Vallisneria - problém
Valisnerie jdou na hladinu vždy. Spiralis se většinou ještě vine pod ní. Pokud se rostlinám dobře daří, nepůjde zřejmě o valisnerie ale o sagitarie, ty to dělají často, že v závislosti na podmínkách mohou být velmi nízké nebo dlouhé. Ještě by mohlo jít i o helanthium, ty na hladinu nedorůstají.
Zaregistruj se, udělej si podrobnou prezentaci akvária a pak se to dá nějakým solidním způsobem řešit.
0 29.12.2020 21:44 cress – Neroste do výšky
Dobrý den, v mém akva 80x35x40 (2xT5 24W) mám asi 2 měsíce Vallisneria Spiralis. Hodně rychle se roztahuje a odnožuje jak blázen. Z toho mám radost, ale rostlina nejde moc do výšky, max. tak 15cm. CO2 nemám a svítím 9h. Někde jsme slyšel, že je to proto, že má moc světla a nemá potřebu se vytahovat až nahoru.2x24W by nemělo být zase tak moc, co říkáte? Děkuji
Starší reakce
Valisnérii většinou trvá než se rozjede, ale potom se má snahu roztahovat po celém akváriu.
To máš pravdu, díky
Dej jí čas aspoň se namnoží. Vyhodit ji můžeš vždycky.
Prosím poradíte mi někdo, jestli kytku zlikvidovat, přistřihnout, nebo nechat ji čas? Přišla mi od Rataje v horším stavu, po založení akvária se ji pomalu ale jistě rozpadají listy, ale pořád má nové a nové oddenky.
Starší reakce
hej len som to robil vecer pred spanim. Dnes to trosku prihrabem.
Urtman. No moze byt len zaujimave je ze prve 2 tyzdne bola v pohode. Taky horsi rozpad zacal posledny tyzden.
Dnes vymenim 30% vody aj tak musim tak uvidime no
Takhle rozpadané listy si myslím, že jsou normální. Když presazuješ...
Já když s nima hýbu, tak vždycky se ty nejstarší listy takhle jakoby zlomí a pak ten list odejde celý. Podle mě normální... Počkej, až uvidíš, že rostlina vyrazila s novým listem, pak budeš vědět, že se chytla a můžeš tyhle polorozpadlý uštípat, vždycky úplně dole, u toho srdíčka...
Starší reakce
0 30.12.2016 08:33 TRULY [164] Ahojte.
Tak uplynuli asi 3 tyzdne od zalozenia akva.
Valisnetia gigantea je v akva skoro od zaciatku. Posledny tyzden vsak s nou zacinam mat problem
Pred zasadenim do akvaria bola povodne u jedneho oana v 209l akva.
Mal som ju asi tyzden vo vedre bez svetla pri izbovej teplote lebon inac to neslo. Prestrihal som hnike listy a kadejake ktore sa mi nepacili cca 40%.
Potom bola zasadena bez jedineho problemu drzala skoro 2 tyzdne.
Ako pisem posledny tyzden sa zacinaju rozpadat niektore listy na niktorych miestach.
Svetlo ako som pisal uz riesim ale bude az na druhy tyzden. Sviatky atd...
Zatal je tam 1x15w +1x18w
Nehnojim
Vodu v akva som este nemenil mam to v plane dneska alebo zajtra.
Ostatne rastliny v norme. Sem tam sa najde nejaky vadny list na nievom ale nic sa zjavne nerozpada ani nejako extremne nehnije.
Starší reakce
Může být nedostatek vápniku a hořčíku. Hlavně při vápniku mi to tak dělá. Jinak mohou být nalomené jak provádíš udržbu tak začnou uhnívat, na to jsou celkem náchylané.
Starší reakce
"Opět platí, že nejlepší možnou cestou dosáhnutí optimální tvrdosti pro naše ryby a rostliny je prostě zvolit si takové druhy, kterým vyhovuje naše vodovodní voda. Jakékoliv úpravy znamenají nutnost testování a neustálého monitorování parametrů a také dělají složitějším tak základní a jednoduchý úkon údržby akvária, jakým je pravidelná výměna vody."
maniakva.sweb.cz/…
konečně rozumná paní
Starší reakce
V atlasu rostlin jsem se dočetl,že pokud mají valisnerky problém s uhníváním konečku listu,lze jim pomoci přidáváním jedlé sody. Dokáže mi,prosím někdo poradit s dávkováním? Díky.
Starší reakce
chemii ne! dej tam rybu a čekej.
Chytni jí za pačesy a trošku povytáhni ze substrátu, aby to srdíčku z něhož vyrůstají nový listy bylo nad substrátem. Jednu můžeš vytáhnout úplně a když budou černý kořeny, jde to s ní z kopce, ale když budou normální světlý, má šanci.
Nestrihaj,netrhaj.proste ju nechaj tak,nieco ti odhnije no ostatne sa rozbehne.(pozri moju prezentacku "roller")porovnaj si fotky.tiez mi nesla,kamos co mi ju dal povedal ze ju nemam babrat,vysledok je taky ze teraz raz tyzdene vyhodim cca 5rastlin,kedze idu tam kde nechcem.
Skus ju nahnojit do dna,bivoj od rataja,osmocote,sera tablety.alebo nieco na rozbehnutie novo zasadenych rastlin.
Tiez som z vlastnej skusenosti zystil ze ma radsej strajsie dno ako nove.a jemnesi substrat
No mám testy výsledky:
8 dGH
7,0 Ph
0,01 - 0,1 NO2
25 mg/l NO3
Mám si ještě koupit nějaké testy? Používám testy od aquel.
To bych zatím nezkoušel, ale něco o vodě kterou používáš je dobré něco vědět.
ok děkuji a asi přihnojovat nemám? Ani železo?
Rozhodně ji nevytrhávej pokud není úplně pryč.
A ty mi radíš vytrhat nebo jim tam mám nechat a čekat jestli se vzpamatuje? Všem Vám děkuji za pomoc.
A mám ji nechat nebo ostříhat nějak?
Vallisnerke trocha trva kym sa rozbehne,mne to vraveli tiez a dockal som sa.
Ne všechny rostliny ti od začátku porostou. Zaměř se na ty co rostou dobře a ostatní neřeš. Můžeš se k nim po čase vrátit a zkusit to znova.
Dobrý den, mám dotaz pžed týdnem jsem založil akvárium viz moje prezentace a vallisneria spiralis mi uhnívá, do toho mám v akva mléřný zákal to jsem už řešil na jiném fůru prý je to nálevník. Zavedl jsem vzduchování a vyčkávám. Je zvláštní že na pravé straně akva ta vallisnéria odhnívá více. Poradíte mi co s tím? Děkuji.
Starší reakce
Starší reakce
Je valisneria natans - ak je to naozaj ona, nejako specialne narocna? Nie je ze by hnila, ale stagnuje uz asi 4 mesiace, ak vyhana tak do boku, ale cakal som ze bude hustejsia a listy dlhsie.
Starší reakce
nesetkal se nekdo s necim podobnym?
ted jsem to zkusil pomerit testem ph od rataje, ikdyz nemam extra cit pro barvu a svetlo nebylo taky optimalni, videl bycht to na odstin, ktery odpovida 7,2 mozna i vice. Ty by ses priklanel ke kteremu chybjicimu prvku?
pokud jsou listy stále zelené, neodhnívají nebo nesklovatí zatím bych to neřešila, párkrát mi taky takové lístky vylezou a až vylezla nahoru tak se za tu dobu srovnala...
Nepodceňoval bych ani to Ph, jak jsem měl pod 7, už to nebylo ono.
muze to byt vice prvku, ale nejak me to svadi k Ca, protoze kdyz se ji darilo mel jsem "nevhodne bile dno", ktere pri styku s kyselinou sumelo.
zdravim, nesmejte se obrazku, ale kdysi to byvala vallisneria Gigantea, ktera mi prerustala akva viz prezentace. Postupem casu ji ubyvalo a zmensovala se, nevite nekdo co muze byt pricinou, nebo co by ji pripadne pomohlo pomoct?
mno možný by to bylo, ale nemam nějaký těžký podklad foto přikáldám, snad to z něho půjde dobře poznat
některé listy mám taky hodně široké, nejsou zvlněné třeba ty malé? že byly třeba zmáčknuté jak lezly z kamínků. možná by bylo fajn kdyby jsi měla fotku
ahoj, nevíte čím může být způsobeno vlnění nových listů u Valisnerky, co teď u sebe pozoruju? nové listy jsou širší a vytvářejí vlnky
Starší reakce
dnešní ráno.
voda nijak nsmrdí, mraženým jsem dlouho nekrmila, ryby se neošívají a pancíci jsou taky v klidu. Před filtrem byla voda krásná, spíš jsem uspěchala výměnu filtrů...
To bude voda obarvená tím torbenem a asi blbé světlo při focení... Aspoň doufám...
To řeším poslední dobou, přidávám torben, prý to může být i špatně nafocený, když čistím vodu a je tam méně vody není to tak zelené. Také se dával nový vnější filtr, je možné že jsem narušila mikrofloru. Jukni i do jiných fotek...
Promiň, ale mě se nelíbí ta barva vody... Něco přidáváš, nebo "to samo"?
Ahoj, jaké rostlinky se udrží ve stínu pod touto rostlinkou? Zatím tam mám prázdno, můžu tam dát kameny s přivázanými anubiasy, rostla by tam u skla i ludwigia palustrir?nebo levunka nádherná? Tu mám uprostřed v akva, vypouští kořeny, ale listy spíš opadají ... Fotka je při čištění.takže trochu kalné
Starší reakce
0 22.11.2013 19:04 Pajik77 – :-)
Jo co akva to jiný kousek přírody. U mě rostou rychleji i ty anubiasy a bahnička
Tak y jsem tady všude četl jak jsou otíci aktivní v noci a u mě je to spíš obráceně
Kdo ví co mi to prodali
jak říkám, plevel
Přidat reakci
[1] ...... 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8819x