Zakládání akvária
No jasný. Budu sledovat KH aby nekleslo pod 1 to bych pak nějak řešil.
Kytkám se zatím daří, pučí nové listy jak divé.
Už se mi začala tvořit řasa tak jsem přidal dvě neritiny. Sice mám nižší PH, ale nezdrhají z nádrže. Budu jim přidávat tak jednou týdně Snail Dinner kvůli minerálům aby se jim v tom kyselejším prostředím nerozpadali ulity, Kdyby byl problém tak je daruji známému.
První ryby budu nasazovat tak za 2 týdny počítám s tetrama takže kyselejší prostředí by jim vadit nemělo.
Jak píše Václav. pH a KH budou ty substráty snižovat, dokud se "nezasytí". K těm substrátům je potřeba přistupovat jako k "systému"-tzn. funguje to, ale je potřeba splnit a řešit řadu dalších věcí k nim. Jedna věc je obdivovat třeba nádrže ADA nebo GreenAqua, druhá je vědět, co všechno ta " dokonalost" v čase reálně obnáší (peníze, čas, vědomosti) a jestli je ta "dokonalost" opravdu to, co chtít a o co usilovat. Je to ovšem můj pohled, zrazovat tě nechci. Jen bych ještě podotknul, že i Amano ty nádrže původně "dělal jinak" - pro mne vrchol období - tedy než se z toho stal tvrdý byznis.
Uvědom si že jsi si vybral speciální substráty které snižují pH a KH smažit se teď o nějakou jejich úpravu je nesmysl protože se hodnoty vrátí zpátky a maximálně tím zkrátíš dobu kdy to bude takhle fungovat.

Já jsem uvažoval budu chovat tetry, tudíž kyselejší Ph mi nevadí takže můžu dàt tyhle substráty které jsou prý super pro růst rostlin, kterým toto kyselejší prostředí taky nevadí.
Jelikož máme měkkou vodu tak jediné co budu řešit je navýšení Kh tak na 5.
Uvažoval jsem špatně ? Rád se přiučím a dozvím nové informace a nechám si poradit sem úplnej začàtečník.
O viditelný "biofilm" na kořenu až tak nejde- mám na mysli celé vyvíjející se spektrum mikroorganismů, které jsou pro stabilitu prostředí nádrže a život jejích obyvatel klíčové.
A) je správně

- zde nejsem nikterak v opozici, naopak, pH lehce nad 7 mám za ideál. Jen si tedy nejsem z kontextu jist, zda-li to tak chce Gimlon - viz jeho výber substrátů a poznámka k pH a tetrám.
No bral jsem to tak že když mají v popisu napsáno rychlerostoucí tak jsem bral že jsou rychlerostoucí. No v. tom případě dokoupím nějaký Ceratophylium tak 3 košíčky a mohlo by to pomoc ne.
Třeba bude mít někdo jinou zkušenost. Ale Vallisnerky mi rostou sice velmi rychle. Nicméně nikdy mi prvních pár měsíců nebujely v nově založené nádrži, vždy až za čas. A když se potom rozjedou, tak už budou v tvé okrasné nádrži asi spíš na obtíž při jejich rychlosti odnožování...
Kapradiny určitě nepovažuju za nějak rychlerostoucí...
Ceratophylium je rychlerostoucí. Ale mnoho jí v nádrži nevidím. Jestli jsou 3 stonky na 170 l vody...
Ale uvidíš co ti k tomu napíší zdejší rostlináři.

No mám tam 16x Vallisniria 8x Microsoria, a 3x Ceratophylium. To jsem myslel že jako rychle rostoucí bude stačit….
Osobně bych tedy dal větší počty pancéřníčků. otíků i japonik... Nemáš to tak malé aby ses držel s jejich počty takhle extrémně nízko. Ale na ty je ještě času habaděj (hlavně na ty Otíky a krevetky).
Ale co jsem koukal, nemáš tam docela málo rychlerostoucí rostlinné hmoty na rozjezd takového nabušeného akva? Třeba se mi to jen zdá a taky velké zkušenosti s tímhle stylem akvaristiky nemám.. Ale přijde mi to tak.
...KH 1.5 se mi jeví pro danou "konfiguraci" málo. Výměny větších objemů vody za vodu s pH 7.8 bych rovněž nedoporučil-bez další úpravy. Máš tam sice zatím "jen" rostliny, ale i rozvíjející se biofilmy a těm ty prudké změny nebudou dělat taky "úplně dobře "...
A co bude lepší - výměnami vody postupně zvyšovat pH, alkalitu a možná i tvrdost, nebo "trápit" ony rozvíjející se biofilmy nízkým pH?
S ohledem na úmysl nasadit do akvária i nějaké ryby, mně přijde vhodnější to první...
(Pro plánované ryby je pH 7,8 v normě, většina běžných rostlin také.)
Takže spíš menší výměny vody častěji ? Co se týče biofilmu je na kořenu, co jsem všude četl že ho tam můžu nechat sám zmizí, nebo ho sežerou řaso žrouti. Co to s ním ta výměna vody udělá jak jsi psal ?
KH 1.5 se mi jeví pro danou "konfiguraci" málo. Výměny větších objemů vody za vodu s pH 7.8 bych rovněž nedoporučil-bez další úpravy. Máš tam sice zatím "jen" rostliny, ale i rozvíjející se biofilmy a těm ty prudké změny nebudou dělat taky "úplně dobře". Tetra červenohlavá-je krásná, rychlá hejnová ryba, ale.. Je relativně svěloplachá a je poměrně náročná na nízký obsah dusíkatých látek,výkyvy v parametrech vody a kvalitní krmení. Tetra císařská - krásná, nenáročná tetra, u mne, když jsem je choval, ožírala rostliny

Ten zásobní substratát je doporučovaný pod japonský tak jsem myslel že s tím problém nebude.
První dva dny po založení bylo PH6.4 teď se ustálilo na 6,2. Což jelikož chci chovat tetry není až tak špatné, akorát se bojím, že mám nízké KH 1,5. Proto jsem se ptal jestli mám přidat kh/Ph plus, nebo to je vpořádku, jelikož je to moje první akvárium.
Jinak co myslíte o tomto složení akvaria :
4× Tetra císařská – 1 samec + 3 samice
10× Tetra královská – hlavní hejno
8× Tetra červenohlavá ( nebo 11* tetra ohnivá)
6x Pancéřníček Sterbův či jiný
4× Otocinclus affinis
3× Neritina
3x Japonika
Mohlo by to takhle fungovat?
Ad. kyselina citronová-to jsem se uhlídl, nebyl to Tvůj příspěvek-omlouvám se.
--- Minimálně první 3-5 týdnů 2-3 týdně měnit vodu 50% , pak jednou týdně 30%" - příspěvek z 12.03.2025 09:01
--- Včera jsem měnil 1/3 vody (voda z řádu má ph 7,8) a voda je ráno zase na ph 6,2. Upravuje to takhle brutálně ten japonský substrát ? - příspěvek z 16.03.2025 10:02
Tak nevím...
Totálně netuším o čem mluvíš. Jaká kyselina citrónová ? jak lítající ph ? Ph mám stabilně 6.2. Kde jsi se dozvěděl o lítaní PH ? O 50% výměně vody jsem nic neříkal.
Takže jaký je smysl tvého příspěvku ? Nějak nevidím že by jsi mi v něčem poradil nebo odpověděl na můj dotaz.
No, nevím, 2 neinertní substráty, pravděpodobně každý s úplně jinými vlastnostmi obsahem živin a organických látek,"lítající" pH, "vylepšení" kyselinou citronovou. Vstupní voda s pH 7.8, 50 % výměna. Nevím, co a jak a proč jsi vybíral, ale "rozumné" mi to tedy nepřijde.

Nic s tím nedělej Japonský substrát upravuje pH i KH. Trochu problém je s obsahem CO2 protože substrát obsahuje huminové kyseliny a ty snižují sice pH ale nezvyšují obsah CO2 a tilmanova tabulka tu neplatí.

Ahoj, mam momentalně ph 6,2 a kh 1,5. I když vypnu na den Co2 mám drop checker tmavě zelený. Mám tedy přidat ph/kh plus od tetry abych stabilizoval kh na 5 alespoň a pak zase zapnout co2 ?
Včera jsem měnil 1/3 vody ( voda z řádu má ph 7,8) a voda je ráno zase na ph 6,2. Upravuje to takhle brutálně ten japonský substrát ?
Akvárium sem zakládat v úterý. No3 mám zároveň 10 a a no2. Mám tedy už prihnojovat ? Vada před výměnou vody se již vyčistila ze bílé “mlhy”
...Uplne stači ten najlacnejši za 8€ maš tam kalibračne roztoky... ak ti stači +-0,1 odchylka netreba sa bať ani tych lacnejšich.
No a to je právě to, na co upozorňuji, že ve vodě s nízkou vodivostí nefunguje spolehlivě.
K běžnému použití mám k dispozici pH metr Milwaukee MW 100, (cca 100 €), sondu měním min. 1x ročně, ale když měřím živný roztok s nízkou EC, sáhnu ještě pro jistotu po kapkovém testu.
BTW: Kolorimetrické testy umí být docela přesné.

Uplne stači ten najlacnejši za 8€ maš tam kalibračne roztoky
www.pivoteka.sk/…
Ja na kalibráciu využívam jednu malinovku čo ma presne PH 4 a vodu s 600m vrtu ktorá ma presne PH 7,92
Tie kvapkové pásikové a iné kraviny su presne +- 1PH dačo ukažu ale či to je 6 či 8PH boh vie

Samozrejme draha nakalibrovana sonda je určite lepšia, ale ak ti stači +-0,1 odchylka netreba sa bať ani tych lacnejšich.
Já nakupuji kys. sírovou 36-38%, (naposledy 150 litrů...

), pro aplikaci ji ředím na 10% roztok. pH udržuji v intervalu 5,8-6,5. S ohledem na stabilní vstupní podmínky už to "sekám", (dávkuji), skoro bez přemýšlení.

Při snižování pH v akváriu s rybami bych ale spíš doporučoval CO
2; přijde mi to přeci jen bezpečnější.
A aby tenhle příspěvek nebyl jen prázdné tlachání, zkusím přidat jednu zkušenost: při úpravách pH je nezbytné důsledně hlídat jeho hodnoty. (Toto ještě není ten postřeh! Ten teprve přijde.

) Když upravujete pH u měkké vody s nízkou vodivostí, kromě známého rizika jeho skokové změny, (propadu), hrozí při používání běžného pH metru naměření nesprávných hodnot! Řešením je pořízení speciálních sond, (drahé!), nebo používat kolorimetrické (kapkové) testy, (levné a IMO věrohodnější)...

Na kyseline syrovej (16% baterková) som frčal 2 roky, zobral som vodu s vodivosťou 100 a PH 8,2 10L do nej som dal 2ml kyseliny sirovej 16% a s PH 8,2 mi urobilo PH 4,2 takto som držal caridina krevetkam vodu o PH kolo 6.
Problem je že ked ma tvrdu vodu dajme tomu s vodivosťou kolo 500 tam už tej kyseliny sirovej musi narvať celkom dosť. To už je celkom alchymia, najjednodušie je to cez RO + mineral a nejaky aktívny substrat, takto dokažeš udržiavať nizke PH stabilne aj 2-3 roky.
A co tam plánuješ později ? Některé substráty a nebo CO2 taky snižují Ph .
Prostředek primárně určený pro hydroponii. Proč ne, když víte, co děláte. Ale když nevíte...
Já používám ke snižování pH kyselinu sírovou.

(Nemusím ji "až tak moc" kalkulovat jako vedlejší zdroj živin, narozdíl od jiných minerálních kyselin.)
Ten váš prostředek by mohla být varianta, ale jako kyselina organického původu, (k. citronová), bude mít svá specifika, která zkuste dohledat např. i ve zdejších diskusích.
(Jinak docela zajímavé téma k diskusi!

)
Potrebuješ reverznu osmozu
www.invitalshop.sk/…
Našrubuješ to v kupelni na ventil, jednu hadicu do odpadu druhu do vedra a za par minut maš RO vodu.
čo sa tyka zniženia PH ked je voda méka už to ide lahšie.

Dobrý den. Zakládám akvárium, zatím bez ryb, bez rostlin. Mám tvrdou vodu a potřebuji snížít ph. Je vhodný konkrétní přípravek?
Jo to mám v plánu. Teď jen pozorovat než se to srovná, maximálně v malé dávce dohnojovat po výměně vody kvůli kytkám + po výměně vody přidám nitrifikační bakterie
Těmi testy nic nezkazíš, ale bez nich to jde s trochou citu taky
Teď to hlavně nech žít, občas vyměň trochu vody a dej tomu tak měsíc až dva. Tak za dva týdny to můžeš jednou týdně naprázdno nakrmit, aby nitrifikační bakterie nepomřely hlady, ale zatím to nehrozí.

Tak akvárko je pěkně mléčné bakterie jedou.
Měřím zatím papírky a jsem na hodnotách:
PH 6,4
KH 3
Gh 7
NO3 25
No2 5
Teď otázka

Mám si pořídit kufřík s testama na PH, GH,KH,NO3, NO2, PO4, FE, K, CA, MG ( případně ještě větší set ) ?
Prý jsou přesnější ty kapky a zároveň si naměřím i MG ( a další prvky) které určitě budu přidávat protože je ve vodě s vodovodu obsažen jen 4.3 mg/l
Asi to pro hnojení bude nejlepší měřit vodu ze začátku po výměně a před výměnou abych podle toho upravoval dávkovaní. Není to přehnané?
K té filtraci. Dolů určitě molitan, ale ne vatu. Brzy se ti ucpe a budeš muset rozebírat cely filtr.
Vatu až někam nakonec, je to čistě na zachytávání jemných částic. Pokud nemáš prefiltr, tak nakonec vata.
Řekl bych, že světla bude dost, vychází ti to přes 60 Lu/litr, to už se uvádí jako silné osvětlení

Jen bych měl ještě jeden dotaz.
Mám 3 košíčkový filtr s tím že voda proudí zezdola nahoru.
Do prvního ( zezdola) jsem dal keramické kroužky, do druhého FiltrPro kuličky a třetí jsem z půlky vyplnil biomolitanem pak filtační vata a dal tam sáček InstaPure.
Tak to bylo popsané v popisu filtrace jako nejhvodnější.
Ale když nad tím tak přemýšlím, nemám dát jako první ten biomolitan na zachycení hrubých nečistot ? Že bych vyříznul tenký plátek a ten dal pod ty kroužky ?
Já bych ještě navrhl jednu změnu a to přidání otíků. Dal bych je až úplně nakonec až akva bude zcela zaběhnuté a stabilní. Nemají rádi velké změny. Naopak bych se na zacatek (po těch cca 5-6 týdnech) nebál japonik - jsou takový indikátor. Začal bych s menším počtem - pokud se jim něco nebude libit, budou mít tendenci vyskakovat. Jinak to máš pěkně sepsané a poskládané...

Rozumný přístup.

Díky moc. Bakterie jsem zapomněl napsat, ale počítám s tím. Poslední 3 týdny jen čtu fóra a koukám na videa, ale jako celkem lidi tvrdí různé věci tak jsem se snažil vybrat to co mi přijde rozumné.
Ahoj, vypadá to že tak jak to tady popisuješ máš ve věci celkem jasno. Na tvém místě a koukal jsem i na prezentaci by jsem to praktikoval stejně.
CO2 asi hned, s hnojivem by jsem možná trochu ubral než jak uvádí výrobce, světlo asi dobrý a řešil by jsem až když nastanou problémy. UV jen při problémech.
Ještě by jsem se zmínil o přidávání nitrifikačních bakteriích při výměnách vody.
Ale jinak to vypadá, že víš co děláš. Ať se daří

Ahoj, založil jsem akvárko. Chtěl bych poprosit jestli by mi mohl někdo poradit.
Podle toho co jsem zjistil tak :
1. Minimálně první 3-5 týdnů 2-3 týdně měnit vodu 50% , pak jednou týdně 30%
2. Na začátku svítím jen 6hodin na 60% a každý týden o 10% a hodinu budu přidávat. Svítít maximálně 8 hodin.
3. CO2 Mám přidávat CO2 od prvního nebo až druhého týdne ? PH bez CO2 mám 6,8 tak můžu CO2 vypínat přes noc, nebo na to kašlat a nechat ho běžet ?
4. Hnojím od prvního týdne Invital Ferox + Macro dle doporučeného dávkování ( radši jsem odměřil přesné litry dle kýblů akvárko je sice 200l ale ve výsledku je tam 170l vody)
5. Jelikož má voda Hořčík mg/l 4,3 budu přidávat hořčík.
6. Rostliny jsem se snažil vybrat mix se zaměřením na rychle rostoucí. Mám ještě nějaké přidat ?
7. Mám tam osvětlení Sikor 2*30W. Mám dokoupit ještě jednu 30W ?
8. Filtraci mám SUNSUN HW-702B což by výkonově mělo stačit, ale má integrovanou UV lampu. Mám ji nechat běžet nonstop až se akvárko zaběhne ? Nebo jen když je krize s řasou ? Nebo vůbec.
Rybičky po 4-5 týdnech podle hladiny NO2. První nasadím žrouty řas - nějaké šneky. Pak když NO2 bude v pořádku tak Otíky a na závěr Japoniky. Poté po týdnu až dvou bych chtěl postupně přidávat hejnička teter císařských, ohnivých a pak se uvidí.
Postupuji takto správně, nebo dělám někde velkou chybu ?
Děkuji
Starší reakce
PH se dá ovlivnit i výběrem dna. To ano ale není to napořád spíš jen na několik měsíců a jemný písek ti propadne do spodu a sekavci tomu určitě pomůžou.

Zdravím, plánuji založení akvária cca 150l, spíše low tech přírodní (žádné CO2, hodně rostlin, filtr asi nějaké čerpadlo s biomolitanem vnitřní, světlo tak akorát - např. Twinstar 80B line B II 80-95 cm).
Co se týče hodnot vstupní vody, máme spíše měkčí vodu s vyšším PH:
Tvrdost vody (GH): měkká voda (~7,5 °dH)
Karbonátová tvrdost (KH): nízká (~2,6 °dH)
pH = 8,00 → mírně zásadité
PH se dá ovlivnit i výběrem dna. Vzhledem k tomu, že do akvária plánuji sekavce a pancéřníčky, přemýšlím nad nějakým zásobním substrátem a nahoru jemný štěrk.
Po jakém zásobním substrátu se koukat? Prý by se to mělo odvíjet od vstupní vody.
A dále, jakým rostlinám se bude (v případě i toho zásobního substrátu) dařit v naší vodě? Když se sníží PH pomocí substrátu, budu si moct vybrat prakticky co chci z nenáročných a středně náročných rostlin? Nebo se mám vyloženě něčemu vyhnout?
Líbí se mi rotaly, ludwigie, Hydrophily, Micranthemum micranthemoides (pearl weed), hydrocotyle tripartita, bucephalandry, microsorum, alternathery (vím, že bez CO2 nebudou uplně nejlépe vybarvené, ale nějak červené by se světlem a vhodným substrátem být měly (?)..., no a potom nějaký hezký mech na dekorace.
Já upřímně těm hodnotám GH, KH a tak vlastně moc nerozumím co se týče vhodného výběru ať už osazenstva, nebo rostlin/substrátu, ani jak moc se změní v samotném akváriu, nebo jakých hodnot chci ideálně vlastně dosáhnout, aniž bych musela do akvária pořád něco pravidelně dávkovat a hlídat to (hnojivo budiž výjimka).
Starší reakce
Díky za radu, dává to smysl.
Nechceš byt trochu konkrétní? Co je to za substrát, kolik litrů je 10 kg toho substrátu? Bez plochy dna taky těžko určit výslednou vrstvu…
Edit: Jestli jde o to plánované studenovodní akva, tak tam bych zásobní substrát nedával vůbec. Protože v chladnější vodě rostliny rostou pomaleji a nespotřebují tolik živin. A plánuješ velké ryby vhledem k objemu, takže živin asi nedostatek mít nebudeš. Ale to je jen můj úhel pohledu.

Chtěl bych se zeptat, zda není 10 kg zásobního substrátu na akva 240l moc? Jde mně o to, aby tam nebylo při zabíhání moc živin a s tím spojené problémy s řasou.
Starší reakce
Naházel bych tam mnohem více rostlin, co nepřechází z emerzní formy na submerzní. Nemusíš je tam pak mít, ale na rozjezd jsou dobré.
Třeba od někoho z prostřihů.

Ahoj, koukl by se někdo kdo už je trochu zkušený na moje akva? Chtěl bych poradit ohledně rostlin a řasy, jak případně těmto problémum předejít. Díky ;) Info co vím jsem vyplnil v prezentaci.

Starší reakce
Je spousta clanku, ktere stoji zato si nacist: )
Pri zakladani akvaria navrhuji tuto cestu: Rozmyslet si co od akvaria ocekavam a co v nem chci mit. Projit si par clanku bud tady na rybickach nebo na jinych webech, vytvorit si predstavu a plan, nastinit ho kolegum akvaristum a ziskat zde nazory/zkusenost ci pripominky: )
O substratech je napriklad tento clanek :
www.rostlinna-akvaria.cz/…
At se dari
Ano

Ale jde taky o to co chceš pěstovat.
můžou v tom písku růst rostliny?
Ahoj, záleží co to má být za akvárko. Pro naprostou většinu akvárek vyhovuje samotný křemičitý písek.
Dobrý den, jaký substrát bych měl dát do akvária?

Můžu vzít substrát z přírody nebo ho mám někde koupit? Většina substrátů je kyselá, to není pro chov ryb dobře, ne?
Přidat reakci
[1] ...... 145
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146847x