Osvětlení do většího akvária (151 - 250 l)
Tak pokud jde o mě, tak se rozhodně nechci s ničím trápit sám, za to nakupování, vyrábění a ztracený čas mi to nestojí.
Chtěl bych něco už vyrobené, co by se dalo dobře ovládat přes kontrolér.
Je pravda že světlo bude docela nízko nad hladinou ale minimálně 5-6 cm tam bude a navíc tam budou celkem 3 zdroje světla na šířku akva 50cm - takže v klidu.
Udělám to přesně tak jak říkáš.. Z Číny už mi putujou led pásky.. 5 metrů bílé a 5 metrů teplé bílé. I do teď jsem měl led pásky asi dva centimetry nad krycím sklem a nikdy nic neshořelo. Napájím to trafem z PC.. Tak aspoň bude využité dál a nebude zavazet v šuplíku. Systém tedy zůstane stejný jako doposud, ale dekl udělám určitě nový, odlehčenou verzi pro lepší manipulaci..
Nevim, ale pokud chces mit svetlo blizko hladiny, tak led pasek neni spatna volba (sviti relativne dost dostran, to je opruz kdyz to vesis pul metru nad hladinu). Vyberes svitivost, barvu, CRI - moznosti prehrsel, ceny prijatelne. Kdyz to das az nad/na kryci sklo (nevim jak mas ten kryt udelany), tak do toho nepoleze ani moc voda, nevim zda je co resit.
U cinana koupis 5m led pasku za 100Kc, pokud chces jistejsi kvalitu, nakoupis v nejakem nasem eshopu 5-10x draz ale porad prijatelne.
Hlinikove profily na led pasky jsou take v mnoha variantach, zdroj - ja nevim, ja mel dva od cinana, nevyhorel jsem, kdyz jeden odesel, vzal jsem zdroj z PCka, rekl bych, ze ten vydrzi vsechno
Rekl bych, ze uz je to v podstate komoditni zbozi, co sezenes i v hobby marketech, kdyz bude nejhur.
Jak to tady čtu tak LED se tu moc velké oblibě netěší. Jakému světlu byste teda věřili?
Plánuju nákup 150 litrové kostky s délkou 60cm. Standardně jsou v krytu dvě 8 watove lišty, každá cca 900 lumenů. Ale k tomu určitě chci přidat ještě jedno světlo - stmivatelne a programovatelné, které ráno postupně rozední k tomu se přes den na pár hodin přidají ty 2 další, ty pak k večeru zhasnou a poté teprve setmí to řiditelné. Ale nejsem rozhodnutý, co vybrat. Otevřenou nádrž mít nemůžeme, světlo musí být vhodné do krytu.
Berte to tak že peníze nejsou prioritní, pokud se za kvalitu musí zaplatit tak raději připlatím.
Ok, zkusím to nějak promyslet.. Díky za příspěvek
Tak to můžeš s LEDkami při 40 cm výšky (čili tak 34 - 35 cm od hladiny ke dnu) s rezervou zůstat někde u 0.2 - 0.3 W/l.
Nic moc extra náročného.. Anubiasy, Valisnerky, Echinodorus..
A jak si myslíš, že to někdo má vědět, když ses zatím nevyjádřil, jaké tam chceš mít rostliny?
Na tohle téma je všude možně spousta článků, v LEDkách tam můžeš mít v zásadě cokoli v rozmezí 0.20 - 1.25 W/l a pak to stejně budeš ladit podle řas a růstu rostlin. Jinak voda má útlum, ten je nejsilnější v oblasti červené části spektra, takže klidně můžeš použít i studenější světelné zdroje, rostliny se s tím většinou vypořádají.
S výrobou víka problém nemám. Jde mi spíše o to, jaký zdroj a intenzitu do něj umístit, aby se dařilo rostlinám..
Jo, to je dobrá cesta. A když už budeš vyrábět víko, můžeš si vyrobit i světlo, to je pak aspoň bez kompromisů.
Mezi spodní stranou víka a krycího skla mám asi 3 centimetry. Jen na výšku lišty s led páskem. Takže bych si víko stejně vyrobil sám nové, podle výšky daného světla. Pár fotek svého akvária mám v galerii..
A proč měnit kryt? Jestli v tom tvojem máš alespoň nějakou hranu na opření světla, tak se tam dá vložit spousta LED světel, která mají dostatečnou odolnost proti vlhkosti a jsou určená přímo do krytu. Nebo se dá světlo přimontovat na strop krytu - záleží jak přesně je ten tvůj řešený.
Synovi jsem do 60cm akvária k původní 15w zářivce kupoval Eheim classic LED - sice není nejlevnější a svítí v podstatě stejně jako ta zářivka, ale kvůli místu jsme si nic jiného nemohli dovolit. Jestli tam máš na výšku místa dost, tak tam můžeš dát něco od Aqualantisu nebo Chihorosu.
Jinak kryty se dají vyrobit i na zakázku, dělá to pár firem u nás nebo třeba i v Polsku.
Můžu poprosit o radu jak osvětlit mé akva o velikosti 90šx50vx40h? Na tento rozměr 90x40 jsem žádné víko ke koupi nenašel. Na svém stávajícím víku mám led osvětlení vlastní výroby, ale myslím že už je po nich. Proto sbírám informace, jako cestou bych se měl ubírat.. Díky za rady
Nevím, jak přesně máš kryt řešený ale i tak mi to přijde málo.
No, měl jsem na mysli, že bych je dal dvě proti sobě.
Délka 238 mm, to ti asi akva moc rovnoměrně neosvítí.
Pokud v tom budeš chtít mít biotop mexického cenotu (zatopené jeskyně), tak to bude ok
Jinak je to slabé.
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu zkušenější akvaristy. Uvažuju o změně mého led osvětlení na tyto tělesa..
www.mall.cz/…
Mám akvárium o velikosti 90šx50vx40h cca 180 litrů. Budou dvě tyto tělesa dostatečné? Obě by měly mít dohromady 1800 lumenů..
Děkuji předem za Vaše názory..
Starší reakce
0 31.10.2019 23:25 Chaci
Starší reakce
Zdarec chci překopat komplet aq a zároveň vyměnit i světla přemýšlím o nějakým předřadníku 2x54 ale nvm jestli by to nebylo moc rozměry aq d-100 š-40 v-50.dík
0 29.09.2019 22:12 strejc – Chihiros
Zdravím všechny,mám dotaz..v jednom mém rostlinném akva. kde mám náročnější kytky kobercovky a červéné mám osvětlení chihiros a tak bych se chtěl zeptat zda toto osvětlení by mohlo zapříčinit že některé rostliny,hlavně kobercovka monte carlo moc neprosperuje...nebublinkuje.Bylo mi řečeno od jednoho akvaristy že chihiros je moc bíle světlo pro náročnější kytky,i když výrobce uvádi že je to pro náročné rostliny.Děkuji za vaše názory.
Starší reakce
bude záležet na více faktorech.
- substrát ( výška)
- dekorace ( zastínění)
- plovoučky (stíní)
- krycí skla nehrajou "prim"...
souhlas s ucx, chce to více
( ale kolik Ti přesně nikdo nepoví)
Pokud chceš náročnější rostliny, tak určitě sviť víc. 60 cm hloubky je docela dost a pokud chceš koberec, tak budeš muset prosvítit půl metru vodního sloupce. LEDky sice mají vyšší účinnost než zářivky, ale i tak bych si při těch 2x 36W říkal, že by chtělo spíš víc.
0 14.09.2019 09:52 marcel – aquatlantis
Starší reakce
Vím o této možnosti, ale s tímto mám nulovou zkušenost a nerada bych naletěla.
Máš možnost si světlo nechat udělat.
Děkuju za názor. Podívala jsem se i do místního atlasu výrobků a Aquatlantis, který u mě zatím vede, má i zde velmi pozitivní hodnocení.
Také jsem měl doma stejně dlouhé SINKOR i Chihiros. Nedávno zde srovnání obou řešeno, stačí dohledat
rybicky.net/forum/3565…. Ve zkratce - bez ohledu na papírová čísla je při stejné délce subjektivně podobný světelný výkon, Chihiros výrazně studenější světlo, SINKOR horší držáky, ostatní podobné. Obě nad AQ hlubokým 50 cm (70x50x50 cm), obě svítí až dost (tlumeno stmívačem). Pro mě u obou nevyhovuje úzké světlo (neosvítí rovnoměrně šířku nádrže 50 cm), to byl jeden z důvodů, proč jsem obě prodal a použil DIY.
Ještě si to promyslím, ale Chihiros mi z výběru docela vypadl, favoritem je Aquatlantis, ale jak se zdá i Sinkor má něco do sebe.
Osvětlení budu tak jako tak kupovat až z další výplaty, takže mám cirka dva týdny na rozmyšlenou a sbírání názorů kolegů akvaristů.
Já bych to viděl asi tak. Pokud se ti chce utrácet vezmi aquatlantis. Pokud ne kup sinkor a je třeba se smířit s tím že pokud budeš chtít zavěsit budeš muset zavěšení vyrobit.
Sinkor nemá variantu pro zavěšení nad akvárium jako má Aquanlantis ani nemá záruku vodotěsnosti jako Aquatlantis, ale na druhou stranu je to český výrobek, které ráda podporuju.
Hloubka je 60 cm a stačí i na koberečky
. Ten sinkor má ty držáky fakt na 2 věci ale dá se to vyřešit za pár korun spolehlivě.
No dobrá, to je velký objem, ale jaká výška?
Jinak nejdříve jsem uvažovala o Sinkor, ale ty stížnosti na úchyty mě odradily, možná, že je to dobré světlo, ale nespolehlivé uchycení tomu dost škodí.
U Aquatlantis se mi líbí, že je možné světlo dát na okraje akvária i na držáky, aby světlo viselo na nich. Vyzkoušené mám oboje a s držáky je to přeci jenom lepší.
No já mám od aquatlantis 2x to nejdelší světlo. Ale je to nad 720l.
Děkuji za názor, jsem ráda, že nejsem jediná, kdo má Aquatlantis, protože jsem jistou dobu měla pocit, že jsem jaksi "jiný gang", když nefrčím Chihiros.
Ovšem cena Aquatlantis pro délku 100 cm mě poněkud zaskočila když si vezmu, že na svém stávajícím akváriu mám (tuším) jen o rozměr kratší verzi, ale byla o téměř 1000,- levnější.
Mám všechny tři a aquatlantis je určitě nej ale ta cena je výrazně vyšší no. Co se týče chchirosu tak u toho se mi nelíbí barva světla (moc studené) ale rostlinám to evidentně nevadí. No a sinkor má barvu super minimálně hřeje a přežil i pád do akvária (vinou špatného držáku
) ale nejsem si jistý jestli bude stačit na 50 hloubku. Mám 30 a světlo mám skoro na plno.
Ahoj všem,
byla bych ráda, kdyby mi mohl někdo poradit s výběrem osvětlení pro akvárium 200 litrů (výška 50 cm).
Mělo by smysl investovat do tohoto?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Nebo snad tohle?
Anebo tohle?
U posledního je hodně stížností na špatné držáky. Na stávajícím akváriu jsem maximálně spokojená se světlem Aquatlantis, ale na 200 litrů je osvětlení této značky velmi drahé, tak nevím.
do krytu T5
( a hnedka i topíš..)
bez krytu LED...tak bych to viděl já
Zdravím,
po delší době jsem se vrátil k akvaristice a zakládám 160 L akvárium (100x40x40). Řeším problém s osvětlením. Chci osvětlení přímo v krytu akvária a nabízejí se mi 2 možnosti:
a
www.rostlinna-akvaria.cz/… .
Tedy zda zářivku x LED. Mám zkušenosti pouze se zářivkami, ale spotřeba elektřiny u 2x30W bude asi značná. Naproti s LED nemám zkušenosti žádné, spotřeba el. nižší, nicméně případné výměna vadné (vysvícené) LED by byla v řádu tisíců. Rozdíl v pořizovací ceně není výrazný. Co byste volili vy ? V akváriu plánuji nenáročné rychlerostoucí kytky.
Díky
Starší reakce
Co pouzit LED reflektory s poradnymi diodami?
Nekde delal test supran a funguje to i na jine vysky akvaria (jsem ted na mobilu a nejsem ochoten hledat odkaz, nicmene google by odpoved na vyhledavani surpanblog led reflektor urcite nasel. ;)
A neni sam kdo to zkousel/testoval/pouziva.
Jestli je výška 60 cm a s náročnými rostlinami, tak bude třeba něco speciálního, aby jsi prosvítil i dno. Už rok dělám různé pokusy a jsem na sebe naštvaný, že jsem si nekoupil akvárko s výškou jen 40 cm, ale rozhodl jsem se pro 50 cm. Na 60 cm podle mě bude třeba COB LED diody. Jako komerční svítidlo je má třeba Chihiros X series X100.
Starší reakce
0 28.02.2019 12:53 Filip999 Zdravím, jako osvětlení by jste doporučili na akvárium a rozměrech 90x40x60-výška???
Rostlinky by byly náročnější, tudíž bych potřeboval nějaké silnější, a aby šel i "koberec" při této výšce, o to mám největší strach.. jaké světlo zvolit na tuto výšku?
Předem díky.
Starší reakce
Jejda
Máš pravdu. Nepodívala jsem se, jak to přesně vypadá a spletla jsem si to se zářivkovým osvětlením, které tam měly ty starší modely. Tak to je dobrá zpráva
To je ale ledkové osvětlení, které svítí jenom směrem dolů, tak jaké reflektory tam chceš použít?
Nic k tomu osvětlení nepotřebuješ.
Ahoj, do akvária 180L setu budu mít toto osvětlení: MultiLux LED 100 cm 2x23 W, Kelvin 9000/6500, Lumen 5290. Plánuji hodně nenáročných kytek bez nutnosti přidávání CO2. Ráda bych se zeptala, zda je potřeba doplnit osvětlení reflektory, aby se zlepšila intenzita osvětlení, nebo je to zbytečné? Díky moc
Starší reakce
Obe sú použiteľné, je to ekvivalent cca. 0,2 resp. 0,4 W/l v starom vyjadrení T8.
Rastlinky porastú (menej náročné), ale nebude to žiadna hitparáda. Záleží, čo chceš s tým skúšať. LED by som využil radšej silnejšie (aj keď to je drahé), ale máš tam prednosť plynulej regulácie a pri čiastočnej záťaži ďaleko dlhšiu životnosť, na čo si treba pri číne dávať pozor, lebo ...
Přidat reakci
1 ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 22293x