[1] 2 
03.12.06 12:33:10
kiiki® – Rozmnožování tetry černé
03.12.06 14:43:43
kiiki® – rada
Podateeee

Do alespoň 15 l vytíračky nejlépe dvouletý pár. Tvrdost do 8st.N, t=26-27st.C, dokonalé vzduchování. Na dno nádrže svazek jemnolistých
rostlin, ty zatížit skleněnou trubičkou. Jikry (až 1000 ks) bezbarvé, průzračné, nelepkavé, roztroušené po dně a v rostlinách. Líhnutí
za 24-36 h při t=26st.C, pak plůdek visí 5-6 dní na rostlinách a stěnách vytíračky. Po rozplavání krmit naupliemi buchanek, v nouzi mikrami
nebo vaječným žloutkem. Teplota nesmí klesnout pod 23 st.C! (Plůdek hyne).
(Z. Drahotušský, J. Novák - Akvaristika)
Podobně uvádí
i S. Frank (Sladkovodní akvaristika), navíc upřesňuje, že v menších nádržích jsou rybky plaché a netřou se.
03.12.06 21:32:16
kiiki® – Roznmožování t.černé
Takže jim stačí 25 litrů??Jo a musí to být dvouletý pár???Já dvouletou samice ale né samce(bude mu rok).Ještě jsem četla že je dobré
mít třecí rošt?!Díííííííííííííííííííííííííík

O třecím roštu se tito pánové nezmiňují, ale "ublížit" by neměl...
Že sameček ještě nemá dva roky by nemělo být důvodem
tření nezkusit.

jenom drobnost - podle mé zkušenosti plůdek po vykulení spíše polehává na dně a dost často "poskakuje" - ale zatím jsme to zkusil
jen jednou a po počátečním optimismu to skončilo neúspěchem - ale tento víkend budu dělat druhý pokus - tak dám vědět ... buď zde nabo v
sekci rybičky-množení-parmička a tetra černá - stačí, kiiki?
Tak se mi to s tetrou černou konečně znovu podařilo. Udělal jsem několik pokusů a zjistil jsem, že tetra černá ke tření potřebuje: dno
pokryté něčím tmavším (hnědá mřížka), nádrž hustě naplněnou rostlinkami (jávský mech) a pár plovoucích rostlinek. Teplota stačí
25°C, voda převařená vodovodní s trochou destilky (stačí 3:1). Pokud se nevytřou do tří dnů, je zbytečné čekat déle. Samec i samička
musí být dobře nakrmeny (nitěnky). Po vytření (přes noc) jsem vodu přibarvil preventinem (5 kapek do 10-ti litrů). Asi třetina jiker byla
sice neoplodněná, ale plíseň je "v normě"

Odhadem je tam asi 300 mláďat, část visí na rostlinkách a hodně jich asi teprve
tu správnou rostlinku hledá - takže se to hemží převelice ... až se rozplavou, přidám další popis ...
10.04.07 20:14:20
kiiki® – Děkuju mnohokrát!!!

po čtyřech dnech začíná být v nádrži velký provoz ... špatně se to zaostřuje, ale cosi tam vidět je ...
protože se mi tyhle potvůrky začaly rozplavávat dříve, než jsem byl připraven s artemiemi, tak jsem ji provizorně ve čtvrtek nadrtil na
prach SAK-55 granule a kupodivu moc neremcaly a přežily do druhého dne všechny ... sice bylo dost nepořádku na dně, ale už je to O.K. ...
artemie žerou jak "o dušu" - roste to před očima ... další zprávy z bojiště budou s fotem - snad v pátek ..
už se jim objevují pigmentové tečky - tedy ono jsou to spíše takové příčné čárky - začínají se barvit trochu do hněda ... jen je
trochu problém při odsávání kalu - drží se při dně a do poslední chvíle se nepohnou, takže občas se některá projede metrem

...
ale je jich tam určitě nejméně 250-300 ...
Kiiki,proč se furt ptáš na to samé?To Ti mají opsat knížku?Zkus si i něco najít na netu sama.
Prosím lidičky,jak je asi velký potěr tetry žhavé a tetry černé?Jak se dá rozmnožit tetra žhavá?Dík moc
z vítěru to ho moc není tak 95 procent jiker mi zaplísnilo,nevíte proč???
stalo se mi to poprvé také - může to být volbou samečka a trochu hraje roli i voda - je asi potřeba vodovodní převařit a ještě smíchat s
destilkou asi 3:1 ... po vytření obarvit vodu třeba preventinem - já jsem dal 4 kapky do deseti litrové elementky ... a první den pustit
vzduchování dost silně - líhnou se až po 24-30 hodinách, takže je času dost ... teplota někde těsně nad 25°C ... ale i když tohle
zvládneš, ještě není vyhráno - asi třetí až pátý den je pro tyto tetry kritický - chce to i dvakrát denně obnovovat vodu (temperovaná
vodovodní den odstátá) - zrovna s tím teď bojuji
ty dny počítám od rozplavání - ne od tření!
tak tetry se dostaly z nejhoršího a teď už jsou čilé a rostou "jak z artemií"

... myslím si, že jsem zpočátku udělal tu
chybu, na niž všichni upozorňují a každý ji udělá: překrmení!!! Jakmile jsem přešel na metodu "co nejméně, ale častěji", tak
je voda jako křišťál a rybky se krásně "usmívají" - a dělám to tak, že si připravím asi litr čerstvé vody, naliji artemie a
zároveň pustím hadičkou tu čertsvou vodu, čímž se artemie dostanou lépe "do oběhu" a každá rybička si najde ty své kousky ...
jo, a ještě drobnost - místo jávského mechu jsem dal do nádrže elodeu (douška kanadská alias vodní mor) a i to je ku prospěchu - každá si
najde svůj lísteček a navíc se lépe udržuje čistota. Zkoušel jsem vyfotit, ale nedaří se mi to zaostřit - snad zítra.

tak se mi to podařilo jakž takž vyfotit ...
tak už krmím po dvou týdnech od rozplavání sekanými nitěnkami - a to hned poskočí v růstu - je to až neuvěřitelné ... přišel jsem na
fintu, jak nezakalit příliš vodu: proprané nitěnky položím na papírový ubrousek a teprve "polosuché" je nakrájím (skalpelem na
obráceném víčku od zavařovací sklenice) ... už se jim nádherně vytvarovaly ploutve do typického tvaru tetry černé a lem ploutví už
chytá tmavý odstín - snad to zase vyfotím a přidám ...
neo - co ti tam plave? ... jinak - já mám asi přes 90 parmiček čtyřpruhých (3 měsíce staré) - a těm když nasypu granule, tak to je na
hladině jako Resselův šroub

... a nebo teď (týden) jsem odrodil pár kousků Black Molly - ale ty už druhý den by sežraly snad i
teploměr
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora