí pri 20 a viac stupňovej vode, to už je na chovateľoch a v takom to prípade je zrejme potrebné zvykať ich na vodu studenú.Jedno viem ale určite, tam kde vidím propagáciu "zlatej rybky" v guli, tam nevkročím a viem, že nie som sám. Toľko k osvete
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 13:54 Muž LiborSprysl [9015] Re: Nikol
Buď se jim nechce a nebo máte takovou kliku, že máte jen jedno pohlaví... ;-) ...jinak by se asi i vytřely, pokud jsou dost velké a dokonce by i nějaké mládě mohlo přežít...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 13:37 Nikol – Chov závojntek
Dobrý den máme veliké akvárko 1000l a v něm máme asi 12 závojnatek, máme je jen pro okrasu a NE na chov, ale nechápu jak je možné že se nám za tu dobu ještě nerozmnožily nevíte někdo proč ?? a pak ještě vždy když jdu do zooshopu pro rybky zeptám se paní jak poznám samičku od samečka a oni mi vždy odpoví buď nevím a nebo, že jsou na to ještě malé.... -_- porádíte mi někdo prosím ?? děkuju za rychlou odpověĎ :)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 13:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Stále tu chýba lepšia osveta. Treba si uvedomiť, že zavojnatky sú skôr ryby do záhradného jazierka. Každý, kto si ich kúpi sa stal obeťou čínského byznisu predovšetkým, ale i obchodu s týmto "tovarom". Škoda!
Takže je to studenovodná ryba a kombinovať ju s tetrami, neónkami je rovnakou tragédiou ako ľadový medveď v ZOO v rovníkovej afrike!

A už je to tu zase...
Když chcete osvětovat, tak lidi zase tak moc nepleťte...sice možná je to čínský byznys, ale tyhle ryby vůbec nejsou studenovodní, vyžadují teplotu nad dvacet stupňů, a teprve pak možná postupné přivykání na chladnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 12:18 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Iveta
Stále tu chýba lepšia osveta. Treba si uvedomiť, že zavojnatky sú skôr ryby do záhradného jazierka. Každý, kto si ich kúpi sa stal obeťou čínského byznisu predovšetkým, ale i obchodu s týmto "tovarom". Škoda!
Takže je to studenovodná ryba a kombinovať ju s tetrami, neónkami je rovnakou tragédiou ako ľadový medveď v ZOO v rovníkovej afrike!
Tvar gule rybku stresuje a nám kazí zrak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 12:09 Muž Yirka [9131] Re: Iveta
Ono to není jen o tvaru nádrže, male hlavně o její velikosti a technickém vybavení = funkčnosti.
Problematika rybek v kouli je např. zde: rybicky.net/forum/864-koule
Co závojnatka potřebuje zase zde: rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2013 12:04 Iveta
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli je velký problém mít závojnatky v kulatém akvárku? Mám 2 teprve týden a dneska už mi jedna umřela :( vubec netuším čím to muže být..:( Díky za odpověď ¨:))

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2013 20:18 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Kick
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2013 20:14 Kick – Závojnatky-poraďte :(
Dobrý den,

chtěla bych se optat, jelikož jsem začátečnice s chovem akvarijních ryb, jestli mohou dostat ZÁVOJNATKY maso, protože jsem četla, že jsou všežravé.
Žleva může maso, ale nevím, jestli i moje rybka. Dále se chci poptat, jestli po vyčištění akvárka stačí jen nechat novou vodu odležet cca den a pak, že stačí použít vodičku proti kazení jídla. Omlouvám se, ale nejsem zrovna hledač, který hned najde na netu info. Moc díky za všechny odpovědi :-)

-Klára-

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2013 11:10 R Muž romant [27987] Re: Vláďa
Udělal bych to ještě jinak a to, že bych tu závojnatku vrátil(vím zní to blbě) do akvaristiky a pořídil, jak píšeš, třeba hejno teter a bude z toho 100 litrovýho akva pěkná nádrž. Nic proti závojnatkám, ale jsou to prasata a je jedno, jak jsou velký, nemají dokonalý trávení a vyprodukují tuny hnoje, takže soužití s ostatníma rybama je někdy i nemožné a spíš než tu 100 litrovku bych je dával ještě o level většího, tedy 200 litrů a když do těch 100 litrů, tak samotný s výkonnou a hlavně účinnou filtrací a pravidelnou údržbou dna v podobě odkalování. Rostliny tuholistější, neb jemnolistý budou mít snahu spásat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2013 10:33 Vláďa – PROSÍM
Dobrý den, prosím o radu. Mám pocit že se tu bavíte o uplně jiné rybě a já jako začátečník se v tom neumím probrat. Dostal jsem jako dárek dvě Závojnatky v malém akváriu bez filtrace bez ničeho s jednou umělou kytkou. Prostě to byl od toho dotyčného dost hloupý nápad. Do druhého rána jedna rybka pošla a tak jsem hned jel pro fitraci. Teď se má rybka celkem fajn je asi 6cm dlouhá v cca 15L. A teď k tomu problému. Chci jí koupit větší akvarium, rostliny a ještě jiné rybky nějaké nenáročné třeba Neonky. Opravdu tak hrozně moc vyroste jak tu někdo píše? Nejsou nějaké různé druhy protože tahle má velikost běžné akvarijní rybky.Nechci víc jak 120L akvárium spíš o trošku míň. Jaké rybky můžu dát eventuelné k ní a jaké rostliny? Předem děkuji za rady a Vaše názory.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 19:03 R Muž romant [27987] Re: Chovatel ryb
Otázka je, do jak velkýho a s jakejma rybama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 17:41 Chovatel ryb – Prosím
Dobrý den, vadilo by kdybych si dal závojnatku do velkého akvárka s jinými rybami?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2013 15:27 xixi Re: romant
hmm :/ tak dakujem za odpoved :) ale myslim ze tam maju dost miesta, lebo som tam mala este jednu zavojnatku a toto v tedy nerobili :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2013 12:15 R Muž romant [27987] Re: xixi
Tak, ač neznaje žádných informací o předmětný nádrži, bych si dovolil tipovat na prostorový problém, prostě jestli jim to akvo není malý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2013 12:11 xixi
Mam 3 zavojnatky:) a dnes tie 2 zacali nahanat tu jednu neviete preco? :O

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 05:02 R Muž romant [27987] Re: domi
Nedělal bych to, je to už dost hrana chtělo by to něco dvojnásobnýho jsou to čuňata a bude to pro majitele spíš otročina než radost, velmi častý odkalování dna a několikrát týdně výměnu vody, k tomu to člověka donutí, pokud bude chtít, aby ty ryby jakž takž prosperovaly, to že je to malý prostorově, to je snad jasný. Místo dvou ryb vzrůstu většího bych to akvo řešil větším počtem rybek vzrůstu menšího a i produkcí odpadních látek menší, třeba centrálním hejnem nějakých teter a ke dnu nějaký pancéřníčky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2013 22:59 domi – zavojnatka
Muzu mit dvě zavojnatky v 64litrovem akva(PS:nemám vetší velikost) :-( já jen aby jim takhle mala velikost nevadila

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 13:57 Safari – Hiena
Ok dik ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 10:22 Žena Jaffi [91] Re: Safari
Je to tak, jak píše romant, je třeba pravidelnou údržbou zajistit vysokou kvalitu vody v akváriu a hodně důležitý je i počet litrů. Co závojnatka potřebuje se dočteš tady: rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska

V soužití s rybami, které jsi vypsal, bych problém neviděla, ale nemám zkušenost se skalárami. Nejdůležitější je kvalitní filtrace, pravidelná údržba a tak velké akvárium, aby všechny ryby měly dostatečný životní prostor - to znamená VELKÉ! :-)

Ať se daří!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 08:44 R Muž romant [27987] Re: Safari
Tak jestli to akvárium má alespoň 400 litrů a je tam výkonná a účinná filtrace, tak snad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 08:38 Safari – Hiena
Ahoj ja sa chcem spytat najkych skusenejsich ze ake rybky mozu byt s nou aby tie jej hovna pre nich neboli nebezpecne. Ja mam ( tetri neonove, tetry cierne, plata cervena, skalare, prisavnici,gupky, gold molly) ktore z nich mozu byt? Dik za odpoved. Cav pivo stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2013 10:03 adam – OOT
Dik za radu funguje zere to ako keby dva roky nic nejedla. ;-)
hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.07.2013 13:02 radim Re: adam
závojnatky jsou takové vodní prasata :) žerou všechno od rostlin až po malé rybky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2013 12:27 R Muž romant [27987] Re: adam
Šnekem, žijícím v akváriu, rozmačknutým o stěnu akvária nepohrdne drtivá většina ryb, závojnatky jako podvodní kombajny nevyjímaje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2013 12:25 adam – OOT
JA som cital na rybicky.net ze zeru aj cervi a slimaky a to maju byt vodne specialne alebo normalne suchozemske?
Dakujem za odpoved.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 14

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 13201x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/973-zavojnatky-chov?od=201