Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Po dvou měsících a půl

 

Prezentace » Janapa » Po dvou měsících a půl » Nápověda 

Hlavní fotka



Po dvou měsících a půl
Majitel: Janapa   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 4. 6. 2024   Aktualizace: 20. 7. 2024 Nový záznam v deníku Změna v seznamu rostlin 
Počet návštěv: 36   Počet palců: 0
Založení: 1. 5. 2024   Stáří: 2 měsíce
Objem: 38 litrů   Čistý objem: 28 litrů
Velikost: malá akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 2+1   Komentářů: 5
*     *     *     *


Rozměry: 50 cm x 25 cm x 30 cm

Popis: Ultra low tech

CO2: Ne

Dekorace: Ne

Dno: Říční písek

Filtrace: Ne

Hnojení: Ne

Chemie: Už bohužel ano, léčiva.

Krmení: Zatím vločky.

Osvětlení: LED, obyčejná žárovka 8.5W. Svítí se 12 hodin denně.

Pozadí: Akvamarin blue

Stojan: Stůl

Topení: Ne

Chlazení: Ne

Údržba: Pravidelná částečná výměna vody.

Voda: Odstátá kohoutková.

Vzduchování: Ne

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(1)
Složka
Ostatní

(1)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
04.06.2024
HF
HF
Videa
NahoruDeníček
20
7.2024
V akváriu se objevila zelená vláknitá řasa. Musela jsem ji přitáhnout s rostlinami. Tak nic, budu namotávat na špejli. Je to opruz, ale co už. Nenechám ji moc se rozrůst. Jinak musím zaklepat, akvárko není nijak zařasené. Lehce se vytváří řasa na skle. Čelní sklo jsem čistila jednou. Nebylo tam moc, ale ať mi nic nekazí výhled. Další skla nechávám, ať mají ryby i šneci co baštit.

Tohle akvárko jsem zakládala se slabým světlem a asi před týdnem jsem dala silnější žárovku, protože se rozbila žaluzie, a tak akvárko má méně denního světla. Záměrně jsem kupovala nenáročný kytky, s tím, že plánované osvětlení je slabší, a že nakonec stejně akvárko ovládne jedna z nich, které se bude nejvíc dařit. A jak to vypadá? Kryptokoryny zhoustly, šípatka narostla a má mládě, echinodorus se šlahouny rozrůstá, ale ty nové kytičky jsou malé, nic moc. Co se lobelky týká, táhne se za světlem a velmi chutná šnekům, takže v tento okamžik je na tom asi nejhůř. PH v akvárku je nad sedm, což vyhovuje šípatce, méně kryptokorynám a echinodoru. Takže bych řekla, že teď se v akvárku odehrává bitva mezi šípatkou a těmi druhými dvěma druhy. Myslím si, že vyhraje šípatka, ale uvidíme. Radši jsem nějaké kryptokoryny dala do té karanténní nádrže.

SROVNÁNÍ: Tohle akvárko jsem zakládala na slabém světle úsporné žárovky, takže pomalý nástup. Když jsem, asi před deseti lety, zakládala akvárko u dětí v pokojíku, bylo koupené originál LED světlo nad akvárko a vodu rozpohybovával filtr. Vše koupené na danou velikost, takže ani nad ani poddimenzované. Rostlin dost. V akvárku začala bujet ruducha, a ještě další nedobroty. Vyřešil to tekutý CO2. Jak začaly hnojit ryby, bylo to lepší. Po těchto zkušenostech si myslím, že je rozhodně lepší pomalý start se slabším světlem, protože na silném světle chtějí rostliny růst a v novém akvárku nemají z čeho, a tak je potřeba hnojit a dál si komplikovat život, jinak to nefunguje, jak má. V klidném tempu pod slabším světlem jde všechno pomalu, bez komplikací. Bakterie mají dost času se v klidu namnožit, ryby mají dost času pohnojit a kytky nic nežene a pomalu, ale jistě rostou.

Kdyby nebylo nemocí ryb, bylo by to super. Jinak úhyny přešly, žádné nové příznaky, zdá se, že problém je zvládnutý. Každopádně dokončím celý cyklus léčby ať nepřestanu předčasně.
17
7.2024
Včera jsem byla nalovit živé krmení. Spousta perlooček a mezi nima pár koreter. Pár kusů jsem dala do akvárka, ale jsou dost velké a vlastně je žraly jen dvě ryby, ty ostatní je jen trápily. Ještě jich tam pár přežívá, tak uvidím, jak dlouho to bude trvat, než z akvárka zmiznou. Zbytek jsem dala v tenké vrstvě nasušit. Ty sušené mají krásnou barvu a když jsem trochu rozemnula mezi prsty do akvárka, hned se do nich pustily i menší ryby a hned byly pryč. Tak rozhodnuto, budu je zkrmovat v sušené podobě. Je to cítit jako někde v akvaristce, ale kvalita asi lepší, protože se sušenými kupovanými mám špatnou zkušenost. Sušené jsem dala na mražák, tak doufám, že tím nezruším tu atraktivitu pro ryby.
15
7.2024
Tak dnes jsem přikoupila jednu samičku pavího očka. Je to zvěrstvo kupovat něco nového do akvárka, kde je něco špatně, ale už jsem se nemohla dívat, jak ten samec uštvává jednu samičku. Povedlo se, nová krev se mu líbí a ta moje stará si aspoň trochu oddechne. Akvárko je v léčbě, tak bude taky hned preventivně přeléčená. Doufám, že s ní nebude zase nějaká potíž. Vypadá pěkně živě a z obchodu byla hodně hladová.
14
7.2024
Akvárium mě po dvou měsících a půl zlobí. Kytky dobrý, šneci se vesele množí a z nádrže neutíkají, takže si nemyslím, se že by se tam dělo něco vyloženě zlého, až na ty ryby. Ze sedmi koupených pavích oček mi zbyly tři. To jako fakt? K akvaristice se vracím po mnoha letech a zdá se, že tyhle ryby nejsou co bývaly. Co se mi stihly narodit mladé, ty zatím drží v pohodě. Na rybách není zjevně nic vidět, ale otírají se, nic na kůži, žádné barevné změny či rány na těle, možná divný bílý hovínka, avšak ne každá s divným hovínkem ma problém a jedna s normálními hovínky to od prvních příznaků stihla za dva dny. Ty příznaky, nejdřív se začnou stranit ostatních, pak začínají problémy, že přestávají žrát, následuje porucha plavání, visí ocasem dolů a pak hynou.

Začala jsem tedy léčit nejdřív na slepo Multi-medicalem, ryby přestaly umírat, ale jedna má pořád příznaky. Druhý pokus je Entizol s podezřením na bičíkovce. Teď jsem začala, nemůžu hodnotit výsledek.

Zajímavý postřeh, při opětovném navštívení akvaristik, kde jsem ryby koupila, karanténa. Jednou krupička, kterou jsem u svých ryb nepozorovala, jednou, prostě jim něco je, tak čekáme. Třetí obchod bez karantény, ale ryby s propadlými břichy, "shrbené", ale tady karanténa není. Klidně by mi je prodali, prodavačka na upozornění, že tam má mrtvou rybu odpoví, že ona určitě jen spí.

Doba se změnila. Paví oka jsem volila jako nenáročné ryby pro radost, ale zatím to tak nevypadá. Nevadí, nevzdám se, právě mě to začalo zajímat. Kašlu na barevné rázy, ať se smíchají jak chtějí, jediným kritériem je pro mě zdraví.

A tak zakládám karanténní nádrž, protože na přilití nové krve musím získat další, hlavně nepříbuzné, ryby.

5
6.2024
Ohledně dna, jsou mi celkem jedno módní trendy se substráty. Před dlouhými lety jsem měla mnoho let akvárko a s tímhle dnem nikdy nebyly problémy. Nevěděla jsem co jsou to potíže s akváriem a svými nadbytečnými kytkami jsem zásobovovala všechny spolužáky ve škole. To akvárko tenkrát mělo jen 20 l, takže fakt malé. Údržba? Krom věčné redukce rostlin jednou za rok odkalit a dolévat odpařenou bodu, tak uvidím jestli tohle půjde stejně.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele       smazané (1)

GeXeS Re
16.7.24 0:08
Tady to skutečně vypadá na pěkný paví mix :-P
didien007 Re
15.7.24 7:38
palec
DokyMichal Re
5.6.24 7:55
Rozhodně držím palce a ať se daří palec
DokyMichal Re
4.6.24 21:33
To dno ne
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/34376-po-dvou-mesicich-a-pul