Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu

 

Články » Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu   Vytisknout tuto stránku 

Vodní svět ve vaší režii, aneb jak vybrat ideální akvárium do Vašeho bytu

Publikováno: 16.06.2023 • PR článek

Rozhodnutí zařídit si doma akvárium byste neměli brát na lehkou váhu. Chov ryb má svá pozitiva i negativa a ti, kteří se tomuto koníčku léta či desetiletí věnují, se rozhodli, že pozitiva za to stojí. Pokud s chovem však začínáte, možná by se vám hodilo pár tipů na to, jak vybrat vhodné akvárium.

 

Negativní je, že na cestě od nováčka ke zkušenému chovateli je třeba se naučit několik lekcí. Mnoho z nich může způsobit, že lidé po několika týdnech hodí ručník do ringu.

Existují různé druhy věcí, které můžete udělat špatně, když se staráte o tropické akvárium, ale mnoha z nich se lze vyhnout tím, že si před rozhodnutím uděláte malý průzkum. Je přirozené, že chcete vyjet a co nejrychleji si pořídit nádrž a naplnit ji úžasnými rybami, ale někdy stojí za to šlápnout na brzdu a vše důkladně promyslet.

Jak vybrat stojan pro akvárium

Kam byste chtěli umístit své nové akvárium? Pravděpodobně máte nějaké nápady, ale než se k něčemu zavážete, dovolte mi, abych na vás upozornil na důležitý fakt:  litr vody váží jeden kilogram.

To znamená, že když vezmeme v úvahu vodu, váhu samotné nádrže, štěrk a dekorace, bude plná padesátilitrové akvárium vážit kolem 70 kg. Existují stojany vyrobené přímo pro akvária. Můžete využít i komodu, kterou máte doma, jen se ujistěte, že je opravdu bytelná. V opačném případě byste mohli velmi brzy zjišťovat, jak kvalitní máte pojištění majetku.

Jakou máte podlahu?

Kromě hmotnosti myslete také na podlahu nebo koberec pod nádrží a na to, jak moc vám (nebo někomu jinému ve vaší domácnosti) bude záležet, když na ni bude kapat voda. Protože to se stane, bez ohledu na to, jak jste opatrní.

Správná nádrž pro správnou rybu

Jakmile se vypořádáte se svými omezeními (nebo jejich nedostatkem), jak je uvedeno výše, je čas vybrat si nádrž. Můžete na to jít jedním ze dvou způsobů:

  1. Vyberte si nádrž, která se vám líbí, a naplňte ji vhodnými rybami. Pomocí tohoto přístupu si vyberete akvárium velikosti a tvaru, o kterém si myslíte, že bude vypadat dobře na konkrétním místě, které jste si vybrali. To je dobrý způsob, pokud máte obecný zájem o chov ryb a chcete si užít některé z estetických výhod vlastnictví akvária. Nejsou zde žádné špatné odpovědi a můžete se na akvárium dívat jako na další dekoraci vašeho domova. Pak se musíte ujistit, že nasazujete pouze ryby, které jsou vhodné pro nádrž, kterou jste si vybrali.
  1. Vyberte si akvárium podle ryb, které chcete chovat. Možná vás bude zajímat chov určitých ryb, jako jsou skaláry, nebo druhů ryb, jako jsou africké cichlidy. Pokud je to váš případ, musíte si vybrat nádrž na základě ryb, které chcete nasadit. Například sladkovodní skaláry mohou vyrůst mnohem větší, než si většina lidí uvědomuje. Výběr správné nádrže pro vaše ryby znamená, že dáváte sobě i jim lepší prostor k životu.

Oba výše uvedené přístupy jsou skvělými způsoby, jak skončit s krásnou nádrží plnou zdravých a šťastných ryb. Klíčem je v obou případech výzkum. V první metodě budete muset prozkoumat, které ryby jsou vhodné pro vaši nádrž, jakmile ji zprovozníte, abyste mohli chytře vybírat její obyvatele.

Ve druhé metodě budete muset provést průzkum ještě předtím, než si pořídíte nádrž, takže se ujistěte, že máte vhodný domov pro ryby, které chcete chovat.

Nezapomeňte však, že stále budete mít doma několik desítek litrů vody, uzavřených ve skleněné kostce. Při troše neopatrnosti nebo závadě materiálu tak může snadno dojít k nehodě a vyplavíte tak nejen svůj byt, ale i sousedy pod vámi. Jedním ze základů každého chovatele ryb je kvalitní pojištění, které kryje právě tyto případy. Vhodné řešení této situace vám pomůže najít srovnání pojištění, abyste jednak mohli v klidu spát, a neutráceli za finanční služby více, než za své nové rybí mazlíčky.

 

 

 

F

 

 



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 16.06.2023 Upraveno: 16.06.2023 Přečteno: 200x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1991-vodni-svet-ve-vasi-rezii-aneb-jak-vybrat-idealni-akvarium-do-vaseho-bytu