Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 15:35 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
...už několikrát jsem se dočetl aby jí akvaristé použili pokud mají měkkou vodu...
Jedlá soda se používá ke zvýšení alkality, ne tvrdosti.
maniakva.sweb.cz/…
Vizte III. a IV. (I to ostatní stojí za prostudování. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 15:20 TomasK Re: Sid
Aha. Nu dobrá. Tak jsem se spletl v nekterých látkách. Myslím, ale že podstatu věci drop checkeru s vodou z akvária už jsem vystihl.
Co se týče té jedlé sody. Tak to jsem se dočelt asi ve špatných zdrojích, ale už několikrát jsem se dočetl aby jí akvaristé použili pokud mají měkkou vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 15:13 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
Hydrouhličitany nejsou "a další kyseliny", protože se chovají zásaditě = pH nesnižují jako kyseliny, ale naopak ho zvyšují. (Jedlou sodou se např. léčí překyselení žaludku.)
Soda, narozdíl od vápníku, tvrdost vody nezvyšuje, právě naopak.
(Více ve vzkazech. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 14:47 TomasK Re: Sid
Pokud se pletu opravte mě kdokoliv. Psal jsem, že v této obalsti už si jistý nejsem. Pokdu tomuto někdo rozumíte více prosím. Rád se přiučím. Jen vynechte složité chemické vzorce smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 14:22 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
Nezlobte se, už to vzdávám. :-O A to nejen kvůli tomuto:
...Ve vodě jsou i další kyseliny než jen hydrogen uhličitany...
...Naopak vapník a třeba soda vodu dělají tvdší...

Těžko bychom se domlouvali - každý hovoříme "jinou řečí"... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 13:13 TomasK Re: Sid
Tomuto výrobku nerozumím? On je nějaký rozdíl, jestli je ona stupnice (pro různé zabarvení roztoku při různých alkalitách) nalepovací (JBL) nebo na krabičce (RUWAL)?

To byla jen zmínka, že k ruwalu je vlastně také stupnice. ,,Na krabičce" jsem zdůraznil proto, že to je nesmysl abych tahal pořád krabičku než to dostanu do aka. Navíc je tam kromě obsahu CO2 napsaná i hodnota pH k té samé barvě, což je právě ta chyba. Obsah CO2 ve vodě může být přeci stejný k různým hodnotám pH. Zde je to prostě natvrdo napsané. To JBL má zvlašť stupnici pro CO2 a pak několk druhů nálepek od 1°KH až nevím po kolik ale 10°tam je určitě. Barvy jsou stejné, ale jsou v nich napsané jiné hodnoty pH právě podle té uhličitanové tvrdosti. Za toto JBL chválím ale i tak bych na toto měření ph byl opatrný.

?!

S tím nazvem jsem si jistý nebyl. Prostě sloučeniny na bázi uhlíku. Já dával i kapalný uhlík (easy carbo), který se mi třeba na Drop checkeru neprojeví. Dále tam určitě bude močovina a snad možná ještě jiné okyselující látky. Někde jsem četl co tam ještě je, ale to už asi nenajdu. To už je dost o chemii, ale beru akvarijní prostředí jako složitý chemicky celek. Těch látek tam bude dohromady spousta. Ale nejsem povolaná osoba abych věděl co všechno a které látky mají vliv na pH. Naopak vapník a třeba soda vodu dělají tvdší, což zase souvisí s vyšší zásaditostí. Pokud je tam těchto látek méně je tomu naopak. Dle mě záleží i na poměru látek. Tady už si ale jistý nejsem. To už je taková moje úvaha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2012 12:45 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
...Když dáme do drop checkeru vodu z akvária, barva se bude měnit dle obsahu CO2 také, ale stupnice bude značne posunutá právě o kyseliny obsažené ve vodě použité do drop checkeru. Důvod proč nevěřeím Ruwalu...
Bude "posunutá" nejen o kyseliny, ale i o látky, které se podílejí na alkalitě (KH), což nebudou jen hydro/uhličitany.
...Ruwal také přikládá stupnici (na krabičce), ale zapomíná na to, že každá voda je jiná a tudíž může mít každý jinak tuto stupnici posunutou/zbarveou ačkoliv může mít obsah CO2 ve vodě stejný...
Tomuto výroku nerozumím? On je nějaký rozdíl, jestli je ona stupnice (pro různé zabarvení roztoku při různých alkalitách) nalepovací (JBL) nebo na krabičce (RUWAL)?
...Ve vodě jsou i další kyseliny než jen hydrogen uhličitany...
?! hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2012 10:55 TomasK Re: Sid
Já si koupil JBL hlavně kvůli nádobce a proto, že JBL věřím asi nejvíce. Potřeboval jsem vědět, zda musím dodávat CO2. Při pořízení krevetkária jsem si pořídil ten Ruwal zase kvůli nádobce. Ten vycházel na méňě než poloviční cenu. Ale také se značně lišil. To už jsem ale psal.
Co se týče roztoku používám od JBL hotový, ale předpokládám, že to bude něco podobného jako je v návodu na DIY výrobu.

Pokud se vrátím k předešlé debatě o rozdílu měření s roztokem a s roztokem + vodou, tak vše jsem již napsal a dokonce mi kolega na to napsal, že učím ptáka létat. Přesto se to tu řeší, takže jsem předpokládal správně to tu rozvést.

Je to jednoduché. Ve vodě jsou podstatné dvě věci jak kolegové Sid a Slavko zmiňují. A to kH a pH. nás zajíma spíše kyselost pH. Už výše jsem psal, že ta je způsbena několika faktory jako jinými kyselostmi ve vodě a také zavisí na tvrdosti kH (stabilita pH). CO2, které nás zde zajímá, okyseluje vodu. Roztok, se zbarvuje na základě kyselosti ve vodě a proto by se jím dalo měřit i pH, ale smysl v drop checkeru je právě v tom, že je kapalina oddělená od vody v akváriu. Tím se dosáhne toho, že CO2 ve vodě se nejprve odpařuje do do vzduchu nad kapalinou v nádobce (drop checkeru) a tento vzduch pak mění barvu roztoku (proto to zpoždění). Tímto se dosáhne eliminace působení ostatních kyselin ve vodě. Odpaří se jen CO2. Proto se používá téměř ten samý roztok jako pro měření pH. JBL přikládá navíc i stupnici k určení přímo pH dle barvy - pro každý stupeň tvrdosti poupravený. Nicméně k tomuto měření pH přes drop checker bych byl už opratrnejší. Ve vodě jsou i další kyseliny než jen hydrogen uhličitany. Když dáme do drop checkeru vodu z akvária, barva se bude měnit dle obsahu CO2 také, ale stupnice bude značne posunutá právě o kyseliny obsažené ve vodě použité do drop checkeru. Důvod proč nevěřeím Ruwalu. Ruwal také přikládá stupnici (na krabičce), ale zapomíná na to, že každá voda je jiná a tudíž může mít každý jinak tuto stupnici posunutou/zbarveou ačkoliv může mít obsah CO2 ve vodě stejný. Nevím jestli by se dala použít ta kapalina samotná když už tam je. To jsem nezkoušel.

Vím, že se opakuji a také opakuji spoustu jiných, ale chtěl jsem to zde nějak sesumarizovat. Sámotnému se mi podobné příspěvky velmi hodily, této problematice porozumět. Opakování je přeci matka moudrosti a také sjem nechtěl aby se v tom někdo zamotal. Pokud se v nečem mýlím opravtě mě prosím, pořád se učím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 22:49 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
Výrazem "docela přesný" mám na mysli odhad v toleranci cca +- 5mg CO2/l, což v případě použití jiných metod dosáhnete "jen omylem". :)
Ale já se sem nepřišel vytahovat s tím, jaké indikátory jsem kdy měl, vyzkoušel nebo aktuálně používám. Snažil jsem se vysvětlit, proč je dobré používat vlastní hlavu a DIY náplně do nich.
A to je na dané téma asi tak všechno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 14:56 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Záleží na tom, kto čo považuje za presné, každopádne docela přesný nie je presný. Už len kvôli odčítaniu farby, ktorej odtieň je ťažko presne určiteľný, nehovoriac o farebnej vernosti osvetlenia, vplyve farby vody atď. Ostaňme, prosím, u presnejší...

Pre mňa bol/je postačujúci aj ten s akva vodou, najmä v etape kvasenia, kedy to dosť lietalo, a dostal som (pre mňa) primeraný pomer cena/presnosť. Nehovoriac o tom, že mám za pomerne lacný peniaz vcelku vzhľadný a praktický indikátor (Ruwall), do ktorého teraz môžem plniť, čo chcem, napr. aj vlastné mixy, čo sa zatiaľ nechystám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2012 12:39 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
Permanentní test "4 dKH + bromthymolová modř" je narozdíl od "pH + KH" docela přesný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 12:02 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Som ďaleko od hádania zámerov iných, hoci sa dajú tušiť, lenže tušiť a vedieť sú dve. I preto sa radšej priamo spýtam a týmto ďakujem za priamu odpoveď. Cítil som sa ako skúšaný, ale hral som hru s Vami ;-)

Ja si nakoniec i tak myslím, že svoj účel splnia oba typy, a to orientačnú indikáciu stavu CO2, jeden síce presnejšie ako druhý, ale oba len orientačne. A kto chce presné (presnejšie) hodnoty, asi sa bude musieť poobzerať po inom riešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.10.2012 10:21 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
O co mi šlo? (Myslel jsem, že je to zřejmé... :-O)
Takže polopaticky... :-)
Po téměř dvou hodinách od vašeho vstupu do debaty jste se dobral řešení, ke kterému jsem se ji snažil "domanévrovat" = na jakém principu funguje ("správný") permanentní test CO2. No a to jsem okomentoval slovy: "Teď mohu jít klidně spim "... :-)
Shrnu to:
Pokud použijete v dropčekru roztok (hydro/uhličitanu) o alkalitě 4 dkH a vhodné indikační činidlo, (bromthymolová modř), pak je (relativně!*) jedno, jaké pH a alkalitu má voda v akváriu. Dropčekrem totiž potřebujeme změřit obsah volného CO2 v akvarijní vodě a nikoli její pH a/nebo KH.
(*Relativně proto, že pH i alkalita by nás zajímat měla, ale z jiných důvodů, než kvůli odhadování koncentrace CO2.)
Bromthymolová modř indikuje pH v rozsahu 6-7,6, tzn., že při alkalitě 4 dKH můžeme ze zbarvení roztoku (více či méně kvalifikovaně) odhadnout koncentraci CO2 (přibližně) od 3 do 133mg/l.
(V každém případě kvalifikovaněji, než když použijeme do dropčekru vodu z akva nebo když hodnotu koncentrace CO2 vyhledáme v Tilmannově tabulce po zadání hodnot pH a KH, naměřených amatérskými testy. A to z důvodů, které zde včera připomněl TomasK: nepřesnost testů, chyba měření jednotlivce, test pH neměří jen "kyselost" způsobenou CO2, test KH neměří jen alkalitu způsobenou hydro/uhličitany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 07:59 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: slavko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 07:46 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: Teď mohu jít klidně spim
No a teraz ste na rade Vy. Šup sem s vysvetlením vášho dôvodu, alebo ak chcete, o čo Vám šlo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 06:54 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
Ten papirek mam od ady taky :-) bohuzel ani s brylemi me ty odstiny zelene splývaji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 00:22 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
...Obsah CO2 vplýva na pH, teda pH roztoku sa mení v závislosti od obsahu COčka v nádrži. Teda dropčeker nemeria pH v nádrži, ale pH roztoku...
Ďalej to už závisí na použitom meracom roztoku, ak má známe KH (tie bez akva vody), mal by mať farbu rovnakú, bez ohľadu na KH v nádrži, ale ak sa dáva voda z akva (ktorej KH nie je vopred známe) cieľová farba (pH) sa mení podľa toho KH...

Teď mohu jít klidně spim :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.10.2012 00:05 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: A teď ještě - jak dropčekr změří pH v akva?
Ale no tak, pán učiteľ, už nás nenapínajte :-)

Ak to chápem správne, tak úroveň COčka vo vode je za normálnych okolností rovnaká, ako je nad hladinou. Ak ho je vo vode viac, uvoľňuje sa hladinou a naopak. Dropčeker vytvára spojenú nádobu medzi meracím roztokom a vodou, oddelené vzduchom. Po nejakom čase sa hladiny COčka v oboch častiach vyrovnajú. Obsah CO2 vplýva na pH, teda pH roztoku sa mení v závislosti od obsahu COčka v nádrži. Teda dropčeker nemeria pH v nádrži, ale pH roztoku.

Ďalej to už závisí na použitom meracom roztoku, ak má známe KH (tie bez akva vody), mal by mať farbu rovnakú, bez ohľadu na KH v nádrži, ale ak sa dáva voda z akva (ktorej KH nie je vopred známe) cieľová farba (pH) sa mení podľa toho KH. Ak je použitý druhý typ roztoku možno dokonca predpokladať, že pH roztoku zodpovedá pH v nádrži (s istým oneskorením).

To ste chceli počuť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 23:32 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
...pri rôznom KH je rovnaká hladina COčka dosiahnutá pri rôznej úrovni pH a kým bude dropčeker merať pH, bude dosiahnutá pri inom jeho zafarbení...
A teď ještě - jak dropčekr změří pH v akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 23:31 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Nevzdal, len kým vyťukám na tom výdobytku techniky (tablet) odpoveď tak to trvá - 1 dzindzik kopu prstov nenahradí...

A čo teda meria?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 23:24 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: ...že mám k podobné otázce důvod.
Že máte dôvod verím, len si nie som istý aký ;-)

Takže při různém KH akvarijní vody (řekněme v jednom případě 5 dKH a ve druhém 10 dKH) musí být roztok v dropčekeru zbarven různě (různé pH), aby byla koncentrace volného CO2 v obou případech (5 dKH a 10 dKH) stejná? :-)
Ak má pán Tillman pravdu (a ja nemám dôvod to spochybňovať), tak povedzme 30 mg/l CO<sub>2</sub> bude:
* pri 5 °dKH a pH 6,7
* pri 10 °dKH a pH cca 7,0

Ak by niekto tvrdohlavo trval na tej svetlo-zelenej, ktorá zodpovedá (na odkazovanom obrázku) pH asi 6,8, dostane obsah CO<sub>2</sub>:
* 24 mg/l pri 5 °dKH
* 51 mg/l pri 10 °dKH

Čiže áno, pri rôznom KH je rovnaká hladina COčka dosiahnutá pri rôznej úrovni pH a kým bude dropčeker merať pH, bude dosiahnutá pri inom jeho zafarbení. Nakoniec, aj ten od Ruwallu je dodávaný s dvomi stupnicami...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 23:18 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
Tak vidím, že jste to už "zabalil", přesto se ještě zeptám:
Vy předpokládáte, že dropčekr měří pH vody v akva, a pokud znáte KH této vody, pak podle zbarvení roztoku v dropčekru odečtete (podle Tilmannovy tabulky) nebo odhadnete (podle přiložené barevné škály) koncentraci CO2 v akvarijní vodě?
Pochopil jsem vás dobře? :-)
(Pokud ano, pak něco není v pořádku... :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 22:49 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: slavko
...Nie som si istý, či to myslíte vážne (otázku)...
Ano, svou otázku myslím vážně. A váš příspěvek ukazuje, že mám k podobné otázce důvod. ;-)
...ide o to, že farba dropčekera udáva kyslosť, nie obsah CO2. Vo vode je potom obsah CO2 funkciou pH a KH... Správna hodnota pH na dosiahnutie vhodnej úrovne CO2 je potom rôzna podľa KH konkrétnej vody (tilmanova tabuľka), čo ukazuje tá lepka a nie zjednodušujúce "svetlozelená je super"...
Takže při různém KH akvarijní vody (řekněme v jednom případě 5 dKH a ve druhém 10 dKH) musí být roztok v dropčekeru zbarven různě (různé pH), aby byla koncentrace volného CO2 v obou případech (5 dKH a 10 dKH) stejná? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 22:21 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Nie som si istý, či to myslíte vážne (otázku), ale ak áno, tak ide o to, že farba dropčekera udáva kyslosť, nie obsah CO2. Vo vode je potom obsah CO2 funkciou pH a KH. Správna hodnota pH na dosiahnutie vhodnej úrovne CO2 je potom rôzna podľa KH konkrétnej vody (tilmanova tabuľka), čo ukazuje tá lepka a nie zjednodušujúce "svetlozelená je super". Viz maniakva.sweb.cz/… celkom na konci.

A aby to nebolo také jednoduché, podľa skúseností iných, pri použití vody z RO, či rašeliny je všetko inak ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 22:14 Muž Sid [6640] - Rostliny
...proč se nemá používat do dropčekru voda z vodovodu...
Nevím, jak se mi tam dostal ten vodovod?! :-D
Má být "z akvária". :-) (Ale pro vodovodní vodu to, samozřejmě, platí také. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:47 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
...používám Tester od JBL...
Když už se orientujete v tom, proč se nemá používat do dropčekru voda z vodovodu, uměl byste mi vysvětlit, k čemu slouží ta nalepovací barevná škála dole pod dropčekrem na tomto obrázku? :-)
img339.imageshack.us/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:43 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: TomasK
...Do druhého akvárka jsem koupil ... Drop checker od Ruwalu. Jeho použití je ale nevhodné... Problém je v tom, že do ruwalu se leje dle návodu voda z akvária a dále jen 5 kapek toho činidla... Proto jsem použil kapalinu z JBL do D.C. od Ruwalu...
...ten test s činidlem od ruwalu ani přesně měřit nemůže za použití vody z akva. Ty testy fungují na principu vypařování CO2 do checkeru a podle toho, kolik se ho vypaří, tak se změní kyselost (co2 vodu totiž okyseluje)a následně barva roztoku. Jenže v Akvarijní vodě se nalézají i jiné kyseliny a proto je při použití akvarijní vody výsledek měření zkreslen právě o tyto kyseliny z vody...

Není nad poučeného akvaristu. :) Důležité je, že jste si poradil. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 15:59 Muž Filip_CZ [165] - Rostliny
JBL jsem nezkousel... mam drop checker ala Ada...

Jak dlouho vydrzi ten JBL jak casto se musi kapalina menit? Me inhinitor vydrzi sest tydnu a menim radeji mesicne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.10.2012 14:42 TomasK Re: Sid
Já používám Tester od JBL vyšel mě na 400,- včetně dvou láhviček připravené kapaliny do checkeru. Jen se dá 35 kapek a hotovo. Tento checker má za kapalinou bílou destičku pro lepší čtení bravy. navíc je k tomu barevná saolepící škála pro doečtení hodnoty v mg/l. Do druhého akvárka jsem koupil za 180,- Drop checker od Ruwalu. Jeho použití je ale nevhodné, z mého pohledu. Zkusil jsem oba testy dle jejich návodů, dal je pro zajímavost vedle sebe a i po 24 hodinách se značně lišily.
Problém je v tom, že do ruwalu se leje dle návodu voda z akvária a dále jen 5 kapek toho činidla z balení Jenže každé akvárium je jiné a tudíž i každá voda má jiné parametry-> různé výsledky měření. Rozhodně věřím JBL. Ruwal se mi zase hodil do malého akvária a navíc má také bílou destičku, na které lze barvu odečíst. Proto jsem použil kapalinu z JBL do D.C. od Ruwalu. 35 kapek tam je akorát. Další výhodou JBL, je interval měnění kapaliny, který je asi 3x-4x delší. jen si dát bacha na verzi testru. U těch starších to bylo podobné jako u testeu od Ruwalu co se týče techniky. Tam bylo v balení DC + stříkačka+ láhvička. V novém provedení pak 2x láhvička+ DC + samolepící stupnice na množství CO2 a také i na Ph dle jednotlivých tvrdostí vody.

Navíc doplním informaci, že ten test s činidlem od ruwalu ani přesně měřit nemůže za použití vody z akva. Ty testy fungují na principu vypařování CO2 do checkeru a podle toho, kolik se ho vypaří, tak se změní kyselost (co2 vodu totiž okyseluje)a následně barva roztoku. Jenže v Akvarijní vodě se nalézají i jiné kyseliny a proto je při použití akvarijní vody výsledek měření zkreslen právě o tyto kyseliny z vody. Také proto se liší značně výsledek měření D.C. a Ph + Kh a následným odečtení hodnoty z Tillmanovi tabulky. V Ph vody je totiž zahrnuta veškerá kyselost (zásaditost) a né jen ta způsobená CO2.
Vlastní zkušenost... navíc zde figuruje ještě přesno testu jako takového + případně chyby měření jednotlivce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.10.2012 13:20 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Xixao
Já za tento typ D.C. musím při odečítání přikládat bílou plastovou "destičku", jinak nejsem ani já schopen stupeň zabarvení "odečíst".
Nevýhoda průhledných D.C.; takový "Ruwal" je v tomto smyslu jednoznačně lepší...
www.rataj-spk.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 12:06 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
třeba jen nerozeznám ty barevné odchylky zelené nebo mám na něj nedostatečně světla... budu věřit ty tmavě zelený, rostlinky nevypadají že by jim chybělo CO2...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 12:03 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Xixao
Ten by snad zkreslovat neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 11:53 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Sid
do D.C. dávám pouze blue inhib. roztok, bez vody. Je to drop checker stylu ADA....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.10.2012 11:09 Muž Sid [6640] - RostlinyRe: Xixao
Dost záleží i na tom, co do toho D.C. dáváte. Pokud třeba vodu z akva (+ indikátor), výsledku indikace moc nevěřte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 09:57 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: usine
A existuje nějaká přesnější metoda měření co2 než barvou v drop checkeru? špatně se mě očima rozeznávají niance ty barvy.. ano pro orientaci to určitě bohatě stačí. ale kdybych chtěl nějaký přesný číslo dá se to nějak? Vyjma laboratoří..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 21:31 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Xixao
Nevypínej to se světlem u větších nádrží je to blbost. Ať si řídící jednotka dělá svojí práci. Jak sám vidíš neušetříš na tom nic právě naopak. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:51 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: usine
Ale vsak mam... jen ji vypinam na noc cca hodinu pred koncem svetel a zapinam dce hodiny pred... ano dokazu velmi silnym bublanim svysit rychle hladinu co2 ale prijde me ze to strasne zere flasku... priklad za mesic a pul temer dve kila co2... nechapu... vsude tesni... bublinky z lilipipes nejdou skoro vubec...

Asi je to normalni ale u polovicniho akvarka stejna flaska vydrzela roky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:45 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Xixao
Proč nemáš řídící jednotku zapnutou stále. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:40 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: grunda
Zapinam ji dve hodiny pred zapnuti svetel... ano dokazu jeste pridat a jeste zvysit tim ze ph nastavim nize ale to uz doslova v pocitadle to bubla jak karlovarsky prameny...

Ted zrovna mam ph 6.8 kh 7... drop checker tmave zeleny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:35 Muž grunda [1781] - Cichlidy
co ti na to mám říct? buď přidáš CO2 - jsou 2 možnosti, zapnout CO2 dřív před světly, tak ať máš drop checker světle zelený hned po zapnutí světel, nebo přidáš na intenzitě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:33 R Muž vaclav [14621] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Xixao
Jaké pH máš nastavené a jde ti CO2 stále nebo se ti řídící jednotka vypne se světlem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:28 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: grunda
To jsem cetl prelozene na rostlinych akvarii... barvu msm tmavsi a bublinek jede v pocitaci mnoho... asi je to porad malo .. je mi to divne .. hodne to vyplejtvava bombu i kdyz v noci nejede...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 20:25 Muž grunda [1781] - Cichlidy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 19:58 Muž Filip_CZ [165] - Rostliny
Fotka k příspěvku V pocitadle bublin me jde nejaky 6 mozna vice za sekundu..... jako ph pak leze dolu ale dosahnout svetleho dropcheckeru by znamenalo kazdy mesic v nadsazce plni 2kg lahev...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 19:45 Muž grunda [1781] - Cichlidy
drop checker ti ukáže správné hodnoty i se substrátem snižujícím PH, tilmanova tabulka je ti v tomto případě k ničemu. Bubláš až moc? Co to znamená?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 19:36 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: grunda
To ja mam treba substrat co vyrazne snizuje ph, kh.... to bych musel bublat strasne moc abych se dostal na svetle zeleny drop checker pred zapnutim osvetleni... uz ted me prijde ze bubla az az...

Nejak tomu mereni pomoci dropcheckeru stale zrejme nerozumim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 19:08 Muž grunda [1781] - Cichlidy
nejlepší je sledovat ryby, zrychlené dýchání a ryby u hladiny už je moc CO2, jinak drop checker by měl být světle zelený při cca 30mg/l CO2. Tilmanova tabulka platí, jen pokud nemáš v akva nic, co ti snižuje PH(kořen,substrát atd.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 18:28 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: romant
měl bych dotaz, jak poznat hladinu CO2, v článku pět se píše že tillmanova tabulka nemusí platit vždy, pokud mám CO2 6.8, kh 7 měl bych mít 35 mg l CO2 orientačně... jak se to projeví na drop checkeru?

Zejména by mě zajímalo při jaké koncentraci je drop checker světle zelený? Já ať se dostanu i na hodnotu přes 30 mg na L CO2 stejně mám drop checker zelený nikoliv světle zelený... ryby jsou v pohodě ..

tak by mě zajímalo zda stále zvyšovat CO2 nebo věřit orientačně tabulce s tím že nechat PH vyšší například na 6,9 ale stále bude dost CO2 přitom při této hodnotě mám drop checker při KH 7 tmavě zelený,,,

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2012 11:19 Muž dimmur [283] Re: JuraH.
co si pouzil jako difuzor, ze mas tak male bublinky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 13:42 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: dimmur
na to prvotni ano, na detailnejsi je treba podrobnejsi pH test např s rozmezim 4,7-7,4 od Aquaru, nebo pH metr

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [22] ...... 28

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 35953x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530?od=1051