Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Waterworld 240l

 

Prezentace » Nefer » Waterworld 240l » Nápověda 

Hlavní fotka



Waterworld 240l

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Nefer   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 30. 5. 2021   Aktualizace: 28. 8. 2022 Nový záznam v deníku Změna v seznamu ryb Změna v seznamu rostlin Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 218   Počet palců: 7
Založení: 10. 5. 2021   Stáří: 2 roky a 11 měsíců
Objem: 240 litrů   Čistý objem: 200 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 228 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 5 uživatelů
Fotek a videí: 7+0   Komentářů: 28
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 40 cm x 50 cm

Popis: Návrat k akvaristice po 20ti letech. Fíha, jak se to vše změnilo - tekuté CO2, difuzor, reaktor, mikroprvky, WRGB... bublifuk, srnčí hřbet a malachitová zeleň už jsou úplně z módy?

Biotop: Společenské akvárium pro nevelké rybky. O konkrétní biotop se nesnažím.

CO2: Plynný CO2 set Aquario 2l s nočním vypínáním. Po cca roce laborování jsem nakocen elektromagnet odpojil a CO2 doplňuji nepřetržitě.

Dekorace: Kameny Seiryu stone a rostliny.

Dno: 10kg Tetra Plant Complete Substrate
16l Japanese Soil
3l Japanese Soil Powder

Filtrace: SUNSUN HW-703B (1400 l/h)
1. koš - Kkeramické kroužky
2. koš - Biomolitan
3. koš - 1000ml Seachem matrix, filtrační vata

Hnojení: Automatické hnojení jsem nechal na rybičkách, žádné další prvky do vody nepřidávám.

Chemie: Žádnou chemii nepřidávám.

Krmení: Koretra, Dafnie, Cyklop, Artemie, Patentka, Tetra Cichlid Mini Granules, Tetra Micro Pellets, Tetra PRO Colour Multi-Crisps, Tetra PRO Algae, TetraMin Baby, Tropical Supervit, Tropical Nanovit

Osvětlení: cca 0,3W/l
Hlavní osvětlení: 2x T8 90cm (vepředu 840, vzadu 865)
Přídavné osvětlení: RGB LED pásek Sonoff

Svícení:
13:50 zapnutí LED pásku
14:00 zapnutí zářivek
14:00 vypnutí LED pásku

21:55 zapnutí LED pásku
22:00 vypnutí zářivek
22:20 vypnutí LED pásku

Pozadí: Černá tapeta

Stojan: Originální setová skříň

Topení: Diversa 300W

Chlazení: Žádné

Údržba: - 2x do měsíce výměna cca 80l vody
- 1x za 2 měsíce povrchové odkalení
- 1x za 4 měsíce hlubší odkalení kolem pohledových skel

Voda: Studniční: pH 7,2; KH 8; GH 8; NO2 0; NO3 30; Cl 0; Fe 0;

Vzduchování: Ano, ale není zapnuto. Nainstalováno pouze pro případ nadměrného nasycení CO2.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(6)
Složka
Ostatní

(6)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
12.06.2021
12.06.2021
12.06.2021
12.06.2021
12.06.2021
12.06.2021
NahoruDeníček
28
8.2022
Ohlédnutí za posledním půlrokem

V poslední době se toho kolem akvária moc nedělo - spíše jen klasická údržba a sem tam nějaká menší změna. Akvárko si žije svým životem, voda je čistá, řasy se netvoří, rostlinky rostou a rybky vypadají spokojeně.

Pokus s 60l
Nedávno jsem si založil druhé akvárko na pokusy. Bylo to totálně low-cost akvárko, kde místo zásobního substrátu byla rašelina, místo lisovaných japonských kuliček klasický říční štěrk. U někoho jsem tuhle kombinaci viděl a chtěl jsem zkusit, co to vlastně bude dělat. Tahle kombinace mi ale moc nevyhovovala, protože se špatně odkaluje a ze dna občas vycházely bublinky (nejspíš zahnívající rašelina). Na zadní a jednu boční stěnu jsem přilepil perlinku a zkošel jsem ji nechat zarůst mechem, ale ikdyž jsem zkoušel více druhů mechů, vždy byla perlinka vidět. Jako filtraci jsem použil klasický bublifuk, ale u toho jsem měl trošku problém s hlukem - ten motorek není zrovna záležitost, která by pomáhala při spaní. Vzhledem k velikosti akvária jsem si pořídil endlerky, pancéřníčky malé (pygmej) a krevetky - kdysi ani jedno nebylo k dispozici, tak jsem si to chtěl taky zkusit. Celkový výsledek je takový, že akvárko je už zrušeno, rostlinky přesazeny a rybky s krevetami přeloveny do většího. Nevím, možná je to tím, že ve velkém vše funguje jak má a v tom menším se všemu dařilo podstatně hůře (teda kromě řas), možná že přeci jen je lepší pokoukání na větší akvárko a malému jsem nevěnoval potřebnou péči a nebo už styl založení akvária byl špatný. Každopádně co jsem chtěl vědět jsem se dozvěděl a o to mi šlo nejvíce :-) Teď už zase zpět k velkému akvárku...

Technika
Dokupoval jsem k filtru předfiltr, ale nezaznamenal jsem žádnou změnu pro akvárium, ani pro údržbu a tak jsem jej zase odmontoval. Z akvária jsem vytáhl i Chihiros Doctor (bez něj žádnou změnu nevidím) a taky jsem CO2 sadu trošku upravil - už na noc nevypínám a jede bez napájení (rostlinkám to vyhovuje a rybky si nestěžují). A hodně spokojený jsem se skimmerem od SunSun - za málo peněz hodně muziky.

Voda
Testy, které jsem zpočátku dělal vcelku pravidelně, už nedělám. Parametry vody se dlouhodobě nějak extrémně nemění a nevidím důvod je nadále provádět. Frekvenci výměny vody jsem taky trošku snížil a nevidím žádný problém.

Rostliny
Pár rostlinek jsem z akvária dal pryč - některým se moc nedařilo (hlavně mám málo světla a taky nepřihnojuji), nekteré se podařilo rybkám prostě zlikvidovat (pancéřníčci si z monte carla udělali přístřeší) a některé se nelíbily mi (egeria densa)

Rybky
Jak jsem psal dříve - krevetky endlerky a pygmejáky jsem potřeboval přemístit, ale protože se mi líbí, upravil jsem osádku akvária - skalárům jsem našel nové bydlení a když už jsem byl v tom odlovu, přibral jsem i tetry měděné - na můj vkus byly poněkud temperamentní a já bych chtěl klidnější akvárko. Mimochodem, dnes na burze jsem jim přikoupil ještě Platy skvrnité var. Coral - nádherné rybky, které svou barvou tošku zpestří akvárko.
3
11.2021
Comeback.
Záznam do deníku po dlouhé době, takže jen malé shrnutí. Teď nebylo na akvárium moc času, takže se mi objevily nějaké potíže. Chirihos doctorovi se zanesla membrána a rozjely se mi řasy - nic, co by nespravilo očištění skla houbičkou, ale přece. Asi už jsem byl rozmlsaný smích Ale jedné tetře měděné se to asi nelíbilo tak, že se rozhodla spáchat sebevraždu skokem do dropcheckeru. Absolutně nechápu, jak se tam dostala, ale byla tam coze No, ale masakr byl, když jsem se ji snažil dostat ven - takový smrad jsem už dlouho necítil a snad dlouho cítit nebudu :-D Jedina změna v rybí osádce je již výše zmíněná a zatím mi to tak vyhovuje. Rybky mají dostatečný prostor pro plavání a můžu je tak sledovat v plné kráse :-) Nové rostlinky jsem nepořizoval, jen jsem vyhodil Pogostemon helferi - sice nakonec zakořenila, ale moc se jí nedařilo a už mne nebavilo ji při každé údržbě zapichovat zpátky. Asi by chtěla více světla, ale T8 svítí všechny stějně a do origo krytu jich více nedám. Začíná s mi v hlavě tvořit návrh na nové home-made víko, ale to asi ještě chvíli potrvá. Hlavně ještě nevím, jaké světla do krytu umístím. Zatím to vypadá na T5, nějakou rampu, nebo nějaké COB LED čipy. Dříve chci vyřešit jinou vadu na kráse - mastná hladina, o které jsem už dříve psal. V příští objednávce chci pořídit skimer a snad zabere...
7
9.2021
Nová vytíračka.
80ka, kterou mám v plánu použít jako vytíračku jsem si před několika dny vyčistil, savem vydesinfikoval a pár dní nechal jen napuštěné čistou vodou, abych viděl případný únik. Naštěstí akvárium těsní a tak jsem jej včera dal na své místo, napustil do poloviny vodou z velkého akvária a dnes jsem dolíval zbytek čerstou vodou. Spustil jsem filtr (molitan byl v externím filtru, tak by měl být "živy"), nastavil topení na 25°C, přelovil pár skalár (mamku s taťkou), který se neustále tře a šikanuje zbytek společného akvárka. Abych rybkám navodil trošku atmosféru, přidal jsem jim trochu torbenu a umístil plastovou tabulku k vytření - snad se jim v jejich novém šmajchlkabinetu bude líbit :-). No, po přelovení byly zmatené, ale teď večer jsou už v pohode. Abych rybkám jestě trošku zpříjemnil změnu prostředí, pořídil jsem jim živé nitěnky a očividně jim šmakuje. Teď jsem zvědav, jestli se budou mít ke tření, snad jo. Zatím se třely každou druhou sobotu a nedávno si užívaly už v úterý, tak jsem je přelovil už dnes ráno. Myslím si, že přelovením a celkově změnou prostředí se tření posune. Mno, teď už jen čekat, jestli práce nebyla marná...
29
8.2021
Dění za 14 dní.

Teď nějak nebyl čas psát denník, ale pokusím se shrnout poslední dva týdny.

Léčba skaláry:
Původně jsem myslel, že skalárka je jen dobitá od dalších skalár v akvárku, ale nebylo tomu tak. I po několika dnech v elementce, kam jsem kapal eSHa 2000 a Exit, stále plavala s hlavou nahoru. Chudera měla problém i plavat rovně, tak jsem jí to trápení musel ulehčit.

Rostlinky:
Před dvěmi týdny jsem si do akvárka koupil egerii a stolístek. Egerie sice roste hodně rychle, ale ten stolístek je masakr. Dovezl jsem si 2 rostlinky a udelal z nich 4 tak 20cm, po týdnu už byly vsechny přes 50cm a po dvou týdnech už měly tak metr. Tuhle rychlost nestíhám korigovat a tak jsem rostlinky raději vytáhl. Třeba udělá někomu jinému větší radost. Včera jsem si pořídil další rostlinky - Micranthemum Monte Carlo. Už jsem ji jednou měl, ale díky hrubému podloží se nezvládla zakořenit a pořát vyplavávala a vyhodil jsem ji. Teď už jsem substrát doplnil i o jemnější frakci a měl by se lépe uchytit.

Tření:
Ti pacienti skaláři se pořád třou. Pro někoho by to byla výtečná zpráva, ale v tom společném akvárku to není úplně ono. Původně to bylo každých 14 dní - vzdy v sobotu, ale teď dostaly choutky už po 10ti dnech. Mamka s taťkou zase řádily a ostatní rybky měly co dělat, aby se schovaly.

Staro-nová nádrž:
Dnes jsem se konečně dostal k vyčištění 80l akvárka z půdy. Bylo sice trochu zaprášené, ale po chvíli práce s vodou a savem vypadalo akvárko jako nové. Teď ho nechám napuštěné, snad nebude prosakovat. Až to na skaláry zase příjde, nachystám jim tohle akvárko. Ve velkém akvárku by byl klid a až/jestli se poťěr vykulí, nebudou pod listem čekat pancéřníčci.

Burza Olomouc:
Včera jsem měl cestu do Olomouce, tak jsem se stavil i na Aquatera a byl jsem vcelku překvapený o kolik více prodejců tam tentokrát bylo. Rybek bylo o mnoho více, možná i více, než v Ostravě, ale já se těšil na nějaké zajímavé rostlinky a těch tady moc nebylo. Ale koupil jsem si alespoň Monte Carlo, snad s ním budu mít tenkokrát víc trpělivosti a lépe se uchytí. Co se krmiva týče, bylo z čeho vybírat, hromady sušeného, nějaké mražené, ale živé jen u jednoho prodejce. Asi je to daleko od polských hranic a čechům se do živého moc nechce :-) Každopádně ta burza v Ostravě se mi líbila asi nejvíc - pestrá nabídka rostlin, vcelku dost široká paleta rybek, na každém druhém pultě živá potrava a sušeného tolik, že člověk nevěděl u koho nakoupit - další burzy už budu jezdit asi jen do Ostravy ano
16
8.2021
Jako na houpačce.
Jikry jsem nechával ve společenském akváriu s tím, že jsem žádné přírůstky neočekával. Vše, co jsem chtěl bylo, aby si pár zvykl na spolupráci při péči až do vykulení potěru, ale nečekal jsem až takovou agresi. Když se dříve třely skaláry a houstla v akvárku atmosféra, všechny ostatní rybky se po malém upozornění rodičů klidily z cesty. Rodičové si zabrali tak polovinu akvárka a ostatní skaláry musely být na opačné straně. Čas od času si jeden z rodičů vyrazil na preventivní zastrašení ostatních rybek, ale tady nastal trošku problém - jedna skalára si tohle utlačování nenechala líbit a často se postavila na odpor. Po dnešním příjezdu z práce jsem se díval, že má hodně okousané ploutve, plave v kruzích a s hlavou vzhůru (tak 45° oproti normálu). Chudera, než se dá dokupy to bude mít těžké. Nechci, aby se při rekonvalescenci musela snášet další útoky, tak jsem ji raději odlovil, dal na samotku a přidal eSHAa 2000. Snad se dá dohromady.
Před příštím třením bude asi lepší pár odlovit a mít je odděleně. Jediné, co si nedovedu představit je fakt, že bych musel co 14 dní pár odlovit a tím pádem vlastně neustále udržovat další akvárko - a to nechci... Každopádně, dnes se potěr vykulil a začal padat na dno, kde už byli připraveni pancéřníčci, takže nezůstalo nic.
No a aby toho nebylo málo, dnes jsem zjistil závadu na elektromagnetickém ventilu CO2 láhve, který je otevřený i po odpojení napájení. Buď budu muset poslat na reklamaci, ale se zkušenostmi s Invitalem to bude trvat sakra dlouho a kdoví jak to dopadne. Přemýšlím nad druhou variantou - nějakým způsobem odmontovat a nechat bublat stále. Odstranil bych tak 3 mouchy jednou ranou - snížení výkyvů hodnot pH, odstranění možné poruhy v budoucnu a snížení spotřeby elektrické energie...


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Nefer Re
3.11.21 21:58
Nakonec ano. Teď nějak nebylo pomyšlení na nějaké hrátky s akváriem a tak jsem vše dal do původního stavu. Skaláry se pořád třou jak divé téměř pravidelně každý druhý týden, nakonec se něco vykulí, ale stejně je už na dně čekají pancéřníčci a tak nemají moc šancí...
Dinecek Re
3.10.21 20:56
Tak jsi je přendal zase zpět? Bobci, úplně to vidím. Ale to se určitě nějak srovná ;-) a nebo něco vymýšlíš .
Nefer Re
22.9.21 20:04
Nefunguje to tak, jak jsem si představoval. Byly docela v šoku z malé nádrže, kam jsem je dal. Chvilkama mi připadaly jako by měly v očích takový jen pohled - to jako fakt? Samička ani nežrala, když jsem stál u akvárka - musel jsem odejít dále smích Ale spíš si myslím, že jsem nejsem schopný jim připravit stejně kvalitní vodu, jako mají ve velkém akvárku.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/32862-waterworld-240l