Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Vrčálium

 

Prezentace » Pickasso » Vrčálium » Nápověda 

Hlavní fotka



Vrčálium

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Od zkušenějších vítám jakoukoliv radu, komentář, poučení, názor :)
Majitel: Pickasso   Kategorie: Rostlinné akvárium
Zapsáno: 26. 9. 2021   Aktualizace: 3. 10. 2021 Nový záznam v deníku Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 19   Počet palců: 0
Založení: 25. 9. 2021   Stáří: 2 roky a 6 měsíců
Objem: 200 litrů   Čistý objem: 160 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 0 uživatelů
Fotek a videí: 2+0   Komentářů: 0
*     *     *     *


Rozměry: 100 cm x 40 cm x 50 cm

Popis: Moje první větší akvárium a první high-tech. Chtěl jsem udělat něco zajímavého, co by se inspirovalo v aquascapingu. Mojí vizí bylo hustě osázené rostlinné akvárium s množstvím stínu pro rybky a menším proudem, co by v přírodě imitovalo nějakou zarostlou mělkou vodu. Hlavním drahokamem nádrže bude skupinka vrčivek trpasličích.

Biotop: Rybky budou asijské, rostliny jsou částečně

CO2: Ano

Dekorace: Dragon wood, černé kameny

Dno: Spodní vrstva lávový štěrk, zbytek Japanese soil

Filtrace: vnější filtr SUNSUN HW-702A

Osvětlení: Sinkor 90 cm 30W a Sinkor 90 cm 30W RGB

Pozadí: černé 3D pozadí

Topení: 100W

Voda: Pro akvaristiku nepříliš vhodná, hlavně kvůli dusičnanům, které začínají skoro na 30 mg/l: (hodnoty z vodárny udávají 26 mg/l, GH kolem 13 a KH kolem 10, PH 7,25)
- proto zkusím RO vodu doplněnou na GH 6

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(1)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Založení

(1)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
26.09.2021
-
-
NahoruDeníček
2
10.2021
Po týdnu se kytkám daří, eleocharis vivipara roste extrémně rychle. Zatím nehnojím, abych viděl, co bude kytkám chybět, všechny jsou nenáročné, tak by ani nemělo být potřeba nijak výrazně hnojit. CO2 dodávám zatím na nižších hodnotách (dropchecker tmavě zelený). Dnes jsem zvýšil svícení na 7 hodin, zatím bez řasy a jiných problémů. Proběhly tři 50% výměny vody.

Začal jsem uvažovat více o funkcích aquasoilu. Kytky v něm určitě budou růst skvěle, použil jsem ho, protože jsem ho chtěl vyzkoušet. Inspiroval jsem se ostatními a i když mám zatím nenáročné květiny, aquasoil je záruka úspěchu. Líbí se mi, že vytvářejí prostředí ideální pro tropické ryby. Jenže jeho "buffering capacity" jednou dojde (měsíce, možná roky, přesnou odpověď jsem nenašel) a vodu budu mít zase tvrdou. Věřím, že taková postupná změna by rybám ani rostlinám zas tolik nevadila, ale nelíbí se mi, že do vody o 5 GH a KH 1 či dokonce méně budu ve výměnách vody dodávat vodu o hodnotách GH 13 a KH 10. I když bych měnil třeba jen 30 % vody, ten výkyv v KH by byl i 3 body během minut a to se mi nelíbí, zrovna KH je nejdůležitější údaj, který je nutné mít co nejstabilnější. Svojí vodou budu zkracovat životnost aquasoilu, budu pracovat proti jeho vlastnostem.

Tak jsem se rozhodl pro RO vodu. Už jsem ji na vyzkoušení koupil pro minulé akvárium, měl jsem s ní dobré zkušenosti. NO3 byly stále velmi nízké a z tohoto hlediska jsem i 2 měsíce nedělal žádnou údržbu bez řas a bez jakýchkoliv problémů. To je další problém naší vody, protože s dusičnany na 26 mg/l ve vstupní vodě se na hodnoty pod 20 nikdy nedostanu, byl bych rád, kdyby byly pod 30 a počet ryb v akváriu bych měl tendenci mít nižší, abych dusičnany zbytečně nepodpořil. Váhal jsem, ale RO vodu používá v kombinaci s Aquasoilem i injektáží CO2 řada akvaristů, například celá slavná akvaristika Greenaqua. Budu dodávat vodu o stejných paramaterech, které mi vytváří aquasoil, prodloužím mu životnost, budu mít vodu velmi čistou a nebudu muset dělat tak časté výměny. Takže za mě win-win, hlavně když osmózu už mám (jen potřebuju koupit novou membránu a filtry). Samozřejmě mám obavu o ty obávané "ph dropy", ale snažil jsem se k tomu něco dočíst a dám tomu pokus. V přírodě v kyselých vodách jsou takové rychlé změny běžné, akvaristi mají velké úspěchy s akvárii i pod 6 PH. Hlavně bude ale stabilní KH, tedy na 0. GH asi 6. Vrčivkám se to bude líbit, krevetkám také, trochu obavu mám o Dania Perlové, které žijí spíše v neutrálních vodách.

Máte někdo s tímto zkušenost? Za rady a tipy budu rád, ale pro RO jsem se rozhodl asi již definitivně, jinou cestu moc nevidím. Jaké máte zkušenosti vy?


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Info
Zatím nebyl k této prezentaci vložen žádný komentář

 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/33070-vrcalium