Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE

 

Články » P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE   Vytisknout tuto stránku 

P(R)ODAVAČI, ANEB PRO RADU DO OBCHODU RADĚJI NECHOĎTE

Publikováno: 24.12.2012 • Autor: © Carlatti • Rubrika:

S aktivní akvaristikou jsem začal poměrně nedávno. Pravda již jako malý capart jsem měl mini akvárko a v něm se mi prohánělo několik pavích oček, ale skutečné akvárium jsem si pořídil až před několika měsíci. Jestli jsem se něco za tu krátkou dobu naučil, tak rozhodně nespoléhat a nehledat rozumy u prodejců v kamenných obchodech s potřebami pro akvaristiku. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl sepsat pár řádek o kompetentnosti prodavačů v kamenných prodejnách a podělit se s Vámi o pár zkušeností .

Většinu vybavení jsem pořídil prostřednictvím internetu a různě po burzách, rovněž tak i rostliny a většinu rybek. Jelikož ne vždy vše, co jsem chtěl či potřeboval, jsem sehnal na netu či burze, nebo se mi nechtělo zkrátka čekat, rozhodl jsem si některé rybky nakoupit tradičně hezky postaru v obchodě. Prvním počinem byl nákup párečku Cichlidek Ramirezových. Natěšený jsem navštívil jeden malý obchůdek v Praze, kde po krátkém prohlížení jsem se zaradoval – mé vytoužené rybky byly na skladě. Přistoupil jsem tedy k prodavačce, která mimochodem byla velmi milá a ochotná, a s důvěrou jsem ji požádal, zda by mi mohla vylovit jeden pár těchto krásných rybek. Přestože jsem měl o těchto rybkách poměrně dost načteno, i akvárium jsem již měl pěkně zaběhnuté, tak jsem si byl vědom toho, že jsem začátečník a nejspíš ještě s určitostí nedokážu rozpoznat jednotlivé pohlaví rybek. Oproti tomu milá prodavačka vystupovala profesionálně a tvářila se, že se v tomto směru vyzná. Velice ochotně a obratně vylovila nejprve samečka a poté hned druhou rybku, u které jsem měl pochyby, a proto jsem se ještě jednou obsluhy zeptal, zda si je jistá tím, že to je samička. Paní mi na to odpověděla slovy: „ Pane nebojte, to je holka jako lusk, věřte mi“. Jelikož jsem byl v tu chvíli docela v časové tísni a v obchodě bylo ještě navíc poměrně dost šero, tak jsem se nechtěl s prodavačkou přít a uvěřil jsem ji. Vždyť ona tomu přece musí rozumět lépe. Jak se později ukázalo, tak to byl omyl. Samozřejmě, že toho dne jsem si místo páru rybek přivezl dva pěkné samečky, což mělo v poměrně krátké době následek, a to násilnou smrt jednoho z nich.

Uplynula nějaká doba, když jsem náhodou projížděl okolo jednoho velkého známého obchodu, ve kterém se mimo jiné zabývají i prodejem potřeb pro akvaristy. Napadlo mě tedy, že se podívám a případně koupím mému osamocenému samečku Ramirezky společnost v podobě samičky. Vědom si předchozí zkušenosti jsem do této doby pilně studoval a sbíral vědomosti o mých oblíbených rybách a naučil se tak poměrně s určitostí rozpoznávat rozdíly v pohlaví. Nejprve jsem si oddělení s rybkami prošel, až jsem narazil na akvárium s posledními dvěma Ramirezkami. Prohlídnul jsem si je a z určitostí jsem rozpoznal, že se jedná o samečka a samičku.  Požádal jsem tedy paní prodavačku, zda by mi mohla vylovit samičku Ramirezky, a to slovy: „Prosím o tu samičku Ramirezky, jak tam máte“. Touto větou jsem chtěl prodavačce napovědět, že vím, co kupuji, a že se trochu vyznám. Prodavačka okamžitě šla a naprosto suveréně a bez sebemenšího zaváhání vylovila samečka. Tady upozorňuji, že v akváriu byly pouze dvě rybky, tedy i kdyby to prodavačka nechala náhodě, tak měla stále 50 procentní šanci, že uspěje. Bohužel se tak nestalo.  Když mi slavnostně podala pytlík, ve kterém plaval sameček, tak jsem se usmál a řekl: „ No, tak to jste vylovila zrovna toho samce“. Prodavačka bez mrknutí oka šla, vrátila samečka do akvária a na druhý a poslední pokus vylovila samičku. Chvíli jsem přemýšlel, jestli mám pani poradit, jak na to, aby byla tak říkajíc chytřejší a předešla případně dalšímu trapasu, ale všimnul jsem si, že prodavačka nemá nejmenší zájem a že je jí to zjevně úplně šumák, tak jsem ji ponechal svému osudu.

Další taková zkušenost nenechala na sebe dlouho čekat, když jsem s manželkou navštívil stejný obchod, o kterém píši v předešlém odstavci ,  ale tentokrát v jiném městě. Manželka běžela „šmejdit“ do oddělení kytek a já, abych si ukrátil čas, jsem navštívil akvaristku. Tentokrát jsem neměl v plánu nic kupovat, ale jen tak okukovat akvária a kochat se rybkami. Nemohl jsem si nevšimnou mladého tatínka, který ruku v ruce s malou dcerkou šli za prodavačkou s tím, že by si koupili nějaké rybky, ale že se moc nevyznají a proto potřebují poradit. Prodavačka nezačala špatně, nejdříve se mladého muže zeptala, jak velké to akvárium vlastně mají. Muž odpověděl, že asi něco kolem 30 litrů. Prodavačka kývla, vzala si igelitový pytlík, skleněnou fajfku na odchyt a začalo pravé zvěrstvo. Nejprve vylovila 6 ks Mečovek a 3ks Ancistruse, což bylo celkem v pohodě, ale na to tatínkovi nacpala neuvěřitelné množství 20 Ks neonek. Nemusím snad ani říkat, že takové množství ryb do 30 l aqua je naprosto vražedné, ale stále jsem mlčel a nechtěl jsem se do toho montovat. Když ovšem prodavačka k tomu všemu přihodila navrch jednu Parmičku žraločí, tak to bylo moc i na mou klidnou povahu.  Vmísil jsem se tedy do obchodní transakce a vše mladému muži vysvětlil, který poté spokojeně s optimálním množstvím rybek i s dcerkou odešli.  Prodavačce jsem poté vysvětlil, že neprodává housky na krámě, ale živé tvory. Tato se na mě pak podívala zlým okem, tak jsem se raději zdekoval a šel hledat manželku do oddělení kytek, než vykoupí celý obchod.

Je to několik týdnů, co jsem u své Bojovnice zpozoroval slepené ploutve, vypadal jako zmoklá slepice a navíc se to zhoršovalo. Bojovnice sice jinak byla čiperná, ale já věděl, že to rozhodně není v pořádku. Zašel jsem tedy za známým mého známého, který prodává rybky také v jednom obchodním řetězci, a celou věc jsem mu popsal. Ten mi ihned odpověděl, že to je známá věc, že tím trpí všechny Bojovnice, které mají na prodejně, a že se s tím nic nedá dělat, že rybka do 14 dnů pojde a je lepší ji to trápení zkrátit. Po tom, co jsem si tohle poslechl,  mě postihla mírná deprese.  Nejsem zvyklý hned všechno řešit radikálně. Navíc manželka už dala naši Bojovnici jméno a rozhodně jsem ji nechtěl jen tak poslat do věčných lovišť. Zapátral jsem tedy na netu, prošel různá fóra a dle rad zkušených jsem nasadil vodoléčbu s přídavkem Baktopuru. Světe div se. Bojovnice, kterou mi jeden odborník radil utratit, se náhle začala po třech dnech zlepšovat a za 14 dní byla opět ta krásná závojnatá rybka. Ještě že jsem tehdy nedal na názor tohoto prodavače. A mimochodem, že touto nemocí trpí všechny bojovnice, které mají na krámě, se vůbec nedivím, když vidím v jakých otřesných podmínkách tam chudáci musí žít.

Tolik z mých zkušeností, tedy z těch špatných. Samozřejmě,  že spousty nákupů proběhlo naprosto bez problémů a se spokojeností. Stejně tak neznamená, že ve všech obchodech je neznalý a nekompetentní personál. Věřím, že spousty prodejců jsou odborníci a lidé na svých místech a já jen měl prostě trocha smůly.

Závěrem jen chci uvést, že cílem tohoto článku nebylo nijak degradovat prodavače či je zesměšňovat. Vždyť jsme jen lidé a já plně chápu, že nikdo nemůže znát všechno a být odborníkem v každém oboru, zejména pak jestli je obchod zaměřen na všechny možné lidské mazlíčky. Cílem bylo apelovat na provozovatele obchodů s akvaristikou, aby své zaměstnance lépe proškolovali, zejména pak ty ve velkých obchodních řetězcích. Vždyť i tady platí, že klíčem k úspěšnému obchodu je spokojený zákazník, který se rád a s důvěrou vrací.




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 24.12.2012 Upraveno: 24.12.2012 Přečteno: 84x

Schválili: alpaka * 14.01.13 • Bob66 * 14.01.13 • Mrakoplash * 14.01.13 • romant * 14.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
20.02.2015*****Děláme pro své chované miláčky vše správně?415x
18.05.2022*****Akvárium pro děti aneb marketingový tah253x
25.11.2022*****Akvaristický kalendář, který musíte mít194x
28.12.2011*****Nákup krevetek1311x
18.05.2020*****Vědci dali rybám CBD, aby zjistili, zda se uvolní196x
22.01.2013*****Důvěřivý blbec!!!102x
20.05.2012*****Vypiplání krevetek z vajíček mrtvé krevetí samičky720x
10.01.2011*****Jak jsem se stal akvaristou :-)1139x
16.02.2015*****Plž Faunus ater - ďáblův roh487x
02.05.2009*****Krmení kopřivou1718x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
22.09.2012*****Mé první 3D pozadí - vlastní výroba1096x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1127-prodavaci-aneb-pro-radu-do-obchodu-radeji-nechodte