Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor - mé první zkušenosti II - po 6 měsících

 

Články » Liapor - mé první zkušenosti II - po 6 měsících   Vytisknout tuto stránku 

Liapor - mé první zkušenosti II - po 6 měsících

Publikováno: 04.08.2014 • Autor: © wranko • Rubrika: Začínáme

Tak asi jako každý, jsem přemýšlel, jaké budu mít dno ve svém akváriu. Rozhodně jsem zavrhl nějaké barevné dekorační písky. Chtěl jsem být co nejblíže přírodě. Nejprve jsem se rozhodl pro "obyčejný" jemný křemičitý písek. Četl jsem a četl jsem a zjišťoval. Podle dostupných informací jsem zjistil, že písek by mohl postupem času slehávat a byl by těžký pro kořeny rostlinek. Ty by pak hůře rostly atd. Nechtěl jsem žádná drahá dna, zdálo se mi to moc velký luxus v množství, které jsem potřeboval. Akva mám 180x50x50, takže nějakých těch cca 70 -100 kg písku jsem potřeboval určitě.

Pak jsem nějakou náhodou narazil na keramzit a začetl jsem se. Zjistil jsem, že tzv. liapor o hrubosti 1-4 mm by mohl být ideální a po převaření a proprání by to mohlo fungovat. Pořizovací cena za 50 L byla cca 150,-Kč. Tím nic neztratím, řekl jsem si a objednal ho. Když přisvištěl poštou, tak jsem jej rozbalil. Jelikož bydlím v paneláku a nemám jinou možnost, tak jsem na půl dne obsadil kuchyň. Liapor jsem v malých dávkách převařoval. Nosil do vany a tam ho propíral. Již dopředu jsem měl zakoupeny dva 50-ti litrové sudy. Do těchto jsem nasypal převařený a propraný liapor. Jelikož i po převaření a proprání stále tak 1/3 plavala, nechal jsem ho v sudech s vodou 24 hodin. Poté jsem odebral sítkem plovoucí liapor. Toto jsem opakoval asi 3 dny po sobě. Vždy, když jsem liapor propral, tak byla voda jemně nahnědlá, a proto jsem ho propíral ještě další tři dny.

Po těchto "operacích" jsem zjistil, že z původního množství zbylo tak tři čtvrtě. To by bylo určitě málo a tak jsem objednal další 50 L pytel a celou proceduru opakoval. Musím říct, že to byla sakra stereotypní a nevděčná práce, ale vyplatila se.

Měl jsem strach, že rybky budou svým pohybem liapor moc vířit a při odkalování bude odkalovač vsávat i liapor vzhledem k jeho hmotnosti. Opak byl však pravdou. Liapor po nasáknutí funguje jako písek. Mám cichlidy, které občas ryjí ve dně, ale jinak v pohodě. Jediné, co jsem musel udělat, je to, že při zasazování rostlin jsem musel použít kameny. Nejdříve jsem rostliny zasadil do liaporu bez zatížení. Druhý den jich pár plavalo u hladiny - mám docela výkonný filtr a ten patrně vykonal své. Proto jsem rostliny zasadil znovu a přes kořeny jsem položil kamen.

Mám s liaporem sice teprve měsíční zkušenosti, ale zatím bez jakéhokoliv problému. A hlavně liapor je vlastně keramzit, takže ideální pro růst rostlin, ne? A dále cena je prostě k nezaplacení. Já ho koupil a i s poštovným mi prostě vyšel nesrovnatelně levněji než speciální dna. A hlavně, co jsem koukal na dna určené speciálně pro akvaristiku, např. JBL Manado, tak je to podle mě to samé.

 

Doplnění zkušeností po cca 2 měsících.

Liapor jsem vyvařoval tak, že jsem ho nechal jen projít varem - vařil jsem cca 5 minut. Poté jsem ho odnesl do vany, vysypal do sítka a propláchl sprchou. Následně jsem ho ještě v sítku ponořil do plastové vaničky tak, aby vrchní hrana sítka byla nad hladinou a nevyplaval mi liapor do vaničky. Tam jsem ho ještě propral. Potom jsem ho přesypal do sudu. Když jsem takto spotřeboval všechen liapor, nalil jsem do sudu vodu a nechal ho do druhého dne. Asi 1/3 liaporu plavala, takže jsem ho odebral sítkem a vyhodil. Liapor jsem v sudu nechal asi týden. Každý den jsem ho propíral. Odnesl jsem sud (měl 50 l), takže spíše odtáhl do koupelny. Postavil do vany, ponořil do něj sprchu a pustil vodu. Jak voda přetékala ze sudu, tak se vlastně liapor ještě propíral. Občas jsem ho v sudu zamíchal rukou, abych podpořil propírání. Takto jsem ho nechal propírat cca 1/2 hodiny. Po této proceduře jsem ho jednoduše dal do akva a bylo.

Mé postřehy po 2 měsích provozu v akva:

- liaporu se nemusíte vůbec bát

- nebude vám plavat na hladině ani se volně vznášet ve vodě

- je sice asi lehčí než písek a když ryby zarejou ve dně, tak se sice vznese, ale hned zas volně spadne ke dnu

- při odkalování s ním není vůbec žádný problém, ba naopak, i když je lehčí jak písek, tak se podle mě lépe odkaluje. Odkalovač ho hezky nasaje pak zas pěkně klesne ke dnu (samozřejmě liapor má průměr 1-4 mm, takže malé kousky cca 1 mm to odkalí, ale těch tam už moc nemám díky propírání - hodně jsem jich odstranil)

- počítejte s tím, že po převaření a proprání budete mít docela velký odpad - min 1/3 zakoupeného objemu a při proceduře převaření a proprání naděláte docela bordel - tomu se prostě nevyhnete

- když rostliny zatížíte řádně kameny, tak vám prostě nevyplavou a ani ryby je nebudou mít šanci vyhrabat (dobré budou asi i matky místo kamenů, jak psal kolega akvarista v jiném článku, ale s tím nemám zkušenosti)

- nezjistil jsem žádné nevýhody oproti písku a jednu velkou výhodu oproti speciálním akvarijním subtrátům - cena - liapor je nesrovnatelně levnější a ta práce s převařením a propráním, nu, je to prostě práce

 

Dodal bych i fotky, ale práci při převaření a propírání jsem nefotil, takže bohužel.


Zde je adresa: http://obchod.liapor.cz/keramicke-kamenivo-keramzit-liapor-1-4mm-50-l

F

F

 

Shrnutí zkušeností s liaporem cca po 6 měsících.

Ať si kdo chce co chce říká, já mám s liaporem prostě dobré zkušenosti. Rostliny zakořenily a drží. Pár jsem jich přesazoval, konkrétně rostliny rodu Echinodorus. Jejich kořenový systém byl cca 20 cm dlouhý a mohu říct, že jsem musel vynaložit celkem velkou sílu, abych je vytáhl. Takže, kdo říká, že rostliny se v něm neudrží a budou vyplavávat, tak asi neví, o čem mluví. Rostlinám se prostě daří, a to tak, že je musím cca jednou za měsíc pořádně protrhat, jinak bych rybičky neviděl. Je pravda, že bublám CO2, které tomu hodně pomůže. Mám kančíky, ti prý dokáží rostliny pěkně vyhrabat. U mě tedy ne, ani si jich nevšimnou. Samozřejmě při tření trochu přebudovávají dno, ale právě díky tomu, že se liapor sám po čase srovná, tak nemám v akváriu velehory a liapor si celkem drží rovinu. Malé rostliny rodu Anubias jsem přesadil podle rady do matek a nemám žádný problém. Chovám v akváriu i pancéřníčky kropenaté a ti jsou větší potvory jak kančíci. Dokáží se zahrabat třetinou těla do liaporu, takže kdybych neměl rostliny zatížené kameny nebo v matkách, asi by je vyhrabali. Takhle nemají šanci. Odkalování je rovněž bezproblémové. Odkalovač nasaje hodně liaporu, ale ten zas spadne na dno. Spíš bych řekl, že lehkost liaporu je výhoda a při odkalení se hezky propere. Prostě tam nezůstane "žádný" bordel. "A to kanci jsou opravdu kanci." Odkaluji a měním vodu 1x týdně a cca 4 dny poté mám křišťálovou vodu, jediná výjimka je po krmení. Nejsem odborník, ale podle mě platí, že čím poréznější materiál, tím lepší provzdušnění, biologická rovnováha apod. To podle mě liapor perfektně splňuje. Prostě a jednoduše řečeno akvárko funguje, jak má. Všechny hodnoty vody jsou stabilní a rybkám se nejspíše daří. Všichni kanci se vytírají pravidelně 1x za 2 - 3 měsíce. Spíše mám problém odchovat potěr, ale to je jiná kapitola. Takže, za mě - liapor prostě ano. Nezjistil jsem žádná negativa a vřele ho doporučuji.

Přidávám pár fotek. Omlouvám se za čistotu vody, je zrovna po krmení.

 

F Akvárium po 7 měsících.

F Nové akvárium.

F Anubias po 7 měsících a daří se mu.

F Echinodorus po 7 měsících je tak dlouhý, že plave na hladině.

F Rozrostlé rostliny Anubias po 7 měsících.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 20x Nelíbilo se: 3x Zveřejněno: 04.08.2014 Upraveno: 20.01.2015 Přečteno: 1351x

Schválili: romant *** 20.01.15 • Turbínka ** 20.01.15 • Heimdall *** 20.01.15 • vaaclav *** 20.01.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
13.01.2012*****Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...885x
29.01.2015*****Zdarma a nezávazně vyzkoušejte nové prémiové krmivo Dennerle – Ryba je kámoš, ne žrádlo1138x
19.09.2015*****Návštěva akvaristického tržiště v čínském Pekingu948x
06.01.2015*****Listonoh letní - chov744x
12.12.2015*****Nákup ryb973x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x
23.10.2012*****Mini akvárium - co to je, jak ho vytvoříme a vše okolo210x
14.10.2014*****Moje nedělní odpoledne (pro začínající akvaristy)1093x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady271x
15.11.2023*****Paludárium – tipy před realizací147x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
15.12.2014*****E-shop ZOOHOLDING182x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
04.08.2014*****Akvarijní kryt - samovýroba957x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1369-liapor-me-prvni-zkusenosti-ii-po-6-mesicich