Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.09.2024 10:46 Žena Luka123 [129] – aquaclay nebo staré dno+písek
Plánuju, že nechám vyrůst svou 105l na 450l... a zvažuji co na dno. Mám dobrou zkušenost se Starým dnem + invital pískem 2-4mm, tam vše pěkně roste, nevypadá to úplně blbě ani po 5ti letech provozu. Laškuji s myšlenkou na aquaclay, už jsem ji měla v jednom mini akvárku, tak mě ale trochu točilo, že byl dost vidět binčus a řasy se prorůstaly a byly vidět na té světlé barvě. A odkalování bylo taky takové zvláštní. Bylo takové neestetické hnědo zeleno černé. V plánu jsou anubiasy, kryptokoryny, křín ve vlastní nádobě. Na dně bude hejno pancéřníčků, neonky, skaláry a co přeleju ze stávajícího na dožití, amano krevety.

Mám vyzkoušen i jen jemný písek, i walstad, ale to do velkého nechci. A údržba samozřejmě minimální.

Co byste dali vy? U aquaclay je výhoda váha, jednoduché odkalování a světlost (rybky na dně budou vidět), u písku zase možnost dobrého růstu rostlin, možnost použít část stávajícího dna, vypadá přirozeněji... Díky za případné podněty...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.09.2024 09:49 Žena Luka123 [129] Re: KarásekLut
Nu jestli ti to pomůže, (a ušetří ti to spoustu peněz), tak z vlastní 5ti leté zkušenosti s vodou tvrdší než tvrdá, tak v ní bezva jdou: valisnerie, ludwigia, cryptocoryny (tropical, červená i zelená), anubiasy, lomariopsis z mechů. Mě se k velkému překvapení chytl i křín, ale to je zřejmě nějaká výjimka (papírově to vůbec nemá dávat). Všechno jemnolisté a rychle rostoucí a červené tvrdost nedá, ani hnědovka to dlouhodobě nerozdýchá. Taky echinodory to nedají - trápí se a nevypadají dobře.
Vodu mám 19-21Dgh... a jako správný tvrďák mám k tomu peklu z Káraného ještě staré trubky v baráku a dragonstone ;)

PS: neocaridiny jsou v poho. Neřeším odstátí, jen napouštím do konve s kropítkem velkým proudem a pak to leju do akva trochu z výšky, chlor tím vyprchá. (ale na druhou stranu, cca 4 roky zpět vodárny zachlorovaly víc, a pomřely mi všechny ve všech akváriích. zachránil mě tady kolega, který mi daroval novou chovnou skupinku).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2024 10:18 Muž KarásekLut [114] Re: Rovano
Tak já to můžu taky zkusit a třeba se podívat po nějakých opravdu nenáročných rostlinkách do tvrdé vody :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2024 20:39 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: KarásekLut
Tankuju to tam přímo z vodovodu s chlorem a Neocaridiny si nestěžují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2024 10:30 Muž KarásekLut [114] Re: vaclav
Já co sem četl tak neocaridinam víc svědčí odstáta voda tak jim to tak dopřáváme. Já vím že mám vodu na ... ale nechce se mi investovat do RO. Předpokládám že by to pomohlo že by nebyla voda tak tvrdá ale momentálně to nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2024 09:53 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KarásekLut
Na odstátí vody se vykašli. A s tím KH jsi na hraně nebo spíš za ní, kdy má ještě cenu používat CO2. Ty papírky jsou hodně nepřesné kup si radši kapkový test. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2024 07:59 Muž KarásekLut [114] Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku KH je za mě mezi 10-15 (viz.foto). Ale takto to mám pořád. Pokaždé před výměnou vody nechám vodu kterou budu lit do akvárka odstát 24 hodin.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 20:06 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: KarásekLut
Co to je tvrdá voda? Máš změřené KH? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 19:33 Muž Milos1200 [73] Re: Elektronikar
Já mám Unisoil a sází se mi do něj krásné. Ale je pravda, že mám trošku větší vrstvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 19:22 Muž Elektronikar [141] - živorodky, Platy, Mečúňe a RastlinyRe: KarásekLut
Unisoil by som nebral, je dosť ľahký a ťažko sa doň sadí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 17:03 Muž KarásekLut [114] Re: Rovano
Myslíš že šou to náročné rostliny? Já sem je bral za nenáročne nebo něco mezi nenáročné a dalším stupněm náročnosti. Hnojit sem začal cca před 3 týdny, 5 ml easy life profit,2,5 ml N plus,obojí každý týden jednou až dvakrát. Jinak tam nic nedavam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 16:25 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: KarásekLut
Možná jeli ze zásob. Ty rostliny na fotkách bych nedával do kategorie nenáročné.
Nemyslím, že by jíl měl tuto moc. Ba naopak.
Hnojení: Bez hnojeni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2024 15:09 Muž KarásekLut [114] – Podklad Unisoil a tvrdá voda
Zdravím akvaristy. Chtěl bych se zeptat,zda je možné že by jílový substrát Unisoil v kombinaci s tvrdou vodou pomáhal rostlinkám lépe růst než bez něj? Teď ho v akváriu nemám,snažím aby rostlinky rostly,dávkují CO2,mám samé nenáročné rostlinky ale nezdá se mi že by se jim dařilo. Když sem s akva začínal tak sem tam dal ten jílový substrát a celkem hezky mi rostly cryptokoryny,hygrophily i ludwigie. Ale teď se mi zdá že se nedaří ničemu. Je to možné že by ten substrát pomohl?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2024 11:01 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Jizat
I mezi těmi oblými se najde hlušina. Ostrost? Tak si kup nějaký dražší, kde je slovo akvarijní, ale nezaručuje to nic. Může to být vápenatý i ostrý i tak.
Za mě jsou to strašně velké kamínky a bude do toho zapadat potrava a hnít.
Doporučuji pod 2mm. Teď mám frakci 1-2mm a přijde mi to strašně velké, hrubé.
Těším se na 0,7mm až se to jednoho dne rozhodnu vyměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.08.2024 18:20 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jizat
Pokud se ti nelíbí kup si tmavý Hagen ale je to už za jiné peníze. Určitě ale frakci okolo 2mm :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.08.2024 13:50 Muž skypi [273] Re: Jizat
U tak jemnèho písku, jak např. doporučoval Václav, je vpodstatě jedno "že má ostrè hrany". Jde o to, že v něm rostliny koření výborně, je to inertní materiál a hlavně o toto: rybicky.net/forum/13294…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 12:22 Muž Jizat [0] Re: skypi
Já to nepopírám. Jen ze to má hlavně ty ostré hrany. A vyzvídám kdo má jaké zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.08.2024 11:37 Muž skypi [273] Re: Jizat
Tak "vkus" :-) Za mne, Václav Ti radí dobře. Těch žíhaných křemičitých písků do filtrací je na trhu mraky, oproti těm "akvarijním" po přepočtu za sranda peníze (10Kč/1kg), jen bych volil nějaký "ne úplně světlý".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2024 11:11 Muž Jizat [0] Re: vaclav
Na to jsem se díval. Na můj vkus moc jemné a za druhé odradilo že to má ostré hrany.
Ja jsem chtěl (no díval) spíše na tenhle: www.filtry-vodni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.08.2024 09:10 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jizat
www.chlorito.cz/… já bych šel do tohohle. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 23:18 Muž Jizat [0] Re: vaclav
To vypadá, že to je buď z říčního nebo mramorového kamene. Prodávají také zvlášť.
Ješte ma treba OBI Křemenný štěrk vícebarevný, 2 mm - 5 mm,

a nebo raději tohle www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.08.2024 23:14 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jizat
PerfectSTONE je viceúčelovým finálním povrchem z říčních nebo mramorových kamínků Jakmile by mohl být někde mramor tak nebrat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2024 22:21 Muž Jizat [0] – jen chci názor ostatních
Ahoj,
Chci vedet názor co říkáte na tenhle štěrk:
Den Braven Říční kamínky oblé 4 - 6 mm
Den Braven Říční kamínky oblé 2 mm - 4 mm
Předem moc dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.06.2024 22:28 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Beastie
Proč řádně prohnojený písek dávat pryč a strkat tam hlínu, když vydrží jen chvíli? Pokud tedy nechceš předělávat každý rok. Pořídil bych si pořádný odkalovací zvon jen hadice je málo a pořádně hloubkově odkalil. Menší až střední echináče a nízké kryptokoryny a dozadu nějaké stonkovky a je vymalováno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2024 17:47 Žena Beastie [338]
Zeptám se na radu.
Chci předělat akva, chci s tím asi vytáhnout i písek, co už tam mám, protože si nepamatuju, že bych ho měnila při poslední předělávce, takže je tam asi tak 12 let s možná občasným dosypáním.
Z kytek budu chtít několik echinodorů a pak nějakou rotalu a pak se uvidí, co dál, ale chci to nějak postavit tak, aby to kytkám fungovalo, aby se do toho případně sekavci pangio kuhli zahrabali, aby cichlidky vysokoploutvé probíraly písek, a pokud se znovu rozhodnu, aby tam byli pancéřníčci, takže žádný štěrk.
Koupila jsem (ale jen 10 litrů) aquaclay, myslela jsem, že to hodím pod písek jako zásobní, ale špatně jsem přečetla. Už to máčím, vracet to nebudu.
Doma mám písek z jiných akva, co jsem teď rušila, písek co byl v bazénové filtraci, nový písek do bazénové filtrace a nový písek na dětská hřiště, který má jemnější frakci a tuším kýbl nějakého černého "písku".

Teď
1. mám dát dospod hlínu a na to někde aquaclay, někde písek a udělat to jakože ala walstad metodou, se kterou ale nemám zkušenosti
2. mám smíchat nový písek, nějaký písek z dalších akva, kde jsou piskořky a aquaclay a prostě to udělat jako směsku
3. pouze pod echinodory dát jílové tablety, jim udělat horu z aquaclay a zbytek jen písek
4. jiná varianta

Děkuji mnohokrát

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.04.2024 20:33 Muž Xklop [163] - RostlinyRe: Lojza007
Fotka k příspěvku Míchání těch substrátů, nebo vrstev určitě není dobrá věc.... někdy to nemusí vadit, ale kdyby to k něčemu bylo, smíchají se ty spodní vrstvy rovnou.:-) Lávová drť mě nikdy nahoru nevylezla. Používám třeba i pemzu která je super lehká a nic ven neleze. Ale možná je potřeba říct že celková výška "dna" u mojí zadní strany akvárka má třeba 30cm. Ta láva, nebo pemza je cca 20cm a je překrytá 5 až 10cm Soilu. Občas používám ty pytlíky na filtrační média a tu pemzu dám do nich. Místy kde chci mít spoustu rostlin dám ještě na lávu zásobní substrát a pak až soil. Na pozadí používám hrubší soil, v popředí nebo kde budou kobercovky tak jemnější soil. Kde by měl být písek tak žádnou lávu pod jen nedávám. Cílem u vysokých substrátů je zachovat "vzdušné", "prodyšné" dno a to ta láva dělá dobře... např JBL vulcano minerál. Akvárka postavené na Soilu se hloubkově neodkalují.
A osobní zkušenost s trvanlivostí Soilu, je v pohodě pět let bez toho aby se rozpadal na bláto...ADA Amazonie. A po pěti letech je už čas na nový vzhled. A tu pět let starou Adu jsem nasypal na zahrádku vedle plotu a byla tam další tři zimy, nic se nerozpadlo.

Já štěrk vůbec nepoužívám. Písek minimálně, jen na dekorativní pláže. Ale na druhou stranu nikomu soil nenutím, on nemá jen výhody.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2024 20:12 Muž Veslonos [2] – Bahno
Dobrý den jaký je materiál který se chová jako bahno a nekali vodu
Jako bahno aby si v tom mohli hlavaci hrabat nory a aby se to na ne nesesypalo
Předem dekuji za odpoved
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2024 18:43 Muž Lojza007 [1235] Re: Xklop
Lávová drť poleze časem nahoru. Pro aquascapery je to míchání určitě dobrá věc, pro normálního smrtelníka, který založí a X let na to nesáhne, je lepší jeden matroš.

Moje osobní zkušenost:
250L - dno je lávová drť, nad tím výživný substrát, nahoře černý písek jemný a hrubý
Výsledek: Lávová drť leze nahoru, i když je místy toho písku několik cm, jemný písek samozřejmě propadl pod hrubý, takže k ničemu a do toho stačí blbě píchnout odkalovačem a vyleze zásobní substrát, který je stejně po těch letech spotřebovaný, ale zbytky nemají černou barvu. Původní snaha o aquascape bez znalostí skončila tím, že všechen písek stekl do přibližné roviny, je to krásně vidět na fotkách, tam kde ho původně bylo pár cm je ho teď třeba i 10cm.

120L - dno lávová drť a tmavě hnědý písek
Výsledek: Tady už jsem se poučil, lávová drť vzhled trošku ozvláštní nebo se dá těch pár šutrů vytahat, ale prostě leze nahoru, dneska bych ji prostě nedal. Tmavě hnědý písek se pod světlem stal rezatý. Nesnažil jsem se dělat kopečky a podobný blbosti a písek funguje v rozumných mezích. Rostliny v tom rostou naprosto stejně jako v tom druhým akva.

30L - Volcano Black Poweder od Rataje (rozdrcená láva)
Výsledek: Bez propírky to do akva nedávejte, i po roce při odkalování vytahuju strašně moc lávovýho prachu, po nasypání si ten prach sedal asi týden, je třeba počítat, že třetina balení je ten prach, navíc ten prach samozřejmě dost ucpává filtr. Díky ostrosti nevhodné pro ryby dna, rostliny v tom drží stejně blbě jako v písku. Nikdy více. Ale pro aquascape perfektní materiál, protože drží mnohem víc tvar, než písek.

V prvních dvou akva jsou spíš náročnější druhy, stačí změnit dávku CO2 nebo hnojení a brzy je to na nich vidět, přesazení do low tech nezvládnou. Přesto fungují bez různých hogo fogo substrátů a podobně. Pokud nechcete utrácet, dejte tam nějaký lepší barvený písek typu Dennerle, pokud se vám líbí vzhled výživných substrátů, klidně si ho tam dejte, ale nakonec udělá stejnou službu jako ten písek všem reklamám navzdory. Navíc se občas objevují zvěsti, že se po několika letech rozpadne na blato, ale některým lidem už drží několik let, takže těžko říct, jestli to je pravda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2024 18:18 Muž Xklop [163] - RostlinyRe: Waaw
Ahoj,
přesně jak píše Vaclav. Záleží na záměru čeho chceš dosáhnout. Čím víc druhů použiješ tím "složitější" bude jak prvotní stavba akvária.... požadovaný vzhled. Tím složitější může být pak udržba, nemluvě třeba o určitých omezení při volbě ryb nebo krevet, šneků atd, kteří mohou substráty mezi sebou přehrabávat.
Na druhou stranu leckdy je použití několika různých materiálů výhodné. Když už byl zmíněn aquascaping....a záměrem je např. mít vysoce stoupající dno....lze jako první vrstvu použít lanovou drť 1cm frakce. Přes to několika centimetrovou vrstvu Soilu, kameny, kořeny. Ty dekorativní písky stylu plážička je praktické oddělit od Soilu vrstvou kamenů. V Soilu jsou zasazeny kytky a písek se posypeme nějakými kousky kamenů pro vytvoření více detailů. Pak se při pravidelné údržbě může klidně celý písek odsát a nahradit novými nebo jen trochu doplnit. V takto nastaveném systému se nemá co promíchávat, ale určitě bude údržba náročnější než při použití jednoho typu substrátu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2024 17:57 Muž Freedlo [371] Re: Waaw
Za me vrstveni neni nejlepsi napad. Pri odkalovani se ti to stejne musi zakonite promichat. Nanejvis nejaky zasobni substrat a dat mini vrstvu a na to dno dle libosti. Ja mam rad jilove substraty - libi se mi jejich konzistence, tvar(kulickovost) i cerna barva. To ze obsahuji ziviny na pouze limitovanou dobu je prijemny bonus. Rozhodne pomuzou do zacatku - na par mesicu - kdy opravdu neni treba hnojit vetsinu rostlin. Hur se do nich sazi - doporucuji cim jemnejsi tim lepsi.

Ale opet je to dle prefenci dane osoby. Oldschooleri nedaji dopustit na sterk :) maji s nim bohate zkusenosti a vse v nich roste bez problemu. Me osobne se takovy ten vicebarevny sterk moc nelibi - kdyz uz tak jednobarevny tmavsi X-)

O vymenach dna jsem zatim neuvazoval, ale hadam, ze bude treba vse komplet odsat a nahradit jinym substratem..nebo sterkem nebo piskem
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2024 16:42 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Waaw
Hodně záleží co chceš provozovat a kolik na to máš. Speciální substráty jsou různé kvality a životnosti jsou dělané na aquascaping to znamená postavit, nechat zarůst, vyfotit, zbourat a vyhodit tak od 3 měsíců do jednoho roku. Vrstvit moc nedoporučuji, když se tomu nevyhneš tak to chce dobrý plám na rostliny každé přesazování s tím zamíchá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2024 16:09 Muž Lojza007 [1235] Re: Waaw
To je spíš trend prodejců, protože z toho mají víc peněz. Za sebe doporučuju zvolit jeden materiál jedné barvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2024 13:46 Waaw – Vrstvení materiálů
Podle toho, co je videt na webu je soucasny trend vrstvit na dno ruzne materialy, substrat pro rostliny, dekorativni vrstvu, drobny sterk, kaminky, do toho jemny bily pisek. Jak se asi takove dno udrzuje? Co se s nim stane, kdyz chce nekdo dosadit nebo protrhat rostliny? Co se dela pri obnove akvaria? Vse se vyhodi? Nebo se ro preseje podle velikosti? Nebo system Popelka a rucne to prebirat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2023 11:57 Žena Starka [288] Re: Rybar
Nebo jak to nafotí. Protože podle fotek vypadá unisoil krásně tmavě hnědý. Ovšem v akvarku je takový až hnědočervený. Přitom z fotek to byla krásná hnědá. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2023 09:45 Muž Rybar [-29] Re: Rovano
Vybrat si můžete ! Jde o to co Ti obchodník pošle .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2023 21:23 Žena Starka [288] Re: Rovano
To jsem zjistila až potom. Když jsem sháněla hnědý písek nebo něco tomu podobného (tak jsem ji to řekla), tak paní ve zverimexu zaměřeného na akvaristiku mi řekla, že žádné hnědé dno neexistuje. :-D A v jiném zverimexu jsem objevila barevný písek nebo co to je, a to jsem nechtěla. Tak jsem vzala klasický světlý. A pak objevila unisoil. A pak teprve objevila tento web. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2023 21:16 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: Starka
Můžeš mít i hnědý křemičitý. Tmavší, světlejší. Dneska je všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2023 21:07 Žena Starka [288] Re: vlka
Mi se zas líbí hnědé dno. :-D Respektive spíš se mi líbí tmavší dno. Černá ne, a právě hnědá mi přišla jako řešení. Ale každého vkus, každý si dělá akvarko k obrazu svému.
Začínala jsem s klasickým křemičitým pískem, jenže nejen, že se mi to nelíbilo, tak i neonky to stresovalo (mají rády tmavší dno). Jakmile jsem dala konkrétně unisoil, tak se mi akva líbí víc a neonky změnu ocenily. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2023 15:59 Muž vlka [3507] Re: Libor.H
Osobně mi přijde pálený jíl nepřirozený...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.04.2023 19:32 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Libor.H
Začal bych s pískem nevidím v pálených jílech nějakou výhodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2023 19:08 Libor.H – Začínám.
Zdravím pánové začínám.
Je lepší pro začátečníka použít na dno písek nebo rovnou koupit pálený jíl?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2023 20:08 Muž Richo [14]
Maq napsal: Rašelina, jíly, zeolity, křemelina, hematit, dřevěné/aktivní uhlí a další jsou příměsi, které nejsou zdrojem živin, ale ovlivňují biochemické procesy v půdách nebo sedimentech, tedy mj. koloběh živin.

Četl jsem Maqův článek v e-Akváriu o substrátech a asi to zkusím. Má někdo zkušenosti jaké poměry písku, jílu, zeolitu, rašeliny a nějaké té rzi namíchat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2023 13:29 Muž Lojza007 [1235]
Letos se chystám vyměnit dno v akváriu a pořád přemýšlím, co zvolit? Z původního dna zrecykluju trochu pemzy, nevadí mně, že časem leze nahoru. A co na to? Buď černý písek nebo ještě uvažuju o Rataj Volcano black powder. Na zkoušku jsem ho vzal do novýho krevetárka a nepřipadá mně tak drsný, aby škodil pancéřníčkům. Jednoznačně se musí promýt, ale při odkalení se jinak chová podobně jako písek zrnitosti kolem 1mm.
Co byste radši doporučili?
A případně jakou značku písku? Teď jsem tam měl písek od Dennerle, nikde se z něho za tu dobu neodřela černá barva, ale nemusím zbytečně platit za značku, když je pravděpodobné, že i jiné písky se budou chovat stejně. Zajímá mě právě dlouhodobá zkušenost se stálostí barvy.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.10.2022 16:34 Žena tramtra [3295] Re: Lojza007
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tmavé dno mám ve všech třech akvárkách, v těch menších jsem použila černé Dennerle sulawesi s trochou černého akvarijniho písku z Hornbachu, taková ta klasika orbit. A v šedesátce je jen ten orbit. Měla jsem z něho strach, není totiž kulatý, na omak mi přišel ostřejší, než bych čekala. Ale jsem s ním nadmíru spokojená, není jednobarevný a pancéřníčci na něm žijí už víc jak šest let bez problému. palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.10.2022 11:15 Muž RAP [1635] Re: Summer
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tohle je 18litrové akva a v něm frakce 2-4mm.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.10.2022 21:40 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Summer
Klidně to nech jak to je. Ano menší frakce vypadá v malém akva lépe. Sám jsem ale kdysi podobně začínal, jenže akva bylo o trochu větší a měl jsem tam Gupky a i tak to několik let vydrželo. Pozoruj a uč se. A spíš než do toho vrtat časem třeba založíš jiné větší :-) a tam si už dáš pozor na věci, které jsi vypozorovala že tady v tom prvním nebyli nejlepší volbou. A zase uděláš jiné chyby ... a takhle si člověk prostě učí celý život :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2022 15:42 Muž Lojza007 [1235] Re: tramtra
Taky tak odkaluju, v místech, kam padá krmivo, odkaluju i do trošku větší hloubky, jinde jenom povrchově a občas. Jsou místa, kde jsem neodkaloval už rok a nic se neděje.
Co se písku týče, tak bych volil nějakou tmavou barvu, není na tom vidět tolik bordel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.10.2022 15:36 R Muž afc1886 [15243] Re: Summer
V malém akváriu vypadá menší frakce mnohem lépe. Když se potom zvolí i rostliny s menšími listy, tak akvárium vypadá optický větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2022 15:21 Žena Summer [48] Re: tramtra
Děkuji palec já mám hlavně bordel mezi sklem a kamínky a za kořenem, zbytek pandičky uklidí. Dala bych menší frakci, ale mám strach, že při výměně zase něco pokazim a ublíží to nějak pandickam. Raději bych nechala to dno co mám, ale aby bylo vhodné ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2022 14:47 Žena tramtra [3295] Re: Summer
Myslím, že až v akváriu zůstanou jen pandy, otíci a krevetky, toho bordelu tam tolik nebude, když nebudeš překrmovat. ;-) Mám akvárko skoro jen s pancéřníčky a krevetami a odkaluji lehce jen místo, kam sypu krmivo. Větší úklid pod kořeny dělám tak jednou za rok, možná i s větším intervalem. V malém akváriu bacha na to překrmování, i když pandy jsou takové malé popelnice, sežerou všechno do posledního drobku, bacha na hluchá místa a škvíry mezi kameny, kam se nedostanou, to vidíš už teď, kde se binec hromadí. Držím pěsti a ať to hezky funguje. ahoj
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-