Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Igelitky jako pozadí?

 

Články » Igelitky jako pozadí?   Vytisknout tuto stránku 

Igelitky jako pozadí?

Publikováno: 08.02.2012 • Autor: © Seminelibi • Rubrika: Dekorace

Igelitky jako pozadí?
… proč ne!


Jestli vám to zní zvláštně, nebo snad až hloupě, jistě v tom nejste sami. Ale věřte, že se jedná o proveditelnou věc s vizuálně efektním výsledkem. 

F

Obr. č. 1 takto může vypadat pozadí akvária z igelitu

Všichni známe akvarijní tapety z obchodu, často jsou přeplácané, po přilnutí na sklo tvoří vzduchové bublinky a rozhodně nejsou zdarma… Tak můžeme využít barevný papír! Jenže na papír má vlhkost z nádrže ještě daleko fatálnější dopady než jen nějaké vzduchové bublinky. A tak se uchýlíme k 3D pozadím.
Ovšem, co když vlastníme stále oblíbenější nanoakvária, a šetříme každý centimetr v nádrži? Nebo zrovna plánujeme zarostlou nádrž tak, že z pozadí budou vidět sotva fragmenty… a možná prostě jen rádi ušetříme finance, které můžeme lépe využít později pří nákupu rostlin a techniky. Pak jsou drahé, či doma pracně vytvořené 3D pozadí lehce kontraproduktivní.

V tomhle případě právě pro vás je vhodné pozadí z igelitových tašek nebo, chcete-li, sáčků.


Co budeme potřebovat:

1× ostré nůžky (kvalita nůžek je velmi důležitá, protože s tupými nůžkami se při stříhání igelitek zblázníte)

jednobarevné igelitové sáčky (počet je dán velikostí plochy, kterou chceme igelitkami zakrýt)

1× izolační pásku

F

Obr. č. 2 všechny ty skromné prostředky, potřebné k tvorbě igelitového pozadí

(TIP: Izolační pásky je lepší zvolit dva druhy. Jednu v barvě igelitek, které používáme, abychom s ní zakryli případná holá místečka, která vznikla řasením. V mém případě jsem použil elektrikářskou pásku, která má výhodu voděodolnosti ale nevýhodu elasticity. Po nalepení se stahuje a vzniklým smršťováním do původní délky se odlepuje ze skleněného povrchu. Na takové případy tu pak je klasická kancelářská páska, která zalepí i ta místa, kde je elasticita krajně nežádoucí.)

F

Obr. č. 3 izolační lepicí pásky




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igelitové sáčky:

Jaké igelitové sáčky zvolíte, je vlastně jenom na vás. Rozhodně nám však neudělají službu tvrdé igelitky, které mají třeba ještě reklamní nápisy! Takové igelitky radši použijte na odpad.
Na pozadí se hodí jednobarevné jemnější (tedy tak asi nejvíce recyklované) igelitky, pokud nezvolíte přímo bezbarvé, tak ani nebude vadit, když budou lehce průhledné. Za sebe bych řekl, že nejlépe na pozadí vypadají klasické černé. Můžeme však ještě použít modré, hnědé, či pokud se vám poštěstí je sehnat, šedé.

(TIP: Já sám využil seskládané sáčky na odpad, které se mi osvědčily na výbornou, a tak je vřele doporučuji. Když je zanecháte složené, tak průhlednost je veskrze žádná a díky obdélníkovému tvaru se s nimi snadno manipuluje.)


Tvoříme:

Jakmile zvolíme sáčky, další postup už je jednoduchý. Díky statické energii nám sáčky samy drží na skle, a tak si už teď můžeme zkusit nanečisto, jak sáčky na sklo seskládáme, aby nám zakryly požadovanou plochu.

F

Obr. č. 4 igelitové tašky držící na skle statickou energií

Hned jak si se sáčky vyhrajeme, dostanou se konečně ke slovu naše ostré nůžky. Než je ale použijeme, musíme se rozmyslet, jak moc budeme chtít své igelitové pozadí nařasit, zmuchlat, seskládat či jinak upravit pro imitaci kamenného povrchu.
Podle toho určíme, kolik igelitu budeme potřebovat, aby nám přes akvárko vhodně přesahoval. Doporučuji nechat nad horním okrajem akvárka aspoň 3,5 cm a na každé ze stran aspoň 1,5 cm igelitu navíc.
Pak už se můžeme dát do stříhání požadovaného tvaru. Téhle příležitosti využijeme z estetických důvodu ke zbavení se různých svárů a nerovných zakončení na igelitkách, stejně jako na obrázku:


F
Obr. č. 5 úprava igelitových sáčků

Jakmile vše ostříháme a vrátíme na sklo, tak je načase jednotlivé igelitové tašky k sobě přilepit. Můžeme zvolit normální izolepu, ale zrovna pro tohle je vhodnější ta „elastičtější“. V tento moment je třeba být opatrný, protože jakmile uděláte chybu a nebudete spokojení, tak izolepu už bez poškození igelitu neslepíme. Jediná pomoc je pak začít znova od začátku.
Takže izolepu jen opravdu lehce natáhneme a spojíme s ní tašky. Po nalepení se začne hned zas pomalu stahovat a vytvoří nám ten správný efekt nerovného povrchu.
Následně ještě izolepou přilepíme strany pozadí ke sklu a stejně tak i spodní stranu. Je zde lepší využít izolepu v barvě sáčků, protože v případě, že jsme řasení trošku přehnali a igelit nám již někde nevystačil, tak to nyní snadno zakryjeme.
(Kancelářskou izolepu pak můžeme využít na místech, odkud se nám elastická izolepa díky stahování se odlepuje.)

F

Obr. č. 6 slepené a přilepené pozadí k akváriu (v mém případě jsem spáry mezi igelitkami slepil obyčejnou izolepou, neboť jsem chtěl docílit méně složitého vrásnění než na vzorovém obrázku číslo 1)

Pokud jste si všimli, že jsem nezmínil přilepení pozadí na horní okraj, tak nyní vám vysvětlím proč.
Horní okraj je specifický tím, že právě zde nám zasáhne izolepa do vnitřku akvária a naším úkolem je zařídit, aby tam zasahovala co nejméně. A to nejen kvůli estetice, ale zkrátka také pro to, že nechceme, aby se nám izolepa a lepidlo z ní louhovalo v akvarijní vodě.
Proto si nejprve naměříme, kam až izolepu můžeme vně akvária nalepit, aby se neodlepovala, ale využili jsme co nejméně její plochy. U mě to bylo něco přes půl centimetru. Jakmile izolepu přilepíme, tak už jen stáhneme igelitové pozadí do úrovně hrany akvária a izolepu přehněme přes okraj.


F
Obr. č. 7 izolepa nalepená jen z vnější strany akvária, před přehnutím přes jeho hranu

Trošku přitlačíme, aby se nám izolepa dobře uchytila, a máme hotovo!


F
Obr. č. 8 přilepení horní strany igelitového pozadí

Nyní můžeme ještě několika tahy rukou doladit vzhled pozadí a rozhodnout, zda chceme spíše jednosměrné monumentálnější vrásnění…


F

Obr. č. 9 výsledné pozadí verze 1

...a nebo drobnější a složitější zvrásnění našeho nového pozadí akvária.


F

Obr. č. 10 výsledné pozadí verze 2

Děkuji za vaši pozornost a doufám, že návod na igelitové pozadí byl pro některé z vás inspirací.
Pokud máte sami nějaké lepší tipy, jak při výrobě takového pozadí postupovat, nezapomeňte se o ně podělit v komentářích.


Hodně úspěchů, Ez

PS: Dodatečně přidávám slíbenou ukázku pozadí v zaběhlé nádrži:

F

(Fotografie se mi tu nějak nechce zobrazovat v lepší kvalitě, ale po jejím rozkliknutí se vám doufám zobrazí lépe.)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 57x Nelíbilo se: 8x Zveřejněno: 08.02.2012 Upraveno: 27.12.2012 Přečteno: 2446x

Schválili: Johan ***** 27.12.12 • Kusma **** 27.12.12 • romant **** 27.12.12 • Haimdol **** 27.12.12 • Bob66 *** 28.12.12 • alpaka **** 31.12.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
11.06.2013*****Krása zo Švédska menom Back to nature814x
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x
22.09.2012*****Mé první 3D pozadí - vlastní výroba1096x
19.10.2015*****Výroba pozadí z polystyrenu500x
12.10.2007*****Výroba 3D pozadí z polystyrenu a akvarijního silikonu45942x
17.04.2009*****Výroba přírodního 3D pozadí5493x
03.06.2006*****Dno akvária a kameny35784x
21.09.2009*****Extralevné a efektní pseudo 3D pozadí za akvárium? Za 30 minut a 60Kč? Ano!9481x
10.01.2010*****Úprava keramické jeskyně2376x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
19.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Konkrétně1295x
15.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Obecně1140x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/876-igelitky-jako-pozadi