Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2023 11:57 Žena Starka [208] Re: Rybar
Nebo jak to nafotí. Protože podle fotek vypadá unisoil krásně tmavě hnědý. Ovšem v akvarku je takový až hnědočervený. Přitom z fotek to byla krásná hnědá. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2023 09:45 Muž Rybar [-29] Re: Rovano
Vybrat si můžete ! Jde o to co Ti obchodník pošle .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.04.2023 21:23 Žena Starka [208] Re: Rovano
To jsem zjistila až potom. Když jsem sháněla hnědý písek nebo něco tomu podobného (tak jsem ji to řekla), tak paní ve zverimexu zaměřeného na akvaristiku mi řekla, že žádné hnědé dno neexistuje. :-D A v jiném zverimexu jsem objevila barevný písek nebo co to je, a to jsem nechtěla. Tak jsem vzala klasický světlý. A pak objevila unisoil. A pak teprve objevila tento web. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2023 21:16 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: Starka
Můžeš mít i hnědý křemičitý. Tmavší, světlejší. Dneska je všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2023 21:07 Žena Starka [208] Re: vlka
Mi se zas líbí hnědé dno. :-D Respektive spíš se mi líbí tmavší dno. Černá ne, a právě hnědá mi přišla jako řešení. Ale každého vkus, každý si dělá akvarko k obrazu svému.
Začínala jsem s klasickým křemičitým pískem, jenže nejen, že se mi to nelíbilo, tak i neonky to stresovalo (mají rády tmavší dno). Jakmile jsem dala konkrétně unisoil, tak se mi akva líbí víc a neonky změnu ocenily. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2023 15:59 Muž vlka [3444] Re: Libor.H
Osobně mi přijde pálený jíl nepřirozený...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.04.2023 19:32 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Libor.H
Začal bych s pískem nevidím v pálených jílech nějakou výhodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2023 19:08 Libor.H – Začínám.
Zdravím pánové začínám.
Je lepší pro začátečníka použít na dno písek nebo rovnou koupit pálený jíl?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2023 20:08 Muž Richo [11]
Maq napsal: Rašelina, jíly, zeolity, křemelina, hematit, dřevěné/aktivní uhlí a další jsou příměsi, které nejsou zdrojem živin, ale ovlivňují biochemické procesy v půdách nebo sedimentech, tedy mj. koloběh živin.

Četl jsem Maqův článek v e-Akváriu o substrátech a asi to zkusím. Má někdo zkušenosti jaké poměry písku, jílu, zeolitu, rašeliny a nějaké té rzi namíchat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2023 13:29 Muž Lojza007 [1182]
Letos se chystám vyměnit dno v akváriu a pořád přemýšlím, co zvolit? Z původního dna zrecykluju trochu pemzy, nevadí mně, že časem leze nahoru. A co na to? Buď černý písek nebo ještě uvažuju o Rataj Volcano black powder. Na zkoušku jsem ho vzal do novýho krevetárka a nepřipadá mně tak drsný, aby škodil pancéřníčkům. Jednoznačně se musí promýt, ale při odkalení se jinak chová podobně jako písek zrnitosti kolem 1mm.
Co byste radši doporučili?
A případně jakou značku písku? Teď jsem tam měl písek od Dennerle, nikde se z něho za tu dobu neodřela černá barva, ale nemusím zbytečně platit za značku, když je pravděpodobné, že i jiné písky se budou chovat stejně. Zajímá mě právě dlouhodobá zkušenost se stálostí barvy.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.10.2022 16:34 Žena tramtra [3202] Re: Lojza007
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tmavé dno mám ve všech třech akvárkách, v těch menších jsem použila černé Dennerle sulawesi s trochou černého akvarijniho písku z Hornbachu, taková ta klasika orbit. A v šedesátce je jen ten orbit. Měla jsem z něho strach, není totiž kulatý, na omak mi přišel ostřejší, než bych čekala. Ale jsem s ním nadmíru spokojená, není jednobarevný a pancéřníčci na něm žijí už víc jak šest let bez problému. palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.10.2022 11:15 Muž RAP [1549] Re: Summer
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tohle je 18litrové akva a v něm frakce 2-4mm.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.10.2022 21:40 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Summer
Klidně to nech jak to je. Ano menší frakce vypadá v malém akva lépe. Sám jsem ale kdysi podobně začínal, jenže akva bylo o trochu větší a měl jsem tam Gupky a i tak to několik let vydrželo. Pozoruj a uč se. A spíš než do toho vrtat časem třeba založíš jiné větší :-) a tam si už dáš pozor na věci, které jsi vypozorovala že tady v tom prvním nebyli nejlepší volbou. A zase uděláš jiné chyby ... a takhle si člověk prostě učí celý život :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2022 15:42 Muž Lojza007 [1182] Re: tramtra
Taky tak odkaluju, v místech, kam padá krmivo, odkaluju i do trošku větší hloubky, jinde jenom povrchově a občas. Jsou místa, kde jsem neodkaloval už rok a nic se neděje.
Co se písku týče, tak bych volil nějakou tmavou barvu, není na tom vidět tolik bordel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.10.2022 15:36 R Muž afc1886 [14655] Re: Summer
V malém akváriu vypadá menší frakce mnohem lépe. Když se potom zvolí i rostliny s menšími listy, tak akvárium vypadá optický větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2022 15:21 Žena Summer [48] Re: tramtra
Děkuji palec já mám hlavně bordel mezi sklem a kamínky a za kořenem, zbytek pandičky uklidí. Dala bych menší frakci, ale mám strach, že při výměně zase něco pokazim a ublíží to nějak pandickam. Raději bych nechala to dno co mám, ale aby bylo vhodné ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2022 14:47 Žena tramtra [3202] Re: Summer
Myslím, že až v akváriu zůstanou jen pandy, otíci a krevetky, toho bordelu tam tolik nebude, když nebudeš překrmovat. ;-) Mám akvárko skoro jen s pancéřníčky a krevetami a odkaluji lehce jen místo, kam sypu krmivo. Větší úklid pod kořeny dělám tak jednou za rok, možná i s větším intervalem. V malém akváriu bacha na to překrmování, i když pandy jsou takové malé popelnice, sežerou všechno do posledního drobku, bacha na hluchá místa a škvíry mezi kameny, kam se nedostanou, to vidíš už teď, kde se binec hromadí. Držím pěsti a ať to hezky funguje. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2022 14:09 Žena Summer [48] Re: lhajek
Aha, děkuji za info. Odkaluji každý týden, aby měly rybky čisto-jako kdybych vysávala smich myslela jsem, že dno má být čisté, aby tam nic neshnilo. Mám se toho ještě hodně co učit stydim takže dno,které mám mohu ponechat a jen občas odkalovat vrch kamínků? A smířit se s "humusem" uvnitř. Dole mám frakci menší nahoře větší-obsypane rostlinky aby drželi....u kořene a tam kde se těžko dostanu je bordel ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   13.10.2022 13:31 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Summer
Pro akva tak jak jsi ho popsal můžeš použít cokoliv co nebude mít ostré hrany. Jinak je to jedno. Za mě jsou fajn pálené jíly.

Tvá poznámka, aby se to dalo odkalovat a neodsál jsi to značí, že jsi moc ještě asi neodkaloval. Odkalování je o zvolení takového proudu vody, aby to mírně zvedlo materiál na dně a z něj odsálo detrit. Takže jednou rukou "rejdím se zvonem ve dně" a druhý konec co jde třeba do kbelíku přidržuji prstem a reguluji množství odsávané vody tak, abych si neodsál i dno. Takto odkalím jak hrubé dno z těžkého štěrku, tak i něco lehkého jako je liapor nebo jiné pálené jíly.

Každopádně se odkaluje opatrně jen vrchní vrstva dna, aby se do vody neuvolnili ze dna nežádoucí látky (živiny pro řasy). A je otázka jestli je opravdu potřeba odkalovat. Jsou i akvaristé, kteří neodkalují nikdy a nebo jen velmi málo jako já. Prostě je na dně humus, ale v něm je spousta života a dalšího materiálu, který využijí třeba rostliny, tak proč se toho zbavovat. Pokud budeš mít v akva živočichy co jsi napsal a v rozumné míře, tak si myslím, že odkalování není ani potřeba řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2022 11:44 Žena Summer [48] – Jaké dno?
Dobrý den, prosím o radu jaké dno mám použít pro své akva (20l) kde budou pandičky + krevetky? Nyní mám říční písek velké frakce a je to nevhodné, jelikož tam zapadá bordel. Mám použít to samé, ale menší frakci? 1-3mm??, či doporučíte něco jiného i pro dobry růst rostlin? Mám nenáročné rostliny. Jen prosím o doporučení něčeho, co se dá odkalovat a nevysaji to :) děkuji palec
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2022 20:53 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Roger
Přesně tak, standardně při zakládání akva jsem navštívil nedaleký břeh Jizery a nabral si písku co jsem potřeboval a neřešil to.
Zkusil jsem i ten Liapor a dobrý .... dno je vzdušnější než s tím pískem. Co se týče rostlin tak pokud je z toho vytáhnu tak jsou kořeny rozsáhlejší a všechny krásně bílý. V písku byla vždy část kořenů černých a odumírajících. Ale v obojím mě to vždy slušně rostlo.
Teď se chystám na krevetky Crystalky, tak chci zkusit něco co bude upravovat vodu, tak jsem zvědav jak to dopadne. Ale ne že by to muselo být, spíše jde o to usnadnit si život než se ten substrát nasytí a zkusit taky něco jinýho. Abych tady pak nepsal o něčem co jsem v akva neměl :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2022 20:08 Muž Roger [1873] Re: Daniell
Si tak říkám, jak to mohlo růst, když žádný výživný substrát nebyl? Co vím, odjakživa stačil křemičitý písek/štěrk ;-) pro kytky s kořenovým systémem (kryptokoryny apod..) se výživa dodá jednoduše, pro stonkové kytky výživa netřeba. Světě div se, ale v klasickém křemičitém písku rostou kytky bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2022 12:19 Žena Starka [208] Re: lhajek
Tak naštěstí mi plavalo jen pár kuliček, zbytek se pěkně usadil na dno. :) Ale je fakt, že u recenzí dost lidí nadavalo, že to plave. Mi teda ne. A mimochodem u unisoilu píší, že se nemusí po zakoupení proplachovat. Musí a několikrát, jinak má člověk vodu úplně hnědou. :-D Ja to sice proplachla, ale málo a zbytečně jsem si přidala práci hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2022 10:12 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Starka
Starka napsala: Jenom unisoil. .....
Používám také liapor ... je to to samé a násobně levnější :-) jen trochu otrava ten liapor dostat pod vodu a ze začátku je moc lehký na sázení rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 22:24 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: Magneta
Stačí křemičitý(třeba barvený do růžova), který se dohnojí tabletama(levně) a později do vodního sloupce.
Měl jsem asi 35 druhů rostlin, (ano krátce-ne roky), a ty, co jsem vyřadil bylo kvůli nemoci ryb a tmě(Nedali to.). Zbytek, kterej nejde prý pěstovat ve zdejší vodě, přežívá nebo roste.
Jsou tu i lidi, co mají zkušenosti s 500 druhama rostlin v horší vodě a lowtech a roste to.

Hlavní je, že pokud se nazývá akvarijní cenovka rapidně roste. A to ještě vůbec nemusí být vhodný pro akvárium!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.10.2022 21:58 Muž Lojza007 [1182] Re: Magneta
Klidně ten písek nebo barvený akvarijní písek. Ve dně žádný substrát nebo pálený jíl být nemusí, to je zas jen kvalitní PR prodejců.
Roste to i bez toho a to včetně náročných rostlin. Chce to jen vyladit poměr hnojiva/světla/CO2 u náročných rostlin. U míň náročných stačí světlo a případně hnojivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 21:29 Žena Starka [208] Re: Magneta
Jenom unisoil. Pokud je akvarko dobře zabehle a dobře se o něj člověk stará, tak víc nepotřebuje. Valisneria a egeria v tom rostou krasne. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.10.2022 20:58 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Magneta
Nenáročné rostliny rostou v kde čem. Mají substrát jen jako místo kde se uchytí kořeny. Naposledy jsem narychlo potřeboval namnožit nenáročnou Limnophilu a tak jsem vzal 9L elentku, na dno dal několik košíčků s kamínky (štěrkem) a do toho ty stonky nasázel a roste to jako blázen. Mám vlastně holé dno a na něm jsou jen košíčky s kamínky. Občas do vody při výměně kápnu trochu mikroprvků. Po měsíci už jsem je zastřihoval a sázel nové vrcholy a ty zastřižené už mají nové vrcholy. Řada nenáročných se ani do dna nesází jako třeba mechy, anubiasy, microsoria, plovoučky :-) .....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 20:05 Žena Magneta [0] Re: Starka
Děkuji za reakce. U Unisoil ale píšou, že není pro rostliny nic extra. Máte tam k tomu i nějaký substrát nebo jen Unisoil? Nenáročné rostliny rostou i v něm dobře?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 19:33 Žena Starka [208] Re: Magneta
Moje zkušenost je, že jsem dala na rady a dala jsem jen kremicity písek bez čehokoliv jiného. Prý v tom i rostliny porostou. To sice ano, ovšem to dno bylo na me akvarko šíleně světlé a hlavně odkalovani bylo peklo, páč písek byl všude a špatně se uklizel. Vyměnila jsem za tmavě hnědý unisoil od Invitalu a jsem spokojená jak s barvou, tak i hrubosti. Navíc mnohem víc to akvarko vyniká, ve světlem dně se rostliny i ryby očím ztratily. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 19:26 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Daniell
Jasně, každá rada dobrá ( ta z vlastní zkušenosti).
Už jsem zakládal i z hlínou akva,ale vždy se vracím k "písku", a málokdy hnojím, jen dle potřeby... šneci a ryby,spousta živočišného krmení a musím vodu "větrat" abych neměl přehnojeno...taky závisí na teplotě a světle atd. To už není k tématu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.10.2022 19:23 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Daniell
Stačí na to bohatě ryby a výměny vody a dobrý filtr. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 19:18 Muž Daniell [38] Re: skypi
Ano, ale bez hnojení prostě nemají kde tu výživu sebrat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 19:17 Muž Daniell [38] Re: zervajs
Moje zkušenost je, že ve štěrku prostě nerostou .. snažím se poradit podle své zkušenosti :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.10.2022 19:14 Muž skypi [248] Re: Daniell
Nesmxsl. 18 let používám jen čistý kremičitý filtrační písek. Podle okolností se dá dohnojit klidně do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.10.2022 19:09 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Daniell
Jejda coze
Moje kytky to neví a normálně v křemičitém písku rostou... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 19:05 Muž Daniell [38] Re: Magneta
Nedá .. je to jen křemičitý písek ve kterém ti rostliny jednoduše neporostou.

Buď musíš dát pod ten štěrk ještě substrát nebo koupit substrát, který nepotřebuje svrchní vrstvu - barvu bych neřešil. Rybám je to fuk až na několik druhů co mají rády tmavší dno. Zrnitost zvolit vůči velikosti akvária a rybkám -- jednoduše velká zrnitost v malém akváriu nevypadá dobře a taky dno se pak špatně odkaluje .. pro více info koukni třeba spíš než ALZU tak INVITAL eshop www.rostlinna-akvaria.cz nebo www.rataj-spk.cz .. ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2022 18:46 Žena Magneta [0]
Prosím, dá se použít toto na dno akvária s nenáročnými rostlinami a rybkami?
www.alza.cz/…
Není moc světlý?
Děkuji za reakci.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.07.2022 20:35 Muž surpan [223] - rostlinná akvaristika – přehled pro začátečníky
Fotka k příspěvku S Inge jsme pro začátečníky dali dohromady článek, jaké vybrat dno do akvária. Tak snad se bude někomu hodit ;-) surpanblog.cz/…
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2022 05:03 Brodys Re: ds
Tak v tom problém nebude, Pancéřníčky mám a kytky bez problémů drží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2022 00:30 Muž ds [53] Re: Brodys
Já sice nemám jíl, ale volcano red což je údajně podobné. A kytky se do toho sázejí jako fakt blbě. Otíci naštěstí dno ignorujou. Odkalování jsem se myslím trochu naučil, v tom problém nevidím. Chce to cit a jde to. Ale hlavně kvůli těm kytkám a zvlášť s pancéřníčkama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 23:01 Brodys Re: ds
Pálený jíl jsem nikdy neměl v ruce,tak neporadím. Ale není to nijak výrazně, jen prostě při proplachu a napouštění nějaká zrnka musíš potopit ručně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 22:34 Muž ds [53] Re: MARTIN HORÁK
Vím :) Hodně vás sleduji. Vaše akvária jsou prostě úžasná. Aquaclay je ale hodně lehký ne? Plánuji tam pancéřníčky, a to by asi nedělalo dobrotu. Nicméně díky za zkušenost s flexi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 21:15 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: ds
Fotka k příspěvku Flexipísky jsem používal řadu let a úplně na pohodu. Nyní používám Aquaclay ground.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 20:48 Muž ds [53] Re: Brodys
Aha. Díky. Celkem důležitá informace, že je lehčí. To by mě vůbec nenapdalo, ale s tou glazurou to dává smysl. Ale tak lehký jako pálený jíly by to být nemělo, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 19:23 Brodys Re: ds
Mám černý z Invitalu frakci 2-4 a je to normální křemičitý písek potažený takovou glazurou. Za rok a půl stále stejná barva, kytky v tom rostou. Jen je trochu lehčí než obyčejný, takže při proplachování semtam plave. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2022 19:10 Muž Yirka [9123] Re: ds
Mám původní Flexiobklady 1-2mm asi 13 let a žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 18:41 Muž ds [53] Re:
Díky všem za názory. Takže na zásobní substrát prdím. Co se týče přírodního písku, i tenhle se mi pořád se mi zdá moc světlý. Ale vím že v akváriu bude o něco tmavší. Tím křemičitým pískem byl myšlen čistě přírodní (nebarvený), nebo se dají sehnat i jiné než křemičité písky? Tedy nemyslím drti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 15:23 Muž Lojza007 [1182] Re: afc1886
Mně se občas při odkalení nebo vytáhnutí rostliny podaří substrát vytáhnout. Jsou v tom bílý kousky a jsou bohužel dobře vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2022 14:55 Ld23 Re: ds
Já jsem si kvůli barvě oblíbil substrát unisoil, jen je lehčí, takže se rostliny někdy musí zatížit.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria-