Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kryt na akvárium s LED osvětlením

 

Články » Kryt na akvárium s LED osvětlením   Vytisknout tuto stránku 

Kryt na akvárium s LED osvětlením

Publikováno: 13.10.2012 • Autor: © akvatar • Rubrika: Osvětlení

pozn. Jelikož byly připomínky, že fotky jsou moc malé a nemohl jsem to potom opravit, tak sem původní článek smazal a napsal tento nový.

Udělal jsem si docela levně kryt na akvárium o základně 80 × 35 cm. Kryt je lehký a přitom pevný. Předtím jsem tam měl dvě zářivky a úplně v pohodě. Kryt sem již třikrát předělával z důvodu změny filtru nebo umístění akvária, tak omluvte spousty dírek po nýtech v profilu.

Co sem k tomu potřeboval? Vše koupíte např. v Hornbachu.

- hliníkový profil ve tvaru U asi jeden centimetr široký

- malé nýtky a malé zápustné vruty

- hliníkový plech asi 2 mm silný jako poklop (ten jsem měl, ale můžete použít silnější sololit), pozn. hliník je lepší, slouží i jako chladič.

- sololit na boční rám

- samolepící fólii na olepení (výhoda širokého výběru dekorů)

 

 

Aby kryt držel na akváriu, použil jsem čtyři bukové špalíčky, kde sem vyřízl část, aby kryt držel pěkně na skle a necestoval po akváriu. Ty je třeba přišroubovat na Al rám.

Je třeba si vše namalovat a pečlivě si to vyměřit. Potom stačí uřezat dva dlouhé profily a dva krátké (musí být dva a dva naprosto stejně dlouhé), pak je stačí v rozích vyvrtat a snýtovat. Kratší strany musí být k sobě zrcadlově. Teď je čas přišroubovat na rám čtyři bukové špalíčky.  Získáme rám z profilu, který se mírně pohybuje, proto se ale dá pěkně vyrovnat. Pokud změříme uhlopříčky tak musí mít stejné rozměry.

 

Z hliníkového plechu (silnější sololit) uřežeme vrch krytu, který má stejné rozměry jako vnější rozměr Al rámu. Do něj můžeme vyřezat nějaký otvor jako dvířka pro krmení a tak. Tento vyřezaný kryt přinýtujeme. Použijeme menší nýtky. Před nýtováním podložíme podložkami pro vyrovnání rozdílu výšky Al rámu. Pokud použijeme sololit, je dobré na savou stranu nalepit třeba lesklou samolepící tapetu (chromovou).

No a pak si uřežeme boky a předek ze sololitu. Nejdřív přinýtujeme boky a nakonec předek. Boky přišroubujeme po jednom šroubku i k bukovým špalíčkům. Tyto sololity z vnitřní strany taky polepíme samolepící tapetou. Toto nám zajistí odraz světla a hlavně nám sololit nebude plesnivět.

Nakonec na kryt nalepíme okrasnou samolepící tapetu. Nejdřív boky, poté předek. Nechte si dole tak 2-3 cm na zahnutí a centimetr na zahnutí nahoře. Nakonec nalepte vrchní plochu, kterou nožem a pomocí dlouhého pravítka a ořežete.

Dvířka mám na dva pantíky, které sem přilepil dvousložkovým epoxidovým lepidlem.

 

Věřím, že si každý poradí, nebo si to upraví podle svého. Mám tento kryt již několik let a nezaznamenal jsem žádnou plíseň ani na bukových špalíčcích, které samozřejmě můžete ošetřit nějakým nátěrem.

Ještě dodatek. LED osvětlení jsem zvolil z důvodu šetření energie, nezahřívá se tolik (a těch drátů co vedlo od zářivek). Volil jsem tento typ.

LED CREE pásek 5060 - 2400 lm/m 36 W/m bílá

Pásek 80 cm jsem rozdělil na tři kusy a zapojil paralelně. Na zadní část krytu sem přidělal napájecí konektor, pak je velice snadné kryt připojit nebo odpojit. Navíc mám na krytu svorkovnici a lze tudíž připojit další pásek třeba jiné barvy. Napájecí zdroj sem koupil přímo pro LED pásky za 190 Kč.

Zapojení LED pásků zvládne každý (skoro).

Dále se tu objevila pochybnost,že sololit bude hnít. Tak to teda nebude. Solotil je z jedné strany potažen vrstvou nějaké fólie a z druhé je hladký. Tento sololit oblepíme samolepící fólií z obou stran a tutíž je přístup vlhhosti odepřen. Za ty roky mi kryt drží tvar a nehnije ani neplesniví. Měl sem na něm dvě trubice a teď LED pásky a je pořád suprový. Pokud by někdo měl nějaké dotazy, co se týče konstrukce, tak rád odpovím.

Tak hodně zdaru.

Ještě pár fotek.

 

 

 

F

F

F

F

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 32x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.10.2012 Upraveno: 13.10.2012 Přečteno: 2148x

Schválili: Bob66 *** 07.01.13 • alpaka *** 06.03.13 • slavko *** 24.06.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Osvětlení
29.12.2013*****LED osvětlení akvária s čipy CREE3796x
05.04.2015*****LED osvětlení MAXXO2766x
21.01.2011*****Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!5393x
01.08.2009*****Výroba světelné rampy5476x
24.08.2012*****Odvětrání krytu osvětlení896x
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - II.3898x
09.09.2012*****Bezdrátové noční světlo1235x
16.09.2011*****LED osvětlení a jeho regulace2176x
09.11.2014*****Univerzální ovládání osvětlení1362x
20.04.2011*****LED osvětlení malého akvária4428x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1075-kryt-na-akvarium-s-led-osvetlenim