Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Těžké kovy a jejich vliv na ryby

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Těžké kovy a jejich vliv na ryby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 14:52 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: host
no nastesti jen v zanedbatelnem mnozstvi, jinak by jsme dopadli jako v Holandsku, kde jsou oblasti zamorene kadmiem z hnojiv
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 14:47 host Re: Yirka
Jen na upřesnění Jirko, ať je to kotel, karma nebo vyměníkové stanice, se snad všude dnes používají deskové výměniky z mědi. I ve staré zástavbě s rozvody v olovu (kolik jich může být??) nehrozí žádné nebezpečí. A proč? Ony totiž tyto materiály vytvoří na povrchu vrstvičku nerozpustných oxidů která brání rozpouštění kovu. Pokud se tato nenaruší, nic se do vody neuvolňuje. Proto i ty měděné plíšky proti nezmarovi je potřeba občas očistit aby to fungovalo. No a konec konců i ta měděná střecha se nám nerozpustí (i když kyselý déšť je prevít) a vydrží desítky let.
A pro PanJirka, použijte hlavu, proč asi akvaristé lijí do nádrží hnojiva která ty "těžké kovy" taky obsahují?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 14:27 Muž PanJirka [1] - CichlidyRe:
Děkuju všem za reakce, názor jsem již z vašich příspěvků udělal, nějak to už pořeším. Fakt dík, dost ste mi pomohli palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 13:08 Muž Yirka [9137] Re: OP
Ale každý nebydlí v bytě s TUV. Mnozí si ohřívají ve svém domě vodu z řádu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 13:00 host Re: Martin71
Za prvé:
Hrubé chovatelské chyby.
Za druhé:
Snaha maximálního zisku bez ohledu na cokoli.
Nemá smysl o tom s Vámi debatovat. Těžké kovy v takovém množství aby to mělo zásadní vliv na život v akváriu se v normální vodovodní vodě prostě nevyskují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 12:14 R Muž romant [27987] Re: Martin71
Tvoje vyjádření jsou tak trochu "proti všem". Neděs sám sebe a o statní lidi a nesváděj to co vidíš na prodejnách na těžký kovy. To je především o chovatelích, obchodnících a jejich přístupu k chovu a odchovu, oni jsou Ti, kdo se s potenciálním problémem těžkých kovů musí vypořádat, ale běžných akvaristů hobbystů se tento problém, na nějž se prvotně tazatel ptá, netýká. Tedy alespoň podle mě. Jistě, že teď příjdeš se spoustou konstatování a povídání, jak je co škodlivý a co čemu škodí, s tím počítám, to už je Tvůj styl. Tak jen vesele do mě. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 11:50 Martin71 Re: host
Kvalita ryb začíná hlavně už při odchovu. Nevím co jste viděl ale já znám běžně případy kdy se prodávají tetry které nemají dostatečně dorostlé skřele třebá dík příliš měkké vyvojové vodě, viděl jsem dost pokroucených mrzáků v prodejnách dík vodě plné dusíku, neplodnost ryb to je to dnešní "normální", mám pokračovat? Kvalita chovu jde právě ruku v ruce s kvalitou vody. Pro OP ano máte pravdu pokud používáte v bytě karmu je lepší akvárium napouštět studenou vodou. Později při pravidelné udržbě už nespotřebujem tolik vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 11:09 host Re: Martin71
Jo, ale ta kvalita ryb je otázka chovu a ne vstupní vody!! Asi jste to ještě moc neviděl. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 10:59 Muž Shrimpman [36] Re: host
Hlavně teplá voda z kohoutku je užitková, ne pitná. Pokud se napouští studená, tak materiál v karmě nemusí nikoho zajímat X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 10:51 Martin71 Re: host
A proto máme dnes tak kvalitní rybičky na krámech. Aleluja Dnes je už hodně věcí "normálních"
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.03.2012 10:10 host Re: Martin71
BUBUBU!
Zvláště v dnešní době,kdy mnoho akvaristů a chovatelů jede na plynové topení je použití kotle a karmy normální. Nedoslechl jsem se, že by z tohoto důvodu byl problém. Pokud problém byl, tak v 99% to byla hrubá chovatelská chyba. Jenže málokdo je ochotný přiznat, že něco zanedbal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 09:38 Martin71 Re: Yirka
U čerstvé vodovodní vody je potřeba si dát pozor na na nadměrné množství nejen rozpuštěných plynů, vyšší obsah chloru na fenoly a na stopově se vyskytující ionty těžkých kovů (olovo,zinek,měď) ale i ionty hliníku, který se někdy ve vodě objevuje po vodárenské úpravě. Vodárny Vám sice řeknou jakou vodu vam dodávají ale už se nestarají o váš samotný rozvod vody po vašem domě, zda máte trubky v plastu nebo staré olověné. Stejně tak se nestarají zda používáte k ohřevu vody karmu, plynový kotel kde je voda ohřívaná v mědí. Tuhle zkušenost například s karmou má už několik akvaristů za sebou. Na měď jsou citlivé například krevetky, plži, některý potěr ryb. Dospělé ryby to snáší poměrně dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2012 08:29 Muž Yirka [9137] Re: PanJirka
Je trošku rozdíl mít obavu z těžkých kovů obsažených ve zdrojové vodě z důvodu jejího "špatného původu", tedy z kontaminovaných zdrojů - což by však zároveň neměla být voda dostupná z řádu a z kontaminace z vedení trubkami. To druhé je zcela podružné a troufnu si říci, na kvalitu vody nepodstatné. V mnoha starších domech na venkově jsou části řádu z olověných trubek ještě teď a není pozorováno, že by se např. lidé dožívali nižšího věku. Troufnu si říci, spíše naopak. Ale možná to není jen tou vodou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.03.2012 19:23 R Muž romant [27987] Re: PanJirka
Mít těžkou hlavu z těžkých kovů, to mě u běžného akvaristy hobbysty příjde jako zbytečná starost. Prostě drtivá většina akvaristů používá vodovodní vody a o tom, co vlastně obsahují je možné se informovat u patřičného dodavatele. Ten kdo ryby množí a jeho voda mu z těch, či oněch příčin nevyhovuje(těžký kovy v tom nehrají hlavní roli), má buď osmózu a nebo si pro nějakou tu vytírací vodu sjede k nějaký studánce. Problémy z tzv. těžkými kovy si někteří mnozí z nás přidělávají samy a to tím, že použijí třeba nějaký přípravek na hubení šneků a posléze mohou bojovat nejen se zvýšenou hladinou mědi, což nemusí dobře snášet i ostatní živočichové v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 19:02 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: PanJirka
Pokud jde jen o názor, tak ten můj je takový, že voda ve vodovodním řádu je v neustálém pohybu a neustále se obměňuje. Z čehož odvozuji nedostatek času do sebe něco vstřebat ve větším množství, které by mohlo ovlivnit život v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2012 18:01 Muž PanJirka [1] - Cichlidy – Těžké kovy a jejich vliv na ryby
Zdravím. Zakládám tohle téma protože, jsem o tomhle tady toho nalezl opravdu jen velmi málo a samotné téma chybí (pokud se pletu, tak mě nasměrujte).
Budu zakládat nové akva a chtěl jsem se vás zeptat jaký máte názor na těžké kovy, které jsou obsaženy ve vodovodním systému. Někde je třeba jen staré olovněné potrubí a rybám by to mohlo ubližovat a nejen olovněné potrubí, ale např. pozinkované, nebo železné.
Taky mě zajímá jestli těžké kovy odstranujete třeba nějkakými přípravky na úpravu čestvé vody.
Např: levnaakvaristika.cz/…
U tohoto přípravku se píše že na sebe těžké kovy naváže, ovšem není mi jasné co se s těmi těžkými kovy stane pak ? Zmizí s akva nebo jak to funguje ?
Taky mě zajímá, jestli těžké kovy neubližují nitrifikačním organismům ? Třeba olovo pro ně může být jedovaté, pro ty organismy. Nebo je proces nitrifikace dokáže ty těžké kovy odstranit ?
A nebo těžké kovy prostě rybám ani ničemu jinému nevadí ? Nebo je spotřebují rostliny jako živyny ? Vážně jsem z toho jelen a nevím jak postupovat při zakládání :-O Jestli ty těžké kovy odstraňovat či ne.
Děkuji za reakce a názory :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1736x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17769-tezke-kovy-a-jejich-vliv-na-ryby?od=51