Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Mini 20

 

Prezentace » Graylag » Mini 20 » Nápověda 

Hlavní fotka



Mini 20

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Graylag   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 31. 10. 2022   Aktualizace: 6. 11. 2023 Nové fotografie Nový záznam v deníku Změna v seznamu ryb Změna v seznamu rostlin Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 113   Počet palců: 0
Založení: 20. 10. 2022   Stáří: 1 rok a 6 měsíců
Objem: 20 litrů   Čistý objem: 15 litrů
Velikost: mini akvária   Oblíbenost: 0 uživatelů
Fotek a videí: 5+0   Komentářů: 2
*     *     *     *


Rozměry: 40 cm x 20 cm x 25 cm

Popis: Malé akvárium jako rozptýlení, seznámení se s problematikou (první vlastní akvárium) a jako dekorace.

Na akváriu je doma stavěný kryt z lepeného pěnnového PVC.

CO2: Bez

Dekorace: Děrovaný umělý kámen jako prolézačka pro krevetky

Dno: 1-2cm Staré dno Rataj + 1-2 cm křemičitý písek 1,5 mm

Filtrace: AquaClear 20 seřízený na nejnižší výkon. Na sání nasazený molitanový "předfiltr" jako ochrana proti nasávání krevetek.

Osvětlení: Ikea Växer 9W LED (6x 1W bílé, 3x 1W červené), 550 lm, 100 umol/m2/s, cca 6500 lx na hladině. Sepnuto 12h denně.

Pozadí: Bez (za akváriem je čistá bílá stěna)

Stojan: Nástěnná police

Topení: Tetra HT 25, nastaveno na 26°C

Údržba: cca 1x týdne výměna 5l vody

Voda: Měkká, Ostravská

Vzduchování: bez, filtr i na nejnižší výkon značně čeří hladinu

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(4)
Složka
Ostatní

(4)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
11.03.2023
HF
HF
11.03.2023
29.11.2022
HF
HF
31.10.2022
HF
HF
NahoruDeníček
6
11.2023
Akvárium nedávno oslavilo rok provozu a i přes počáteční nezdar s bojovnicí funguje.
Nedostává se mu zdaleka tolik péče kolik si zaslouží, ale podmínky jsou stabilní, razborky si udržují stálý počet, krevety "krevetí" a šneci se udržují na rozumném počtu. Práce kolem něj je v podstatě jen jednou denně nebo obden nasypat špetku krmení, jednou za pár týdnů vyměnit část vody (jo, vím, že to je málo) a cca co 1-2 měsíce prostříhat kytky. Znepokojující je jen trvale velmi nízké pH a velmi nízká tvrdost vody - zřejmě to chce měnit vodu častěji.

Rázborek ani neubývá ani nepřibývá, ale v zásadě vypadají spokojeně a čile. Problém pro ně představuje snad jen když se zanedbá prostříhání rostlin, protože akvárium už je opravdu hustě zarostlé.
Krevetek je subjektivně méně než dříve a už dávno jsem neviděl mrňata - jenže akvárium je ve spodní části tak absurdně zarostlé, že je téměř nemožné zjistit, kolik jich tam je.
Šnečí osádka se udržuje v rozumných počtech. Je jich spíše více, ale "šnekokalypsa" se nekoná. Zajímavé je, že dlouho dominovali okružáci a piskořky jsem měl za téměř vyhynulé, ale v poslední době začínají piskořky jednoznačně dominovat. A zatímco opravdu velkého okružáka už jsem dlouho neviděl, gigantických piskořek je v akváriu hned několik.

Co se týká rostlin, ke konci léta trvale zmizela Salvinia.
Dlouhodobě na ústupu je Bacopa. Zaprvé ji zjevně nesvědčí příležitostné stříhání, protože spodní stonky s málo lístky neprosperují. Zadruhé ji zjevně něco žere, snad okružáci. Uvidíme, jestli se ji ještě podaří zachránit, nebo postupně zcela zmizí.
Egerii jsem měl jednu dobu za vyhynulou, ale pár rostlinek přežilo a poté, co jsem jí vyhradil vlastní roh i zjevně prosperuje.
Echinodorus začíná neutěšeně přerůstat a i když jsem jej zatím hájil, již brzo jej bude čekat redukční kůra.
S mechem je to trvale na houpačce. Na jednu stranu moc neprospívá, kdy nikdy jsem neviděl slibovaný "svěšený" stav a je tak trochu dohněda. Na druhou stranu stále roste a svou roli plní.
Sagittaria a Limnophilus akváriu jednoznačně dominují a v tuto chvíli je to mezi nimi souboj o životní prostor. Obě rostliny asi už brzo bude čekat usměrňovací kůra, protože se začínají vymykat kontrole.

Z hlediska řas a dalších živočichů s ničím není problém. Občas se vyskytuje šedé slizké cosi (ruducha?), ale omezuje se jen na oblast hned pod spádem filtru a na sání filtru (kde je větší proud). A nemá tendenci se šířit. Další řasy se pravidelně nevyskytují, alespoň ne v hlavním prostoru akvária. Nicméně menší vrstvy řas jsou v sání i výtoku filtru, což značí, že sice podmínky k růstu mají, ale krevetky se šneky je drží pod kontrolou.
Na stěnách akvária na hraně hladiny trvale žijí nějací narůžovělí červíci. Hlístice? Roupice? Očividně ničemu nevadí a pokud se některý z nich dostane do volné vody a nepodaří se mu uplavat, tak ho ryba sežere jako špagetu.
Další breberky určitě žijí v mechu i jinde, ale běžně je nepozoruji.

V toto chvíli do akvária nepřidávám žádnou chemii, hnojiva, preparáty a ani neplánuji.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Graylag Re
1.11.22 8:08
Osazení rybou a krevetami bylo uspěchané, to vím a měl jsem z toho obavy, ale v dané situaci to jinak nešlo. Snažím se alespoň denně monitorovat parametry vody a první týden jsem obden měnil alespoň část vody. Nicméně zatím se zdá, že všechno klape. Bojovník si usilovně staví pěnové hnízdo, kromě dvou krevetek které bohužel rozsekal filtr jsou ostatní čilé a piskořky se drží u dna. Zatím se neobjevily významné zákaly ani řasy. Potenciální problém vidím s výživou rostlin, snad vlivem uhlíkového filtru který požral mikroprvky. Plně si ale oddechnu až tak nejdříve za měsíc.

Díky za tip s pískem a za hodnocení.
Sha Re
31.10.22 22:58
Snad vám staré dno pomůže se záběhem. Písku dejte víc, začne propadávat a mísit se s Ratajovic produktem. Jak do toho vjedete odkalovačem, je hotovo. Bettu a krevety jste měl přidat minimálně po měsíci, lépe až po dvou. Jinak za mně dobrý. :-)
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/33695-mini-20