Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 02:02 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Zdravim Side a vitejte zpatky :) ,
K obsahu CO2 ve vodovodni vode,ja menim vodu 2 krat tydne,jednou 30% a po druhe je to 50% po vymene tech 50% a doleti neodstatou vod.vodou pokazde pozoruji,ze vsechny Razbory klin.plavou pod hladinou(mam uz overeno,ze ony reaguji jako prvni na prilis CO2) a zrychlene dychaji,toto trva asi 5 min.pak vse jako pred tim.Na zahranicnim foru o tom bezi diskuse,ze krom jineho se pri vymene vody dostane spolu cetrstvou vod. vodou i hodne CO2,sve muze sehrat i zmena teploty a tlaku.(mozna je to o zdejsi vode)
K zvysovani CO2 pomoci jedle sody,mate sice pravdu,ze se spolu ze sodou zvysi obsah CO2,ale bral jsem to tak,pri zvyseni kH pomoci j.sody se zvysi i Ph a ve vysledku je CO2 stejne ne-li mene,kdyz mame Kh 4 a Ph 6.8 je to 19.01 mg/l CO2 zvysime-li Kh na 8 tak pujde Ph nahoru o 0.3 na 7.1 a CO2 bude 19.06 mg/l a to nemluve o tom,ze kH nad 5 dKh neni cele tvoreno uhlicitany a tudiz tam bude CO2 jeste mene,a tak Tillmann bude uplne off.
Nedavno jsem provadel pokus,snazic se dobrati ke skutecnym hodnotam CO2,mereni Ph primo v drop checkeru(abych eliminoval vnejsi vlivy)a vysledky se lisily v radu setin mozna jedne desetiny,byl jsem prekvapen. Tady se priklaneji k Tillmanovi zpatky jako celkem nejpresnejsimu mereni a mozna to bude i pravda,jestli chcete tak vam to mereni potom poslu i s fotkama.Jinak jsem rad,ze vas tu zase vidim. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 20:00 Muž exit [116] - RostlinyRe: romant
Díky, zítra koupím další destilku a snad už to vyjde. A ještě dotaz na množství kapek ph metru do roztoku? Já jich dal sedm a do druhého čtyři.Je nějaké optimum?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 19:42 Muž exit [116] - Rostliny
Snažím se udělat si náplň do dropcheckru ,ale asi dělám něco špatně.Do 1L destilky jsem rozpustil 0,12g jedlé sody což by údajně mělo odpovídat hodnotě 4°dKH, ale DP mám pořád zelenomodrý. A podle měření ph/kh tak ho tam mám už moc.V poslední době mi to měření nějak nejde :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 19:28 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Kamilstrom
Kamilstrom: ...Vodovodni voda obsahuje dost rozpusteneho CO2, aby si se nedivil!...
Možná u vás, ale tady v tom našem absurdistánu se CO2 z vodovodní vody vytěsňuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.07.2013 19:24 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Ganjamir
Ganjamir: ...jestli máš dropchecker tak tam to co2 val co nejvíc a jen hlídej barvu, aby nešla do žluta...
Neberte si to osobně, jen využívám váš příspěvek, abych vyvrátil další z dogmat.
Na zbarvení roztoku v dropčekru doporučuji příliš nespoléhat. ("Optimální" koncentraci CO2 pro své akvárium doporučuji raději "vysledovat" pomocí vícero "metod".)
Nespoléhat jen na zbarvení roztoku v dropčekru doporučuji nejen s ohledem na to, jakou "chemii" pro tento roztok použijeme, ale i na to, jaký použijeme dropčekr! ;-)
Kdo má zájem, může vyzkoušet, jak se zbarvuje tentýž roztok o dKH 4 se stejným indikačním činidlem, když jej použijeme současně v jednom a tom samém akváriu, ale v "konstrukčně" různých dropčekrech... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.07.2013 19:10 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Kamilstrom
Kamilstrom: Umele zvyseni Kh jedlou sodou ti urcite CO2 neprida, akurat se zmeni to, ze nebudes moc pouzivat ph/kh prepocet, protoze ten je zalozen na skutecnem ph a kh, takze kdyz kh umele zmenis, tak tabulka bude nepresna (ona uz je castecne i ted)...
Proč by přidání jedlé sody mělo "znepřesnit" (už i teď částečně nepřesnou) tabulku (Tillmanovu)?!
Jedlá soda (hydrouhličitan sodný - NaHCO3) naopak uhličitanový systém, se kterým Tillmanova tabulka pracuje, přímo ovlivňuje.
(Tillmanovu tabulku znepřesňují jiné alkalicky působící látky, ne hydro/uhličitany. Více třeba tady: maniakva.sweb.cz/… )
A samozřejmě - jedlá soda CO2 obsahuje, takže jejím přidáním do akvária se obsah CO2 zvyšuje. Pro pořádek je vhodné dodat, že se zvyšuje obsah celkového CO2, obsah volného CO2 se může vlivem zvýšení pH naopak snižovat. (Zda tomu tak bude i v reálu, záleží na pH, m.j. tedy i na intenzitě sycení vody plynným CO2.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 17:19 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kamenstav
CO2 zvysis jenom tim,ze ho tam vice dodas :-) . Pracovat se Ph/kH vzorcem muzes pokud nepridavas do akva zadne veci,nebo nemas v nadrzi neco(a to ve velkem mnozstvi) co meni hodnoty Ph/kH,kdyz v mas v akva nejaky kamen(treba ze obsahuje Ca)nebo par korenu a menis vodu v akva alespon jednou tydne,tak vzorec muze byt ok(taky zalezi cim meris Ph a kH).Vodovodni voda obsahuje dost rozpusteneho CO2,aby si se nedivil! :-) Merit CO2 muzes pomoci CO2 meraku(velmi drahe a velky problem z kalibraci),ale normalnim smrtelnikum staci Ph controler a drop checker,hodnotu CO2 jsem ti uz psal(30-35mg/l)a pocitadlo bublin je irelevantni,protoze u kazdeho se tvori ruzne velke bubliny,jak uz jsem napsal muzes pouzivat Ph/kH tabulku,nebo Ph controller a nebo drop checker,vse ma sve pro a proti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 15:38 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: kamenstav
Moc to řešíš, jestli máš dropchecker tak tam to co2 val co nejvíc a jen hlídej barvu aby , nešla do žluta, já do 30l nádrže dělám celkem silnej burčák do 2 lahví, každej týden měním jednu, nijak neredukuju, jede mi to přibližně bublinku za sekundu a je to akorát na zelenou barvu v DC ... ale záleží jaký máš světlo a kolik hnojíš, když máš slabší světlo a moc nehnojíš tak není třeba tolik co2, jde o to najít rovnováhu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   17.07.2013 10:46 Muž kamenstav [-1] Re: Kamilstrom
to jsem už slyšel. Jsem rád že jsi mne na to upozornil. Takže pokud to správne chápu,pridáním jedle sody zvysím KH jednoduse receno jiným prvkem který nemá na hodnotu CO2 vliv. Tím pádem se stává vzorec pro orientační měření v závislosti na PH/KH nepouzitelným. Jenomze abych mohl pracovat se vzorcem, musel bych brát hodnoty čerstvé vodovodní vody, ktera je ovsem o CO2 z vodárny umele ochuzena. V aqua se odstátá voda upraví vlivem mnoha procesů na hodnoty které již do jisté míry jsou ovlivnené - tedy opet pouze orientační. cím se tedy dá spolehlive rídit a ríct zda maám C02 10 ci 20 ci 30 mg/l. Co Ph contrller od dennerle - lze se alespoň spolehnout na barevné znázornení? Jakou by jsi mi tedy doporučil držet orientační hodnotu CO2? zdá se mi ze 40 bubl/min a CO2 orientačně mezi 10-20mg/l je poměrně neúměrný poměr
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   16.07.2013 21:50 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kamenstav
Umele zvyseni Kh jedlou sodou ti urcite CO2 neprida,akurat se zmeni to,ze nebudes moc pouzivat ph/kh prepocet,protoze ten je zalozen na skutecnem ph a kh,takze kdyz kh umele zmenis tak tabulka bude nepresna(ona uz je castecne i ted),klidne muzes CO2 pridat(vic bublinek)pridavat pomalu a sledovat co se v nadrzi deje,nemuzes pridat na CO2 a nesledovat nadrz.Ty tam moc rostlin nemas takze to plati dvounasobne,pridat a sledovat nekolik dni,kdyz tak pridat jeste trochu a zase sledovat,ale jak rikam nemas tam zadny prales ani silne svetlo,takze to dostan na nejakych 30-35 mg/l maximalne a sleduj co se deje z zivocichy,pomale pridavani a opatrnost je na miste! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 21:26 Muž kamenstav [-1] Re: Kamilstrom
Takze mohu vklidu prihnojit na 20mg/l. V posleni dobe sr drzim nize a pozoruji co se bude dit. Na 180l mam cca 40 bubkinek za minutu. Uvazuji ze nez zvysovat bublinky tak radsi zvysim kh na 5 jedlou sodou. Ph mi udrzi co2 neco pod 7 a budu happy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 21:08 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kamenstav
To je u nich normalni,neni to kvuli predavkovani CO2,oni to tak proste delaji.U me to delaji taky a ostatni ryby jsou ok a mam ph 6.2 a kh 5.5,mam odskouseno(na sekernatkach a neonkach cervenych,ti reagovali jako prvni)jako ph6/kh5 kdy se zacali chovat "jinak"! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 20:50 Muž kamenstav [-1] – skalarky u hladinY
Zdravim. Mam dotaz. Furt se docitam o riziku predavkovani co2 a otrave ryb. Skalarky mi pravidelne plavou k hladine a jakoby se nadechuji nad hladinou. Ostatni ryby ne. Ph cca 6.8-7.2 kh 4 co2 mezi 10-20 mg/l. V noci vzduchuji a co2 nejede (mag. Ventil) co2 davkuji pomoci jednorazovych bombicek dennerle (set). Filtr ma proud nastaven rovnobezne s hladinou vody cca 2cm pod hladinou (trosku ceri vodu). Dlouhodoby test je tm. Zeleny. vice v prezentaci. Mam se o skalary obavat? Co by je mohlo nutit plavat k hladině?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 11:35 Muž chose09 [13]
ale já vůbec nechtěl nic srovnávat a už vůbec né takovou nádheru co má kwisatz...jen jsem chtěl pomoct těm co s CO2 začínají a hledají odpověd na to kolik...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 11:02 Muž Toník [396] Re: chose09
Srovnáváte nesrovnatelné. Vašemu akváriu by neublížilo, kdybyste CO2 nepřidával vůbec. A to se třeba o Kwisatzově nádržích říct nedá. (Intenzita osvětlení, výživa a skladba rostlin.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2013 10:30 Muž chose09 [13]
Ahoj všichni,
myslím, že na to jdete moc vědecky, a přitom správný akvarista pozoruje sve akvarium den co den a pozná jakoukoli změnu jak na rybách, tak i na rostlinách. Já když začal s CO2 (kvasnice) a řídil se zdejších rad 1b/1s tak po 24h. jsem na rybách poznal že to asi není to pravé co jim vyhovuje...nějak se jim (všem) přestalo líbit u dna...
vzorec : počet b. /min. = *dKH x objem akva v l. / 50 mi docela vychází...
Ať se všem daří...mějte se ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:56 Marcel G Re: Toník
Myslím, že něco podobného už jsem v podstatě dělal, když jsem měřil pH ve svých akváriích. Používám v nich intenzivní čeření hladiny v kombinaci se silným a nepřetržitým vzduchováním ... což by se dalo přirovnat k tomu "protřepávání". A to "odstátí" u mě probíhalo ve formě nočního klidu, kdy byl přerušen přísun CO2 (v noci). Jinými slovy, když jsem vypnul přísun CO2 a vodu v akváriu jsem silně provzdušňoval, klesla mi koncentrace CO2 přes noc až na 1,95 mg/L (což byla u mě nejnižší naměřená hodnota) ... a vzhledem k tomu, že to mělo neustále sestupnou tendenci, tak by to pravděpodobně kleslo ještě o něco níže (kdyby už neskončil "noční klid" a mě se znovu nezapnul přísun CO2) => viz Graf č.3: www.prirodni-akvarium.cz/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:21 Muž Toník [396] Re: slavko
Díky, vystihl jste to přesně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 21:19 Muž Toník [396] Re: kwisatz
Díky za reakci - už jsem spokojenější. :-)

A co kdybyste zkusil odebrat z dotčeného akvária vodu, tuto nechal "odstát", aby se koncentrace CO2 srovnala s jeho koncentrací ve vzduchu, a pak změřil pH?
(Proces lze urychlit např. protřepáváním.)
Pokud by výsledek výrazně překročil hodnotu - řekněme - 0,5-1mg/l, dalo by se usoudit, jaký je podíl CO2 a ostatních acidicky působících látek na hodnotě pH.
(Samozřejmě - s ohledem na nepřesnost měření pH a alkality by šlo jen o hodnoty hrubě orientační!)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.04.2013 20:48 Marcel G Re: slavko a Toník
Připouštím svojí chybu. Můj předpoklad byl asi mylný. pH v akváriu může samozřejmě ovlivňovat více věcí, než jen CO2. Vycházel jsem z toho, že ostatní věci v mém akváriu ho ale pravděpodobně neovlivňují nijak zásadně (ale i v tom se mohu mýlit). Každopádně když tak nad tím přemýšlím, je pravda, že i změna pH o 0.1 bod může znamenat poměrně výraznou změnu v koncentraci CO2.

Při této příležitosti mě napadlo, že kromě přímého měření koncentrace CO2 pomocí CO2 metru (který si ani nikdo z nás nemůže dovolit), by asi nejpřesnější metodou měření CO2 pomocí pH metru bylo, když bychom pH sondu umístili přímo do roztoku v drop checkeru. Tam by totiž na 100% platilo, že pH zde ovlivňuje pouze množství CO2. Dohledal jsem k tomu i diskuzi na jednom US fóru ... kdyby to někoho zajímalo ( www.plantedtank.net/…). V podstatě by stačilo přivázat na konec pH sondy malinký sáček s roztokem o 4°dKH. Sáček by samozřejmě musel být dobře propustný pro CO2. Až na to budu mít čas, tak to vyzkouším. Zajímalo by mě, jak moc se budou naměřené výsledky lišit od výsledků naměřených přímo v akvarijní vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 20:47 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Při 80 mg/l to bude asi pravda. To už je pořádný mazec ke kterému se nemůže nic přiblížit. Nesmíš zas až tak slovíčkařit. :-)
A toto je jedna z možných odpovedí na danú otázku. Len otázka smerovala na niekoho iného ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 20:33 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: slavko
Při 80 mg/l to bude asi pravda. To už je pořádný mazec ke kterému se nemůže nic přiblížit. Nesmíš zas až tak slovíčkařit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 20:15 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaaclav
vaaclav napsal: To je špatně položená otázka.
Nie, otázka je položená správne a nadväzuje na predošlú diskusiu, kde pôvodný pisateľ tvrdí, že jemu pH v akváriu ovplyvňuje len CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 20:08 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Toník
pH v akváriu ovlivňuje přeci spousta věcí. Dolů ho ale tlačí nejvíce CO2. Pokud pominu nějaké extrémy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 19:56 Muž Toník [396] Re: vaaclav
Proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 19:07 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Toník
To je špatně položená otázka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 18:09 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Toník
asi má stojatou vodu bez žádných bakterií a ryb ve které neprobíhají biologické procesy hmm smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 17:57 Muž Toník [396] Re: kwisatz
Podle čeho všeho usuzujete, že vám pH v akváriu ovlivňuje pouze CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 17:45 Marcel G Re: matlala
Náplň v drop checkeru používám originál od Dennerle, což je myslím roztok 4°dKH s bromthymolovou modří.

Koncentrace CO2, kterou udávám, je samozřejmě teoretická = vypočítaná z naměřeného pH a KH. Přesto si myslím, že by to mohlo přibližně odpovídat skutečnosti, protože mi pH v akváriu podle všeho ovlivňuje pouze CO2. Jinak to pH měřím celkem kvalitním kalibrovaným pH metrem (Extech SDL 100).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 17:15 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: kwisatz
O tom jsme se tu už několikrát bavily kolik toho ryby asi vydrží. Určitě těch 100 mg/l je hranice. Může v tom být nějaká chyba ale neřekl bych že zas tak velká. Je to pár let když jsem doporučoval 35 mg/l tak jsem byl byl ten co chce ostatním otrávit ryby. Určitě jsem měl občas v akváriu 40-50 mg/l (docházela bomba) ale nikdy tolik aby to rybám vadilo, nebo dokonce lapaly po dechu u hladiny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 17:10 Muž matlala [798] - RostlinyRe: kwisatz
80mg/l? na to si přišel jak, jakým testem?
A ten dropchecker byl namíchaný z čeho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 17:09 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: kwisatz
je to jak píšeš, to pH 6,2 je v akva dotovaném CO2. Právě proto používám controler, pH je stejné ráno i večer. Nastavovat podle ryb se dá, jen je třeba je dobře sledovat, nějaký univerzální výpočet je ti taky k ničemu, stačí když se změní tvrdost vody zdroje, substrát se nasytí a přestane vytahovat živiny z vody, ostříháš víc kytek než normálně atd. Nejlepším indikátorem CO2 jsou ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.04.2013 16:59 Marcel G Re: grunda
Grundo, jestli tomu správně rozumím, tak to pH 7,7 je hodnotou odstáté vody z kohoutku, že? A to pH 6,2, které jsi naměřil v akváriu, jsi ale určitě neměřil u odstáté vody (tj. vody, do které jsi alespoň 24h nepřidával žádné CO2), nebo ano? pH 6,2 vypadá spíš jako pH vody, do které je vydatně přidáváno CO2. Jaké ale budeš mít pH v akvárku, když do vody přestaneš na 24h přidávat CO2? To je důležitý údaj, který je třeba porovnat s tím pH 7,7.

Jinak si ale myslím, že nastavovat CO2 podle ryb zas tak dobrý nápad není (poté, co jsem zjistil, jak na tom bylo CO2 v mých nádržích). Já jsem si třeba podle ryb dlouho (půl roku) myslel, že je všechno OK, a pak jsem zjistil, že mi CO2 každý den vystoupalo až k 80 mg/L. Mimochodem, Tom Barr má údajně také v jedné nádrži přibližně 70-80 mg/L CO2, aniž by to na první pohled vadilo rybám. Drop checker jsem měl ke konci dne světle zelený, takže jsem si myslel, že je všechno OK, a že mám CO2 tak max. kolem 35 mg/L. Ryby se vůbec nechovaly divně (i když mi sem tam nějaká chcípla, ale přikládal jsem to vždy něčemu jinému). Jediné, s čím jsem měl větší problémy, byly krevetky (hlavně red cherry; japoniky se dlouho držely). U mě byl sice problém ještě i téměř s nulovou tvrdostí vody, ale to CO2 [nastavené podle ryb] určitě nebylo ideální. Takže poté, co jsem měl možnost si to změřit ve svých vlastních akvárkách, jsem na to nastavování CO2 od oka [podle ryb nebo podle drop checkeru] už změnil názor. Kromě toho stačí opravdu malá změna v intenzitě čeření hladiny (např. když se ti odpaří část vody a klesne ti hladina), a hned se ti celkem výrazně změní i pH (resp. koncentrace CO2 v důsledku odplynění).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 16:31 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: kwisatz
tak voda odstátá 12 hodin - pH 7,7, právě proto pořád tvrdím, že Tilmanova tabulka je v akva na ..... Lepší je si nastavit pH podle ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 08:48 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Toník
však to byl jen příklad, ovlivňuje to mnoho faktorů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2013 08:19 Muž Toník [396] Re: matlala
Kromě dřeva taky nitrifikace, rozklad organické hmoty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.04.2013 07:16 Muž matlala [798] - RostlinyRe: kwisatz
pozor vodárny vetšinou měří vodu okamžitě po napuštění a stlačené plyny to pH ovlivní dost. Navíc schválně je to pH do trubek nad 7 aby nekorodovaly tak rychle kvůli kyselině.
Takže ať to změří jak říkáš, jen to odstátí stačí pár hodin, v akvárku to může ovlivňovat i obyčejné dřevo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 06:16 Marcel G Re: grunda
A jaké pH má voda z kohoutku? Na stránkách VaK Krnov jsem našel, že by to mělo být skoro 8, ale nevím, z jaké vodárny jsi napájený.
Jak říkám, zkusil bych změřit pH vstupní vody, pak nechal odstát vodu v akváriu (bez CO2), a změřil bych pH v akváriu. Pokud by se hodnoty lišily, tak je jasné, že ti pH v akváriu něco ovlivňuje (kromě CO2). Pokud by byly hodnoty přibližně stejné, tak těch 100 mg/L bude pravděpodobně odpovídat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2013 00:01 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: kwisatz
Marceli, zkus teda posoudit tohle: Vstupní voda 5,8 dKH (test z laborky, shodný s údaji z vodárny), pH 6,2 (pH sonda v akva) podle Tilmanovi tabulky skoro 100 mg/l CO2. Ryby jsou v naprostém pořádku, klidně bych mohl s CO2 přitlačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 23:08 Muž matlala [798] - RostlinyRe: grunda
však jo, ale je dobrý pro výkyvy, třeba když dochází flaška a zvedá se tlak
nastavovat samozřejmě jak říkáš, pokud ryby jeví známky otrava okamžitě ubrat a stejně každý začíná taději méně a přidává a to ten test stačí mít tmavěji zelený
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.04.2013 22:57 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: matlala
permanentní test je příliš pomalý, lepší je prostě postupně přidávat a sledovat co se děje v akva. Nemusí to být po hodině, může to být klidně i po dnech. Já jsem to ve svém akva řešil taky tak, pak jsem dal sondu pH controleru, celý den jsem sledoval hodnoty a pak jsem si nastavil hodnotu pH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 22:53 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Těhňajs
právě proto jsem psal, pokud je to moc, tak uber.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 21:39 Muž matlala [798] - RostlinyRe: lhajek
nejlepší bude permanentní CO2 test s 4°kH vodou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 21:06 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: kwisatz
Ještě je otázka čím měřit. Běžné kapkové testy mají ta příšernou přesnost že proti nim je tillmanova tabulka přesná ... takže ta chyba začíná už u měření a tillman je až ve druhé řadě chyb.
Takže začněme přesným měřením PH třeba PH controllerem a pak se můžeme bavit o tom, že změřené PH pro použití v tillmance je ovlivněno i něčím jiným než množstvím rozpuštěného CO2 ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.04.2013 20:04 Marcel G Re: grunda
Jak už tady někdo říkal, stačí změřit pH vstupní vody, pak nechat vodu v akvárku pár hodin (nebo i dní) stabilizovat, a změřit pH vody v akváriu. Pokud bude výsledek stejný, tak pH v akváriu nic dalšího neovlivňuje, a tím pádem je možné vztah "CO2 = 3*KH*10(7-pH)" použít. Mimochodem, pH sice může teoreticky ovlivňovat řada věcí, ale že by to ovlivnění bylo zas tak dramatické, to bych neřekl. Takže určitě je podle mě lepší si CO2 vypočítat podle naměřeného pH a alkality, než to tam pouštět podle oka (nebo podle toho, co někdo někde doporučoval). Pokud bude někomu pH v průběhu dne neustále narůstat, tak může mít dopoledne třeba kolem 15-20 mg/L, ale navečer už může většina ryb a krevetek při 80 mg/L trpět (jako tomu bylo u mě). A můžu vás ujistit, že drop checker tuto změnu nemusí vůbec zachytit, protože na změny reaguje obvykle v řádu několika hodin, takže než se zabarví do žluta, mohou být už vypnutá světla, takže to vlastně ani nezaregistrujete. Ale je samozřejmě každého věc, jak k CO2 (a svým rybkám) přistupuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 19:49 Těhňajs Re: grunda
Určitě je to lepší, než tam prdnout 1b/s a otrávit ryby. Jako řídit se něčím co řekl Rataj? .. Jak tady někdo řekl Každé akvárium je jiné .. a proč Rataj říká 1b/s? aby Vám brzo došla bomba a vy si museli určitě u něj koupit novou náplň za nehorázný peníze :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 19:35 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Těhňajs
tohle je tam napsané:
Někde na internetu jsme při brouzdání našli doporučení:

počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech / 50

opravdu supr návod
potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.04.2013 19:21 Muž Burik [727] - Aquascaping
taky dost záleží na způsobu distribuce..1b/s přes difuzor je něco jiného,než 1b/s atomizér atd

každé akva je jiné a asi nejde říct přesně kolik bublinek do kolika litrů dávat,nebo nedávat..chce to zkoušet a měřit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 19:20 Těhňajs Re: grunda
Ke konci článku! www.akvarko.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 28

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 35953x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530?od=951