[1] 2 3 
Sháním nové akvárko. Nyní (kromě jiných menších) mám 72l. Měl jsem představu o nějakém 80cm dlouhém s objemem +-100l. Myslel jsem že
bych si nechal nějaké vyrobit ale zdá se mi to dražší než koupit nové. Nechci akva z tenkého skla co musí mít nahoře "výztuže"
- nalepené skleněné proužky.
V Hornbachu jsem narazil na akvárko s rozměrem 80x40x35 (vychází to na 112l) s vypouklým předním sklem! A to za asi 1400 Kč. Přijde mi to
dost nízká cena.
Třeba tady je to samé za 2300 korun:
http://mojeakvarium.cz/akvaria/akvarium-radial.html
Dokážete poradit jestli je to dobrá cena (těch 1400) za tento objem navíc za "zaoblenou" verzi? Jde někde sehnat levnější?
A ještě dotaz - může být to ohýbané přední sklo náchylnější na prasknutí?
Podívej se do inzerátů nebo zkus vyhledávač a když neuspěješ tady tak zkus akvaristu nebo akvárko.cz
jinak, pokud nesetris kazdou korunu, se mi ta cena za nove ohnute akvarko zda dobra. Pokud setris, nejlepe inzerat.
07.10.07 23:03:20 / 07.10.07 23:09:58
georged® Za 1400 Kč je to úžasná až zarážející cena

. Až podivuhodná. Zjisti si tloušťku skla(aby to nebylo terárko a né akvárko ! U
terárka by to tak těch 1400 stát mohlo). Protože 1400 Kč za vypouklé akva tvých rozměrů je už skoro výrobní cena... K tvému dotazu na
"náchylnost k prasknutí", prvně akvárium by mělo být dělané tak aby neprasklo ... Strach bych z toho neměl(pokud to má správnou
tloušťku !) Otázkou je ale praktičnost takového akva a jak se v tom budou cítit rybky... přeci jen při pohybu před přední stěnou se bude
pohyb rybkám jevit rychlejší než ve skutečnosti je...
proč ti vadí ty "výztuže" ? - je to dobré na krycí sklo ...
08.10.07 08:19:04
Petr Leitner (953877380-7) – akvárko vs terárko
No pokud jsem to od oka zkoumal tak to bylo 6mm sklo. Na výše uvedeném odkazu mají vypouklé akva 100l taky z 6mm skla. Tedy mělo by to jít na
akva použít. Nebo je snad ještě nějaký jiný rozdíl mezi akváriem a teráriem než v tloušťce skla?
V inzerátech jsem nic moc neobjevil a ceny na netu jsou skoro stejné jako v tom Horbachu. Třeba u techniky (Fluvaly) jsou ceny v obchodech klidně
trojnásobné než na netu (1300 vs 4000 u Fluvalu 105), ale u akva se mi zdají +- stejné a potom je lepší si akvárko v klidu odnést z
obchodu.
A k těm výztuhám - jako kryt nepoužívám sklo, ale akrylát (prostě takové to plexisklo). Přijde mi to mnohem lepší, nehrozí rozbití
horní hrany akva. A toto plexi dávám přes vrchní hranu. Co má za výhody dát kryt jakoby dovnitř? Mě přijde, že bych to odtamtud špatně
vyndaval.
Jo a ještě něco na závěr - v Americe používají ten akrylát běžně na výrobu filtrů ale i celých akva! U nás je toto (kromě tisíce
dalších věcí) podle mě dost pozadu.
já netvrdím, že je to lepší - jen to nevidím jako vadu ... a možná pro skapávání vody zpět je to snad lepší mít "uvnitř"
bočních skel než nahoře ... ale je to určitě nepodstatné ...
Georged: Myslím že to není akvárium, ale terárium
To myslíte špatně.
08.10.07 09:51:55 / 08.10.07 09:52:24
bigboban® – nepraskne
Opět jen upozorním na můj původní odkaz na net obchod kde prodávají vypouklé akvárium z 6mm skla. Navíc pokud o tom někdo prohlásí že je
to akvárko sotva by si někdo troufnul prodávat něco kde hrozí prasknutí...
Kdyby mi to vyteklo tak to bych pak musel -

prodejce/výrobce.
08.10.07 13:37:27 / 08.10.07 13:38:06
S -
Štěpán® Za 1400 Kč je to úžasná až zarážející cena
. Až podivuhodná. ... Protože 1400 Kč za vypouklé akva tvých rozměrů je už
skoro výrobní cena...
Podivuhodná říkáš. Mně podivuhodná nepřipadá. Normálních 112 litrů stojí obvykle 1000 kč včetně dph. Skla je v něm asi za tři
stovky. Připočti si něco za zakřivené sklo a větší pracnost, a možná by mohlo stát ještě míň.
No to je prave to, "neco" za zakrivene sklo a pracnost. Pracnost a cena toho skla je uplne jinde nez uriznout rovne tabule.
Já tu vůbec neřeším poměr výrobní a prodejní ceny. Mě přijde cena 1400 za 100l zahnuté akva úžasná protože je prostě bezkonkurenčně
nejnižší co jsem viděl. Pokud mi někdo doporučíte kde nakoupit levněji rád tam půjdu. A opět viz původní odkaz, tam je to samé za 2300.
A rozhodně jsem nekoukal jen tam, "zahnutá" varianta je většinou tak o tisíc dražší než stejně velké "normální" akva.
Jestli se vám takové akva líbí - berte ho za ty peníze!
Pokud byste ale chtěl někdy v budoucnu přidat na světle, budete mít více starostí, než v případě klasického akva, kde si popřípadě
vyrobíte nebo necháte vyrobit nový kryt. U "Radialu" to tak jednoduché nebude. Tam bude záležet na možnosti vmáčknout do
stávajícího krytu další zdroj...
08.10.07 17:25:16 / 08.10.07 17:29:23
georged® Georged: Myslím že to není akvárium, ale terárium
To myslíte špatně.
Jestli někdo nabízí vypouklé
akvárium z 6mm skla bez výstuží za 1400Kč, tak bych si to osobně nikdy nekoupil(ta cena pro
mne byla zarážející, neboť jsem předpokládal akvárium z 8mm skla s výstužemi). Pokud si spočítáte tlak na nevypouklé stěny, zjistíte,
že jste na hranici a pokud spočítáte tlak a namáhání na vypouklou stěnu v místě uprostřed stěny a uprostřed u hladiny, zjistíte, že
jste již hranici dávno překonal. Prasknout to
možná nepraskne, ale děsil bych se okamžiku, kdy se mi na vypouklé stěně
"objeví" hlubší škrábanec.... Osobně jsem viděl prodávat i "akvária", jež bych považoval za "nebezpečná" a
bylo to právě v Hornbachu ! Ale jestli jste ochoten "šetřit na akváriu", tak se můžete dočkat, že veškeré vaše peníze, které
utratíte za obsah přijdou vniveč... Není to nic proti Vám, ale můj osobní názor je, že to nemohu v žádném případě doporučit.
08.10.07 17:32:51 / 08.10.07 17:36:11
georged® Podle parametrů akvária která byla udána, by měla být tloušťka nevypokulých stran alespoň 6,3 mm a vypouklé alespoň 6,5-7,2 a to za
předpokladu, že nedojde k nadměrnému průhybu čelních skel(tzn. budou tam výstuže). Což akvárium nesplňuje a tudíž bych ho za akvárium
nepovažoval - na terárium je to ideální(tam by mohla být tloušťka i 4mm)

Mohl bych videt ten vypocet?
08.10.07 17:37:38 / 08.10.07 17:41:02
georged® Jj

Důvěřuj, ale prověřuj

Koukni to tabulky od Loderstedta

Ta tabulka je sice jen orientační, ale postačující

Ale máte-li
někdo jiný názor, já se nebráním(já si to nekupuji)... Ale rád bych viděl odkaz na
výrobce akvárií, který toto
vyrábí a prodává jako akvária.... stačí jakýkoliv
08.10.07 17:43:21 / 08.10.07 17:43:37
georged® Koukl jsem schválně i na stránky známých a prověřených výrobců akvárií a oni to vyrábí z 8mm skla a s výstuží...
podivej se do aviza nebo na akvaristicke stranky. V obchodech je to předražene
georged®: Koukl jsem schválně i na stránky známých a prověřených výrobců akvárií a oni to vyrábí z 8mm skla a s
výstuží...
Tak je nahoďte!
Díky Sidonius. Takhle nejsem za vola, že si pletu akvárium a terárium!
Na všech uvedených odkazech je vypouklé akva kolem 100l
bez výztuží a
z 6mm skla!
Tedy v Hornbachu jsou zločinci, ale všude jinde je to normální?
Připadá mi to tu tak trochu jako jakási anti-Hornbach histerie!
Chápu argumenty že 6mm sklo je málo, ale pokud to tak prodává kupa prodejců tak to asi taková tragédie nebude né?
Akvárium 80x40x40 by se mělo dělat z osmičky. Ze šestky bez výztuží vydrží asi taky, ale bezpečnostní rezerva bude dost malá.
Připadá mi to tu tak trochu jako jakási anti-Hornbach histerie!
Ne, že bych nikdy v Hrombáci nebyl, ale 17.10. by měli tenhle "butik" otvírat u nás v Olomouci. Skoro denně jezdím okolo a už jsem
docela natěšený, až mě pustí dovnitř...

Pak uvidíme...
Štěpán: Akvárium 80x40x40 by se mělo dělat z osmičky.
Měl byste to, Štěpáne, sdělit těm výrobcům...

Ať neblbnou...
[1] 2 3 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora