Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Halančíci - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Halančíci - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2022 16:30 Žena Beastie [320]
Zdravím. Jaká je zkušenost s halančíky a dlouhotykadlými šneky jako je tylomelania? Berta třeba okupovala, halancici jsou predátoři, mají to tedy stejně? Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2021 15:22 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Fotka k příspěvku mám bohužel jen zlaté medaky oryzias latipes, dlouho jsem sháněl v přírodní barvě ale nedopadlo to, stříbrných a zlatých je docela dost, tak když už musela být barevná varianta, volil jsem zlaté, chtěl jsem něco co je odolné studené vodě, z halančíků tam jsou s nimi ještě v jezírku aphanius mento elbistan, ty ho obývají již tři roky, z jara se zlaté medaky krásně namnožili, byli tam stovky různě velkých mláďat, o něco později šly do tření aphanius mento, v tu dobu se projevili jako dominantní druh a čerstvý potěr se již neobjevoval, za to tam byla expanze asi 1cm velkého potěru a. mento, tento centimetrový potěr zřejmě požíral čerstvě vylíhlé medaky. Zlaté medaky jsou krásně vidět pod ledem v hlubší vodě, plavou v několika skupinkách, i v této studené vodě pojídají rozmražený cyklop s velkou chutí.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2021 21:02 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy. – Halančík pestrý Hjerresenův
Fotka k příspěvku
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.05.2021 18:10 VVm
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Drahé kamínky dorazily a jak jsou živé, hned se pustily do komářích larev.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2021 16:45 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: VVm
Byly v aukci na eBay.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2021 14:50 VVm Re: 0
Já mám domluvené medaky "metallica" (brzy dám foto) bohužel jiné se mi u nás sehnat nepodařilo, nemáte nějaký tip kde sehnat takový mix barev jako na fotce? Klidně bych i vyměnil když se zadaří mladé :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.05.2021 22:29 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: VVm
Fotka k příspěvku V jezírku se plně uplatní i barevné variety.

youtu.be/…


Moje zvládají bez újmy v tuto dobu velké teplotní kolísání.


 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2021 07:23 VVm Re: 0
Nějak mi to ten příspěvek neukládá potlesk . O medakách bylo něco napsané na nějakém foru, prý jsou rozšířené v Německu a jsou tam chovatelé divoké populace 'Aichi ken'. Tyto ryby prý už desetiletí přežívají v jezírkách jedné německé chovatelky odkud se dostávají k dalším lidem. Nezvládají podmínky akvária, prosperují pouze v jezírku. O těchto konkrétních rybách je i podrobný německý článek chovatele Axela Eywilla na stránkách Medaka inside international... To by byl panečku materiál škoda že jsem tak chudý smich Autor článku tímto způsobem prý chová i Oryzias sakaizumii.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2020 21:48 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: robo111
Těch Oryzias latipes - japonských medak mám, několik desítek ks. Mohly jich být stovky, jenže mnoho jiker se kazilo a značné množství potěru padlo.

Nejlepší výsledky jsem zaznamenal, když se plůdek líhnul a vyrůstal, v tak zvané zelené vodě.

Ve videích u chovatelů v Japonsku jsem viděl, že tyto medaky vydrží i zamrznutí vodní hladiny, nebo teploty přes plus třicet stupňů, ale první ryby v přírodní barvě byly na pokles teplot háklivé a navíc jsem je obdržel ve velmi špatném stavu, v době bez patřičných zkušeností a proto s jejich chovem neuspěl.

Nyní je mám, už jen z vlastních odchovů a jejich kondice i kvalita jsou na dobré úrovni.

Svou variabilitou se vyrovnají koi kaprům a jejich uplatnění a větší rozšíření v českých i slovenských chovech je otázkou času, než budou víc známé a hlavně, též běžněji dostupné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2020 20:44 robo111 Re: 0
Ikry jordanel dáke sú? To je znamenie, že sa cítia dobre.

S takých odolnejších rýb do menších aj vonkajších nádrží, a to nielen na letenie, ale aj na "jesenenie" sa mi javia perspektívne pre chovateľov medaky - vydržia neskutočné tepelné výkyvy - zdržujú sa pod hladinou, takže je ich vidno, nenáročné na krmivo, nežerú mladé, samé klady.

Ale neviem, či nejdem od témy - síce sa objavujú na výstavách kaprozúbkarov/halančíkarov, ale sú na nich skôr trpené, než žeby medzi kaprozúbky patrili.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2020 06:15 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: robo111
Jordanelly mám tento rok pouze ve skleníku, venku to letos choulostivější ryby "nedávaly" a v citelněji chladných periodách hynuly.

Německý Glaser Jordanella floridae ještě nedávno nabízel a u nás je z dovozu prodával na burzách Ivo R., viz odkaz, co vložil David alias GAGAL .

Ty, co teď mám, jsou údajně z Holandska a zatím se drží v dobré kondici.

Moje video z léta 2020 -

youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2020 15:36 Muž GAGAL [452] - HalančíciRe: Akneleh
Nyní je má v nabídce www.easyfish.cz/… teoreticky je může donést na burzu do Ostravy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2020 22:05 robo111 Re: 0
zaujímavé postrehy k jordanelle - osobne som nemal problém, žeby hrozilo, aby samica bola ubitá - vytieračka mala pritom len 20 l a ryby boli predtým chované s neónkami a podobnými rybami - dominantný samec občas ponaháňal zvyšné jordanely, ale nebolo to dáke dôrazné, samice sa držali v skupine - dzobali riasu, chovali sa ako živorodky. Mladé rástli veľmi pomaly, aj keď plávali v krmive - a nerovnomerne - samčekovia rástli oveľa pomalšie, zabralo mesiace, kým sa plne vyvinuli (letnenie prvej sezóny ich plne rozvinulo) - nie je to iste ryba pre komerčných chovateľov, preto ich asi nevidno.
Chovateľské kmene: Mal som kmeň od clarkiiho, bol nenáročný, obľuboval vláknitú riasu, až tak bol "nenáročný", že som to prepálil letnením - prišlo prudké ochladenie, nemohol som pre povinnosti na záhradu a našiel som len spúšť:( Ďalšie dva kmene (rôzne zdroje/roky) sa mi neuchytili, malo ísť o odchovy z juhových. Ázie, postupne, ale iste odchádzali - takže mám podozrenie, že odolnosť veľmi závisí od kmeňa, podmienok odchovu, pretože aj ostatným mne známym kupcom tieto ryby odišli.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.04.2020 16:23 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Akneleh
Fotka k příspěvku Ryby, co potřebují, jako potravu i životní prostředí, hodně zařasené prosluněné nádrže, nejlépe prostorné bazény pro větší hejno, jinak v malém prostoru v plné dospělosti jednotlivě, ale ve větším akváriu to, též jde. Pohlaví je pro zkušené oko podle tří hlavním ukazatelů snadno rozpoznatelné.

Samci po výtěru samice zabíjejí, nemůželi ona odplavat a ukrýt se. Tření probíhá po delší období na, několikrát. Nestejně velký potěr se vzájemně požírá a za nadbytku potravy velmi rychle roste.

Existuje u nás nemnoho zasvěcených akvaristů s osobními zkušenostmi, ale ti se s Vámi a navíc tady o tom bavit nebudou. Je to pro ně ztráta času.

Před uzavřením hranic se daly sehnat z Německa a v minulosti i z Polska.

V Česku, několik pokusů s chovem proběhlo, ale asi, nikdo je nedokázal trvale udržet, i když to není, zas, až tak moc obtížné.

Podobné to je s chovem u středozemních druhů Aphanius, které se ojediněle daly koupit ještě na poslední konané ostravské burze, jinak i tyto bývají, taky téměř nesehnatelné.

Neměl jsem vůbec! "chuť" se k tomu vyjadřovat, ale, že jste ženská činorodá, tak jsem se výjimečně zželel.

youtu.be/… .

Fotka i video je z mého chovu. Těch jordanel jsem míval dost, ale pohořel na nedůslednosti.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2020 16:26 Akneleh – Halančík floridský
Zaujala mě rybka rodu halančíků halančík floridský. Chová ji někdo? Dá se vubec sehnat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2020 17:50 Muž victor [84] Re: hrochy
ahoj, děkuju za reakci už jsem našel to co jsi psal. Inu tak to jsem na první dny nepřipraven. Zatím žijou, tak snad dorostou aby mohli něco sníst.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.04.2020 00:22 Muž hrochy [647] - low-cost, low-tech, old schoolRe: victor
Ahoj,
nejsem odborník, nemám příliš zkušeností, ale artémii až později, dva i více dnů od vykulení. Záleží i na velikosti artémie, na době jejího vylíhnutí (stáří). Do té doby jsou lepší vířníci, trepka. Toť má zkušenost u Halančíka Guentherova. Jak je to u jiných halančíků, zatím nevím. Třeba poradí někdo povolanější.

Informace čerpám například zde: davidkilli.blog.cz/… a z knihy J. Vítka, J. Kadlece: Halančíci-biologie, chov, přehled druhů (lze dohledat na netu).

Držím palce s odchovem ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2020 11:49 Muž victor [84] – krmení Halančíci
Ahoj, včera se mi vylíhli Halančíci a dávám jim vylíhnuté živé artemie a zatím jsem si nevšiml, že by je jedli. Vůbec sou hodně apatické. Trvá nějakou dobu, než začnou hledat potravu po vyklibání ? Ty artemie mi přijdou dost velké na to jak jsou Halančíci teď malý.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2020 01:30 Muž KuBvA [40]
Dobrý den, jak jsem psal, měl jsem skupinku halančíků (1 samec,3samice). Do týdne mi zbyly jen 2 samice, poté jsem to akváro kde byly hodně zanedbal. Ale stále žily 2 samičky. Dnes jsem je chtěl odlovit a našel jsem tam jedno mládě a jen jednu samičku. Není možné, že by dominantní samička změnila pohlaví?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2019 09:22 Muž hrochy [647] - low-cost, low-tech, old schoolRe: KuBvA
Ano, dle mého patří: www.biolib.cz/…. O rybce možno číst například tady: maniakva.sweb.cz/…. Stačí trochu hledat.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2019 19:33 Muž KuBvA [40]
Patří mezi halančíky i epiplatys annulatus jestli ano stačí 20l pro menší chovnou skupinku 4 kusů (1samec,3samice) a kolik jich mohu ještě přidat ???

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2019 21:02 ondrejD Re: peter111
Tuhle kombinaci bych opravdu nedoporučil. Oni Aphyosemioni nejsou úplně "drsní", ale jsou dost živí až "drzí" - a to do té míry, že se pošťuchují jak mezi sebou, ale tak i neodolají ani třepotavým ploutvičkám jiných rybek, tím spíš drobnějších než jsou oni sami...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 20:55 peter111
Dobrý večer, mám problém. Kúpili sme do akvária samca a samicu Halančíka červenoškvrnného a menších samcov gupiek. Halančíci však za chvíľku úplne obhrýzli gupkám chvosty a plutvy. Čo s tým robiť? Môžu byť tieto dva druhy vôbec spolu v akváriu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2019 09:47 Žena A.K. [17] Re: Evča
Já z vlastní zkušenosti můžu doporučit Gardneraky, dokonce se i sami mnozí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 22:22 Evča – halancici
Díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 22:13 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Evča
V atlasu je u ryb uvedena náročnost chovu a jde tam vyhledávat.
Zadej:
České rodové obsahuje Halančík
Chov = Snadný
rybicky.net/atlasryb/hledat/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2018 22:06 Evča – halancici
Ahoj. Nevíte jaký druh halančíka je vhodný pro začátečníky? Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2016 13:02 Deepinpeat Re: ondrejD
www.bbc.com/…

Tak podle tohohle článku tam C. diabolis žije desítky tisíc let.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2016 15:28 Muž GAGAL [452] - HalančíciRe: Deepinpeat
To je radost :-( Budu rád , za info i jiné druhy na výměnu/prodej

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2016 08:41 Deepinpeat Re: GAGAL
Zatím po dvou zalitích vedou samci 14:0 Dám případně vědět.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2016 23:37 Deepinpeat – Leptolebias aureoguttatus "Paranaquá"
Fotka k příspěvku
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.01.2016 09:52 Deepinpeat – Austrolebias gymnoventris "Castillos"
Fotka k příspěvku První barvící se samec :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2015 19:29 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: SAA
Asi by to mělo patřit sem rybicky.net/forum/19409-mezinarodni-vystava-halanciku-a-akvarijnich-ryb-praha-2015
Výstava se koná 24.06.2015 (středa) - 28.06.2015 (neděle) rybicky.net/akce/1679 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2015 12:31 Muž SAA [9] – výstava
Těm, kdo mají o chov halančíků a zisk chovného materiálů zájem doporučím pohled do akcí - vložil jsem informace o konání XII. mezinárodní výstavě halančíků. Kontaktní informace jsou taky v kalendáři akcí. Těšíme se na shledanou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 01:52 Muž 0 [1718] - Obecné.Re:
Na posledních dvou foto jsou jordanely, už mi to tam nešlo dodatečně dopsat.

Přidám odkazy na ten mokřad v Turecku, odkud Aphanius danfordii pochází:

www.youtube.com/…


www.youtube.com/…

Je toho na Yahoo a YouTube mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.03.2015 01:31 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: robo111
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku

Splnil jsem si přání a první ryby z "rodiny", chladu odolných halančíků, už plavou u mne doma v rybárně.

Z malého výběru ze zdroje v Německu, mám "vysněné" Aphanius danfordii, které patří mezi ty, které se mi z těch rozmanitých druhů nejvíc líbí a navíc je zrovna tento uveden na červeném seznamu, jako kriticky ohrožený. Samice mi svým vybarvením připomínají živorodky Jenynsia, které taky sháním.

Podrobné zajímavé informace se nacházejí tady - www.iucnredlist.org/… , stačí je vložit do překladače.

Chtěl jsem si pro začátek pořídit do chovu dva páry, ale dostal jsem chovnou skupinu tří samic s jedním samcem. Samec vypadá životaschopně, tak by mohl na všechny tři samice stačit.

Hlavně, aby se rozmnožily. Nejdřív je zkusím nechat po zaplnění samic jikrami, vytřít doma a později na jaře je vysadím do rybníčku a nechám se překvapit, jaké budou na podzim výsledky.

Chci se podílet na zachování tohoto cenného druhu a rozšířit jeho chov mezi další zájemce.

Pořizovací náklady nebyly zrovna zanedbatelné. Jeden kus mne vyšel na deset euro.

Ještě stále s dalším Němcem jednám o odkoupení divokých plat Tampico, které mi předběžně přislíbil, ale dokud je nemám doma, tak není vůbec nic jisté.

Už dřív jsem je chtěl po chovateli z Itálie, jenže je neudržel a odkázal mě na Francouze, kde jsem neuspěl.

Robo111, to, co jsi mi, teď posledně psal do vzkazů, beru v potaz. Dám těm jordanelám výběr možností na tření a nejspíš k tomu přistoupím ke konci tohoto měsíce. Nechci nic uspěchat, budu potřebovat dostatek přirozeného krmiva a venku se to teprve "probouzí". Navíc mám spoustu dalších aktivit a na ryby málo času.

Napsal jsem sem, abych mohl vložit i nějakou tu ukázkovou fotku. Snímky jsou jen průměrné kvality, protože přes plast se fotí velmi obtížně.

Do budoucna bych rád udělal fotky i přes sklo, ať jimi můžu obohatit zdejší atlas ryb, kde od druhu Aphanius danfordii nejsou nyní vůbec žádné.

Na první fotce jsem aphaniusům dal roupice, na druhé vločky. Berou dobře obojí.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2015 10:23 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: 0 - pro ondrejD
hmm Toho pána znám.
ondrejD - Komu není rady, tomu není pomoci. :-(

Limity máme všichni. Abychom jim mohli čelit, tak s nimi musíme přijít do styku. Pak se vytváří reakce i na patogeny, predaci, ... atd..

To, co nazýváme evolucí, působí v přirozeném prostředí i "náhradním" prostoru a zpětný proces domestikace je možný. A znáte tu větu, co má počátek, má i konec; a v konci je nový počátek. Čas a děj probíhá, ať je momentální podoba jakákoliv.

A taková malá otázečka, doufám, že mi odpovíte:

Jak každý druh přišel k té své prvotní největší rozmanitosti, která se nyní zmenšuje převážně vlivem lidské rozpínavosti ? To mne fakt zajímá. Já si odpovědět umím, ale zajímá mě názor Ondry.


Jinak, pokud jsem pro Vaši citlivou povahu arogantní, tak z Vaší strany to beru, jako bezohlednost, když jsem na počátku poprosil, aby jste mi neubíral sílu "roztáčením" kola stálým nekončícím dohadováním, přesto jsem se Vám "věnoval". Ale teď, už je mi to naprosto fuk.

Mne takové "smrště" emocí nepoloží, pružně se ohnu a poté opět vzpřímen pozoruji, jak se rozdmýchávači bouří pod tíhou vlastních omylů nakonec sami zlomí.

Opravdu netrvám na ničem, v čem se mýlím.

V případě správné odpovědi, jak druhy dosáhly nejvyššího bodu své genetické rozmanitosti, budu spokojen a mohu prohlásit, že tomu rozumíte. Stačí na to jedna věta.

Přidám něco "prastarého" na prostudování: osel.cz/… .

Je tam zmínka i o tom "hrdlu láhve" a souvislosti k historii lidstva, což jsem dřív uvažoval ve sporu použít.

Jiné zajímavosti: osel.cz/… , slideplayer.cz/… ,

moodle2.voskop.eu/…


Víc se zapojím, jen příspěvky o rybách. Na další rozepři nereaguji. 0.





 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2015 22:48 ondrejD Re: 0
Vážený pane Puchovský,

my dva v tomto tématu společnou řeč opravdu nenajdeme - nejen že hovořím jiným stylem a jinými slovy, ale chvílemi i o dost jiných věcech:

ad. rychlost mutageneze: gratuluji, odkazem na jeden jediný článek o jednom jediném druhu, chovaném v zajetí (křeček) jste vysvětlil naprosto bravurně problematiku spontánních mutací, jejich rychlosti a vztahu jak k rizikům vyplývajících z dlouhodobě inbredního chovu, tak i jejich uplatnění v mikroevoluci /tím myslím mikroevoluci v přírodním prostředí, ne ve klecích, akváriích, či zahradních rybníčcích/ ... - tohoto já opravdu schopen nejsem, možná proto, že si uvědomuji hloubku podstaty problému, možná však pouze proto, že o tom holt nevím vůbec nic - nechávám na každém, aby si udělal názor - vy jste si ho udělal, a já vám ho neberu.

Ad. "Na příkladu o těch hlodavcích a čehokoliv jiného, i těch gupek, nikdo neuvedl zásadní předpoklad !!! úspěchu pro přežití. Teprve ´LiborSprysl´ to zmínil u mladých pavích ok."

- L. Sprysl správně zmínil, a já s tím souhlasil, že mladí jedinci jsou přizpůsobivější než dospělí k novým podmínkách na konkrétní lokalitě. ALE: vždy hovořím o tom, že toto přizpůsobení má své limity, které vycházejí z genotypu daného jedince - to je něco, s čím konkrétní jedinec holt nic neudělá - toto jsou karty, které dostal do vínku, a s nimiž musí "hrát". Občas (spontánní mutací) může získat další eso, mnohem pravděpodoněji to ale bude janek, osma nebo i míň ... - občas dokonce získá chybnou kartu, která nemá žádnou hodnotu, a s níž prostě hrát nemůže... - a když těch chybných karet získá víc, nebo ani nemusí, ale stačí když přijde o ta esa, jeho "hra" (reprodukce) končí - a zde jsme u toho inbreedingu a efektu známému jako "bottle neck" - nebyl jsem schopný to vysvětlit vlastními slovy, zkusím tedy - ač to nemám ve zvyku - též najít nějaký odkaz:

is.muni.cz/…

Dále jen nadhodím 2 související termíny:

- heterozní efekt,
- inbredni deprese.

Ale jak známo, 100x opakované se stává pravdou .. - a zejména tedy objektivní pravda neexistuje .) - tedy je třeba připustit i tu variantu, že nejen že tomu nerozumím, ale dokonce pouze jako onen pověstný ješitný stařík, trvající na posledním slovu, nejsem schopný přiznat, že bych se mohl mýlit ... - ano, i to je možné! Hergot, měl bych se zamyslet ... .)

Jsou tu však přeci jen věci, se kterými souhlasím - píšete:

"Zůstanu neoblomný v tom, že kdo chce být "Kazatel" - mentor, měl by umět i naslouchat a zapomenou na ješitnost. ... Stačí se zpětně "ohlédnout"

Ano, i já zůstanu neoblomný - jsou věci které považuji za aroganci ("„Chlape, dám Ti odkaz na nejznámější učebnicový příklad, co mi je znám od základky, tak si ho celý pečlivě přečti a dále, mne tím prosím Tě víc nevyčerpávej.“), tak i věci, které považuji za danost (genotyp je základ, nikoli fenotyp).

Omlouvám se redakci i ostatním za prodlužování této v této chvíli již zcela zbytečné názorové přestřelky, Reakci, která nepochybně obratem přijde, se již pokusím nekomentovat - a nebo již jen opravdu stručně ...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 02:10 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: ondrejD
ondrejD - Toto srovnání já prostě nechápu ///

Je to tím, že máte vědomostní mezery a proto jsem ten Váš výklad označil za nedokonalý, až zcestný.


ondrejD - arogancí jsem samozřejmě myslel toto: Chlape, dám Ti odkaz na nejznámější učebnicový příklad

Pokud píšete: – z hlediska obecných genetických zákonitostí ale každá uniformní populace spěje pomalu k zániku .. – obnova pestrosti sice možná je, díky postupným náhodným mutacím, ovšem je třeba pamatovat na to, že mutace vznikají jak pozitivní, tak ale i neutrální až negativní, ve vztahu k přežívání jejich nositele, a samostatnou otázkou, na kterou neznám odpověď, je rychlost mutageneze - taktéž zřejmě různá u různých druhů.

Když neznáte odpověď, tak jsem Vám ji v tom odkazu předložil a to "arogantně" důrazně, protože by Vám mělo tohle být dobře známo, když o této učební látce radíte a netvrdil bych, že to nemá souvislost, právě, že ano ano .

A to i ve vztahu k endemickému Cyprinodon diabolis .

Já ty dokumenty s velkým zaujetím sledoval, když byly v TV vysílány a vyhledal si následně po internetu dostupné materiály o tomto druhu i jemu příbuzných.

Je docela dost možné, že C.diabolis, vznikl tou dlouhodobou izolací do těch prostor nějakým způsobem proniklých ryb, např. od druhu Cyprinodon macularius, nebo jejich společného předka. Vzhled i extrémnější podmínky, v nichž žijí, jsou si v mnohém podobné. Ta specifika limitují vysazování do jiných vhodných lokalit mimo tu "díru" a jejich chovu v lidské péči. Záznamy o tom jsou dohledatelné.

K tomu ´Parosphromenus´ projektu, bude Deepinpeat potřebovat hlavně dostatek k tomu vybavených nádrží a spolupráci stejně zaměřených chovatelů, což je základní a všem známý fakt.

Na příkladu o těch hlodavcích a čehokoliv jiného, i těch gupek, nikdo neuvedl zásadní předpoklad !!! úspěchu pro přežití. Teprve ´LiborSprysl´ to zmínil u mladých pavích ok.

Boji o život a prosperitu, předchází příprava. Tvrdá skutečnost, o které je zbytečné polemizovat.

Zůstanu neoblomný v tom, že kdo chce být "Kazatel" - mentor, měl by umět i naslouchat a zapomenou na ješitnost.

Kamarádské vzájemné pochlebování a tvrzení, že jde jen o nevinnou debatu nad Cyprinodon diabolis, jeho velikostí populace a prognózou do budoucna, je pouze úsměvu hodný výrok a viditelný manévrovací pokus , jak ven ze slepé uličky.

Stačí se zpětně "ohlédnout" . Na tom, co je dáno, se tímto nic nezmění.

Jenže promazáním těch označených příspěvků se část reakcí od uživatelů ztratí. Tak jsem to raději celé okopíroval a uložil si do databáze, pro nečekanou potřebu. 0.






 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 23:34 ondrejD Re: SAA
Petře, to já ti vážně nepovím, jestli LEC nebo Latta - ale řeknu ti zdroj: Karel .) - třeba vypátráš víc .. Jak to bude s pohlavím netuším, mám je ca od listopadu, potěry tedy ještě malé, a je jich vážně jen pár - ale pořád se třou, i když jiker zoufale málo - no spíš je dobře vybírají.. Fakt je to bomba, řeknu ti jsem z nich vážně nadšený, škoda těch cyanostictum co sem o ně přišel skrz zmatky kolem toho stěhování .. :( - georgiae jsou ale důstojnou náhradou ;-)

Jo a o ty adornaty se klidně hlásím - jak je s nima problém, zajímají mě! :)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 23:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: ondrejD
Jo jasně, ta ryba je opravdu fenomén...Jsem zvědav, jak dlouho to ještě bude přežívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 23:08 ondrejD Re: LiborSprysl
LSprysl: Ale těžko dohledáme, co bylo na začátku, že? Třeba to bylo jen pár samic, aby porozená mláďata byla lépe připravená na nové podmínky...Což zajisté připustíte, že funguje u těchto ryb spolehlivě... OK?

Moje reakce: OK ;-) - pravda: mladé narozené v nových podmínkách se adaptují lépe než staré kusy - to platí trufám si říct u ryb obecně (proto se směju těm, kdo chtějí v akvaristikách kupovat co největší ryby - ale to sem přímo nepatří .)

Pravda je i to, že těžko dohledáme, co bylo na počátku invaze gupek do celého světa - zda tisícové hejno nebo pár odpářených samic (odpářených klidně mnoha a mnoha samci :) - ale jednu věc, v porovnání s tím C. diabolis (abychom se drželi tématu, a neskončili jako OT :), bych rád rozvedl - je jí velikost areálu.

Diabolis žije v jedné jediné díře, všichni jedinci se mohou poměrně snadno pářit se všemi.

Guppy, nebo gambusie - jsou rozlezlé skoro všude - a jde v podstatě o více či méně izolované populace, které si žijí vlastním životem (při samozřejmě občasné migraci některých jedinců mezi populacemi), probíhají v nich de facto už speciační procesy vedoucí k rozrůznění těchto izolovaných populací - byť by tyto všechny měly relativně stejný základ, rozmnožily se do milionů ryb, vytvořily ony lokální populace a . - viz výše.

Naproti tomu C. diabolis - nejen že žije v jediné lokalitě, ale i v lokalitě velmi omezené - nemůže se namnožit do mnoha ks, i přirozená minima odpovídající potravním zdrojům byla kolem 150 - 200 ks...

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 09:00 Muž SAA [9] Re: ondrejD
Fotka k příspěvku 0: LiborSprysl poukazoval na filosofii, já se budu bránit slovu zločin;-). Zločinem rozumíme trestné činy, tj. protiprávní činy, které trestní zákon označuje za trestné a vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně, za které je možno uložit TOS delší než 5 let (13/2 TrZ ve spojení s 14/2,3). Zvláštní část trestního zákoníku (ani ZSM ani ZTOPO)skutkovou podstatu "zvrhlost" nezná:-)
Konečně zpět k halančíkům. Ondro zdá se mi to, nebo tu "šachovnicovou" kresbu na těle samců má jen populace GWW 86/2 z lokality "Latta"? Ty LECy které zásluhou J. Kadlece putovaly ČR ji neměly, pokud mě paměť neklame. Každopádně je to nádherný druh a krásný kousek. Jaký dávají poměr pohlaví?
Chci se zeptat přítomných, zda někdo chová vějířovky rodu Hypsolebias? S Gagalem se nám už mnohokrát stalo, že jsme jeden druhému přinesli jikry/rybky, pak o ně původní chovatel přišel a druh jsme díky sdílení udrželi. Jako motivaci přikládám foto Hysolebias adornaus Sitio do Mato, jednu z obtížnějších Hypsolebií, je dost háklivá na čistotu vody jako potěr, dospělci trpí nemocemi častěji, než je u jihoamerických halančíků zvykem a poměr pohlaví není vyvážený, převažují samice (někdy je jich mezi mladými 100 %).
Pro ty, kterým nestačí jen fotografie halančíků, navštivte jejich výstavu 24. - 28. 6. 2015, opět v BZ PřF UK. Na konci je možno veškeré exponáty vydražit a možná budeme mít ještě jedno překvapení, které usnadní šíření těchto druhů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 05:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: ondrejD
ondrejD napsal: A ty guppy, co po světě plavou, taky nejsou zrovna standardní výstavní kusy - ale právě ta pouliční směs..- OK?
Ale těžko dohledáme, co bylo na začátku, že? Třeba to bylo jen pár samic, aby porozená mláďata byla lépe připravená na nové podmínky...Což zajisté připustíte, že funguje u těchto ryb spolehlivě... OK? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 00:49 ondrejD Re: 0
Ne, já opravdu netrpím nutností mít vždy pravdu (.. a kdyby jo, stejně to asi nepřiznám že ;-)

ale toto fakt nechápu:

Srovnáváte zkušenosti z vašeho chovu - letnění v bazénu, izolovaném od drtivé většiny nemocí, predátorů, konkurentů, .. apod. - a to vše v jednotkách generací .. - s tím, o čem jsem psal já, t.j. s kontinuálních životem v přírodních podmínkách, s predátory, konkurenty, parazity ... - a to vše v desítkách až stovkách generací...

Toto srovnání já prostě nechápu .. - mám hold svoje limity a nebojím se je přiznat.)


Tou arogancí jsem samozřejmě myslel toto:

"„Chlape, dám Ti odkaz na nejznámější učebnicový příklad, co mi je znám od základky, tak si ho celý pečlivě přečti a dále, mne tím prosím Tě víc nevyčerpávej.“

- toto si hold opravdu myslím, že do seriozní debaty nepatří.

ale neberu to osobně, každý má hold svůj pohled na věc, tak to prostě je.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 00:33 ondrejD Re: SAA
Fotka k příspěvku Ad. "Pánové, nečekal jsem, že se nevinná debata nad Cyprinodon diabolis, jeho velikostí populace a prognózou do budoucna může takhle zvrhnout."

Petře, neměj výčitky - naopak, musím Ti poděkovat, že jsi mne nakopnul něco napsat - následnou debatu totiž považuji za velmi cennou - z nejrůznějších úhlů pohledu...

Abychom se vrátili k počátku oživení tohoto tématu: navazuji na Pavla, Tebe i Davida a přikládám foto dalšího z krasavců :)) - už mám i pár mladých:)

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2015 00:28 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: ondrejD
hmm Vy se nechcete smířit s možností, že by jste se mohl v něčem minout do černého.

Konzervatizmus = ustrnout. Chcete mít ve všem pravdu, prosím mějte si ji, když na tom tolik lpíte.

Už jsem se setkal s různými projevy obhajování s nádechem fanatizmu, kdy jiný názor je označen za aroganci. OK.

Ty paví oka jsem koupil ze šlechtěného chovu a mohl pozorovat, jak venku rok co rok obstojí.

Zkuste udělat to samé a možná někdy v budoucnu u pivka to více podrobněji si vysvětlíme. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2015 23:58 ondrejD Re: 0
0 napsal: Rozdílná schopnost vnímat a posuzovat sledované probíhající děje a jejich interpretovaný popis v navazující debatě, má občas za následek vznik názorového napětí, které se ve skutečnosti projeví, jako pozitivní podstata.

Moje reakce: názorové napětí je fajn, ale končí přesně tam, kde začíná arogance - nechávám na posouzení každého.

O napsal: Foto: I šlechtěná paví očka jsou venku stejně životaschopná, jako divoké formy.

Viz. reakce na - .. dnešní šlechtěná gupka...by nevydržela dlouho ...jak by dopadla taková gupka, kdybychom ji vypustili do přírody? ...
nejsou v kontaktu se skoro žádnými nemocemi, a i kdyby náhodou něco přišlo, b) máme malachitku, acriflavin, ...

Však jsem psal, že je to nevhodnou technikou chovu. ;-)

Moje reakce: jak to chápu, jde o guppy z vašeho chovu - z vašeho letnění? V tom případě je mi líto, ale ač se v předešlém příspěvku snažíte o smířlivý tón - viz:

"Pro mě jsou všechny ty Vaše argumenty naprosto srozumitelné, celou měrou známé a ztotožňuji se s nimi." (příspěvek 0 z 26.02.2015 02:47),

- tak musím konstatovat, že pokud foto ryb z letnění udáváte jako argument "proti" mému výkladu, tak jste nepochopil vůbec nic .. -bohužel.



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2015 23:30 ondrejD Re: Pepan
Pepan: Stačí jako příklad uvést to, kdy "ochránci přírody" osvobodili laboratorní hlodavce a pustili je "na svobodu". Návrat do přírody nepřežil ani jediný.

- Ano, o tomto přesně mluvím, zde jde o dlouhodobý, často liniový chov v zajetí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2015 23:26 ondrejD Re: LiborSprysl
Libor Sprysl: No nevím jak šlechtění křečci, závojnatky či čivavy ... pávčata, dania, gambusie, ale třeba rovněž alexandři z jiné říše ;-) (celkem snadno si vzpomenu na několik dalších příkladů, a bude jich na stovky) aklimatizaci na nepůvodních přírodních lokalitách zvládli celkem úspěšně... no Myslím, že ten problém bude někde jinde...

Ano, ten problém, o kterém píšete, je někde jinde: já mluvil o populacích dlouhodobě chovaných v zajetí - gambusie byly před vysazením do světa desítky a stovky generací chovány a selektovány v zajetí? nemyslím si .. A ty guppy, co po světě plavou, taky nejsou zrovna standardní výstavní kusy - ale právě ta pouliční směs..- OK?

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 9

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8228x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5933-halancici--chov