Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba vlastního krytu a osvětlení

 

Články » Výroba vlastního krytu a osvětlení   Vytisknout tuto stránku 

Výroba vlastního krytu a osvětlení

Publikováno: 23.11.2010 • Autor: © Albi • Rubrika: Osvětlení

Poznámka redakce: Použitie lanka (ohybného vodiča z viacerých žíl) na pripojenie predradníka s týmto typom konektorov je nevhodné a je potrebné použiť jednožilový vodič alebo iné ošetrenie lanka.

Úvod:

V době, kdy jsem si pořizoval akvárium, jsem bohužel nevěnoval krytu ani osvětlení příliš velkou pozornost. Jelikož jsem zvolil akvárium o velikosti 100 × 50 × 50 cm, měl jsem omezený výběr krytu akvária. Automaticky jsem vyloučil kryty od firmy Zekia či Farao, protože ceny jejich krytů startují někde kolem 5000 Kč podle volby osvětlení, a to byla suma, která přesahovala polovinu rozpočtu na celé akvárium. Rozhodl jsem se tedy zakoupit plastový kryt Diversa 100 × 50cm za 1860 Kč. Tento kryt je osazen dvěma zářivkami 30 W. Bohužel jsem předpokládal, že je vybaven elektronickým předřadníkem a ne pouze startérem. Asi po půl roce fungování jsem zjistil, že s takovýmto krytem se akvárium provozovat nedá. Kryt má hned několik nedostatků:

  1. Jakýkoliv zásah v akváriu, znamená sejmutí celého krytu. Když už kryt sejmu, akvárium je neosvětlené a jakákoliv práce se tak dělá velmi těžko.
  2. Kapacita osvětlení je nízká. 2× 30 W v mém případě činilo 0,24 W/l a to stačí jen pro opravdu skromné rostliny. Ze začátku se zdálo být vše v pořádku, ale poslední dva měsíce už to byla opravdu tragédie.
  3. Další nevýhodou je použití startéru místo elektronického předřadníku. Osvětlení při zapnutí bliká a zbytečně tak stresuje ryby.
  4. Po 4 měsících provozu se kryt začal tavit. V plastu se objevila trhlina v místě, kde jsou ukončeny zářivky.
  5. Kryt vypadá velice levně. Je vyroben z tenkého, nevzhledného plastu.

 

Jaký kryt koupit?

Rozhodl jsem se tedy pořídit si kryt nový. Nejprve jsem se zkusil obrátit na několik renomovaných firem. Podmínkou byly dvě světelné rampy, každá osazena dvěma zářivkami T5 o výkonu 39 W. Všechny cenové nabídky začínaly na hodnotě přes 6000 Kč bez DPH.  Což je cena pro normálního smrtelníka těžko akceptovatelná. Nakonec jsem se rozhodl pro výrobu krytu svépomocí. Jako vzor jsem použil kryt Juwel, který má na svém akváriu tchyně. Pokud pominu množství zářivek v tomto krytu, tak mu nemám co vytknout, a přesně splňuje moje představy o tom, jak by decentní kryt měl vypadat.

Na začátek bylo nutné zvolit materiál, ze kterého bude kryt vyroben. Jelikož jsem se nechtěl pouštět do polepování krytu folií a chtěl jsem obvodovou lištu malé síly (do 5 mm), zavrhnul jsem možnost laminátu. Na polepení folii se moc necítím a navíc laminát je teoreticky možné sehnat s tloušťkou od 8 mm. Volba tedy padla na dřevo. Jak jsem již nastínil, chtěl jsem obvodovou lištu jen velice tenkou. Bylo tedy nutné sehnat dřevěnou lištu o rozměrech 1000 × 100 × 5 mm nebo alespoň podobných rozměrů. Bohužel sehnat dřevěnou lištu šířky 100 mm se mi nepodařilo ani v lištárně a tak jsem se vrátil ke konstrukci z lamina. Ale ani tentokrát jsem nesehnal to, co jsem potřeboval, tedy lamino o tloušťce 8 nebo 10 mm. Silnější lamino jsem nechtěl. Nastal tedy opět návrat ke dřevu. Obvodovou lištu jsem se rozhodl slepit ze dvou menších lišt. Byl to sice risk, ale vyšlo to a s konstrukcí jsem spokojen.

 

Plán krytu:

F

Obr. 1 – nákres akvária z profilu

 

F

Obr. 2 – nákres akvária z přední strany

 

F

Obr. 3 – výřez pro hadice v zadní straně rámu

 

Materiál:

Dřevěný hranol a rohové spojky jsem zakoupil v brněnském OBI. Krycí lišty a rohovou lištu jsem zakoupil v lištárně v Dalečíně. Krycí desky, které mi uřízli ze zbytků, jsem dostal ze známosti zdarma.

 

materiál počet kusů cena za kus celková cena
dřevěný hranol 2000 × 60 × 15 mm 2 ks 17 Kč 34 Kč
lišta krycí 1250 × 44 × 4 mm 6 ks 25 Kč 150 Kč
lišta rohová 2000 × 43 × 19 mm 1 ks 22 Kč 22 Kč
rohová spojka (pozink) 4 ks 10 Kč 40 Kč
krycí deska (plast) 1000 × 250 × 8 mm 2 ks 0 Kč 0 Kč
celkem 246 Kč

 

F

Obr. 4 – použitý materiál

 

Konstrukce krytu:

Vycházel jsem z rozměrů akvária 100 × 50 cm. Na každou stranu jsem přidal 0,5 cm, aby kryt nedoléhal na akvárium příliš těsně. Uříznul jsem tedy nejprve 2 hranoly o délce 100,5 cm. Na kratší stranu jsem uříznul dva hranoly o délce 47,5 cm. 47,5 cm = 50 cm (šíře akvária) + 0,5 cm (odstup od skla) – 2× 1,5 cm (šířka hranolu). Původně jsem chtěl hranoly sešroubovat k sobě pomocí vrutů.

 

F

Obr. 5 - spojení hranolů

 

Avšak spoje jsou úplně na okraji a i 3mm vrut mi štípal hranu. Lepší tedy bylo spojit jednotlivé hranoly k sobě pomocí pozinkovaných rohových spojek, které jsem zakoupil v OBI.

 

F

Obr. 6 - hotový vnitřní rám z hranolů

 

Jednoduší část byla za mnou a na řadu přišlo lepení krycích lišt na tento rám. Lišty jsem nařezal na tyto rozměry: na delší stranu 4 ks o délce 101,3 cm (100,5 + 2 × 0,4 cm – síla příčných lišt). Na kratší stranu jsem potřeboval také 4 ks, tentokrát o délce 50,5 cm. Horní lištu jsem nalepil 1cm nad okraj rámu a tak vznikl „zub“ pro krycí desku (viz. plán krytu). Dolní lištu jsem nalepil těsně k té horní. Dolní lišta přesahuje rám o 1,8 cm a tak kryje hladinu vody v akváriu. Takto jsem postupoval, až jsem nalepil všech 8 lišt. Lepení jsem prováděl lepidlem Herkules a pomocí svorek jsem lištu zafixoval k rámu, než lepidlo zaschlo (obvykle jsem lepil po 24 hodinách).

 

F

Obr. 7 - lepení lišt na hranoly pomocí svorek

 

Bohužel při dalších pracích v dílně jsem na focení úplně zapomněl, proto se pokusím alespoň popsat zbývající postup. V tuto chvíli jsem tedy měl přilepeny lišty na rám a bylo potřeba přilepit ještě rohovou lištu na kratší strany akvária. Na těchto lištách pak budou položeny dvě světelné rampy.  Uříznul jsem tedy dvě rohové lišty o délce 43 cm a nalepil je na kratší strany – viz. nákres (část lišty je vidět na fotce níže). Po kompletním slepení rámu jsem do něj vyvrtal a vyřezal díry pro hadice, přesně tak jak je na obr. 3. Díry jsem vyvrtal vrtákem na dřevo o průměru 32 mm, zbytek jsem vyříznul přímočarou pilkou.

 

F

Obr. 8 - vyvrtaný otvor pro sání

 

F

Obr. 9 - vyvrtaný otvor pro výpust

 

Poté následovalo broušení pomocí smirkových papírů. Jelikož lišty byly již ohoblované, přebrousil jsem celý kryt smirkovým papírem s hrubostí 150 a poté ještě 320. Následovaly dva nátěry LUXOLem ORIGINÁL v odstínu ořech (0021). Doporučuji si důkladně přečíst přesný postup. Já jsem udělal tu chybu, že jsem rám natřel poměrně silnou vrstvou luxolu a pak jsem čekal, než zaschla. Podle návodu je lepší natírat tenkou vrstvu a po 15 až 20 minutách přebývající luxol setřít. Díky mé chybě, vznikla na rámu silná nevzhledná vrstva, která úplně zakryla strukturu dřeva. Musel jsem tedy celou tuto vrstvu opět zbrousit smirkovým papírem a provést nátěr znovu. Tentokrát již podle návodu. Po dvou vrstvách LUXOLu ORIGINÁL jsem celý rám ještě přelakoval dvěma vrstvami lodního laku, také od LUXOLu. Lodní lak jsem použil z důvodu garantované odolnosti laku proti vlhkosti, kryt je přece jen příliš blízko k hladině akvária. Ostatní laky takovou odolnost nemají. Co se mi však na lodním laku nelíbí, je to, že je možné ho zakoupit pouze v lesklém provedení. Mat by se mi líbil více, jelikož veškerý ostatní nábytek máme matný a také skříňka pod akváriem je také matná. Nakonec to však nedopadlo tak špatně a lesk není nijak výrazně rušivý.

 

F

Obr. 10 - akvárium osazené novým krytem

 

Co jsem již vylepšil a co mám ještě v plánu:

Na horní hranu rámu, na kterou se pokládají krycí desky, jsem nalepil 2mm izolační pásku. S tou jsem již počítal. Horní přesah jsem totiž volil 1 cm a krycí desky jen 0,8 cm. Dále mám v plánu zakoupit madla a přidělat je na první krycí desku. Na druhou krycí desku je přidělávat nebudu. Po oddělání první desky jde jednoduše sejmout.

 

Osvětlení:

Jak už jsem naznačil na začátku, tak zakoupit již hotovou světelnou rampu si nemohu dovolit. Rozhodl jsem se proto zkonstruovat vlastní osvětlení. Jen chvíli jsem zvažoval, zda volit osvětlení ze zářivek T5 nebo T8. Volba nakonec padla na zářivky typu T5. Jejich lepší vlastnosti proti T8 jsou známé. Rozměry ve prospěch T5 – průměr trubice 16 mm, vyšší účinnost až o 25 % a v neposlední řadě barevné podání světla. Co mají shodné je možnost startovat je elektronickým předřadníkem, což byla jasná volba. Blikání, které rybám nevyhovuje, zmiňuji již v úvodu. Na internetu jsem prošel spoustu návodů a žádné osvětlení mi nevyhovovalo. Nevyhovuje mi osvětlení přidělané na horní desce krytu. Po zvednutí totiž akvárium není osvětlené a těžko se v něm pracuje. Světelné rampy, které jsou k dostání, jsou dobré, proto jsem se jimi inspiroval. Největším problémem bylo vymyslet z čeho zkonstruovat prostřední díl, který je nosný a je v něm ukryta celá elektronika. A jak se říká „všechno chce svůj čas“ i mě po nějaké době napadlo řešení. Pro prostřední díl jsem zvolil klasickou elektrikářskou lištu pro připevnění na omítku. Zbytek nebyl ani tak problém vymyslet jako spíš sehnat. Jasnou volbou byly vodotěsné koncovky od firmy BJB. Nakonec se mi podařilo je za rozumnou cenu objevit u firmy B&B elektro. Objednal jsem proto všechnu potřebnou elektroniku tam. Jejich jednání bylo více než vstřícné a příjemné.

 

Potřebný materiál:

materiál počet kusů cena za kus celková cena
objímka G5 typ 27.660.U301.50 prachotěsná, vodotěsná 8 33,80 Kč 270,40 Kč
objímka G5 typ 27.660.U801.50 prachotěsná, vodotěsná 8 46,90 Kč 375,20 Kč
těsnění pro objímky G13 typ 27.240.-835.00 8 3,40 Kč 27,20 Kč
trubice zářivková 39 W/ LT 39 W T5 840 HQ NARVA 2 121,70 Kč 243,40 Kč
trubice zářivková 39 W/ LT 39 W T5 865 HQ NARVA 2 121,70 Kč 243,40 Kč
předřadník QUICKTRONIC QTP5 2× 24-39/230-240 T5 2 500,00 Kč 1 000,00 Kč
lišta 40 × 40, LV 40×40 bílá, cen za 1 m 2 36,40 Kč 72,80 Kč
kryt LV 40 × 40 K koncový PP 4 7,40 Kč 29,60 Kč
celkem 2 262,00 Kč


Montáž:

Nejprve jsem uřízl lištu, která měla sloužit jako nosná část osvětlení, na délku 95,5 cm.  Poté jsem si „cvičně“ přišrouboval zářivku k objímkám, abych si mohl změřit rozteč mezi paticemi, kterou bylo potřeba vyvrtat na liště. Rozteč byla 89 cm. Od každého kraje jsem tedy označil 3,25 cm (95,5 – 89 cm / 2 = 3,25 cm) a obkreslil jsem na lištu těsnění pro objímku.

 

 

F

Obr. 11 - těsnění vkládané mezi patici a lištu, které jsem požil k obkreslení děr

 

Poté jsem vyvrtal 4 díry podle omalovaného těsnění (2 díry pro šrouby a dvě díry pro dráty vedoucí k paticím) a pak jsem přilepil doprostřed lišty předřadník pomocí lepidla Mamut.

 

F

Obr. 12 - lišta s nalepeným předřadníkem a vypínačem

 

Ke každé osvětlovací rampě bylo potřeba připojit napájecí kabel. A jelikož jsem chtěl mít možnost každou rampu vypnout po sundání krytu, využil jsem prodlužovací kabel s vypínačem. Rozšrouboval jsem tedy dvě prodlužky, vyjmul vypínač a napájecí kabel. V liště jsem vyříznul otvor pro vypínač a ten stačilo jen zacvaknout a zapojit do předřadníku. Zbytek je již velice jednoduchý. Stačí přišroubovat patice k liště (mezi lištu a patici se vloží těsnění) pomocí šroubků M4 délky 1 cm.

 

F

Obr. 13 - detail lišty s vypínačem a zapojením do předřadníku

 

F

Obr. 14 - lišta s vypínačem

 

Poté již stačilo jen jednotlivé patice zapojit. Je třeba mít dvoulinku o síle 0,5 až 1 mm. Já jsem měl doma 0,75 mm, takže zlatý střed. Na jednom konci rampy je potřeba vést dvoulinku k oběma paticím, na druhý konec jen jedna dvoulinka a patice se propojí spolu, pomocí kabelu.

 

F

Obr. 15 - zapojení dvoulinky do předřadníku

 

F

Obr. 16 - zapojení dvoulinky do patic

 

Na závěr jsem na každý konec lišty nalepil koncovku pomocí vodotěsného silikonu Den Braven a utěsnil jsem s ním všechny spoje a případné otvory kudy by se do rampy mohla dostat vlhkost.

 

F

Obr. 17 - kompletní rampy čekající na nasazení zářivek

 

F

Obr. 18 - rampami osazené akvárium

 

F

Obr. 19 - rampami osazené akvárium

 

Jak vylepšit osvětlení:

Mám v plánu buď zakoupit, nebo vyrobit reflektory. Jednak, aby světlo odrážely dolů a zbytečně „neunikalo“ a aby mě rampy při oddělání krytu neoslňovaly.

 

Závěr:

Určitě není můj kryt dokonalý. Ale mým potřebám vyhovuje a poměrem cena/funkčnost je bezkonkurenční. Pokud budete mít jakékoliv otázky či budete mít sami nápady na vylepšení, napište je prosím do komentářů.

 

F

 

Obr. 12 - lišta s nalepeným předřadníkem a vypínačem



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 35x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 23.11.2010 Upraveno: 23.11.2010 Přečteno: 8514x

Schválili: Bob66 **** 07.01.13 • Johan ***** 13.03.13 • slavko *** 21.06.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
04.02.2017*****Osvětlení akvária LED svítidly T5 - vlastní výroba osvětlovací rampy105x
16.02.2013*****Celková repase krytu s osvětlením993x
24.08.2012*****Odvětrání krytu osvětlení897x
03.06.2006*****Kryt na akvárium24279x
21.01.2011*****Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!5394x
03.06.2006*****Osvětlení akvária53036x
01.08.2009*****Výroba světelné rampy5476x
20.11.2018*****LED zářivky - tip od elektrolempla pro jiné elektrolemply603x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - I.5988x
01.06.2011*****Žiarivky- rozdelenie a označenie1939x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/551