Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtrace v akváriu

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Filtrace v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.07.2017 14:03 Muž LeRi [316] Re: KarMa
Mám Sunsun HW-702B a spokojenost (ticho,sucho,výkon) , jen je třeba pohrát si s odvzdušnením (ale to asi u každého vnějšího filtru)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 13:30 Lapierre Re: KarMa
Myslím,že nejste první ani poslední kdo tady(a nejen tady)o filtrech Aqua Nova píše dost negativně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2017 13:25 Muž KarMa [0]
Dva týdny zpět jsem do své 250ky instaloval fungl nový Aqua Nova NCF-1200. Celý den práce, a výsledek - filtr jel tak na 10% výkonu. Všechno je u tohoto filtru problém - zavodnit filtr, naplnit hadice, zapnout (jednou se rotor točit začne, třikrát ne takže odpojit, sundat hlavu, otočit ručně rotorem, znovu sestavit...), při každém odpojení hadic vyteče do lamino skříňky spousta vody... :-( Když už mě to fakt úplně otrávilo tak jsem objednal Sunsun HW-702A, a dnes po hodině práce (ano, jako snad u všech filtrů opruz se zavodněním a nastartováním...) filtr běží naprosto tiše a naplno. Tak to je jiný level uživatelské přívětivosti palec (btw, jestli chce někdo ten debilní NCF-1200 tak se ho za 500,- rád zbavím).

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2017 20:48 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: lhajek
To síce stačí, ale hlavne v malom akváriu ide aj o miesto a čokoľvek vnútri zavadzia. Napr. taký závesný filter ušetrí dosť miesta... (mám v 10 l akváriu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2017 20:23 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: danysek10
Podle mě filtr být nemusí nebo nějaký bublifuk úplně postačuje. Jako maximal nejslabší čerpací hlava (něco jako AT200) s kostkou akvacitu.

Zbytek sem už nepatří, ale jen mě nedá reagovat na kombinaci krevetek a Bojovnice - krevetky budou pro Bojovnici dobré krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2017 20:01 danysek10 – Filtrace do 30l nano akvária
Zdravím všechny, můj dotaz spočívá v tom, jaká bude nejlepší volba filtrace do nano cube Dennerle 30l... Osvětlení mi bylo doporučeno Chihiros A301 a k tomu externí filtr Eheim Aquacompact 60 nebo JBL 401 ... Co myslíte? Budu ráda za vaše názory, jak na osvětlení, tak filtraci.. Pokud můžete doporučit topítko, budu ráda...
Co se osazenstva týče, plánuji 1x Betta Splendens a sladkovodní krevetky + rostliny..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 15:11 Muž bv9 [13] Re: fiiila656
Tak jsem teď pro jistotu ten filtr rozebral, jestli opravdu nejsem takový jouda, jak se tu píše :-D ale dlužno dodat, že dnes ráno byl už chod trochu kultivovanější ;-) Zjistil jsem, že jsem jenom malý jouda. Koše byly otočené 180stupňů, což ale si myslím, když nemám UV lampu, by neměl být žádný zásadní problém. Ale pro jistotu jsem je tedy otočil díry na oranžový bod (taky jsem měl snahu ho při zakládání sloupnou, ale naštěstí to moc nešlo :-D )a dál postupoval zase dle obrázků. Zatopil, odvzdušnil a zapojil. Zvuk nebo hluk je stejný jako včera. Tak budu doufat, že si to časem sedne a trochu se uklidní :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 12:58 fiiila656 Re: paradoxcz
Pak jedině tedy zaslat na reklamaci, protože se opravdu může jednat o vadné kusy. Já si je nemůžu vynachválit a tak je doporučuju. Věřím, že jestli tam závada je (jakože jo), tak ji odstraní a už to bude bez problému ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 10:11 Muž paradoxcz [2] Re: fiiila656
Perfektní, děkuji za detailní návod. Utvrdil mě ve dvou věcech. 1) jsem dement protože jsem si sloupnul tu nálepku na dně. 2) Nejsem takový dement protože ostatní dělám správně.

Zkusil jsem pár dalších věcí (vyndat a vyčistit rotor, zapnout filtr bez košů, opakovaně přeskládat...). Závěr všeho je ten, že vytékající voda je "vlastnost" vysvětlená rybicky.net/forum/823…. To co se mi zdá jako hlučné je zřejmě také vlastnost a je to normální. Takže buď mám špatné referenční filtry (absolutně neslyšitelné) na srovnání nebo mám smůlu a narazil jsem na jeden z mála vadných kusů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 09:45 Muž MichalP [2] Re: fiiila656
Díky za návod. Ale hlava mi to nebere, všechno tohle jsem dodržel, 12h jel v pohodě a pak začal téct :-( Zkusím ho ještě jednou složit a nahnout, pokud to bude jen voda z hlavy, tak ok, ale pokud to poteče víc, tak asi reklamace no,..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.07.2017 08:20 fiiila656 Re: fiiila656
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak tady jsou fotky, nakonec mi to nedalo a instalovat jsem to včera večer :) Zapomněl jsem vyfotit poslední fotku, jak je to uzavřené. Sedí to na sobě přesně, nic nedrhne, nikde nejsou škvíry. Přes noc mi ležel filtr na boku a ani kapka (ani po zatřesení). Hluk byl běžný - filtr šel slyšet, ale jedná se o 2000 l/h takže tak. Uvidím jestli ještě po 2-3 týdnech sedne a bude tišší.
Tak a nyní mám splněné dobré skutky na nějakou dobu dopředu hop

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 08:16 fiiila656 Re: paradoxcz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zítra si budu instalovat u sebe v akvárku HW-704b, tak ti zkusím hodit fotky a naskenovaný návod, snad nezapomenu. Aktuálně mám u sebe v provozu ještě HW-703a. No my to zařazovali právě po referencích, co jsme si přečetli ze zahraničí (ebay + jej má více lidí v Německu a Polsku). S tím Eheimem a JBL je to jak jsem psal, někdo koho znáš jej má a jej spokojený a tak jej doporučí, někdo má zase opačnou zkušenost. Ale Eheim a JBL určitě taky můžu doporučit, nepozoroval jsem u žádného nového Eheimu větší hluk jak popisovali někteří zákazníci. Když jsou finance, tak jsou německé filtry určitě dobré

Edit: první část

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2017 00:35 Muž MichalP [2] Re:
Díky všem za reakce. U mě: Ráno, po cca 10h vše ok, bez problému, maximálně nějaké to zavzdušnění, dorazím večer domů a po 24h+ v provozu koukám, že je voda vytečená ven. Ne moc, ale něco tam je, co tam ráno nebylo. Otázka, kde je teď problém? Špatné zapojení? Špatné odvzdušnění? Vada?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 20:12 Muž paradoxcz [2] Re: fiiila656
Nic z toho nerozporuju. Ani nepíšu že je to šmejd nebo něco takového. Také jsem vnitřně smířenej s tím, že je to moje blbost ale přeskládal jsem to nejmíň 5x, kontroloval to po mě další člověk tak pevně věřím že nejsem dement. Detailní návod na sestavení s popisem co si pohlídat jsem také nenašel, pouze obecné. Co třeba v souvistlosti s "4. Jde a plno lidí to tak dělá." udělat pár foto nebo popis jak vypadá špatně a jak dobře?

K tomuhle pouze doplním poznatek, že pokud by s tím měl problém jeden člověk tak je to jeho chyba. Když čtu tyto diskuze + zahraniční zkušenosti tak je jednoznačně chyba výrobce, že není schopný výrobek ošetřit proti uživatelské chybě (UX - UserExperience). Samozřejmě to nic nevypovídá o kvalitě produktu jako takového ale je to ten detail, který jsem zmiňoval . Potom to vede ke zbytečným reklamacím, zbytečnému špatnému hodnocení, zbytečné nedůvěře atd.

Eheim chci Classic. JBL taky zvažuji protože ho má výše zminěný člověk a bez jediného problému, absolutně neslyšitelný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 18:51 fiiila656 Re: paradoxcz
Přesně tohle konkrétně (voda, hluk) jsme řešili s dvěma zákazníky a v obou případech to byla špatná instalace, kterou jsem popisoval. Filtry nezasílali zpět, ale postupovali podle rad a pak sami napsali, že už to nedělá, takže si myslí že to opravdu špatně nainstalovali (měli špatně nasazenou/uzavřenou hlavu). Nečistoty to stejné... voda ta jde přes stejný biomolitan jako v Eheimu, takže jestli ti to v Eheimu funguje a v SUNSUN ne, tak je něco špatně a voda nejde přes biomolitan... například špatně dané koše nebo nevyplněné koše (tady nic nevymyslíš jako výrobce jinak). Dokonce VO z kterého to bereme nám posílali nové návody, protože zákazníci to špatně instalovali.
Prostě si nemůžu pomoct, ale vypadá to, že to máš jenom špatně nasazené, protože tvůj příspěvek, to je jak kdyby jsi to opsal z návodu možné příčiny, který je u filtru...ale naprosto přesně je to tam tak popsané

Jinak z němců už bych šel spíše do Tetry. Konkrétně na nové Eheimy 4 už několik zákazníků neskutečně nadávalo na ten hluk. U JBL pak zase více lidem tekl pod klipsy (ale taky několikrát špatná instalace). To si nevybereš. Někdo má jednou špatnou zkušenost s danou značkou (často je v tom výrobce neprávem) a pak už o ní ani nechce slyšet. V reálu to je tak, že dopoledne nějaký zákazník vychválí značku do nebe, jak je super a děkuje nám a odpoledne si to slíznem od někoho jak můžeme prodávat takové šunty, to si nevybereš smich

Z mojí strany bych to viděl tak, že bych to první donesl do obchodu prodejci a pak bych to zhodnotil. Protože jak pořád omílám dokola, tak většinou je v tom výrobce nevině a tak si myslím, že není spravedlivé jen tak vynášet soudy ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 17:16 Muž paradoxcz [2] Re: MichalP
Řeším absolutně to samé u SUNSUN HW-703A. Hluk, vytékající voda. Ani nejsem úplně spokojený s filtrací, na můj vkus je v akváriu velké množství hrubých nečistot které by měl odstranit (i když je to otázka spíše filtračních médií). Filtr je v provozu měsíc, hluk je skoro pořád stejný. Voda přestala téci, přikládám to tomu, co sdílel Jarry s youtubem. Tedy že jsem jí všechnu již vylil a po čištění tam bude zase.

S prodejcem jsem se již domluvil na reklamaci ale zaslat filtr se celkem snadno řekne. Tak i tak objednávám Eheim protože nemám absolutní důvěru v něco, z čeho teče voda. Navíc mám akvárium s filtrem spojený přímo přes vrtané dno a průchodky takže nechci spoléhat na něco, čemu nevěřím.

Abych uvedený filtr jen nehanil tak zpracování jinak vypadá opravdu celkem slušně a cena je lákavá vzhledem k parametrům. Třeba do neobytné místnosti bych ho klidně dal znovu. Marketing však mají na lepší úrovni než dořešené detaily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 16:38 Muž Jarry [1440] Re: MichalP
Tady to vysvětlují www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 16:32 Muž Jarry [1440] Re: MichalP
Zdá se, že je to vlastnost - já jsem to nezkoušel, mám ho ve skříni natěsno a nechce se mi ho vyndavat, ale vím o tom:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 15:24 Muž MichalP [2] Re: Jarry
Ok, rozumím, to odvzdušnění až takový problém není, dám tomu čas, zkusím si s tím nějak pohrát. Ale co musím řešit akutně, to je to, že když filtr nakloním, tak z něho teče. Jestli je to vlastnost a né vada, tak jsem taky schopný s tím žít :-) Ale jak tady pročítám příspěvky a je v nich napsáno "s filtrem jsem třepal jak jen to šlo" a já ho jen nakloním a teče, tak jsem z toho lehce nesvůj :-)
Nicméně díky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 14:45 Muž Jarry [1440] Re: MichalP
Dej mu pár týdnů, je to stejné, jako s každým jiným filtrem. Za měsíc by měl být krásně tichý - mě SUNSUN HW-703A popravdě také přišel hlučnější, než jiné filtry, když byly nové, ale teď už o něm nevím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 13:26 Muž MichalP [2] Re: fiiila656
Ahoj, koupil jsem taky SUNSUN 702a a od začátku se potýkám s problémy, nejdřív mi tekl, ale zjistil jsem, že jsem měl špatně naskládané koše.
ad 3. - Přeskládal jsem a neteče. koše mám naskládané tak aby do sebe sedly bez většího tlaku. Pořadí náplní: Spodní koš: boimolitany PPI10 + PPI20
Prostřední koš: biomolitan PPI30 + keramické kroužky (vlezla mi jich tam jen půlka z toho co tam bylo
Horní koš: Seachem matrix a uzavírá to vata
ad 1. - Ale zavzdušněný ho mám, to je pravda, jen nevím, co s tím. Pumpou jsem vzduch nevypumpoval, když ho nahnu, tak bublinky sice odchází, ale stává se mi, že při nahnutí vyteče ven trochu vody (je to normální, nebo je někde problém?) Takže, co znamená "klasický odvzdušnit"? :-)
ad 2. - Vzduch se mi taky přisává. Když nemám nasazený skimmer, tak vidím vír, když ho nasadím, tak saje automaticky vzduch (můj odhad je, že nemám odvzdušněné kolno přívodní hadice /někdy vidím na začátku hadice, hned za kolenem bublinky/). Ještě mě napadá, že by mohl být problém, když jsem "vytunil" sání a místo sacího koše tam mám biomolitan.
ad 4,5. Dělám jak píšeš, tak aspoň něco správně. :-)

Prosím o radu, jsem začínající a tohle je můj první filtr, nemám vůbec zkušenosti a nemám s čím srovnávat. Díky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 21:40 Muž bv9 [13] Re: fiiila656
Můžu ho zítra znovu rozebrat a složit, ale moc tomu nedávám. Je to klasický bzučivý zvuk motoru, stejný jaký vydává již zmiňovaný Akva Nova. Jenom bohužel několikrát hlasitější. Ale za zkoušku nic nedám, tak ho zítra kuchnu a opět složím a uvidím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 21:26 fiiila656 Re: bv9
4. Jde a plno lidí to tak dělá.

To že je filtr vadný samozřejmě nevylučuji ale je to velmi malá pravděpodobnost. Dělám totiž v jednom obchodu s akvaristikou a když střelím číslo, tak na 30 reklamací vnějších filtrů je tak jedna uznaná. Všichni reklamují hluk a nakonec je to prakticky vždy pouze špatně nainstalované, proto jsem k tomu vždy tak nedůvěřivý. Osobně bych to zkusil nainstalovat celé znovu. S filtrem mám zkušenosti, několik jsem jich měl zapojených, takže vím jak je (není) hlasitý. Ale jak říkám, zrovna můžeš mít smůlu a být jeden z 30 :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 21:16 Muž bv9 [13] Re: fiiila656
Bohužel, vše jsem uděláno jak píšeš.
ad.1 Filtr je klasicky odvzdušněn, vypumpován, několikrát protřepán(nemíchat :-D ) nikde žádná bublinka
ad.2 Nikde se nic nečeří, akva bude Malawi, tak CO netřeba
ad.3 Koše do sebe pěkne zapadly i s vrchním posledním sítkem
ad.4 Jinak, než jak popisuješ, ten filtr zavřít snad ani nejde.
ad.5 Hlava je nasazená díra na díru (myslím díry pro případnou UV lampu)

Nejde o hluk jako od rachtající vrtulky nebo čvachtání vrtulky v bublinách, ale jde o bzučivý monotóní zvuk od točícího se motoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 20:44 fiiila656 Re: bv9
Klasika, máš ho špatně nainstalovaný. Mám ho taky a je naprosto tichý... Ať Čína nebo Německo, tak ty filtry jsou plus mínus stejně hlučné. Filtr se ti přivzdušňuje a proto ti dělá rachot. A přivzdušňuje se protože je špatně nainstalovaný. Buďto:
1. ho máš od začátku zavdušněný po instalaci, takže ho musíš klasicky odvzdušnit
2. Přisává se ti do filtru vzduch - u nasávání se ti čeří voda nebo máš napojené CO2
3. Ve filtru máš špatně naskládané koše a proto se dobře neuzavřel
4. Nezavřel si klapky na hlavě ve správném pořadí. První zatlač na hlavu a zavři ty co jdou otevřít jen do vodorovné polohy a až poté ty co jsou na těch "kovových drátech"
5. Nemáš hlavu otočenou a nasazenou správně (hlava není ze všech stran stejná).

Prodejce ti odpovídá s velkou pravděpodobností to stejné, protože se to tady omílá pořád a pořád dokola (a vždycky je to tím stejným). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 17:58 Muž bv9 [13] Re: LeRi
Včera jsem ho zprovoznil u nově založeného akva a jsem z něj dost zklamaný. Spracování je dobré, o tom není řeč, ale hluk 51dB coze mě hodně znechutil. U druhéhé akva mám filtr Aqua Noava NCF-800 a o tom ani nevím že jede, kdyby se nečeřila hladina. Možná jsem měl jenom smůlu na kus. Čekám co mi odpoví prodejce na větu tichý provoz tone Takže raději asi zvolit jinou značku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2017 12:03 Muž LeRi [316] – SUNSUN HW-702B
Ahoj plánuji koupit tento filtr SUNSUN HW-702B máte s ním někdo zkušenosti? Biobox2 Aquatlantis funguje dobře (média jsem si přizpůsobil) ale zabírá v akváriu místo proto uvažuji o vnějším , bohužel mne limituje prostor a tento SUNSUN HW-702B má vyhovující rozměry, děkuji za názory.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2017 16:41 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: Nifty
Filtry je možné zapojit za sebe jak píšete a v takovém případě stačí, když čerpat vodu bude jen jeden (z druhého klidně vyndat vrtulku a nezapojovat do zásuvky). Sice se asi ještě o trochu zmenší průtok, ale máte větší plochu pro nitrifikační bakterie a ten průtok není úplně všechno (kdysi jsem vyděl 500 litrovou nádrž filtrovanou jen molitanovými bublifuky a ty moc proudu nenadělali). Nožná se i časem rozběhnou denitrifikační procesy a budete mít pomaluběžící filtraci. V příspěvku nad Vašim příspěvkem je něco podobného na fotce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2017 13:44 Muž Nifty [5] – Seriové zapojení filtrů
Ahoj, fórum jsem četl a nejlépe to sedí sem. Naskytla se mi možnost za levno koupit další filtr JBl e901 (na náhradní díly, ale mám potřebu jej opravit). Aktuálně vlastním 160L s perlěťovkama a je pravda, že začínám pozorovat potřebu lepší (větší) filtrace. Současně je zapojen filtr JBL e701. Otázka teda zní: Je možné zapojit za sebe (seriově) dva různé filtry? 1 vstupní hadice, 1. filtr, 2. filtr, 1 výstupní hadice. Případně nechat běžet pouze jeden filtr a druhým pasivně nechat protékat vodu? Předem děkuji za konstruktivní feedback :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2016 15:12 Muž liborass [174] Re:
Fotka k příspěvku tak to by stačil jen nějaký předfiltr, nutně nemusí být druhý filtr... třeba něco takového...

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.02.2016 13:56 Muž Sputnik [12] - RostlinyRe: patamatix
Jak se to vezme,mam ve sklepe i TT Ex2400.je hlucny a zere.Spojenim dvou JBL1501e budu mit nizsi prikon,vice filtracni hmoty.ten prvni jsem kupil s bazaru,treba se mi podari tak koupit i druhy a pak je to i financne vyhodne. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 13:51 Muž Sputnik [12] - RostlinyRe: Horác
Takze nejaky zasadni problem by v tom nebyl?Jde mi jak je psane nize o jednu nasavaci a jednu vtokovou hadici.akvarko mam 750l a fitr mam jbl 1501e.Doted mi stacil,ale dostal jsem male terciky a tak bych posilil rad filtraci a spojeni dvou filtru za sebe by mi hodne ulehcilo instalaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 13:18 Muž Horác [3942] Re: Sputnik
Svého času to tak měl Petr (?) akvarium.napady.net/… ... (nebo někdo jiný s velkým rostlinným akvárkem :o) ... já mám hosipa :o) ... Dva externí filtry za sebou (dvojnásobný objem filtrační hmoty), do elektriky byl zapnutý jen jeden, druhým protékala voda pasivně ... Cenově je to samozřejmě nevýhodné, o tom žádná ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 13:04 Muž patamatix [408] Re: liborass
Samozřejmě je i toto výhoda,případně,když by jeden vypověděl službu,tak máš alespoň poloviční výkon,ale druhá věc je ta cenová otázka,ale to záleží na majiteli. Akorát nevím jak přesně to tazatel myslel do série? Já bych to pochopil jako že,by měl jednu nasávací hadici,filtry spřažené do sebe a pak jednu vypouštěcí hadici.Což si nejsem jist zda by se ty filtry mezi sebe nějak nepřetlačovali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 12:55 Muž liborass [174] Re: patamatix
když jsou dva filtry tak se můžou čistit na přeskáčku, takže vždy jeden bude zajetý...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 12:44 Muž patamatix [408] Re: Sputnik
Není lepší koupit jeden velký filtr než dva malé.Myslím cenově.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2016 09:21 Muž Sputnik [12] - Rostliny – vnější v sérii
Co by se stalo kdyby se daly dva stejné ext.filtry do série,za sebe?fungovalo by to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 09:38 ludekhc Re: kus5
Naopak, jednodušší. Nemusím filtr vyndavat, což vždy udělalo binec. Filtr nechám kde je, jen z něj vytáhnu shora vatu a zas propláchnu a strčím zpět. Filtr stojí přímo na dně takže pod ním také žádné usazeniny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 08:06 Muž kus5 [3] Re: ludekhc
Myslím, že to máš složitý. Já jen vyperu molitan ke kterému je přisazena hlavice a odkalím hlavně písek pod molitanem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 07:33 ludekhc Vnitřní filtr
Já používám vnitřní filtr vlastní konstrukce a spokojenost maximální. Je z odpadní trubky HT110 dole zazátkovaná, ale dá se použít jakákoliv vhodná nádobka z vhodného plastu nebo keramiky. Do ní je zasunuta trubka čerpací hlavy jako do akvacitu jen s tím rozdílem, že nasává jen zespodu. Čerpací hlava nasazená na trubku je zároveň s okrajem trubky. Trubka je zasypaná keramikou (já tam mám nyní lávu) ze 4/5. Poslední 1/5 nahoře je vata. Voda je tedy nasávána shora přes vatu, prochází celým sloupcem až ke dnu a odsud je odsávána ven. Výhoda je, že k čištění stačí vytáhnout jen ten kus vaty, propláchnout a jede se dál, a že si mohu zvolit náplň jakou chci tak jako u vnějších filtrů. V případě potřeby se to dá dekorovat dle libosti, aby to do akvária sedlo:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2016 07:21 Muž kus5 [3] Re: afc1886
Prezentace je ted aktuální. Molitan hrubý, modrý je 8x8x12 cm. Filtrační hlavice 400l/hod. 5W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 18:22 R Muž romant [28001] Re: kus5
Jaký výkon má to čerpadlo a jaká je velikost toho biomolitanu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 17:59 Muž kus5 [3] Re: NASREDDIN
Je to tak a funguje to. Čisté dno, které neustále probírají. Krmím rostlinnými granulemi č.2. Závojnatky jsou nejdekorativnější ryby a při správném krmení a uvedené filtraci je chovám spoustu let. Akv. Mám bujně zarostlé. Každá návštěva obdivuje. Závojnatky nejsou žádná prasata akorát trpí na žabrohlísty (průvodní jev bílé hlavy, je zaměňováno s plísní je to zvýšená tvorba slizu) a občas na děrovo nemoc. Neboj mám to zmáknutý a daří se i importům. Howg.
Edit-Ten molitan je položený na písku, takže saje přes písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.02.2016 17:48 Muž NASREDDIN [1384] Re: kus5
Ta kostka molitanu rozhodně nemůže fungovat jako půdní filtr, jelikož by voda musela být nasávána skrze substrát dna, což není.

15závojnatek ve 120litrech? Snad to nikdo nevezme jako vhodný příklad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2016 17:33 Muž kus5 [3] – účinná filtrce
Mám dlouhodobě odzkoušenou jedoduchou a velice účinou filtrci. V rohu akva mám kostku hrubého molitanu posazeného na písečné dno o zrnitosti cca 4mm říční křemičitý písek. Na molitan je posazena hlavice s vývodem k hladině, kde čeří vodu. Filtrace funguje i jako půdní filtr. Ve 120 l vody s 15 závojnatkami peru molitan po 14 dnech a odkalím písek pod filtrem. Vyměním 20 l vody. Voda je stále čistá a závojnatky stále čilé a při chuti. Podobný princip používám ve společenském 200 l akv. Fakt to funguje a filtr je schovaný a neruší vzhled.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 19:04 R Muž romant [28001] Re: Mrx
navik napsal: (mezi stěnu akva a přepážku se vkládá plát biomolitanu a skrz a zpoza něj je voda čerpána (čerpadlo elektrické či hnané bublinkami).
To co kolega popsal se jmenuje tzv. Hamburský filtr, HMF, pod tímto pojmem je možné to dohledat. Ten stávající filtr, bych umístil mimo to ostění, třeba na protější stěnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 18:47 Muž navik [908] - SumciRe: Mrx
Ano, je to místo určeno pro filtr, avšak jiný typ (mezi stěnu akva a přepážku se vkládá plát biomolitanu a skrz a zpoza něj je voda čerpána (čerpadlo elektrické či hnané bublinkami).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2012 16:30 Mrx – Místo pro filtr?
Fotka k příspěvku Zdravím, koupil jsem akva a nevim zda je toto místo určené pro filtr, nezdá se mi to dobré pro proudění vody. Nemáte to někdo? Děkuji za nápady a omlouvám se za foto,bylo to narychlo

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2011 11:36 Muž cc355 [1] – Filtr
Nejsem sice odborník, ale od té doby, co používám extrní filtr, jsem maximálně spokojený. Dříve jsem měl kostku s bublifukem (motorek Atman AT3500 - je poměrně tichý a na funkci filtru v 72 litrech je naprosto dostačující), musel jsem ho čistit poměrně často (asi každých 14 dní) a zvuk toho bublání byl rušivý (než jsme si zvykli)... asi po roce jsem koupil externí Eheim ecco (ten výkonově prostřední) a je to opravdu něco úplně jiného. Jednou za měsíc properu předfiltr a vatu, na náplně jsem ještě nesáhl, protože jsou čisté. Filtr je krásně tichý a v akva mi nic nepřekáží. Můžu jen doporučit, je to super. Jen ta cena...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2011 12:51 Muž karelchess [45] Re: Mejla
Sidonius možná myslel to, aby filtr nebyl příliš účinný a nitrifikace nebyla moc rychlá. Pro rostliny je energeticky výhodnější přijímat N v podobě dusitanů, nebo ještě lépe amonných iontů. To ale není takový problém, jako oxidace stopových prvků a jejich usazování ve filtru, pokud je naddimenzovaný.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 5573x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/823-filtrace-v-akvariu?od=51