Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Atypická kožní mykobakterióza způsobená Mycobacterium Marinum

 

Články » Atypická kožní mykobakterióza způsobená Mycobacterium Marinum   Vytisknout tuto stránku 

Atypická kožní mykobakterióza způsobená Mycobacterium Marinum

Publikováno: 15.04.2012 • Autor: © Gladilaf • Rubrika:

Tak jsem se rozhodl přispět malou troškou do mlýna a sesmolit svůj první článek. Neklade si za cíl příliš podrobně rozebírat nastolenou problematiku, spíše to má být jakési upozornění, na které si člověk v případě problémů může vzpomenout. Článek by snad mohl někoho vystrašit, což ale není jeho primárním cílem, snad by si z něj člověk mohl odnést to, že po práci s akváriem se vyplatí pořádně si umýt ruce . ;-)

Původcem takzvané atypické kožní mykobakteriózy je acidorezistentní tyčinka Mycobacterium Marinum, která se vyskytuje ve sladké vodě, jejím rezervoárem jsou zejména sladkovodní živočichové, a která patří do zajímavé a obávané rodiny mykobakteriálních onemocnění. Mimo jiné sem patří například původce tuberkulózy (Mycobacterium tuberculosis), lepry (Mycobacterium leprae), atypických pneumonií (Mycobacterium Avium a další).

Mykobakteria mají zvláštní schopnost přežívat uvnitř makrofágů, což jsou buňky, které imunitní systém vysílá jako nespecifické "požírače" cizorodých partikulí, které se do organismu dostanou - například cestou drobných ranek na rukou při čištění akvária nebo při koupání v rybníku. Makrofágy ale nedokážou mykobakteria zabít, a proto se organismus brání tvorbou granulomů - důsledků specifického zánětu. Granulom pod mikroskopem vypadá tak, že uprostřed jsou obrovské mnohojaderné buňky vzniklé spojením makrofágů (tzv. Langhansovy, pro zájemce), kolem nichž je vrstva lymfocytů (buněk imunitního systému), fibroblastů (buněk tvořících vazivo, kolagen) a dalších elementů. Organismus se tak snaží "zacementovat" mykobakteria, která nedokáže zničit.

Klinicky se infekce M. Marinum projeví jako tvrdší červeně zbarvené papuly (vyvýšeniny) a uzlíky, nejčastěji na ruce v místě škrábnutí nebo drobné ranky. Inkubační doba je 2 - 6 týdnů. Uzlíků může přibývat, a pokud se mykobakteria dostanou i do spádových lymfatických uzlin (oblast lokte, podpaží), způsobí jejich zvětšení. Centrum uzlíků se také může rozpadat a tvořit drobné vředyM. Marinum je typické nízkou patogenitou, to znamená, že má tendenci k chronickému průběhu a vleklosti infekce. Optimální růstová teplota je asi 32 °C, tedy o něco nižší než teplota těla - to vysvětluje, proč se mu daří na prstech a jiných okrajových částech těla. U dětí je tato infekce vzácná, naopak vyšší riziko mají lidé, kterým byl v důsledku choroby nebo léčby potlačen imunitní systém.

Vyšetření se provádí tak, že se malá část tkáně prohlédne pod mikroskopem a na speciální kultivační půdě se nechají mykobakteria při nižší teplotě vyrůst. Pokud se diagnóza potvrdí, léčba se řídí závažností onemocnění. V některých případech může dojít ke spontánnímu zhojení. Jindy je naopak potřeba ložiska chirurgicky odstranit. Z antibiotik se používají látky dobře pronikající do buněk - tetracykliny a makrolidy (například doxycyklin, klaritromycin) nebo v těžších případech tuberkulostatika rifampicin a ethambutol. Na streptomycin a isoniazid je M. Marinum rezistentní.

Za zmínku také stojí, že akvarijní ryby jsou obratlovci stejně jako my a ani jim se mykobakterióza nevyhýbá. Podobně jako nám lidem, i rybám se mohou tvořit granulomy, často výrazné a velkého rozsahu. Kůže je jakoby zvrásněná, deformovaná a může být i jinak barevná. Proto při podezření na tuto chorobu u ryb doporučuji zvýšenou obezřetnost hlavně v případě, že inegrita vaší kůže na rukou je porušena.

Článek jsem vytvořil proto, že velkou část pacientů tvoří právě akvaristé. Pokud byste na sobě některé příznaky zpozorovali, neváhejte přijít na kožní a nezapomeňte zmínit, že pracujete s akváriem - lékaře to může rychle navést na správnou diagnózu. Přeji všem čtenářům článku, aby se v praxi s danou problematikou nikdy nemuseli zabývat a uvedené informace uchovali jako zajímavost.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 35x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 15.04.2012 Upraveno: 15.04.2012 Přečteno: 834x

Schválili: Bob66 *** 12.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
16.02.2015*****Plž Faunus ater - ďáblův roh487x
09.12.2019*****Vánoční inspirace: Dárky pro milovníky akvaristiky140x
18.05.2022*****Akvárium pro děti aneb marketingový tah254x
17.11.2010*****Neodsuzujte začátečníky, prosím2010x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
03.06.2006*****Plži18538x
03.06.2006*****Jak sestrojit skříňku do 1500 Kč14378x
14.01.2011*****Živý písek.1664x
16.07.2011*****jak jsme se zbavili šneku89x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/948-atypicka-kozni-mykobakterioza-zpusobena-mycobacterium-marinum