Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

EnerGenie EG-PMS-LAN - Recenze a zkušenosti

 

Atlasy » Výrobky » Ostatní technika » Automatizace » EnerGenie EG-PMS-LANNápověda 

EnerGenie EG-PMS-LAN

Existuje několik variant tohoto výrobku. Toto je s ovládáním po ethernet síti, další varianty jsou USB (levnější) a wifi (asi dražší).

4x ovladatelná zásuvka, 2x neovladatelná.
Mechanické provedení zásuvek je antibejby - vrazit tam zástrčku je vcelku umění. A už se mi povedlo tam něco urvat, nejspíš nějakou plastovou pojistku. Stejně tak LAN konektor by mohl být na stejné straně, jako je napájecí kabel. O něco lépe by se to montovalo do skříně.
Napájecí zdroj je zabudovaný - starší typy tohoto zařízení vyžadovaly externí.

Řídit to lze buď ze zabudovaného web serveru, nebo extra programem pro Windows. Program má o něco více možností, umožňuje definovat události i v závislosti na spouštěných programech nebo sledováním souborů ve složce. Pro akvaristiku asi k ničemu, ale u PC se to hodit může - např. zapne monitory a tiskárny až když naběhne PC. Také tam je druhá možnost časovače. Ale je logicky závislá na spuštěných windows, takže opět pro nás k ničemu.

Hardwarový časovač umožňuje definovat 16 událostí (zapnout - vypnout) a jeden skok na začátek cyklu. Pro běžné potřeby to stačí, ale svícení dvakrát denně s rozdílným víkendem se tam prostě nevejde. Definice časovače je vyloženě jednoduchá - datum a čas. Osobně bych dal přednost linuxovému Cronu. Tento typ obsahuje i záložní baterii, události nezmizí (těžko říci jak dlouho to vydrží) po výpadku proudu. Čas lze synchronizovat buď z NTP serveru nebo přes ovládací program z PC (nejspíš pouze na ruční žádost).

Je-li potřeba přístupu z internetu i v případě neexistence veřejné IP adresy (či forwardu na routeru), provozuje Gembird vlastní server, přes který se to pak dá ovládat a sledovat. To jsem ale nezkoušel.

Škoda je, že se vyrábí obdobné zařízení (které lze sledovat stejným programem) pro měření spotřeby. Jenže ne dohromady s ovládatelnými zásuvkami. Docela by se mi líbilo znát (skoro)přesně spotřebu.

Pro programátory je dodáváno i SDK. Jenže jen jako DLL knihovna. Škoda, že není popis komunikačního protokolu, dal by se jednoduše napsat jiný ovládací program a tím obejít omezení počtu položek časovače. Linux v leckteré domácnosti běží 24/7/365, ale Windows ne. Pro neprogramátory existuje i řádkový program (opět jen .exe pro windows) kterým lze zásuvky ovládat. Pak si stačí události nadefinovat jakkoliv pomocí běžného windows scheduleru.

Ceny jsou přibližně okolo 1700,- Kč (s daní). USB varianta okolo 800,- (začátek r. 2012)

Je jasné, že za pomoci čtyřech kousků digitálních spínacích hodin lze hrát stejnou muziku za podstatně méně peněz. Jenže jejich ovládání je vyloženě otrava a zabírají pak hodně místa. Takže tohle zařízení je v podstatě ideální řešení. Uvažoval jsem i o použití třeba SDS micro nebo SDS macro, ale ty jsou o dost dražší (byť mají více možností) a buď vyžadují moc ruční práce (konstrukce relátkového pole) nebo zabírají hodně místa.

Výrobce: Gembird | Zdroj: www.energenie.com/item.aspx?id=6668


Recenze a zkušenosti akvaristů

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/vyrobky/1933-energenie-egpmslan