Mohou být tyto rybky spolu?
Ramirezky se většinou drží poblíž dna a hledí si svých vlastních věcí. Po miminku někoho cizího samozřejmě automaticky chňapnou, hlavními predátory mláďat živorodek jsou ale zpravidla jejich vlastní mámy (klidně i bezprostředně po porodu) a tátové či jiní příbuzní ze skupiny...
Obě akvárka máš dobře zarostlá, mrňátka se mají kam schovat. I u rybek, které o svá mláďata nepečují ale naopak je bez okolků žerou, v takových ta nejschopnější určitě přežijí. Instinktivně se zašijí do porostu poblíž hladiny, do hájemství ramirezek (obsazujících úplně jiné patro) patrně nikdy nevlezou.
Pakliže je někdo sežere, potom nejspíš jejich nejbližší příbuzní
Ahoj, zajímá mě, jestli má někdo zkušenosti s kombinací ramirézek a endlerek. Zaujal mě biotop jižní ameriky, a upřímě mi tyto dvě padly do oka, tak mě zajímá, jestli by se snesly. Respektive jestli by ty ramirézky nešikanovaly / nepožíraly ty endlerky. Podle atlasu by oba druhy měly být v celku klidné, nic méně rozdíl ve velikosti je né úplně zanedbatelný
nádrž by byla samozřejmě patřičně vybavená, úkryty, rostliny atp. Nerad bych rozjel nějakou akvarijní genocidu, tak se radši poptám na názory zkušenějších. Díky za odpověď.
Starší reakce
...ráda bych se zeptala, jestli bych mohla dát do jedného akva spolu skaláre, cichavce... A jestli ne, co jiného byste mi doporučili? Na tuhle plánovanou "bramboračku" alespoň na čas zkuste zapomenout. A do akvária raději "narvat" co nejvíc rostlin, ať má šanci solidně fungovat.
240l, externi filtr, strk, zive rostliny, jeden mensi koren, vzduchovani, ohrivac, nevim co jeste by bolo treba uvest. Akva uz existuje, jsou v nem zatim 3 skalare, 3 ancistrusy. Myslim ze vsechno by melo byt spolu ok, jedna se mi hlavne o parmicky jestli nebudou okusovat skalarom ploutve nebo jestli naopak nebudou skalare napadat parmicky.
Ale jeste v nem budu delat velke zmeny. Mam jiny koren a taky par kamenu a chci postupne pridat i vic rostlin.
Budeš muset přidat informace o nádrži, do které chceš tento mix dát, jinak ti nikdo moc neporadí. Ideálně kdybys založila prezentaci, pokud už nádrž existuje. Pokud ještě nádrž není, tak alespoň velikost a plánovanou výbavu...
0 07.06.2023 15:09 Ivitka – Skalare a jine ryby
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli bych mohla dát do jedného akva spolu skaláre, cichavce, ancistrusy, pancernicky, mrenky siamské a slimáky. A jestli ne co jiného by ste mi doporučili? Děkuju
Starší reakce
Děkuju.Mně to taky tak nějak vycházelo,že to dělají oni.Mám tyto pancéřníčky v 300litrech čtyři kousky. Paví očka mi nikdy neumírala.
Může. Především to dělá v noci.
Jo,díky.V 300litrech jsem oček mněl 20 a ted 13,máme tam ještě 10 teter červených,akvárium je zaběhlé. Je odkryté,máme kočku,tak možná...
0 21.05.2023 18:27 junis Muže Pancéřníček kropenatý ulovit paví očka dlouhá cca 2cm?
Starší reakce
Já bych podezříval hlavně Mečovky a potom Dánia, dokáží být pěkní prevíti...
- může se jednat o podnětovou reakci na barvu a tvar ocasní ploutve, zvlášť u formy triangel
- změna barevnosti, přechod na jinou formu tvaru ocasní ploutve u guppy
- někdy i mírumilovné tetry dokáží potrápit některé z ostatních druhů ryb, ve společenském akváriu
Dobrý den, máme akva cca rok. Od začátku máme společenské akva, foto a osazenstvo máme v profilu. Podle popisu by mělo jít vše o společenské snasenlive ryby. Od začátku se nám ale nedaří mít paví očka, především samce. Jeden samec začne mít vždy potrhany ocas, dokud ho něco nezlikviduje úplně. Pak se vrhne na dalšího.
Snažím se ryby pozorovat, ale nezdá se mi, že je něco cílene honilo. Přesto Pavaci odchází. Momentálně mám podezření na dania zavojnate (máme 2). Je to možné, že se spolu nesnáší? Děkuji za rady.
Starší reakce
Taky bych řekla. Mám akary hnědé a spolehlivě likvidují potěr, rybek zhruba od 1,5 cm si ale už nevšímají.
Akary hnědé jsou v pohodě, klidně bych je přidal.
Ber ryby i s akvárkem.
Díky, proto jsem se ptal,nerad bych aby moje osazenstvo přišlo k úhoně
Bude muset najít jiné bydlení
Jestli chcete ty akary pořádně nakrmit, tak si je určitě vezměte. Myslím, že je to špatný nápad.
0 18.02.2023 23:40 Fox – Akary a razbory
Zdravím,mám 240l akva,v něm cca 50 razbor klinoskvrnitych,pár otíků a asi 15 pancéřníčku.Co si myslíte o přidání páru hnědých akar? Soused ruší akva a nabízí mi je.
Starší reakce
Ty akary ti mohou okusovat ploutve ostatních ryb, Geophagové zase budou přerovnávat dno.
Pokud chceš cichlidy jsou vhodnější druhy, akara hnědá, tečkovaná, zlatá nebo cichlidky Apistogramma, Microgeophagus, Nannacara, Anomalochromis thomasi....
0 08.02.2023 07:04 Melbymbo –
Re: RAP Jo premýšľam nad tým už dlho. Jedine čoho sa bojim je že mám obavy či by akara nepozrala ty rázbory. A že či tam ešte pridávať tych geophagov alebo vymeniť geophagov namiesto tých akar, alebo nechať len akary...
Rozmyslel sis to dobře? Je to trochu mišmaš světadílů.
Ty akary mi k ostatní osádce moc nesedí.
0 06.02.2023 21:39 Melbymbo co si myslite o takomto zlozeni? hrubym su jednoznacna volba, slabym nieco nad cim uvazujem. akva bude spolocenske/rastlinne s dostatkom priestoru na plavanie, nejake kamene, korene, dlzka 250*v70*š60.
a mohli by ste mi k tym druhom napisat pocty? nemam vobec predstavu kolko by bolo vhodne na zaciatok a konecny stav po vyselektovani parov.
Andinoacara pulcher ´blue neon´ konecny stav? jeden par ci dva?
Afrotetra konžská
tera cisarska
Pancierniček oranžovoškrnitý
Geophagus sp. Pindare alebo Thorichthys meeki? (parik aby si akary nevsimaly len malych ryb)nebolo by na tych geophagov az moc zive to zlozenie ? predsalen je to kludna ryba
razbory espeho (nad nimi stale uvazujem lebo by som chcel hejno ktore by sa drzalo co najviac kompaktne a spolu plavalo po akva, vela hejnoviem co si vsimam ked sa otukaju tak lietaju kade tade po celom akvariu.)
4ks L-sumec , L183 napriklad
otocinclus afinis alebo vitatus
Starší reakce
Jde to, ale osobně bych to nedělal. Paví oka se ti budou dost množit a jsou to pěkné prasátka co dokážou zamávat s kvalitou vody. No a když budeš flákat údržbu, tak neonky nebudou dvakrát spokojené.
Ráda bych se zeptala, jestli bych mohla dát hejno neonek a pár pavích oček do akva 50l. Další osazenstvo by byly už jen sem tam nějaký šneček. Případně jaký počet jednotlivých druhů? Díky moc za radu.
Starší reakce
Samozřejmě můžou být spolu. Pancéřníčci kropenatí jsou mírumilovné rybičky nevšímající si druhých rybiček. Měl jsem je spolu roky a nikdy žádný problém. Jenže rostli a rostli a musel jsem je dát pryč, teda do 3000ky...
Ten 'pancík' bývá až 20 cm velký, do jak velkého ( malého,) prostoru to máte?
0 10.07.2022 19:50 Derexino – Mohou byt spolu?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možné chovat pancéřníčky kropenaté s neonkami v jednom akváriu
Starší reakce
Jako maléj jsem měl ,jak Bety ,Čihavce i ty Rájovce. Dát je dohromady je spíše hloupost . V přírodě ty ryby žijí úplně jinde nikdy spolu . A pokud se ocitnou v jedné nádrží, tak asi né na dlouho . Tabulky a atlasy jsou informace ,které vše neodhalí . Ty samce bet v akvaristice mají každého zvlášť a odmala ,proto je mezi nima ta bojovnost .
Každý pár bude mít svoji čás akvária a to si budou udržovat . Bety od rájovců budou nejdál .
Jedná se o stejné akva ale parmičky tam nebudou. Měl jsem i mezi nimi rájovce a musím říct že žádný problém nebyl. Když si nějaká moc dovolovala tak jí prohnal ale většinu času se parmičky honili mezi sebou a rájovec si jich také nevšímal.
Jedná se o prezentované akvárium? Pokud ano, větší starost bych měl s parmičkami.
Pokud ne, vše záleží na tolika faktorech (včetně nátury jedinců), že říkat jedno nebo druhé není úplně správně. Z mých zkušeností s labyrintkami výrazně převažuje vnitrodruhová agresivita a vzhledem k odlišnosti tvarů a barev zmíněných druhů bych to zkusil. Neudělal bych to bez možnosti přelovení možného ustrkovaného kusu do speciálního akvária.
Ne o samici, ale o prostor, nebo jen proto, že tam ta ryba je. Rájovce ani čichavce jsem nikdy neměl, bettu ano, několik, sólo, pospolu i s jinými rybami a tam je to fakt kus od kusu. Některá kliďas, některá rapl, vnitrodruhově i vůči jiným rybám, v mém případě bez ohledu na pohlaví. Proto už bych ji nikdy nedal do jakkoli společenské nádrže.
U rájovců se podívej na snášenlivost jednotlivých druhů v atlasech, třeba tady
rybicky.net/atlasryb/cesky/.
A počkej si na další názory. To, že ti já píšu, že bych to nedělal neznamená, že je to pravidlo. Ani když ti někdo jiný napíše, že má samce bett pohromadě v jedné nádrži a nervou se, takže to
může být v pohodě neznamená, že to tak musí být.
Osobně si myslím, že jakmile je riziko problémů, ať už proto, že se to píše v atlasu, nebo když s tím má někdo osobní zkušenost, tak bych to nepokoušel. Ale samozřejmě je to na tobě...
Spíš jde o to, že si samci bodou hlídat své teritorium. A protože jde o ryby orientované k hladině, bude tam přetlak a bude docházet k bojům, vzhledem k velikosti tvé nádrže.
Takže tomu mám rozumět tak že se samec Betty může chovat k samci čichavce zakrslého úplně stejně jako by to byl stejný druh a naopak? Když to hodně přeženu tak spolu bojovat o samici rájovce? To mě přijde trochu ujetý ale právě jsem tuhle kombinaci neměl tak se ptám. Všude se píše že samci těchto druhů mezi sebou vedou urputné souboje, samozřejmě kdybych měl 200l. akva tak si tam dám klidně 2 samce stejného druhu. Ale mě zajímá to mezidruhové soužití.
Přesně tak. Záleží na druhu, chovu a jednotlivci každého druhu. Což při koupi nepoznáš. Takže to riziko je velké a ne každý to chce dělat metodou pokus omyl...
Radek87 napsal: Vím že dva samci od stejného druhu se budou prát
Kde jsi k tomu názorů došel? Záleží na chovu ! A jednotlivci každého druhu . Rájovci i Bety mohou mít své teritorium .
Rájovec dokáže být slušnej dravec, s bojovnicí to asi nebude dobré...
Můžu mít spolu ve 120l hrubého samce rájovce s bettou a čichavcem zakrslým každý s jednou samicí? Vím že dva samci od stejného druhu se budou prát ale jak je to když jsou jiného druhu i když stejně labyrinty? Máte někdo zkušenosti s tímto soužitím, díky?
Starší reakce
Tak záleží, který je to druh. Některé (myslím A.argentinská) rostliny nechávají na pokoji, pokud nejsou extra měkké.
0 06.04.2022 11:48 Silviebaris –
Re: Ogar JJ..Ampulárie je jako hlemýžd zahradní,sežere vše,co mu přijde do cesty,taková sekačka..
Přesně, nasaď okružáky neritinu nebo clithona, ampularie na řasu moc není, ta ti požere i kytky, a skvělé na řasy jsou krevety japoniky, pokud potřebuješ někoho na řasu.
Místo ampulárky nasaď levatky a případně i okružáky. Nebo si myslím, že čistotnější šneci jsou třeba clithoni a brotie, pokud tam chceš nějakýho dobře vypadajícího šneka.
Toho krunyrovce a sneka tam mam prave na ciateni skla a odrasneni
to je dilema
dej pryč toho krunýřovce (máš pro něj malou nádrž a má být v hejnu) a ampularii a nebudeš mít problém, to je největší zátěž pro akva , razborky jsou malé a čistotné rybky a do tvojí nádrž by se vešlo v klidu i 20 rybek.
No prave kdosi uz nedavno psal, ze to mam na hrane s prerybnenim
Když tam dáš třeba 9 bornejek nebo jiných menších razborek, tak si myslím, že nic redukovat nemusíš. Razbory a razborky jsou hejnové ryby, čím míň jich je, tím míň jsou spokojené.
No mam tam, co je v prezentaci, 2xmecovka koi, 9x razbora klinoskvrnna, 2x pancernik, 1x krunyrovec jednopruhy, 1x snek Ampularie
Co tam máš s těma razborkama, vidím na fotce nějakou molly nebo něco takového nebo už není? Myslím že na tvůj objem nemusíš ubírat razborky, pokud tam jsou jen ony a můžeš pořídit druhé hejno jiných razborek.
Přidat reakci
[1] ...... 82
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 72849x