Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Juwel akvárium - Rio125l

 

Prezentace » Káťa06 » Juwel akvárium - Rio125l » Nápověda 

Hlavní fotka



Juwel akvárium - Rio125l

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Káťa06   Kategorie: Chovné akvárium
Zapsáno: 16. 2. 2021   Aktualizace: 16. 2. 2021 Nové fotografie Změna v seznamu ryb Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 43   Počet palců: 1
Založení: 29. 1. 2021   Stáří: 3 roky a 2 měsíce
Objem: 125 litrů   Čistý objem: 120 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 138 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 0 uživatelů
Fotek a videí: 1+0   Komentářů: 6
*     *     *     *


Rozměry: 81 cm x 36 cm x 50 cm

Popis: Své akvárium jsem se snažila udělat zcela přírodní. Mám všechny ryby původem z Jižní Ameriky. Je to akvarijní set od značky Juwel o objemu 125 litrů.

Biotop: Jižní Amerika + doplnění Střední Amerikou

CO2: (Kvůli rostlinám přidávám zhruba jednou týdně přípravek CO2.)Dnes jsem si dohledala informace díky komentáři pod mým příspěvkem a přípravek už dávat nebudu.

Dekorace: Velký přírodní kořen z čajovníku.

Dno: Červené kamínky v rovnoměrné vrstvě po celém dnu.

Filtrace: BIO filtrace přímo v akvarijním setu. Obsahuje v balení 5 filtračních hub. Jedna se s aktivním uhlím. Dále můžete dokoupit 2 libovolné filtry například s kamínky.

Hnojení: Žádné hnojivo zatím nepoužívám.

Chemie: Při výměně vody přidávám ve třech dávkách 10 ml bio filtru.

Krmení: Rybičky krmím dvakrát denně. Ráno sušenými vločkami na udržení barvy, večer mraženými nitěnkami.

Osvětlení: V akváriu svítím max. 8 hodin denně, kvůli zamezení růstu řasy. Jedna zářivka je bílé světlo druhá je v barvě denního světla, tudíž žlutější.

Pozadí: K akváriu jsem dokoupila oboustrannou tapetu. Já používám pozadí moře.

Stojan: Akvárium mám na dřevěné skřínce.

Topení: Akvarijní set obsahoval i topítko, které mám nastavené na 24°C.

Chlazení: V létě pokud je voda moc teplá jsem doposud vypnula topítko a ve větším horku přihodila do akvária kostku vody.

Údržba: Filtraci kompletně čistím jednou týdně. Odkaluji ji společně s jednou třetinou vody a filtrační houby mírně propláchnu v odpuštěné vodě.

Voda: Jak už jsem zmínila vyměňuji jednu třetinu vody jednou týdně.

Vzduchování: K akváriu není nutné kvůli vzduchování nic dokupovat, ale moje rybičky byly stále u hladiny a nadechovaly se, tudíž jsem dokoupila difuzor který akvárium více okysličí.

Poznámka: Toto akvárium mám čerstvě a stále zjišťuji, jak nejlépe s ním pracovat. Pokud tedy máte nějaké rady či typy, určitě se nebojte komentovat.



NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Papik Re
18.2.21 9:06
Proces zpracování odpadních látek ve vodě je řetězec amoniak > dusitany > dusičnany. Přeměnu na dusitany provádí jiné bakterie než přeměnu z dusitanů na dusičnany. V nové nádrži se vytváří postupně. Proto jsou ryby ze začátku v pořádku, ale pak najednou, po řekněme několika dnech až týdnu začnou baktérie hromadně produkovat dusitany, ale baktérie pro jejich zpracování na dusičnany se teprve začínají množit. V ten moment se ryby mohou začít dusit, umírat nebo jsou poškozeny jejich vnitřní orgány či reprodukční prostředky. Vzduchování na to nemá vliv, protože dusitany jsou vázány v jejich krvi a brání vstřebávání kyslíku. Vzduchování však pomáhá tvorbě a dýchání baktérií, takže smysl má.

Popsal jsem to zjednodušeně. Vše záleží na více faktorech, ale osobně bych ryby ani krevetky nepřidával dřív, než po min. třech týdnech založení nádrže, kterou bych vždy hustě osázel rostlinami. Rozhodně bych teď měnil často vodu a ryby krmil velmi střídmě.

Přeji, aby žádné katastrofické scénáře nenastaly, ať se daří a mnoho radosti z akvaristiky. Je to úžasný podvodní svět. palec

Káťa06 Re
16.2.21 14:02
Ahoj, jsem moc ráda, že jsi mi napsal komentář. Ohledně dávání ryb do akvária. Dala jsem je tam tak 3 dny po zařízení akvária, aby voda byla odstátá. Pojem, který byl zmíněný v komentářích jsem si dohledala a přípravek dále přidávat do akvária nebudu, jelikož nechci ubližovat rybičkám a jsem ráda že jsem se to dozvěděla relativně brzo. Ohledně čištění filtrace určitě nepropírám filtry pod tekoucí vodou, ale pouze je trochu vypláchnu ve vodě, kterou jsem odkalila. Vzduchování mám již vyřešené objednaným novým difuzorem, který se připevní na trubku, která vede z filtrace. Dočasně mám v akváriu dva vzduchovací kameny, které pomáhají. Dle mého názoru je rostlinek v akváriu akorát. Děkuji za všechny rady. :)
Papik Re
16.2.21 11:21
Ahoj, ryby jsi dala přiliš brzo po založení, když ještě není vytvořená biologická rovnováha. Pravděpodobně do odnesou na zdraví nebo i na životě.
Jestli přídavek CO2 jednou týdně znamená tzv. tekuté CO2, tak ho tam vůbec nedávej. Je to dezinfekce, najdi si na internetu termín glutaraldehyd.
Pokud čištěním filtrace myslíš propírání molitanů a dalších náplní ve filtru, tak to nedělej. Čistí se, až když se výrazně sníží průtok vody z filtru. Pokud je čistíš každý týden, tak neustále zabíjíš a vyplachuješ prospěšné baktérie, které se tam snaží vytvářet. Zjednodušeně řečeno.
Určitě přidej víc rostlin, nejlépe i nějaké plovoucí do začátku, aby odčerpávaly živiny. Růžkatec, pistie, salvinie nebo limnobium laevigatum budou ideální. Po vytvoření rovnováhy a až ostatní rostliny vyrostou je můžeš zase odstranit.
Ryby pravděpodobně dusily dusitany, ale i tak je vzduchování prospěšné, bakterie pro svojí práci potřebují kyslík (většina z nich), takže pusť vzduchování klidně naplno.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/32542-juwel-akvarium-rio125l-