Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak jsem se stal akvaristou :-)

 

Články » Jak jsem se stal akvaristou :-)   Vytisknout tuto stránku 

Jak jsem se stal akvaristou :-)

Publikováno: 10.01.2011 • Autor: © Fisa • Rubrika:

Jak jsem se stal akvaristou

 

V tomto článku bych Vás rád seznámil s mojí vášní-akvaristikou. Jak jsem se k ní dostal, až po současnost.

 

Vše začalo asi před 4lety, když jsem ještě studoval na VUT v Brně. Bydlel jsem v tradiční ubytovně pro studenty, na kolejích, ještě se 2mi kamarády. 3 postele, 3 židle, 2 stoly a nějaká skříň na oblečení, toť celé vybavení pokoje. Prostě mrtvo. Řekli jsme si, že to musíme oživit nějakým zvířátkem. Vzhledem k časové vytíženosti školou, bydlením v jedné místnosti a odjezdy na víkendy domů, moc na výběr nebylo. V úvahu přicházeli asi jen rybičky, možná papoušek, křečci a podobní hlodavci nebo možná nějaký králík....

 

A tak jsme začali přemýšlet, co je nejméně hlučné, nedělá to bordel, nesmrdí to, nekřičí to, když má hlad a není to náročné ani na údržbu a hlavně levné na pořízení i na provoz.... Ano, vyhrály to rybičky!!!

 

Následující týden jsem si půjčil starou akvarijní nádobu (ještě litou) asi 20l od strejdy, koupil kamínky na dno, asi 3 rostlinky a akvárko bylo založené. K osvětlení postačovala lampička, kterou jsem měl u postele. Mezi první obyvatele patřili 2 paví oka (Freddy a Jason).

 

Jak jsem zmiňoval výše, tak akvárko bylo nevzhledné a půjčené, tak jsem začal shánět vlastní... Asi o 3 měsíce jsem na inzerát sehnal akva lepené, stejného půdorysu jen asi o 10 cm vyšší, ale i s filtrem a krycím sklem. Tím jsem měl o něco víc místa a ryby doplnil o neonky a Black molly. A když mi v akvárku plavala i nějaká malá, mladá, rybička, tak to byl snad nejvyšší vrchol radosti :-)

 

Toto akva nám dělalo radost i dekoraci asi 2 roky. Vlastně až do konce mého pobytu na kolejích. Vždy, když jsem přišel ze školy, sednul jsem k akvárku a kochal se někdy i hodiny... V tomto skleněném domečku se střídali především živorodky a časem jsem doplnil i krevetky. Tenkrát to byla novinka, v obchodě dost drahá, ale podařilo se mi je sehnat zadarmo (vlastně za benzín projetý přes Brno a jednu pokutu za špatné odbočení :-D). A tak jsem měl i něco, co jiní neměli :-)


Díky kráse samotného akvárka a jeho relaxačním účinkům, jsem začal studovat různé druhy ryb, která se kam hodí, jejich náročnost a samozřejmě, která se mi líbí víc a která méně... Tou dobou mě začínala akvaristika bavit a často jsem navštěvoval různé zverimexy, kde jsem porovnával rybičky živé a vybíral budoucí obyvatele nového akvária. Ano, to současné 40 l bylo dobré, ale malé :-( Moc se tam toho nevešlo. „Jeden kámen, jeden kořen, pár rostlinek a bylo nacpaný“. Na pokoji jsme pro větší ani neměli místo, tak jsem vybíral až na konci mého studia to, který si pořídím domů. Mělo být kolem 100 l (80 × 35 × 35 cm), takové klasické s černým plastovým krytem a vlastním osvětlením. Jenže se mi dostala nabídka na 220 l (100 × 45 × 50 cm) zabudované ve skříni s dřevěným krytem... prostě už akvarijní komplet vyšší úrovně. Neváhal jsem a bral ho všemi 10ti. Toto akva jsem založil až po skončení studia. Nemohl jsem se dočkat, až ho osázím a vypustím do něj rybky. Konečně dostatek místa pro spoustu rostlinek i pořádný kořen. Jako základ tvořilo hejno neonek, razbor a 2 nádherné skaláry. Samozřejmě i nějaký ancistrus a pancéřníčci na dno... UWAU!!! To bylo super, a té zeleně!!! To byl relax a nádhera!!!

 

Jenže, co se stalo časem.... Ne, neprasklo :-), jen se mi samozřejmě po čase zdálo zas malé :-( Kořen se do toho vešel už větší, rostlinek taky už více, ale rybám tam nezbývalo už moc místa na plavání. Miluju totiž tu krásu přírodní zeleně, rostlinek, tak bylo skoro jak prales :-)

 

Takže touhou po větším prostoru, jsem začal shánět akvárko větší. Měl jsem v úmyslu do něj přestěhovat současné osazenstvo 220tky, a řádně navýšit hejno neonek, razborek a hlavně další rostlinky. Do stávajícího mě lákalo zkusit pro mě nový druh rybek, tlamovce. Jde o úplně jiný druh rybek než jsem byl zvyklý, a to jak z hlediska chování, tak i co se týče biotopu (prostředí), kde žijí. Zatímco jsem preferoval zarostlá akvárka, tak tlamovci mají pouze jemný bílý písek a kameny jako skály. Téměř bez zeleně. Ale rybky jsou mnohem barevnější a atraktivnější. Samozřejmě záleží na vkusu každého. No, nabídek jsem měl dost, ale buď byly z daleka, nebo mi připadaly drahé. Samozřejmě jsem hledal mezi použitými, neboť cena nového kompletu se pohybuje kolem 30 000, kč, a to je moc.

 

Asi před půl rokem se zadařilo sehnat komplet o objemu asi 450 l (150 × 50 × 60 cm), což už je pěkná vana :-). Dokonce jsem to koupil i s osádkou vytoužených tlamovců. Jenže jich bylo tolik a byli tak velcí, že by se mi do stávajícího 220l akvária nevešli, tak jsem je ponechal v tomto. Ještě větší akva nemám v současné době kam dát, ale plánuji na to vyčlenit samostatnou místnost. V plánu je tak min. o délce 2,5 m. Jen ale ještě nevím, jak ho přestěhuji, bo to současné vážilo okolo 150 kg a nést ho ze 3 patra po schodech byl celkem nášup.

 

FFF

 

V současné době si to nedovedu bez akvárka ani představit. Je to nádherný relax, a ta pohoda a klídek ve skleněné nádrži.... Fakt super! Vřele doporučuji!!! A je pravda, že čím větší, tím lepší! A to jak na pohled, tak i na údržbu. Vetší akvárium je stabilnější a vytvoří si vlastní rovnováhu.

Přehled akvárek s osazenstvem u kterých doma relaxuji:

450 l – Tlamovci a Ancistrusi

220 l – Skaláry, čichavci, pancéřníčci, ještě nějaká neonka … a hlavně zeleň

40 l – paví oka a nějaký krevetky samozřejmě v houští zeleně :-)

50 l – hlavní krevetkárium s red cherrynama, endlerkama a platama korálovýma

54 l – akvárko s mladými tlamovci

20 l – druhé akvárko s mladými tlamovci

Jo a letos postavené zahradní jezírko asi 8 × 5 m, hl. 2 m – tam přijdou nejspíš pstruzi.


Celá moje údržba o akvária spočívá v denním krmení a vždy tak půl neděle čištění, výměny vody apod... Samozřejmě nečistím akvárka všechny najednou, ale třeba jen jedno nebo dvě malé, další týden jiné atd....

Akvaristické stránky taky sleduji denně...

Zatím jsem takový akvarista amatér, přebytek rybiček a rostlinek nechávám za pakatel , takže kdybyste měl někdo zájem, tak se klidně ozvěte a nějak se domluvíme :-)

Třeba tlamovců mám teď asi 100 ks mladých různých druhů.

 

Pro představu, jak se u mě rybičky mají zkuste odkaz http://rybicky.net/profil/17324

 

Akvaristika je nádherná, taková živá krajinka, pro mě je to druhá TV :-) Zkuste a uvidíte :-)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.01.2011 Upraveno: 10.01.2011 Přečteno: 1140x

Schválili: Bob66 ** 07.01.13 • Jarka ** 18.01.14 • Rex ** 18.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
18.05.2016*****Obhajoba jednoduchých akvárií2043x
03.06.2006*****Plži18538x
17.01.2015*****Ryba je kámoš, ne žrádlo663x
09.06.2010*****Příběh mého akvária578x
26.11.2009*****Jak jsem bojoval z ruduchou2866x
19.03.2013*****Vznik Kroměřížského akvaristického spolku1561x
15.09.2022*****Nač je v akváriu filtr a proč to v rybníku funguje bez něj.1417x
08.09.2009*****Velkochov Daphnia magna jako živého krmiva2800x
10.01.2012*****Do ráje přes půl světa576x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/589-jak-jsem-se-stal-akvaristou-: