Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost

 

Články » Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost   Vytisknout tuto stránku 

Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost

Publikováno: 30.09.2011 • Autor: © Filip980 • Rubrika: Začínáme

 

Úvod

 

Napsat tento článek mne napadlo kvůli tomu, že zde na webu mnoho začínajících akvaristů začíná s druhy rostlin, o kterých si nic dříve nezjistí, a většinou to dopadá tak, že si domů přinesou náročné rostliny na hnojení a světlo nebo už vůbec nevhodné rostliny do akvárií. Jistě, existuje zde atlas, ovšem myslím, že víc lidí dá na vlastní zkušenosti než to, co se píše v literatuře atd. V tomto článku chci vypsat několik druhů, se kterými mám sám zkušenost, že jsou velmi nenáročné. U uvedených rostlin mám napsáno pouze jaké minimum světla dané rostlině stačí. Sice se nemám čím chlubit, ale v mých začátcích jsem si pořídil akvárium s objemem 112 litrů, kterému jsem mohl poskytnout zářivku 8 W a úspornou zářivku 7 W. Do tohoto akvária jsem potom pořídil rostliny Echinodorus marble queen, Cabomba aquatica, Lilaeopsis a Taxiphylum barbieri. Samozřejmě si umíte představit, jak se asi cabombě muselo dařit při 0,15 W/l. K tomu jsem neměl moc dobré dno, takže do dvou týdnů mi začala hnít. S echinodorem a lilovníčkem to bylo potom to samé. Jen jávský mech byla jediná rostlina, která mi přežila. Tu bych právě chtěl uvést jako první.

Taxiphyllum barbieri (jávský mech, loděnka barbierova)

Jávský mech se uvádí jako Vesicularia dubyana (měchýřka jávská), ovšem mezi nimi existuje mnoho rozdílů, a nejsou to dvě totožné rostliny. Pod názvem jávský mech se nejčastěji prodává taxiphyllum barbieri. Tuto rostlinu bych začátečníkům doporučil, pokud se jim líbí mechy apod. a chtěli by začít s tím nejlehčím na pěstování. S tímto mechem mám takovou zkušenost, že jsem ho měl ve 30litrové nádržce, ve které jsem neměl světlo, a měl ji položenou proti oknu. Jávský mech zarostl celé akva. To se líbilo malým pavím očkům, které jsem tam měl. Tento mech velmi doporučuji, stačí mu velmi málo světla (od denního po jednu zářivku) a nemá žádné zvláštní nároky. Nepotřebuje  zasadit, lze ho nechat volně plavat nebo ho přichytit na kameny či jinou dekoraci.

Microsorium pteropus (hnědovka křídlatá)

Tuto rostlinu mi poprvé dal táta do 112litrové nádrže s 15 W světla. Docela se mi zalíbila, tehdy jsem ji přichytil na kámen a nádherně jí začaly růst nové lístky a rostlinky ze starých listů během několika týdnů. Začal se tehdy rozrůstat velmi moc pěkně, a to jen při 15 W. Myslím, že pro začátečníka je tato rostlina velmi vhodná, snese nízkou teplotu, a jak už jsem uvedl, i málo světla. Jediným mínusem této rostliny je toto: při přidání světla se mi začala rozrůstat ruducha. To zničilo její nádherné listy. Ovšem pokud začátečník bude mít tolik světla, jako já měl kdysi, a pořídí si k tomu jednu z dalších nenáročných rostlin Hygrophilu corymbosu 'Siamensis' (viz níže) a Ceratophyllum, myslím, že se ruduchy nemusí bát. Tato rostlina se přichycuje na dekorace, ovšem ve štěrku větší zrnitosti přežije i zahrabaná. Na světlo má hned po jávském mechu pro mě ty nejmenší nároky (0,1-0,2 W/l). Tato rostlina je pěkná a nemnoží se velmi rychle, že by hned zarostla nádrž, proto ji víc doporučuji než jávský mech.

Ceratophyllum demersum (růžkatec ponořený)

Tato rostlina mi připadá jako 1. úroveň pro začátek budoucího pěstování druhu Cabomba a Limnophila. Je to stonkovka rostoucí velmi rychle, a to i při malém světle (0,1 W/l, při dodatku denního světla i méně). Docela bych řekl, že má skoro stejné nároky jak jávský mech, tedy skoro žádné. Tuto rostlinu si já většinou přináším z rybníka nebo jezírek, kde se jí přes léto daří jako i rostlině druhu Egeria densa (viz níže). U této rostliny však dávám mínus za to, že se velmi těžko uchytává do dna, nevytváří kořeny a většinou se nechává volně plavat.

Egeria densa (Douška hustolistá)

Tuto rostlinu stejně jako růžkatec můžeme najít přes léto v jezírkách, já sám ji mám od chovatele, který ji ve venkovních nádržích pěstuje. Je to rostlina, která už koření, a tak narozdíl od růžkatce dobře drží ve dně a celkem ji nezáleží na zrnitosti. U mě v akva nikdy nechybí. S touto rostlinou jsem začínal ve 30litrové nádrži s jávským mechem bez světla, kde se jí velmi dařilo, pak ji však zarostl jávský mech a zbylo z ní asi šest tenkých rostlinek. Doporučuji jí pořídit hodně a udělat z nich menší džungli ve stinném rohu akva. Někteří akvaristé ji také nechávají volně plavat. Světla potřebuje velmi málo (od denního po 0,2 W litru) a stačí jí nízké teploty od 15 °C. Tuto rostlinu také velmi doporučuji.

Hygrophila corymbosa 'Siamensis'

Tuto rostlinu bych uvedl jako 2. úroveň stonkovek hned po růžkatci a egerii. Už potřebuje více světla než předchozí rostliny, ale i přesto bych ji uvedl jako rostlinu pro začátečníky. Roste rychle a rozmnožuje se snadno (stačí utrhnutý list zasadit do štěrku a za několik dní zakoření a potom začne růst malá rostlinka nebo malé rostliny rostou z velkých, takže je stačí uříznout od dospělé). Já ji měl již při 0,2/l , jistě však vydrží i méně. Tato rostlina roste z akva nad hladinu, kde vytváří emerzní lístky a roste jaksi v polosuchu. Pokud se někdo chce věnovat emerzu, doporučuji ji jako začáteční rostlinu a takto ji nechat vyrůst z akva, ale to již odbočuji. Teplotu bych udržoval na 20 °C a víc. Doporučil bych mít pro ni jemnější dno, tak 1-3 mm, ve kterém se dobře drží. Začátečníkovi později v akva vytvoří hustou džungli pokud ji nechá takto rozrůst.

Lemna minor (okřehek malý)

Poslední rostlinu, se kterou mám začátečnickou zkušenost, je tato malá plovoucí. Moc bych ji nedoporučoval, protože, pokud má začátečník málo světla, tak proč ještě stínit víc, že. A tak bych chtěl upozornit, že pokud si ji budete chtít pořídit, počítejte s tím, že ji budete redukovat min. jednou za dva týdny. okřehek má extrémně rychlý růst. Jako růžkatec a doušku ji najdeme v jezírcích a rybnících, kde klidně zaroste celou hladinu (pozor neplést si se sinicí!). Ovšem je to jakýsi začátečnický krok ke zkušenosti s plovoucími rostlinami.

 

Další nenáročné rostliny:

Dalšími rostlinami, se kterými však nemám moc velké zkušenosti, takže jsem je tu nevypisoval a nelhal, že je dopoučuji, jsou:

1. Bolbitis Heudelotii - bulovka vodní,

2. Cryptocoryne affinis - kryptokoryna červená,

3. Vallisneria gigantea - zákruticha obrovská,

4. Cryptocoryne aponogetiifolia - kryptokoryna kalatkolistá,

5. Anubias barteri var. nana - anubis zakrslý,

6. jiné druhy rodu Anubias,

7. mezistupněm nenáročnosti a střední náročnosti by se mohly označit i různé druhy rodu Echinodorus (př. amazonicus).

 

Taxiphyllum barbieri - jávský mech

F

Micosorium pterous - hnědovka křídlatá

F

Ceratophyllum demersum - růžkatec ponořený

F

Egeria densa - douška hustolistá

F

Hladina s Lemna minor - okřehek malý po měsíci (akvárium 112 litrů)

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 64x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 30.09.2011 Upraveno: 30.09.2011 Přečteno: 4865x

Schválili: Johan *** 01.12.12 • Bob66 *** 28.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
04.09.2020*****Jednoduchá skříňka pod akvárium578x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
12.12.2015*****Nákup ryb973x
08.12.2013*****Jak začít s akvaristikou15328x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2267x
01.04.2013*****Nitrifikace2828x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií83x
29.04.2013*****Jak člověk může dojít k myšlence na akvárko69x
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
08.10.2012*****Méně náročné rostliny vhodné do malého akvária - vlastní zkušenost3311x
08.06.2012*****Jávský mech vs. Singapurský mech2065x
28.12.2011*****Nákup krevetek1311x
22.10.2011*****Když si ostatní dělají legraci...525x
29.06.2011*****Kryptokoryny - možná příčina uhnívajících listů1734x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/766-nenarocne-rostliny-pro-zacatecniky-vlastni-zkusenost