Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mám nebo nemám přidávat CO2?

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Mám nebo nemám přidávat CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 13:22 Žena Mejtys [7] Re: larix
To si právě také říkám. Udržet dlouhodobě rovnováhu v miníčku bude určitě záhul a CO2 by mohla být taková berlička. A to i v boji s ruduchou, která mi dříve dávala docela zabrat. Tekuté CO2 cpát do nádrže nechci.
Drvi má krásná miníčka a jestli se nemýlím, tak dávkuje CO2. Je mi jasné, že ona kope nejvyšší ligu a já se učím čutat na dvorku, ale asi to CO2 přeci jen k něčemu bude. Na druhou stranu například Bacounova Kaonba, která je trochu větší, je bez CO2 také suprová.
Musím zvážit pro i proti. Pokud by někdo měl nějaké hodně velké + nebo -, tak se prosím podělte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 13:16 Muž powery [250] Re: Mejtys
Pozor ale na vracení se na stav bez CO2. To je horší přechod. Jenom tak zkusit a pak se vracet je horší, než vůbec nezačít přidávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 12:57 Muž larix [1420] Re: Mejtys
Keď je akvárium dobre nastavené s primeraným množstvom živín a svetla, bez CO2 sa dajú pestovať aj náročné rastliny.
Ale je pravda, že s CO2 je to o niečo jednoduchšie, je to taký buffer proti rôznym nerovnováham.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 09:27 Žena Mejtys [7] Re: Magic
Spíš se jedná o zvědavost než aktuální potřebu. Jinak momentálně jsem vybrala opravdu nenáročné druhy, které by měly i do budoucna tvořit základ. Pokud se bude dařit Hygrophile difformis a Ludwigii repens, tak tam určitě zůstanou. Později bych ráda do popředí třeba něco náročnějšího, tak uvidím. Ještě si rozmýšlím, že bych si pro radost, zlost a na pokusy pořídila malou třináctku od Blau, která by případně sloužila beťákovi i jako přechodné bydliště, když se mu zrovna budu hrabat v bytě. Pokud to tak dopadne, tak zkusím CO2 nejdříve tam. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2017 09:14 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Mejtys
S tým pokušením sa pohrávam tiež, nakoniec som to ale zavrhol s tým, že nerastie mi v akváriu nič tak náročné, žeby potrebovalo viac CO2 na to, aby prosperovalo. Všetko pekne rastie i bez sýtenia, tak prečo to robiť.

Pohľad do tvojho akvária vo mne vyvoláva rovnaký dojem. Máš tam v podstate všetko nenáročné rastlinky a pekne rastú.
Samozrejme to ale nie je dôvod, ktorý by to vylučoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 22:22 Žena Mejtys [7] Re: Jája
Děkuji a zatím to opravdu nechám tak. Chci nejdříve vědět, co poroste z těch rychlovek. Taky se musím naučit svítit a hnojit, abych zmákla poměr živiny/světlo bez kompletního zařasení akvária. Ovšem je to až příliš velké pokušení na to, abych to vůbec nezkusila, pokud to nebude pro beťáka riziko. Každopádně chci mít vše připravené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 22:04 Žena Mejtys [7] Re: cezarmilan
Dík! Líbí se mi dropchecker od Dennerle. Prý je i dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 21:35 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Mejtys
Vypadá to moc pěkně, tak tam nic navíc necpi. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 21:35 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Mejtys
Rastlinkám neublíži určite a dokúp si permanentný test CO2 a nemusíš sa báť ani o bettku
kuk sem:
rybicky.net/forum/1733-Permanentni-test-CO2…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2017 20:44 Žena Mejtys [7]
Zdravím! V posledních týdnech pořád brouzdám na fóru a každou chvilku narážím na přidávání CO2. Vzhledem k tomu, že mám už delší dobu toto macenauer.eu/…
ve skříňce, láká mě to vyzkoušet. Akvárium je po předělávce v záběhu, tak je čas se poptat, zda je mé akviško vhodným adeptem. Vše je jako v prezentaci. Měřila jsem Ph a Kh a vyšly mi hodnoty 7-7,2 a 3°-4°. Předpokládám, že bych musela více svítit i hnojit. Momentálně svítím jen cca 6:30 s přestávkou, abych si akvárium ráno i večer užila. V akváriu je jen beťák. Otázkou je, zda to rostlinám prospěje a Bettě neublíží.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2016 16:28 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: pepino
kolko coho na vyrobu CO2 kvasenim najdes tu rybicky.net/clanky/588-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2016 16:05 pepino Re: dest
Ahoj a kolik cukru a kvasnic do petky ? Pepíno

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2015 20:28 Muž kopčem [1] Re: Jifi
Osvětlení jsem vylepšil o odrazové reflektory.docela se daří Ludvigia repens Hygrophila polysperma a Hygrophila corymbosa ale corymbosa sem tam žloutne a odpadávají listy s černými tečkami,Cryptocoryna wendti roste velmi pomalu i Valisnerie,solidní je Echinodorus horemanii dnes jsem vyhodil E. subalatus pro velmi malé a krátké listy a místo něj jsem koupil 2 kusy E.bleherae. Na kameni Bolbitis uspokojující.Sagitaria v popředí nerostou. Stonkovky tak 5-6 cm za týden,Limnophyla zpočátku rostla a pak začala hnědnout tak byla odstraněna :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2015 19:02 Muž Jifi [675] Re: kopčem
Záleží na tom, co si máme představit pod tím, že ti to moc neroste. Které kytky ti přirůstají kolik cm za týden?
Jak se dívám na tvoje osvětlení, tak s tím, co máš, ti kdovíjak rychle kytky neporostou. Máš osvětlení spíš pro low-tech akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2015 18:56 Muž kopčem [1] – Poradíte?
Budu moc vděčný ya sdělení zkušeností z CO2 z kvasnic v pet lahvi. Chtěl bych to vyzkoušet protože mi to moc neroste.mám 200 litrů hnojím denně 4ml PMDD a žádná sláva. Díky přátelé. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2015 15:38 Muž mPP [4] – Kupene
No rozhodol som sa to kupit dam foto ked to spojazdnim:-) som zvedavy na vysledky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2015 09:25 Muž mPP [4] – Mám či nemám
To je téma ako stvorená pre mňa. Mám akva asi 2 mesiace založené všetko klape ako má len v strede na koreni a na anubiase a aj na skle sa tvorí riasa. Je to tam veľmi presvetlené. Začalo to keď som pridal LED2x26W ale kým som to svetlo nemal tak sa tak rastlinkám nedarilo ako teraz. Po substráte mám všade Bivoj kuličky a dolievam aj niečo na povzbudenie rastu nejaké hnojivá nie často podľa návodu. Včera som kúpil rastlinky neviem presne názvy musím si to asi zapisovať :-) a neviem či sa im bude dariť v mojom akva keďže zatial prosperujú len málo náročne rastliny. Keď som ich včera kupoval a videl v akvaristike krásne zarastené akva a plno druhov rastlín majitel vravel keď chcem niečo také aj do svojho určite mám investovať do CO2. Nakoľko on mal akva založené vravel že tiež asi 2 mesiace. Čo by ste radili ? Čo pozerám bazáre je tam ponuka za 150€ 2KG bomba plus ventili a ktomu PH controler a ešte blbosti ktomu. Oplatilo by sa to brať lebo za tie peniaze by som kúpil novu fľašu hoci bez toho PH controlera. Hodilo by sa mi to tam keďže v akva je asi 30 rybiek a tie tiež CO2 produkujú a nechcel by som aby som to nastavil a prišiel za pár hodin a všetko by bolo preč.

Neviem sa rozhodnúť skúste niečo poradiť či mám čakať alebo ako postupovať. Dik ;-)
p.s mrnite fotky a uvidíte v akom stave je akva aktuálne pridal som včera asi 10 nových.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 18:38 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: M4ChR
Ano, filtr řešit jinde. Enheim je sice kvalitní, ale poměr cena výkon často mizerný (ale pár výhodných modelů se najde). Se svícením si můžeš hrát, ale zase když budeš míň svítit, bude to vadit i rostlinám a nějak moc světla tam nemáš. Spíše ještě omez krmení. Překrmování bývá běžné, ale aby ti ryby strádaly hlady hodně vzácné. Navíc živorodky by ti při hladu ožíraly rostliny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 18:35 Muž RBeil [174] Re: M4ChR
Nemusíš ani externí, mohla by postačit čerpadlo s kostkou molitanu, záleží kolik chceš investovat a jak si stavíš na estetice. Určitě bych prostudoval něco a živinách a potřebách rostlin v závislosti na osvětlení. Jednu řasu co jsem zahlídl na fotce se tvoří z nedostatku fosforu, když budeš mít dobrý poměr N:P tak bys nemusel CO2 ani hnojit. Celkem se ti tam tvoří i hnědá řasa, ta je z nedostatku světla či velkého znečistění takže bych na světle neubíral.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 18:20 M4ChR Re: RBeil
Díky chlapi za názory. Každopádně se mi živorodky líbí a chtěl bych u nich zůstat :) Takže jestli tomu dobře rozumím, chce to silnější a nejlíp externí filtraci, snížit dobu svícení a dělat častější výměnu vody + odkalování a přidat rostlinky. Ta filtrace je slabá, dostal jsem jí k tomu setu, je mi jasné, že je to nějakej shit, kterej nikdo nechtěl, ale chtěl jsem zkusit, jestli to utáhne. Jinak jsem si založil tu prezentaci, ale na nějaký věci jsem si nevzpomněl a rostlinám moc nerozumim. Ale spíš mě udivuje to, že rostliny nestrádají, ani rychlerostoucí, jsou schopné vyrůst o 1cm/den. A nějaký doporučení na filtraci? Nebo mám napsat do jiného vlákna? Koukal jsem na Eheim, ty by měly být snad kvalitní :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 17:55 Muž RBeil [174] Re: M4ChR
Jednak máš slabý filtr a CO2 si nijak nepomůžeš když nebudeš mít v rovnováze ostatní živiny. Ty měčovky atd jsou strašně ukálené ryby a ten dusík máš prvděpodobně z nich. Máš málo rostlin tak ho nestíhaj spotřebovávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 17:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: M4ChR
Založ si presentaci a vše tam co nejpodrobněji vypiš. U všeho se rozepiš (například u údržby aspoň pár vět, přesně druhy ryb včetně velikostí a podobně).

Předběžně (více vyplyne až budou přesnější informace z presentace):
Uhlík nemá smysl. Když CO2, tak buď burčák a nebo ze sody, více zde: rybicky.net/forum/19484-netradicni-zdroje-co2 Ale pořád máš málo rostlin, přidej další druhy rychlerostoucích rostlin (Růžkatec, mokřanka, ...). Externí filtr pomůže. Vyměnil bych osádku. Na fotkách vidím živorodky. Ty dělají dost nepořádek, odhadem jedna velká živorodka jak 10 neonek... A místo nich bych dal nějaké řasožravé ryby, například Některé rody krunýřovců (Otocinclus, Dasyloricaria, Rineloricaria ...) nebo parmička černopruhá (na ni je akva docela malé). Ancitrusi nežerou v dospělosti řasy, zato občas žerou rostliny. Těch by bylo dobré se zbavit taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 17:24 M4ChR – CO2 či jinou radu?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím :) Mám lehký dotaz. Parametry v akva, které mám založené cca 3 měsíce, je společenské, 112 l, osvětlení tuším T8 2x15W, vzduchování, interní filtr s průtokem 450l/h, atd. Objevily se mi snad všechny druhy řas, co existujou :-D Ať už se jedná o řasu černé štětičkové, které se v poslední době opravdu daří, dále na skle a rostlinách zelené až hnedé tečky, vlásenková řasa na skle i rostlinách. Mám rychle rostoucí rostliny i jiné, celkem v počtu asi 10ti. Dekorace mám už obalené také řasou. Měřil jsem hodnoty vody a co se týká ph, dh, kh, tak jsou v "normě", ale NO3 jsem měl 50 a vyšší. Měním vodu cca 1x týdně 30 l, filtr čistím v mezidobí. Nedávno jsem měřil hodnoty vody z kohoutku a NO3 bylo kolem 50ti, tak jezdím pro vodu do studánky, která je kojenecká a její hodnota N03 je nižší jak 10. Za poslední týden jsem vodu vyměnil 3x obden, abych snížil hodnotu a hodnota NO3 se snížila cca na 25. Každopádně řasy pořád bují dál a dál :) Přemýšlím nad přidáváním tekutého uhlíku, čili CO2. Dále méně krmím ryby a osvětlení jsem snížil z 12h na 10hod denně. Dál přemýšlím nad externí filtrací, teda pokud by to pomohlo? Nebo nějaké jiné rady? Nejsem úplný začátečník, načteno mám také dost, ale za poslední dobu mě toho postihlo dost :-D Krupička, nálevník, řasy... Mám jen živorodky (mečovky, paví oka, molly) + ancíky a pancéřníčky a navíc okružáky kanadské.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 15:19 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: ludvik
... V tomto případě ani RO nepomůže, přeci jenom vyrábí "destilku" o pH 7 (nebo se pletu?)...
pH permeátu bývá vlivem CO2 obsaženého ve vzduchu nižší, než 7.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 14:56 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Já psal, že vím jak na to, ale že mi vrtá hlavou stabilita takového řešení :-) A myslel jsem tím ani ne tak chemickou souvislost, jako spíš technickou. Tedy např. kolik té rašeliny, jak často měnit, její nejlepší umístění (pytlík na skle, nebo můj nápad s extra filtrem). Typ rašeliny (výrobce granulí). Jak s takovým řešením právě udržet plusmínus pH stejné v čase. A přitom se neuměřit k smrti. Nebo pokud by člověk šel cestou kyseliny, kolik a jak často kapat (i když to by jít asi spočítat mělo). Napadá mě využití pH metru jako aktivní ochrany - vypnul by ten filtr, nebo dávkovač při příliš nízkém pH.

To vše v případě, kdy bych měl něco jako black water, kde by využití CO2 pro rostliny skoro nebylo. Nebo kdyby ho muselo být hodně (při UT 5 bych se klidně mohl dostat přes 100mg CO2, kdybych se chtěl dostat k poblíž pH 6, což mi přijde trochu moc)... V podstatě jako Kač - chce ryby, kterým to chce dát. Toť vše. Někdo přizpůsobí osádku vodě - a někdo to chce prostě naopak. Jestli je to úplně dobrý nápad ... to tady nikdo řešit nechce. Ale proč bych si třeba já pořizoval akvárium, které by mělo být stejné, jako to první? :-)

Takže vlastně mě zajímá kuchařka někoho, kdo to tak má. Vysoké vstupní pH které musí snižovat. V tomto případě ani RO nepomůže, přeci jenom vyrábí "destilku" o pH 7 (nebo se pletu?).

Já CO2 už mám a ve stávajících akva to řešit tedy nepotřebuji. Z mé strany je to vyzvídání v teoretické rovině. Prostě už jsem takovej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.03.2014 13:43 Marcel G Re: ludvik + Kač
ludvik napsal: Zrovna způsob snižování pH mě zajímá také ...pH je možné snížit v podstatě jen přidáním nějaké kyseliny, a nikdy se nejedná o příliš stabilní řešení. Mezi akvaristy se používají hlavně 3 způsoby přidávání kyseliny: 1) rašelina (= huminové kyseliny), 2) kyselina solná, resp. chlorovodíková (HCl), 3) oxid uhličitý (CO2). Z těchto tří možností je nejnebezpečnější kyselina chlorovodíková, protože je to silná kyselina, což znamená, že si i malým množství této kyseliny můžete srazit pH třeba až na 3 ! Používání této (nebo jakékoli jiné siné) kyseliny bych nikomu nedoporučoval. Mnohem bezpečnějšími způsoby je používání rašeliny nebo CO2 (obojí jsou slabé kyseliny, takže pokles pH není příliš velký). Rašelinu bych doporučoval používat jen z ověřených (akvaristických) zdrojů, protože ne každá rašelina je k tomuto účelu vhodná. Ideální je zkoušet její účinky v akváriu bez ryb. S CO2 se také pH snižuje postupně. U všeho ale platí, že jakmile přestanete do vody kyselinu dodávat, pH se opět vrátí na původní hodnotu. Z mého pohledu je nejlepším způsobem právě to CO2. Pomocí jehlového ventilu je možné dobře ovládat jeho množství (a tedy i cílovou koncentraci kyseliny ve vodě, resp. pokles pH), a pokud člověk používá tlakovou lahev, není problém, aby to bylo stabilní. Jediná nevýhoda takového řešení je, že je to drahé. Já osobně bych si ale s pH moc nehrál. Jestli máš problémy s vyšším pH a nechce se ti pořizovat CO2 lahev, tak bych přehodnotil svoje preference a raději si vybral jiné ryby. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 11:28 Žena Kač [131] Re: ludvik
roste, roste, ale mě nejde o zeleninu, nýbrž o ty ryby :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 11:25 Muž ludvik [1082] Re: Kač
Pokud ti s tvým světlem a tvým provedením akvária roste Cryptocoryne parva, tak do ničeho nesahej :-) Mě se jakžtakž spravila až s CO2, bez toho mi vlastně všechno živořilo, ať už jsem stahoval světlo, přidával (délku, intenzitu moc nezměním, alespoň ne dolů), hnojil málo, hnojil více, přidal osmocote.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 11:19 Žena Kač [131] Re: ludvik
no, možná by ses měl pustit do testů :-) já jsem ve své dosavadní akvaristické kariéře měla štěstí, nepotkaly mě katastrofy s řasami ani sinicí, ryby mi nikdy nechcípaly, ani nebyly nemocné, kytky vždycky nějak rostly. Ale občas mám pocit, že aby mohl mít člověk fungující akvárium, musí mít titul z chemie a být milionář hmm a přitom vím, že to není pravda, troufám si říct, že moje akva funguje, a nemám ani jedno. Necháme si poradit, vyzkoušíme to, a ono to nějak půjde ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 11:14 Muž ludvik [1082] Re: Kač
Pokud potřebuješ pH cca 6.5, tak to (co jsem tak četl ...) problém nebývá. Pokud máš alespoň UT 3, tak pro pH 6.4 to je přibližně 40mg/l CO2, což by mělo být pro většinu bezpečné. S vyšším UT už je to čímdál horší ... od této hodnoty bych se tedy alespoň já odvíjel.
Jenže čím nižší UT, tím větší riziko velkého snížení pH. S pravidelně kalibrovaným pH controllerem by to ovšem mělo jít zvládnout v pohodě. Jsou lidi, co to zvládají i bez něj.

Já bych si ovšem tak moc nevěřil :-) Takže bych začal pomalu ... založit akvárium, bez kořenů, bez torbenu apod. a možná i chvilku bez rostlin. A zkoušel kam až můžu jít. Abych věděl co nejpřesněji koncentraci CO2 pro dané pH (a moji vodu).

Problém mám ovšem v hlavě - proc cpát CO2 někam, kde nebude využito.

Druhá možnost je opravdu ta rašelina. Mám ovšem jen načtené zkušenosti. Ale dle toho by byla nejvhodnější granulovaná a využít nějaký menší externí filtr a nacpat to do něj. Pak by byla možnost opět vyzkoušet, kolik je jí potřeba, jaký průtok a její výdrž.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 10:40 Žena Kač [131] Re: ludvik
to je právě ono ano proto píšu sem. Bojim se, že systém s CO2 nebude stabilní. Moje akvárium sice bude hodně zarostlé, ale stejně, nechci si ryby CO2 otrávit. Rašelina u mě na pH nefungovala a už mě fakt nic kromě CO2 nenapadá, protože kyselinu si tam líp nechci...ach, akvaristika se zdá jako sranda, ale je to sakra složitá záležitost :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 10:33 Muž ludvik [1082] Re: Kač
Zrovna způsob snižování pH mě zajímá také, zatím teoreticky. Tak nějak vím čím bych to udělal, způsobů je víc, ale co mě trápí je stabilita takového řešení. Asi nejstabilnější by bylo to CO2 s pH controllerem. Jenže je otázkou, co s CO2 v akváriích typu black water, které mám ve výhledu, pokud bych někdy zařizoval další. Když mi z vodovodu teče 7.8, co s tím ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 10:28 Žena Kač [131] Re: jmalyska
Jojo, to je jasnačka, tvrdost vody mám vyřešenou, teplotu vody taky, takže zbývá to pH :) Já vím, že to nebude sranda, proto to řeším tady, a proto to taky nebude vypadat tak, že mám objednané ryby a pak budu řešit, co s nima. Ani náhodou. Pokud se mi podaří nastavit parametry vody tak, aby to funguvoalo - stabilně a dobře, pak se objednají ryby. Pokud se mi to nepodaří, tak ke svým ostatním - a ne tak náročným - oblíbeným druhům se můžu vrátit vždycky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 08:20 Muž jmalyska [167] Re: Kač
No pravděpodobně, pokud by jsi šla z 7 na 6 tak asi i přes noc, ale bez online měření to ani nezkoušej (www.rostlinna-akvaria.cz/… např, ten mám já a spokojenost) palec

EDIT: Když si přečtu co ty ryby potřebuji, nebude to jen o pH..

Měkká voda, tedy voda z Reversní Osmozy,kvalita musí být stále prvotřídní, týdenní výměna 30% vody, teplota okolo 30°C, ale "Silné kolísání teploty vody a pH vede ke tření" takže když CO2 na noc vypneš... ;)
rybicky.net/atlasryb/cichavec_tmavohnedy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 07:13 Žena Kač [131] Re: jmalyska
Ahoj, chci čichavce čokoládové, a ti mají doporučené pH od 5 do 6,9. Stejně ho musím snížit. už teď přidávám torben, voda je krásně hnědá, rybky vypadají šťastně,ale s pH to nic moc nedělá. Zkoušela jsem už i máčet ponožku s rašelinou...No v neděli překopávám akva, takže znovu zkusím probublat kameny,jestli se tam neschovává vápenec (a možná je rovnou vyměním, ikdyž netuším za co, aby byla jistota), protože jinak mi teda přijde fakt divné, že by to pH lezlo tak nahoru. Já vím, že CO2 může nadělat spoustu škody, proto jsem se chtěla nejdřív obrátit na vás. Ještě jeden dotaz, když bych dodávala nakonec to CO2, tak bych ho musela nechat i přes noc, ne? (a toho se právě nejvíc bojím skrz ty ryby) Protože jinak by mi hrozně lítalo (pH) nahoru a dolů...??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2014 00:16 Muž jmalyska [167] Re: Kač
Ano, horší údržba, pH leze dolů, u mě třeba i na 4,51... Pak se řeší, jak ho zvýšit, třeba výměnou vody ve vysledovaném termínu. Nebo mít "špatné" dno, pak se to reguluje samo :)
S CO2 si můžeš taky přidat problémy s řasou a krom toho to chce noční vypínání, ideálně pH měřák nonstop a pod. Ceny pak jdou kolem 4tis..
Rašelina je taky volba.

Jaké ryby že chceš pH dolů? Amazonie 5-7, takže de facto v jakékoliv naší vodě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 22:43 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Kač
Vykašľať sa na CO2 a skúsiť rašelinu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 22:29 Muž ludvik [1082] Re: cezarmilan
Ona chce snizovat pH. Rostliny jsou v tomto případě vedlejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 21:59 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Kač
Pokiaľ všetko funguje ako má, tak by som to nechal tak. Keď však túžiš po CO2, tak to už bude chcieť pridať na svetle a pridávať živiny. Rastlinkám sa dá pomôcť aj tekutým uhlíkom je toho na trhu dosť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2014 20:34 Žena Kač [131] – CO2 a pH
čus moudří akvaristi!
věřte, že bych se do diskuze na téma co2 vůbec nepouštěla, jsem zastáncem co nejméně na údržbu náročných nádrží, ale chtěla bych začít chovat trošku jiné ryby a potřebuji stáhnout pH. Nejde mi vůbec o kytky, rostou dobře (respektive tak normálně, že musím prostřihávat a vyhazovat), ale jde o to pH. Z toho, co jsem přečetla, jsem pochopila, že v akváriích by mělo pH spíše klesat (hlavně v těch, kde se trochu fláká údržba - a musím si sáhnout do svědomí, že vodu opravdu neměním každý týden) - klidně mě opravte, jestli to tak není - každopádně naše voda má ph něco pod 7 a moje pH v akva se drží stále něco nad 7 (a v akva nic nebublá, tak doufám, že tam není někde schovaný nějaký vápenec). Omluvte nedostatek přesnosti, test pH co mám není nijak převratný, ale doteď sem to nepotřebovala víc řešit, protože vše žilo a rostlo a samozřejmě v nejbližší době nakoupím testy a vše přesně změřím, abych věděla, z čeho vycházet, ale chtěla jsem se jen informovat na začátek.
Takže zpátky k otázce, jak je to s CO2 a ovlivňováním pH? když začnu přidávat CO2, pH by mělo jít dolů. Ale nechci, aby mi lítalo jako blázen a nechci si otrávit ryby, takže jak na to?
dík moc, doufám, že jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 10:35 Žena miguela [21] Re: Aforte
díky MOC!! Jdu jim tam napsat.. Už prostě nevím, co dělám špatně..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 10:29 Muž patamatix [408] Re: miguela
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 10:29 Muž patamatix [408] Re: Aforte
Tak samozřejmě jsem myslel z kvasnic. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2014 10:26 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: miguela
rybicky.net/forum/8756

Každopádně biokvas jsou vyhozené peníze. Lépe vyjde si udělat z normální PET flašky CO2 z kvasnic.
Ta kapsle stejně občas nefunguje a kupovat je furt a doufat, jestli to vůbec půjde.. No nevím. Já do toho dělám normální kvasnice. Takže si to sám vyrobit vyjde lépe. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 10:22 Žena miguela [21] Re: patamatix
je tady vlákno na biokvas?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2014 10:07 Muž patamatix [408] Re: miguela
Tak to zkus s biokvasem,stojí to nula nula nic a uvidíš,jaký to bude mít vliv na tvoje rostliny.Pak se rozhodneš jestli řešit ještě osvětlení,ale zatím bych to nechal být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2014 20:49 Žena miguela [21]
heej hola.. už mě nebaví dokupovat kytky a dívat se na ty dožívající mrzáčky.. ALE.. Když pořídím CO2, je nutné zvýšit intenzitu světla? Nebo můžu fungovat s 2x T8 + LED pásky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2013 08:38 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Marcel G
Možná bylo vhodné dopsat, že se CO2 v akváriu přes den hromadí v případě, že se CO2 přidává jen ve dne a na noc se vypíná. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2013 08:22 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Já jsem psal něco o rybách?

Ty říkáš nesmysly. Ty tvrdíš, že se CO2 hromadí ve dne. Sice nerozporuji, že může narůstat, ale spotřeba není v noci (o ní mluvím), takže i kdyby se hromadilo i ve dne, v noci to bude rozhodně výraznější a ráno bude koncentrace vyšší. Ty do toho montuješ další vlivy, jako čeření hladiny a hlavně vypnutí v noci. To je pak jasný, že když ten přebytek v noci vyženeš ven, tak ráno po zapnutí CO2 ti ta hladina zase naroste a bude vyšší, než v noci. Ale neznamenaná to hromadění přes den! Mimochodem to podle mě potvrzuje tvůj vlastní graf 4 a 5 (i když máš pravdu a vliv života je nejspíš jen malý).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2013 05:49 Marcel G Re: ludvik
ludvik napsal: Není to spíš obráceně? Hromadí se snad v noci ... když není spotřeba.

Nemám potřebu se o tom s někým přít. Pokud chcete opravdu vědět, jak se chová CO2/pH v akváriu, tak není nic jednoduššího, než to pH sondou 24h monitorovat. Já jsem to udělal, takže vím, o čem mluvím: prirodni-akvarium.cz/… (viz graf č.3). Spíše si myslím, že byste měli přehodnotit váš názor (který opíráte o poznatky z biologie), že ryby svým dýcháním nějak zásadně přispívají ke zvyšování koncentrace CO2 (v noci). Podle mých měření je rozdíl mezi hladinou CO2 ve dne a v noci pouhý 1 mg/L CO2! A to je ještě otázka, jestli to není spíše kvůli rostlinám, které v noci CO2 nespotřebovávají.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 7

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 15533x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12061-mam-nebo-nemam-pridavat-co2?od=51