Nitěnky
To zní dost brutálně, děkuju za informaci.
Poslouchejte, nemyslíte, že nitěnky z takové vody mohou zabudovat nějaký sajrajt do těla a standardní tři dny na vyčistění nemusí stačit? Při krmení “krátkoobrátkových” ryb je to asi jedno, ale když například držím živorodky jednu populaci dlouhodobě, takové věci bych považoval za riziko. V zásadě by se pak takovými nitěnkami nemělo krmit vůbec. Pokud teda není můj cíl rychle vykrmit ryby a prodat.
asi v minulosti žily v čisté vodě, kterou dnes akvaristé nedokáží najít.
Osmdesátá léta, Vltava u Větřní. Papírna chrlila bordel z mnoha trubek rovnou do řeky. Na kánoi, která projížděla chomáči oranžové pěny, se nedalo dejchat, smrad, že člověk málem hodil šavli, barva vody a bahna od modré do oranžové...
Celý dno se hejbalo nítěnkama, musely tam toho bejt tuny
Je pro mě nová informace, že akvaristé lovili nitěnky u výtoků stok z různých fabrik nebo JZD a pod. Pokud je to tak, pak bych nitěnkami nalovenými na takových místech dobrovolně nekrmil a přiznávám svoji nedovzdělanost o nitěnkách. Protože jsem jimi nikdy významněji nekrmil (ani mraženými), neměl jsem potřebu se o ně víc zajímat.
Edit: Video je zajímavé.
Ano , a přesně proto že byla ta voda v minulosti tak čistá , zejména u výtoků stok z různých fabrik,JZD a pod , začali stavět ty prokleté čističky , díky kterým ten organický bordel u těch stok a výpustí zmizel a s ním i ty nitě.
Pánové , fakt sorry
je neděle a na takovéto debaty fakt nemám
Pokud se v minulosti tahaly nitěnky po desítkách kilogramů a dnes ne, pak asi v minulosti žily v čisté vodě, kterou dnes akvaristé nedokáží najít.
Osobně nitěnkami krmím minimálně - jen když na burze někdo prodává živé. Jeden kluk je nabízí a chová sám - netahá je z přírody. Až ho příští měsíc uvidím, vytahám z něj trochu informací a napíšu.
Čistě ze zvědavosti - Ty jsi vážně někdy potkal nějakého rybáře ,jak měří kvalitu vody , popřípadě zkoumá míru organického znečištění ?
Popřípadě Ti vážně příjde jako relevantní zdroj informací , rybářský eshop - vzhledem k tomu kam to zejména v posledních pětadvaceti letech české rybářství a rybnikářství dotáhlo ?
Ale vynechme tedy internet , určitě se ve Tvém okolí najde nějakej letitej chovatel ryb - zeptej se ho kam a proč, se na ty nitě chodilo a že se jich tahalo po desítkách kil , a proč už tam nechodí a kupuje si napůl pochcípané bláto z dovozu.
čistých i znečištěných
Takže se nemohou brát, jako známka dobré kvality vody...
I mě se to líbí. Kamarád na FB řekl, že to bude nějaká sladkovodní Polychaeta.
Vzhledem k tomu, že jsem do této koule před dvěma lety nabral bahno ze dvou jezer na Slovensku, to zřejmě bude z naší přírody. Zajímavé, že to v té kouli žije tak dlouho.
To nevadí, mě se líbí, fotil bych jí rád.
Na macro fotografii podle mě není nitěnka obecná. Když někdo řeknete, co to je, budu rád.
Uznávám omyl. Nějak jsem zvyklý na to, že spousta živočichů v akváriu signalizuje čistou vodu a neuvědomil jsem si, jaké podmínky některé druhy dávají v přírodě.
Ale pro macro fotografii vděčný to tvor
Chlapci - rozhodně nic ve zlém ...
ale ze které planety Vás sem vystřelili ?
Nítěnka je nejrizikovější živé krmení (pokud se s ní neumí zacházet a dobře ji vyčistit),které se v akvaristice používá ,proč ?
Primárně žije v organicky znečištěném prostředí - v podstatě je to vodní žížala (příbuzná z třídy Oligochaeta) - má stejný úkol jako žížala ,jen ve vodním prostředí - požírá organický odpad , který tak napomáhá dál rozkládat.(zjednodušeně)
V čistém prostředí ji opravdu nenajdeš, pač tam nemá co žrát - jak už psal níže Václav, u nás už jsou docela vzácně.
Hele Jiří ,nic ve zlým , ale na to jak se tady prezentuješ , jakej jsi biolog a všemu rozumíš , všude jsi byl a všemu porozuměl - fakt krutě podprůměrný výrok.
Pro ty co jsou na tom tak špatně ,že si nedokáží nějakou informaci najít ,či ověřit sami - bez přičinění druhé strany - triviální návod k vyhledávání informací na internetu -
1: otevřeme jakýkoli internetový vyhledávač
2: do horního řádku napíšeme vyhledávaný výraz , popřípadě "klíčová slova" - v tomto případě "Nitěnka"
- výsledkem je 73 000 odkazů o daném živočichovi -
www.google.com/…
mimochodem-toto po druhém vysvětlení zvládlo 7 leté dítě !!!!! když se mě tady zeptalo "Monty co je to nítěnka?"
první věta - citována z vikipedie " Nitěnka obecná je máloštětinatec žijící v organicky znečištěné a hnijící vodě"
Hezkou neděli
Starší reakce
Ryby si na to musí zvyknout pokud jde o nítěnky tak to bych byl hrozně opatrný a pokud s nimi nekrmíš častěji koleduješ si o problémy. Je bezpečnější krmivo.
0 20.03.2019 18:10 Marian – Ziva potrava
Zdravim. Chovam Tetry cerne a prvy krat sem jim koupil zivou potravu. Na moje sklamani Jim ale ocividne nechutna. Nevi nekdo proc?dekuji
Starší reakce
Za mě každý den propláchnout a pak téměř na sucho do lednice vydrží týden až 10 dní. Na tu stále tekoucí vodu pozor pokud je v ní více chlóru tak rychle odchází.
Když je zamrazíš bude z nich po opětovném rozmrazení bláto.
Mrtvé pochopitelně vyhodit, vždť je to po pár minutách bláto.
Za mého mládí bylo ideální na dlouhodobé přežíváni nitěnek WC splachovadlo a vhodně veliké a výškově seštelované sítko. Vydržely fakt dost dlouho.
No a třeba do kýble a do vany,a jemným proudem ze sprchové hadice...
Když jsem je měl já tak byly pod kapajícím vodovodem, když jich máš větší množství tak to chce studenou tekoucí vodu.
0 30.01.2019 16:51 Petve 03 – Níťenky
A nemáte náhodou radu jak udělat proud vody ??? Filt mám, ale ten by je vcucnul do sebe
Edit: A dají se ty mrtvé níťenky ještě nějak využít nebo je mám vyhodit ???
Podle mě je to mrtvé jen ty tmavé fleky ještě žijí. Nemají kyslík chce to proud vody.
0 30.01.2019 15:54 Petve 03 – Níťenky
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli tyto níťenky můžou přežít ??? Koupil jsem si je na akvarijní burze a než sem je přivezl domů
( cca 3 hodiny ) ztratili rudou barvu a přestali se hýbat. Jestli někdo ví jak by se mi je podařilo zachránit před úhynem budu mu velice vděčný. Teda jestli není už pozdě.
DĚKUJI
Omlouvám se za kvalitu fotek
Starší reakce
Dík budu doufat,že to bude v pořádku.
Myslíte, že jsem mohl sumečky - corydoras nějak poškodit?
Proč myslíš ?
Pokud to nezavánělo a bylo vše čerstvé, určitě můžeš spát v klidu
1 11.07.2018 23:27 Anub Dneska mi kámoš přinesl zhruba 0,5l nitenek. Propral jsem jich přes 10x v studeného vodě, pak jsem je nechal cca 2-3 minutky ve vodě kde byl rozpuštění hypermangan a znova je několikrát propral. Jen ja blázen tak nějak nemohl vydržet,abych s nema nakrmil rybi az za 3-4dny a šoupnul jsem rybám menší davku. V akva nastala rvačka o nitěnky,mno jen budu doufat,že po tak krátkém proplachu to vše nepokape, hmmm. Ale pohled to byl báječný jak se sumečci vo ne rvali. Myslíte, že jsem mohl sumečky - corydoras nějak poškodit?
Starší reakce
0 01.07.2015 19:35 FrantaAquarium Zlínský kraj není problém v olomouckem
odkud jsi ? - ve východních čechách není problém burzy HK, Pardubice apod.
0 01.07.2015 09:48 FrantaAquarium Chci se zeptat kde jdou sehnat živé nitěnky všude se na ně ptáme ale marně. Dík za odpověd
Starší reakce
Super, to budou ony, teď si mi ale nasadil brouka, jestli je mám zkusit kultivovat. Něco o tom nastuduju a uvidím, dík
To jsou žížalice jako fík bych řekl. Krmit se s nimi dá skvěle, výživné budou podobně ale jsou veliké a hodně pohyblivé, takže malé ryby s nimi mají problém. Dobré je, že se dají mnohem lépe kultivovat než nítěnky a velmi dobře regenerují, takže pro množení se do misky nandá ostrý štěrk a občas se to protřepe aby to to žížalice napůlilo. Takže nasekat bez problémů.
Starší reakce
0 09.10.2014 11:43 Robo [45] nebudou to patentky ?
ne nejsou , jsou tmavé až do červena
Když jsi s nimi nikdy nekrmila tak jak ti je tam mohli naklást, a kdo?
Nejsou to náhodou takové bílé nitky?
Dobrý den , co mám dělat , když mám nítěnky v akva (nikdy sem s nimi nekrmila ) a v akva mám pouze otíky a levatky ? KOupit nějakou rybu co je sežere ? Asi je tam museli naklást..
Starší reakce
Zkus jim chvili nedavat nic jineho. Ona jak si ryba na neco zvykne, nemusi jen tak chtit neco jineho. A dokonce i kdyz rybam krmivo stridas, je videt, ze neco hltaji a neco berou jen vlazne. Situace se ale dokaze zmenit pri delsim krmeni necim jinym, ryby si proste na neco zvyknou a pak to cele muze byt obracene nez bylo.
Hikari používám mám mini pelety plovoucí i co padají na dno a občas si ďobnou
Zkus tohle
www.hikari.cz/… . Ono to chvili plave na hladine a je to docela drobne, takze bych cekal, ze se perletaci prisaji k hladine a zacnou to do sebe pumpovat, jak to s jemnym krmenim na hladine delaji. Pro nektere druhy ryb je toto krmivo neodolatelne.
Přidat reakci
[1] ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 9069x