Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

LED reflektor - ano či ne.

 

Články » LED reflektor - ano či ne.   Vytisknout tuto stránku 

LED reflektor - ano či ne.

Publikováno: 08.09.2014 • Autor: © ŠtefanT • Rubrika: Osvětlení

Než jsem začal psát tento článek, přemýšlel jsem, jestli se do toho vůbec pustit a očekávat tak to, že se na mně spustí halda kritiků a rýpalů, kteří budou tento článek považovat více za můj reklamní tah než za recenzi produktu, který je velmi silnou konkurencí klasických zářivkových těles. Ale pak jsem si řekl, Štefánku, ty jsi silný kluk, tebe to nezlomí. Takových prodejců reflektorů jako jsi ty, je na českém trhu šest půlek, takže jestli bude mít někdo s tebou problém, ať si to raději koupí u firmy Svítil a syn z Horních Soumrakovic.

Jak Štefánek ke světlům přišel a jak s nimi naložil.

No jednoduše, na aukru. Ale předcházelo tomu dlouhé povídáni si z kolegou "Tony2013". Ten kluk se minul povoláním. By přemluvil i umírajícího, že bez těch reflektorů se nedá umřít. Tak jsem je tedy koupil, celkem 4 ks s tím, že nad každou svou nádrž (60x30x30) namontuji jeden reflektor.

Když to pošťačka donesla, v ruce držela malý balíček a já bych dal krk za to, že v té malé krabičce nemůžou být 4 ks, ani kdyby je tam našlapali. Tak jsem to raději před ní začal otvírat a už ve mně stoupal tlak, jak se mnou zase někdo vyje...!  Jsou tam a jsou čtyři. Tlak poklesl, huba šla od ucha k uchu a já mazal domů a těšil se na to, jak těm šupináčům pořádně rozsvítím.

Věděl jsem již předem, že z reflektoru čumí jen třižilový kabel cca 20 cm dlouhý, a tak už jsem měl předem přichystaný síťový kabel s vypínačem zakončený čokoládou, do které jsem následně nastrkal kontakty. Výšku reflektoru od hladiny jsem moc řešit nemohl, protože mám čtyř stojan, a tak jsem omezený mezerou mezi patry. Výška od hladiny ke zdroji světla je tak 20 cm, což se později ukázalo jako ideální. Reflektor jsem umístil přesně do středu nádrže.

Je to tady! Vypínač v ruce, chvíle napětí, soustředěný pohled do temné nádrže. Za současného pronesení známé biblické věty "Budiž světlo" jsem stiskl tlačítko. No...tomu nahoře to šlo asi líp! Ryby koukaly k hladině, mžouraly jak já, když někam na chvíli odložím brýle a v té samé chvíli zapomenu kam. Narážely do rostlin a kamenů a určitě si myslely něco o tom, že ten suchozemský neřád chtěl zase jednou na nich ušetřit a taky to tak dopadlo! No zkrátka, jeden reflektor moc muziky nenadělal. Štefánku, holt nedá se nic dělat, na to se bude muset jinak, odborně. Tak jsem sedl ke kompu, otevřel grafický program a namaloval nádrž v poměru 1:1 a nad ní reflektor s vrženými úhly 120° a výškou od hladiny 20 cm. Vypadalo to asi takto:

F

Bylo mi hned jasný, že i kdyby to světlo mělo větší intenzitu, nepokrylo by to celou plochu nádrže a byla by v ní slepá místa. Takže zkusíme dva kusy a uvidíme. Nejdříve jsem zase zapojil do práce počítač a nasimuloval dva reflektory. Výsledek byl takový:

F

Fajn, říkal jsem si, vypadá to dobře a hlavně se světla překrývají a nádrž tak bude rovnoměrně osvětlená po celé ploše. Takže jsem připojil další reflektor, a rozteč mezi zdroji světla dal 20 cm, podle modelového grafu.

Je to tady! Vypínač v ruce, chvíle napětí, soustředěný pohled do temné nádrže. Za současného pronesení známé biblické věty "Budiž světlo" jsem stiskl tlačítko. No...tomu nahoře to šlo, ale mně taky! JO!!! Tak tomu říkám světýlko! Posadil jsem se na prdítko a čuměl do té nádrže jak bača do tuzexu snad 5 minut. Hledal jsem nějaký nedostatek, problém, nějakou chybu. Chyba nenalezena. Zato pozitiv až až. Když bych to měl po více než měsíci provozu nějak komentovat a porovnat se zářivkou, vypadalo by to asi takto:

LED reflektor versus zářivka.

1/ Zářivkové světlo je tzv. měkké světlo. Dalo by se to přirovnat k zamračené obloze. Světlo nevytváří žádné stíny a věci pod tímto světlem (u strukturovaných ploch to platí dvojnásob) se jeví jako ploché, bez prokleslených detailů. LED světlo je tzv. tvrdé světlo. Dalo by se přirovnat k ostrému slunečnímu světlu. Vytváří stíny a nasvícená plocha pak dostává jiný rozměr a vystupují tak struktury kamenů, listů, prakticky všeho, co v nádrži je. Pohled je pak prostorovější a více realistický.

2/ Měl jsem možnost reflektory testovat i za horkých letních dní. Ocenil jsem je i v tomto případě víc, než bych čekal. Vzhledem k tomu, že jsem jich koupil jen 4ks a tak na dvě nádrže už nezbylo, měl jsem tak možnost vidět rozdíl ve dvou nádržích osvětlovaných zářivkami a dvou osvětlených LED reflektory. Teplota vody pod zářivkou měla 31 - 33 °C, pod reflektorem nepřesáhla 26 °C.

3/ Velkou předností je to, že je světlo relativně vysoko nad hladinou. To jsem ocenil a cením dál, protože do nádrží mám nepřetržitě volný přístup a nemusím manipulovat ze světly a krytem. Pohodlně tak krmím, dělám údržbu, přesazuji kytky, lovím bordel z hladiny a další a další činnosti.

4/ Nebudu tady dělat výpis všech kytek, které ve svých nádržích mám, stačí jen jediná věta. Není kytka, která by nezačala růst rychleji pod LED světlem. Kobercovky nevyjímaje. A že ten růst nebyl nijak nepatrný!

5/ Není to žádné chlubení a nijak se tím nechci dotknout těch, co mají hlavu v péru z řas, jen musím konstatovat a poklepat na dřevo, řasa se mě vyhýbala při zářivkách, pokračuje v tom i pod LED světlem. Tím chci jen říct, že pokud má někdo obavy, že by LED světlo podporovalo růst řas, obavy nejsou na místě. Při rozumné volbě intenzity reflektoru je obava opravdu zbytečná.

Co na to ČEZ a peněženka?

Předpokládám, že tato část zvedne ze židle největší komunitu zastánců zářivek a zarytých odpůrců LED reflektorů. Jsem totiž přesvědčený o tom, že provoz LED reflektorů je daleko úspornější. Je pravda, to nepopírám, že když jsem svítil zářivkou 1x15W a teď svítím dvěma reflektory o výkonu 10W, zdánlivě jsem na tom o 5W hůř. Ale je to jen zdánlivé. Stačí si spočítat pořizovací cenu zářivkového osvětlení a LED reflektoru a okamžitě zjistíte, že jen předřadník stojí víc, než jeden reflektor. Druhý reflektor vás stojí méně, než zářivková trubice a vodotěsné patice. Když do celého komplexu zahrnete to, že předřadník si také kromě zářivky něco vezme, započítáte životnost trubice versus LED čipu, je vše jasné. Námitka, že na větší nádrže je potřeba více reflektorů, je chabá, protože na větší nádrže je i zářivek a všeho kolem nich potřeba více.

Slovo závěrem.

Mám doma zbytečné 4 zářivky 15W/840 a čtyři předřadníky. Nechcete to někdo?

Původně jsem byl domluven s přítelem "Tony2013", že tento článek napíšeme spolu. Já jsem měl na starosti ty kecy kolem a on technickou část ohledně použitých čipu a hlubší pohled do nitra reflektoru, včetně fotodokumentace. Nicméně, bude asi vhodnější, pokud se technická část uveřejní jako pokračování a Tony dostane více prostoru pro své poznatky. Takže pokud vás můj příspěvek neotrávil, můžete se těšit na jeho brzké pokračování.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 37x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 08.09.2014 Upraveno: 09.09.2014 Přečteno: 1740x

Schválili: romant ** 09.09.14 • vaaclav ** 09.09.14 • Mrakoplash *** 10.09.14 • slavko **** 23.06.16

Související články
16.09.2014*****LED reflektor 2 - pohled do reflektorové duše1209x
Další články z rubriky Osvětlení
09.03.2012*****LED osvětlení akvarií - I.5988x
09.05.2014*****LED osvětlení pro rostlinna akvária (po 1001)2325x
06.07.2011*****Osvětlení: O zářivkách „po miliónté“, ale trochu jinak (ECODESIGN)1188x
29.12.2022*****Kontrolér světla pomocí NodeMCU ESP 8266 s Wi-Fi a mosfetu s kanálem N.36x
16.02.2013*****Celková repase krytu s osvětlením993x
17.05.2017*****Jednoduché noční osvětlení s regulací intenzity a barevného tónu382x
27.11.2015*****Instalace druhé zářivky do setu PACIFIC 54L1429x
24.08.2012*****Odvětrání krytu osvětlení897x
21.01.2011*****Noční osvětlení akvária (150 cm) za 274 korun snadno a rychle!5394x
10.05.2016*****Obrazový návod na výrobu světelné rampy z LED pásků1127x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.09.2014*****LED reflektor 2 - pohled do reflektorové duše1209x
26.06.2014*****Skimmer vlastní výroby za pár korun1353x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1377-led-reflektor-ano-ci-ne