Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krmení

 

Články » Krmení   Vytisknout tuto stránku 

Krmení

Publikováno: 05.04.2008 • Autor: © doklwnik • Rubrika: Ryby

Základní výživa

Správná výživa je jedna z nejdůležitějších potřeb ryb. Pokud se dává potravy příliš, nebo jen jeden druh, může se stát, že krmení budou ryby ignorovat. Cílem by mělo se trefit do krmení, kterým se ryby živí v přírodě.

 

F

Jelikož většina tropických ryb je chována mimo své přirozené prostředí, přístup k jejich přirozené potravě je nemožný, ale můžeme je nahradit přijatelnými náhražkami. Ryby také vyžadují bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vitamíny a vodu, podobně jako ostatní živočichové. Z bílkovin ryby tvoří svalovou hmotu, buňky a tkáně. Sacharidy poskytují energii, naopak minerály a vitamíny umožňují lepší apetit, odolnost proti chorobám a zpevňují jejich kosti.

 

F

 

Vitamíny

Pokud mají ryby vyváženou potravu, obsahující jak vyráběné, tak přírodní složky, není třeba se znepokojovat ohledně přísunu vitamínů, které jsou pro ryby stejně důležité, jako pro člověka. Ve skutečnosti ryby pravděpodobně potřebují vyšší dávku vitamínů v poměru k velikosti těla, jelikož biochemické procesy, které probíhají v jejich těle, jsou méně účinné.

 

F

 

Vyvážená potrava obsahuje všechny hlavní vitamíny:

A – korýši, vaječný žloutek, zelená potrava
B1, B2, B6, B12 – řasy, zelená potrava, rybí maso, hovězí játra, hovězí maso, vajíčka, kvasnice
C – zelená potrava, řasy, hovězí játra, jikry
D – dešťovky, mouční červi, řasy, mořská tráva, plži, vodní blechy (dafnie), krevety
E – řasy, zelená potrava, vaječný žloutek
H – vaječný žloutek, játra, kvasnice
K – hovězí játra, zelená potrava, vodní blechy (dafnie)

Průmyslově vyráběná potrava

– připravená k okamžitému použití, jsou sestavené tak, že poskytují vyváženou stravu, často přizpůsobené i různému druhu ryb

Červené maso

– tenké plátky syrového masa musí být rozprostřeny na proužku bavlny, obsahuje velké množství bílkovin. Podávané množství musí být velmi malé

Bílé maso

– musí být vařené, podává se jako červené maso, obsahuje velké množství bílkovin. Množství podávané potravy musí být velmi malé

Ryby

– mohou se podávat malé živé rybky, nebo plátky syrových ryb, obsahují velké množství bílkovin. Hold některé ryby jsou kanibalové

Korýši a hmyz

– dají se koupit sušené, nebo se chytají, popř. dochovají, jsou dobrým zdrojem bílkovin. Pozn.: chytané v přírodě mohou být zdrojem nemocí!

Červi

– kupují se živí nebo sušení, popřípadě se chytají, nebo z vlastního chovu, obsahují velké množství bílkovin. Pozn.: chytané v přírodě mohou být zdrojem nemocí!

Rostlinná potrava

– větší kusy se musí jemně nasekat, je dobrým zdrojem vitamínů. Pozn.: některé ryby jsou vegetariáni

Škrobová potrava (obilniny, brambory)

– větší kusy je potřeba jemně nasekat, jsou dobrým zdrojem sacharidů zvláště pro vegetariánské ryby

Komerčně balená potrava

Nyní existuje mnoho druhů komerčně vyráběné potravy a různé formy. Některé druhy plují po hladině (vločky, i granule apod.), jiné pomalu klesají ke dnu (granule, tabletky), na sklo se dají připevnit jak tabletky, tak lyofilizované kostky nitěnek (některým rybám nemusí chutnat).

Kde lze získat živé krmné živočichy

Krmní živočichové by měli pocházet z čistých vod, kde se nenachází ryby.

V závislosti na vlastnictví vodních ploch a příslušných zákonech či vyhláškách může být lov v nějakých oblastech zakázán. Informujte se proto o těchto věcech dříve, než vyrazíte na lov.

Živá potrava

Artemia salina - žábronožka solná - žijí ve slaných jezerech, jsou živorodé, ale když klesne nebo stoupne hladina soli ve vodě, tak začnou tvořit vajíčka, dorůstají až 2,5 cm.

Krill by se měl vzhledem ke své velikosti drtit, pokud chceme krmit menší ryby.

Pacifické krevetky jsou velmi podobné krillu a mohou se podávat všem druhům ryb.

Krevní červi jsou vlastně larvy pakomárů a jsou velice dobrou potravou.

Larvy černých komárů jsou vhodné pro ryby, které máme v plánu množit nebo vystavovat. Jsou vynikající potravou pro halančíky, nachytejte jich jen tolik, kolik dokážete spotřebovat do 4-5 dnů, zbytek popřípadě zamrazte. Larvy uchovávejte v menší nádobce s víkem, kterou naplníte studenou vodou.

Červi tubifex, neboli také nitěnky, se dají sehnat živé, nebo v lyofilizované podobě.

Larvy komárů a much se nachází v rybnících, loužích po letních deštích. Nalezneme je ocasy zavěšeny na hladině.

Vodní blechy neboli dafnie jsou velice vítanou potravou. Bývají v říčkách bez ryb.

Korýši Cyclops – buchanka jsou vhodní pro ryby, které pojídají tyto drobné korýše. V larválním stadiu mohou být nebezpečné pro potěr. Na rozdíl od dafnií plavou občas dlouhými skoky. Jsou to zelenaví drobní korýšci menší než hrotnatky (daphnia), které navíc plavou trhavými pohyby, ale u hltavých ryb mohou způsobit střevní potíže. Dají se zamrazit.

Skelní červi (koretry, bílé komáří larvy) je možno podávat jen dospělým rybám, neboť napadají drobný potěr. Kdyby se náhodou komáři vylíhli, nepanikařte, nebodají. Při nalovení velkého množství larev, je možné je zmrazit. Jsou nebezpečné pro potěr.

Larvy černých pakomárů, neboli patentky, se nachází v loužích po dešti. Mohou pocházet z nečištěných vod, proto je podle potřeby očistěte.

Mravenci – můžete si lehce obstarat rezavé zahradní mravence. Jiné druhy se chytat nesmí, mnozí z nich jsou totiž chránění.

Octomilky (Drosophilla) se dají snadno množit ve velkém množství. Doporučuje se je chovat ve vysokých laboratorních nádobách kvůli hygieně. Ke krmení si připravte krmnou kaši: sklenice švestek, balíček ovesných vloček, jeden pomeranč (s kůrou), jeden banán. Všechny přísady rozmixujte, přidejte šálek octu, podle potřeby vodu, aby vznikla tekutá kaše. Chovnou nádobu dolejte do výše 2-3 cm, povrch posypte suchým droždím a položte na něj kousek kartonu, listu, aby měly mušky po čem lézt. Na jednu nádobu stačí 20-30 mušek, malé octomilky se podle teploty vyvíjí 12-20 dní, velké 3-4 týdny.

Tubifex (nitěnky) se nachází v bahně ve splaškové vodě. Před použitím je nutné je důkladně propláchnout a vyprat v tekoucí vodě.

Housenky, které nejsou chlupaté a pichlavé, je možné podávat rybám posekané.

Dešťovky se dají sbírat na záhonech nebo na kompostech. Jsou výživné. Velkým rybám je možné je podávat celé, menším posekané.

Mouchy a jejich larvy se dají snadno chytat. Zabíjejte je plácačkou, nepoužívejte insekticidy. Larvy je možné ponechat pod hnijící vegetací.

Stínky jsou výživní stejnokožci, kteří se dají najít v kompostu nebo pod hnijící vegetací.

Kobylky budou vítány u velkých ryb. Dají se chytat v létě a na podzim.

Larvy potemníků – mouční červi, se dají snadno koupit v akvaristikách, popř. obyčejných zverimexech. Jsou dlouzí asi 2 cm, proto se hodí spíše pro ryby se silnými čelistmi, jako jsou piraně a cichlidy.

Larvy komárů se snadno získají v létě, a to poté, co dospělý hmyz naklade vajíčka do vědra nebo sklenice, ponechané na zahradě. Nejmladší larvy jsou černé, čárkované, poslední larvální stadia jsou 5-6 mm dlouhá. Většina ryb je rychle polyká a jsou výborným zdrojem vitamínů.

Roupice a grindal jsou příbuzní nitěnkám a grindalu. Jsou vhodní pro ryby od 5 cm. Chovejte je v pastové krabici, naplňte cca 5 cm vrstvou vlhké rašeliny, která byla předtím namáčená několik dní ve vodě, pak důkladně vypraná a rozdrolená na jemno. Do ní se vkládá chovná násada. Nádoba má mít větrací otvory a být uchovávaná v temnu. Roupice se množí při 10-15 °C, živí se směsí ovesné mouky a sušeného mléka v poměru 1:5. Grindal se množí při 20-25 °C, živí se směsí ovesné mouky, práškové ovesné kaše a sušeného mléka v poměru 3:3:1. Složky se smísí a nahromadí na předem zvlhčenou rašelinu. Pokud se do nádoby dostává málo vzduchu, krmivo začne kvasit a červi lezou ven z nádoby. Nejpozději po 2 měsících je třeba chov obnovit a nahradit ho novým.

Háďátka octová patří mezi hlístice a slouží k odchovu nejmenších plůdků, které nejsou schopní přijímat nauplie žábronožek. Žijí ve zředěném vinném octu. CHOV: Naplňte chovnou nádobu do poloviny směsí 2 dílů vinného octa, 1 dílu vody a špetkou cukru. Přidejte násadu (půl šálku obsahující existující kulturu) a láhev postavte do temna a chladna. Poté se rychle namnoží. Před krmením háďátka přefiltrujte přes papírový filtr do kávovaru. Přefiltrovanou tekutinu vraťte zpět do nádoby s háďátky. Filtr s háďátky opláchněte krátce pod vodovodní vodou a pak vymáchejte v chovné nádrži s plůdkem.

Mikry jsou asi 2 mm dlouhé hlístice, které jsou vhodnou potravou pro mláďata, u kterých si není chovatel jistý, zda mohou přijmout nauplie žábronožek. Chovají se v kaši z ovesných vloček v hodně zředěném mléce. Nádobu naplňte kaší do výšky cca 2 cm, a dodejte násadu již existující kultury. Už za několik dní začnou mikry vylézat na stěny sklenice. Odsud je můžete prstem nebo měkkou pinzetou lehce setřít.

Poznámky

Nelovte hmyz v místech, kde je riziko, že místa lovišť jsou ošetřeny herbicidy a jinými jedy.

Vyvarujte se dravým živočichům, které mohou být nebezpečné potěru, v horších případech i dospělým rybám. Mezi nimi jsou larvy vážek, larvy potápníků, larvy vírníků, klešťanky, pijavice, nezmaři.

Krmit se dá i odpady z domácností

Malé kousky syrového libového masa (hovězí maso,srdce,játra), kousky vařeného (studeného) bílého masa (kuře,...), nadrobený sýr, jemně nasekané vařené brambory, drobné kousky syrového rybího masa, rybí jikry, drobné kousky měkkýšů, nasekaný nebo natrhaný salát, nasekané špenátové listy, konzervovaný hrášek, pšeničné klíčky, ovesné vločky.

Nepřekrmujte

Seznamte se s nároky na výživu ryb v přírodě, nepoužívejte jen jeden druh potravy, ani nekrmte jen komerčně vyráběnou potravou, nekrmte v přírodě nalovenou živou potravou bez předešlého vyřazení dravých živočichů, nezapomínat na noční druhy ryb (podávat jim potravu po zhasnutí světel), nedávejte příliš často grindal, neboť obsahují hodně tuku, nezapomeňte vyprat nitěnky před použitím jako potravu.

Lyofilizovaná potrava

Zvláštním způsobem uchování potravy je lyofilizovaná potrava. Lyofilizace je způsob konzervace potravy, při kterém se jejím hlubokým zmrazením odstraní voda. Konečný produkt si však zachová veškeré vitamíny, živiny, hormony, stopové látky, chuť a často i barvu. Uvedeným způsobem se zpracovávají především nitěnky, pakomáří larvy, rybí jikry a maso různých mořských živočichů (krabů, garnátů, škeblí...). Výroba krmiva je však velice energeticky náročná, takže takto vytvořená krmiva nejsou zrovna levná. S tímto krmivem si ale nemůžete zavléci do akvária žádnou infekci. Skladovat lze při běžné pokojové teplotě, aniž by mu to nějak uškodilo.

Zdroje

Vaše akvárium, Dick Mills, Prúdy 1997
Exotické akvarijní ryby, Brian Ward, Cesty 1998
Halančíci, Steffen Hellner, Vasut 2002



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 49x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 05.04.2008 Upraveno: 05.04.2008 Přečteno: 36215x

Schválili: alpaka ***** 30.11.12 • Bob66 ***** 30.11.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
02.09.2008*****Osteoglossum ferreirai - černá arowana1643x
06.03.2012*****Trnovec pancířnatý 23 let v akváriu1117x
29.12.2014*****Náhradní rodičovská péče u skalárů395x
26.09.2010*****Začínáme s terčovci7486x
22.10.2010*****Sezonní tření velkých cichlid a některé defekty při něm1367x
25.06.2021*****Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek300x
12.11.2011*****Jak přechovávat živé koretry či patentky v domácnosti1437x
21.08.2011*****Odchyt krevetek1612x
14.11.2017*****Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?55x
22.04.2014*****Živorodka lesklá /žirardinka, metalika/ - Girardinus metallicus z pohledu amatéra607x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
06.05.2008*****Pancéřníčci14339x
27.01.2008*****Kolik rybiček si mohu dát do akvária27502x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/460-krmeni