Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neodsuzujte začátečníky, prosím

 

Články » Neodsuzujte začátečníky, prosím   Vytisknout tuto stránku 

Neodsuzujte začátečníky, prosím

Publikováno: 17.11.2010 • Autor: © Chalybda • Rubrika:

Jako spousta maminek jsem i já vždy chtěla mít doma něco živého, aby má robátka , přestože pražská, získala vztah k živým tvorům a přírodě jako takové a také smysl pro povinnost a zodpovědnost.

Jelikož chov psů ve velkoměstech neschvaluji (ale nezavrhuji), na kočky jsou, jak se bohužel ukázalo, dvě děti ze tří alergické a manžel ještě hůř. Po zkušenosti s různými hlodavci a jejich citelnou „všudypřítomností“ v celém bytě, zvláště v letním období mě konečně „napadly“ rybičky. Není to sice tak úplně mazlíček „do ruky“, ale budiž. Protože právě (ani nikdy jindy :c)) nedisponujeme finančními přebytky, musím každý takový svůj záměr realizovat raději bez drahé polovičky a takovým způsobem, aby to skromný rodinný rozpočet narušilo co nejméně. Konečně se hodila malá elementka (vím, že teď mnohým vstávají vlasy na hlavách, tedy pokud dosud nějaké mají), kterou kdysi někdo odložil k popelnicím! Po důkladné očistě a urychleném prostudování dosažitelné literatury v knihovně a nákupu nezbytné základní techniky jsem založila naše miníčko. Po týdnu jsme si vybrali dvě rybičky, na doporučení prodavače samozřejmě úplně špatně – mečovky. Koníček bohužel děti, kromě občasné „okulární vizualizace“ neboli očumování moc nezaujal, zato já tomu úplně propadla!

V té době jsem již o stránkách „Rybičky.NET“ věděla, pilně studovala a hltala všechny možné informace, ale bála se na cokoli sama zeptat, aby mě někteří skalní akvaristé nezlynčovali, každá odpověď totiž začínala otázkou: „A jak velké máš akvo?“

Do „plivátka“ přibyl ještě pár pavích oček, které brzy zmnohonásobily svůj počet a já začala koukat po větším… Po třech měsících fungování miniakvárka jsem svým rybkám a SOBĚ pořídila 54-litrový set Diversa, který jsem do našeho stísněného malého bytečku prostě nacpala, přestože byly nutné přesuny a kompromisy, ale byla jsem šťastná!

Vím, že velikost je důležitá,  ale také už vím, že akvaristika se, jako cokoliv jiného, dá „dělat“ mnoha způsoby. Například v domě, kde žijí moji rodiče, bydlí stařenka X. se svým jezevčíkem. Má malý důchod a shrbená záda, ale každý den se pečlivě ohýbá pro to, co pejsek venku zanechal a svého věrného společníka odmění nějakou dobrotou a láskyplným pohlazením. Také tam ale bydlí mladík Y.- chodící to reklama na moderní oblečení, který má tuším že ne právě levného, zato velkého a neposlušného hafana, kterého sem tam počastuje kopancem, při jeho venčení stojí v závětří domu, dá si své Marlboro, počká, až pejsek umístí „neviditelnou“ hromadu a odchází. A s rybkami je to bohužel možná někdy trochu podobné. Známí si pořídili akvárium na míru, dokonale sladěné s nábytkem v obýváku, do něj samé „špeky“, ale když se dostali do horší finanční situace, šlo akvárko jako první – prostě to byl jen pěkně vypadající doplněk do bytu.

Tím chci jen apelovat na ty zkušenější z Vás, aby měli s námi začátečníky trpělivost a podělili se o své vědomosti s těmi, kdo chtějí vědět. Vím,že i zde často padají otázky, nad kterými se už i já musím pousmát, né li přímo řehtat, a že komu není rady, tomu není ani pomoci, o to více však obdivuji a velmi si vážím Vás, kteří se opravdu snažíte poradit a nikoliv jen kázat.

Vždyť nebýt mého maličkého prvního zkušebního akvária, na kterém jsem si to trochu „osahala“, nikdy bych si netroufla investovat peníze i čas do tak krásného, přestože i poněkud nákladného koníčka, jakým akvaristika bezesporu je.

P.S.. Už teď přemýšlím do budoucna, jak přestěhovat byt tak, aby se vešlo zas něco většího, ale ještě to holt musím chvíli vydržet!

Chalybda



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 33x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 17.11.2010 Upraveno: 17.11.2010 Přečteno: 2011x

Schválili: Bob66 ** 07.01.13 • Jarka ** 18.01.14 • Rex ** 18.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
07.02.2016*****XV. Česká rybářská a ichtyologická konference230x
06.03.2014*****Výroba stolků pod akvárium za polovinu ceny...1170x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
03.06.2006*****Plži18538x
26.06.2008*****INTERŠTANDARD IHS 2004 - Triá534x
12.10.2009*****Léčba Žábrohlístů u Terčovců pomocí Chloraminu-T381x
20.02.2015*****Děláme pro své chované miláčky vše správně?415x
10.01.2012*****Do ráje přes půl světa576x
02.11.2017*****Návod ako odstrániť škrabanec zo skla akvária498x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/546-neodsuzujte-zacatecniky-prosim