Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Obhajoba jednoduchých akvárií

 

Články » Obhajoba jednoduchých akvárií   Vytisknout tuto stránku 

Obhajoba jednoduchých akvárií

Publikováno: 18.05.2016 • Autor: © JirkaŠčobák • Rubrika:

Dopracoval jsem se k jednoduchosti. Akvária, nanoakvária, koule nebo vázy. Bez krycího skla. Úsporné žárovky, časovač. Někdy bez časovače. Všechny koule bez žárovek, na okně. Vodu měním, ale detrit odkaluji málokdy. Naopak ho občas do některých akvárií přidávám. Netuším, jaké mám složení vody.



Opakovaně jsem poslouchal, že to, co dělám, nemám doporučovat začátečníkum, protože je to pro ně těžké. Nemyslím. Je to taková "akvaristika starých dob", o které v minulosti nikdo neříkal, že je těžká.

Když jsem si v patnácti pořídil první akvárium, měl jsem v něm poctivě vše, co má správný akvarista mít. Vytápění, filtr, teploměr, vzduchovací kamínek. Ještě i škrtítko na hadičce ke vzduchovacímu kamínku, abych to mohl regulovat. Krycí sklo. Neříkám, že to nějak nefungovalo.
Před dvaadvaceti lety jsem si postavil na stůl v práci stolitrové akvárium. Už bez vzduchovacího kamínku a topícího tělíska (stále ho někde mám). Osvětloval jsem trubicí umístněnou na krycím skle. Za roky, co akvárium fungovalo, jsem si vytvořil negativní vztah ke krycímu sklu. Zespodu se na něm usazovaly řasy, shora prach. Pokud jsem nechtěl, aby do akvária pronikalo méně světla, musel jsem čistit. Když jsem to zanedbal - no neptejte se.
Před asi patnácti lety jsem získal 20l akvárium, které kdosi dostal a nechtěl. Kromě kryptokoryn (C. pontederiifolia) a pár gupek v něm nebylo nic. Žádná technika, žádné krycí sklo. Techniku se mi kupovat nechtělo, svítil jsem jednou jednoduchou žárovkou. A kryptokoryny ho úplně zaplnily. O něco později jsem je rozsadil v třikrát větším akváriu a to zaplnily také. Zjistil jsem, že u akvária s výškou 25 cm stačí svítit úplně obyčejnou žárovkou, nepotřebuju žádné krycí sklo, žádný filtr a rostlinám a rybám to stačí. Množily se gupky a platy, líbilo se v tom tetrám konžským.
Dostal jsem se do stavu, kdy jsem chtěl mít víc nových rostlin a ryb, ale nechtěl kvůli nim protrhávat stávající akvária, nebo ještě víc zahušťovat nádrž. Přesunuli jsme se do třípokojového bytu a já jsem uvažoval, kam dát akvária (když máte dítě a plánujete další, moc prostoru není): "Akvárium na pracovním stole jsem už zvětšil ze 100 litrů na 250, tam už místo nemám. Ale pod stůl se něco vejde! A mohu našroubovat poličku nad stůl. To manželce nebude vadit - ten prostor by určitě nevyužila!" A tak dále. Jediným místem bez akvária zůstal záchod (je bez zásuvky a provrtávat stěnu z koupelny jsem se rozhodl neriskovat). Finálně jsem měl doma v jednu dobu asi dvacet akvárií nebo miniakvárií.

Existují dva důvody, proč mám rád věci takto. Jako dítě jsem trávil spoustu času na naší zahradě. Zanedbaná, rustikální, dá se na ní nalézt spousta míst, kde se něco uchytilo nezávisle na naší vůli a roste to. Stejně přistupuji k akvaristice. Nevadí, když se něco uchytí nezávisle na mých plánech. Nepotřebuji mít perfektně vypucované akvárium, stejně jako nemusím mít perfektně posečený trávník, jako mají naši sousedé. Z biologického hlediska jsou to pro živočichy sterilní plochy. Krevetky, raci a mnohé ryby milují hrabat se v detritu. Detrit vyhovuje i mnoha rostlinám. Druhý důvod. Vždy jsem považoval za normální něco sbírat (babička sbírala kaktusy - asi 200 květináčů - detektivky a razítka prvního dne). Sbíral jsem známky, zvířata, sbírám knihy Arthura Ransomeho, Isaaca Asimova, dobré filmy na DVD. Logicky jsem se tedy, jakmile to trochu šlo, stavěl k akvaristice, že sbírám akvarijní rostliny. A na to potřebuji víc nádrží.



Když se narodila dvojčata, všechno, až na tři akvária a dvě koule, zaniklo. Minulý podzim jsem začal většinu akvárií znova budovat. Vydrhnul usazeniny drátěnkou, x-krát propláchl stěrk se zbytky uschlých rostlin a hlíny, v některých akváriích dal pod štěrk pár hrstí nové hlíny pro pokojové rostliny (lekníny), v některých ne (nemohu říci, že jsem to dělal nějak promyšleně). Vytáhl jsem staré jednoduché lampičky z IKEA, zjistil, že většina žárovek stále svítí a staré časovače fungují. Postupně jsem obnovil skoro všechny nádrže z minulosti. Ani do jedné jsem nedal filtr, ani jedna nemá krycí sklo. Do všech jsem prečerpával vodu ze starých akvárií, přidával starý detrit. Dokoupil jsem pouze nové rostliny, nové obyvatele a pár žárovek.

Na jedno konkrétní akvárium 50 x 50 s výškou 25 cm mi aktuálně stačí dvě malé úsporné žárovky po 7 W. Svítím 8:30 až 16:30 a 19:30 až 0:30 (netvrdím, že je to tak správné, nebo nejlepší možné, ale dělám to tak). A to je všechno. Do této nádrže jsem v minulosti rozsadil onu hromadu C. pontederiifolia. Jenže loni jsem na začátek sehnal jen tři tyto kryptokoryny a musel si pomáhat Cryptocoryne wendtii. A ani těch nebylo mnoho. Rostliny jsem dodával z různých zdrojů asi 5x a nebylo to ideální (realita akvarijních prodejen je, že mohou složení dodávek ovlivňovat jen do určité míry - dvacet košíčků jednoho druhu kryptokoryny prostě nemají). Bojoval jsem s různými řasami, stále je vytrhávám, ale už to je životaschopná nádrž. Dva druhy cryptokoryn, jedna Flamingo, líbí se tu Micranthemum micranthemoides, Hydrocotyle vulgaris, zasadil jsem sem čtyři lekníny (dvě různé barvy) a všechno to roste (permanentně odstraňuji cladophoru). Množí se v tom Neoheterandria elegans, krevetky vypadají spokojeně. Ještě aby se ony začaly množit (a ještě víc rozrostla vegetace), tak řeknu, že je to ideální stav. Na nějakou dobu - ne každá nádrž jde s mnoha druhy vybalancovat ideálně a žádná není ideálně nastavena na věky.



Když zakládám akvárium, uvažuji o rostlině, která má dominovat. To, že dominuje, poznáte podle toho, že vypadá lépe než v nádržích lidí, kteří jí dominovat nedovolí. Setkal jsem se s názorem, že ve svých nádržích pěstuji monokultury. Do jisté míry. Hovořím, že rostliny nejlépe rostou v monokultuře. V reálu to ale dělám jen tehdy, když to jinak nejde (když akvárium zaplní například Vallisneria gigantea, vejdou se do něj už pouze krevetky - které mají naprosto ideální podmínky - ale nic víc). Můj ideál je akvárium, které z rostliného pohledu není monokultura a ve kterém se množí a dlouhodobě udržuje jedna populace ryb a jedna populace krevetek. V reálu to mám šanci dosáhnout asi ve třech nádržích.

Postup, který se mi rýsuje před očima, vypadá následovně: vezmete jeden druh a dosáhnete toho, aby prosperoval. Když prosperuje a je zaběhnutý a silný, skusíte, aby prosperoval další druh. Pokud se tak nestane, máte monokulturu. Pokud to vyjde, máte pestré akvárium. Sledujete myšlenku? Dobře. Toto aplikujete v jednom akváriu postupně s rostlinami, pak s rybami, pak s krevetkami (nebo krevetkami a pak rybami). Jeden a ten samý druh může "být plevelem", ale může i živořit (nemluvím jen o rostlinách). Může se stát, že máte podmínky, aby vám prosperovalo víc druhů, může se stát, že něco přidáte a pokazíte rovnovážný stav. Já například připravoval akvárium pro krevetky a chtěl jsem tam s nimi mít nějaké ryby. Jenže pak v akváriu skončili ráčci CPO, začali růst, prosperovat, množit se a já zjišťuji, že ty ryby asi nebudou dobrý nápad. Ráčci aktuálně vypadají "jako plevel", to ale neznamená, že jím zůstanou, když se změní podmínky (také jsem zjistil, že v noci dokáží ulovit a zkonzumovat potěr).



Jeden známý akvarista říká: "Dosáhni toho, aby toho byla plná nádrž, aby se to množilo, a pak už si tam dávej, co chceš." On to hovoří o jednom konkrétním druhu, já tomu rozumím obecněji. Nikdy ale není jisté, jak daleko se dostanete a jestli finálně získáte, co jste plánovali (to samé se ale stane, i když použijete na začátku více druhů). Je fajn dokázat plány operativně měnit. Připravoval jsem akvárium pro krystalky, zkusil nejprve ubytovat skifie, zjistil, že se mi skifie líbí a že by s nimi krystalky asi neprosperovaly - ubytoval jsem krystalky jinam. Obvykle, když koupím nějakou rostlinu, část z ní (pokud to jde) umístním pokusně do jiného akvária, ideálně do naprosto odlišných podmínek (umělé světlo/přirozené světlo, velká nádrž/malá nádrž, hodně světla/méně světla). Víckrát mi už malý kousek náhodně někam umístněný, rostl lépe, než v akváriu, pro které jsem rostlinu primárně koupil. Nebo naopak - dostal jsem na konci února patnáct Cryptocoryne Flamingo. Tři kusy jsem dal po jednom do zaběhnutých nádrží a se zbytkem založil úplně nové, 11litrové miniakvárium. V tuto chvíli nejlépe prosperují v onom nově založeném akváriu - proto jsem na začátku dubna realizoval krok dva - přidal Cryptocoryne parva (je menší, roste pomaleji, Flamingo nemá jak převálcovat a časem dodá akváriu svěže zelenou barvu). Podle toho, jak se pomalu chytá, bude toto období trvat minimálně dva další měsíce.



K tématu - čas. Pokud v počáteční fázi vytvoříte akváriu vlastní prezentaci, budete dostávat zpětné vazby, že by to mohlo být rozmanitější, že to je fádní a že koukat se na takové akvárium musí být nuda. Připravte se na to.

Kdybych používal CO2, poroste mi všechno třikrát rychleji. Na druhou stranu by se i rychleji projevily chyby. Při totálním low-tech, které dělám, trvá přeci jen nějaký čas, než se problémy vyhrotí.

Setkal jsem se s názorem, že můj jednoduchý styl akvaristiky může fungovat, ale potřebujete na to mnoho znalostí. Souhlasím i nesouhlasím. Například Larix ze Žiliny tvrdí, že skoro všechny rostliny, včetně takových, co oficiálně nefungují bez CO2, jdou pěstovat low-tech. To zdaleka neumím (a upřímně pochybuji, že budu mít kdy tak krásné akvárium, jako má on). Jenže znalosti potřebujte, ať se v akvaristice vydáte cestou low-tech nebo high-tech. Já například nevím vůbec nic o složení vody. O technice. O chemii. O trubicích. Moje technika jsou světla přišroubovaná ke zdi nebo štipcem přichycená o okraj akvária. Řeším, jestli úspornou žárovku 6, 7, 11 nebo 20 W. V jednom akváriu 120 x 20 (výška 25) mi bují, nebo nebují řasy podle toho, jaká nad konkrétní třetinou svítí žárovka (nad každou svítí jiná). Pokud mám kalamitu řas, vyměňuju 10 - 20 % vody častěji než 1x týdně, v extrémních případech obden, nebo každý den. Skoro nikdy neměním jednorázově víc, než 25 % vody. Je to akvaristika do značné míry o citu. Přirovnání: na škole jsem měl rok medicínu. Říkali nám: "Nebudete schopni stanovit přesně diagnózu, ale když uvidíte nemocného, nebudete zmatkovat a budete lépe než ostatní, schopni odhadnout, kdy je třeba volat lékaře." V akvaristice je stejně důležité zůstat v klidu jako umět rychle jednat. Spousta problémů nastane, protože lidé nevědí a zmatkují.

V jednom akváriu se mi aktuálně vyskytuje sinice. Souhrn víc faktorů, ale velmi podstatné je, že zde mám populaci "dunajských gupek", kterou držím už velmi dlouho a chci, aby se jí dařilo. Protože mám sedm velkých samic, musím je hodně krmit, aby nežraly moc mladé. Musím krmit i ten potěr. Tak dvakrát, třikrát denně. Při takovém krmení se není co divit. Ale na těchto gupkách mi záleží. Takže měním už pár týdnů 15 - 20 % vody dvakrát, třikrát týdně. Ustupuje to pomalu, ale ustupuje. Zůstávám v klidu. Nežádám problém vyřešit okamžitě.



Pokud jsem kdy co pokašlal, buď jsem udělal výraznou chybu, nebo dlouho zanedbával údržbu. Příčinu jsem často dovedl vydedukovat (nebo se poradil). Že kryptokoryny shodily listy, protože jsem dal do akvária větší kus kopřivy, který krevetky nesežraly, kopřivy obsahují množství dusíku a já se do akvária asi pět dní nepodíval. Nebo, že za černé pásky na listu aponogetonu asi může výluh ze sušených slepičinců, kterého jsem dal moc, a ono to listy "spálilo" (důkaz, že se jednalo o jednorázovou událost, je, že listy už zase rostou normálně zelené). Dá se přemýšlet, dá se odhadnout. Současné trendy v akvaristice způsobují, že na nějaké fórum napíše člověk: "Bují mi řasy, rostlinám se rozpadají listy. Dělal jsem test vody. Nemám moc toho a toho?" Je požádán, aby dal fotku akvária, učiní tak. Trochu znalý akvarista na to koukne a řekne: "Hm. V padesátilitrovém akváriu máš šest rostlin. Jdi jich koupit ještě dvakrát tolik, pokryj minimálně dvě třetiny dna." Občas stačí pohled.

Pro low-tech akvária hovoří, že existuje spousta jednoduchých a krásných rostlin, které, paradoxně, nemusí prospívat v high-tech nádržích. Teď jen odhaduji, ale myslím, že tím, jak high-tech věci urychluje, dělají akvaristé mnohé změny příliš rychle. Akvária jsou obecně citlivá vůči rychlým změnám.

Kdo vyžaduje mít všude techniku, malá akvária (5 - 12 l) si nepořídí, protože je pro ně technika příliš velká. Přitom mají pozitiva. Umožňují vytvořit "rezervaci" pro konkrétní druh rostlin. Jsou to "vykrmovací nádrže" pro potěr. Jsou výzvou, zda se je podaří, nebo nepodaří něčím vyšperkovat. Mohou být zajímavá a krásná. Jsou malá, ale na údržbu stejně náročná, jako velká. Sklo velkých akvárií očistíte velkou stěrkou, na malé akvárium vezmete kartáček na zuby. Usazeniny z vnitřku koulí nebo váz drhnu opačným koncem čínské jídelní hůlky.



V této sklenici plavou lasturnatky. Příchozí, o kterých nevíme, kde se u nás vzali, mohou být někdy i vítáni. :)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 59x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 18.05.2016 Upraveno: 18.05.2016 Přečteno: 2040x

Schválili: vaaclav ** 18.05.16 • romant **** 18.05.16 • Turbínka **** 18.05.16 • Rex *** 19.05.16 • Marcel G ***** 07.07.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
24.12.2012*****P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE83x
04.07.2011*****Gelová krmiva 21705x
19.03.2013*****Vznik Kroměřížského akvaristického spolku1561x
14.01.2011*****Živý písek.1664x
20.05.2012*****Vypiplání krevetek z vajíček mrtvé krevetí samičky720x
18.05.2022*****Akvárium pro děti aneb marketingový tah253x
07.02.2011*****Díl 1. - Mé 12 litrové přerybněné akvárko1912x
26.06.2008*****INTERŠTANDARD IHS 2004 - Triá534x
22.01.2018*****Porovnání cen eshopů ČR vs. Čína1136x
27.05.2008*****Noční cvičení - 27.5.2008 01,15h1167x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
15.10.2019*****Blešivci Hyalella azteca: proč tyto drobné korýšky chovat a na co si dát pozor?1092x
22.07.2018*****Až bude někdo začátečníkovi radit dát ryby hned, řekněte mu:382x
07.12.2017*****Ceratophyllum demersum: Variabilita a potřeby akvarijního "plevele"635x
07.02.2016*****Pár slov o kryptokorynách1458x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1570-obhajoba-jednoduchych-akvarii