Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Nano - Pod černou skálou

 

Prezentace » Pickasso » Nano - Pod černou skálou » Nápověda 

Hlavní fotka



Nano - Pod černou skálou

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Pickasso   Kategorie: Rostlinné akvárium
Zapsáno: 8. 2. 2021   Aktualizace: 27. 9. 2021 Změna ve výdajích 
Počet návštěv: 107   Počet palců: 1
Založení: 12. 11. 2020   Stáří: 3 roky a 4 měsíce
Objem: 25 litrů   Čistý objem: 18 litrů
Velikost: malá akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 18+0   Komentářů: 9
*     *     *     *


Rozměry: 40 cm x 25 cm x 25 cm

Popis: V pořadí můj druhý akvarijní pokus - první, s ještě zdaleka menší nádrží a stylem "hurá akce", se tragicky nepovedl (rok 2018). Akvárium je zamýšleno pro skupinku Danio Perlových spolu s malými spolubydlícími (krevetky, šneci)

Biotop: Neúmyslně a přirozeně laděno do Asie

CO2: ne

Dekorace: Čedičové kameny z české říčky, keramická skrýš

Dno: Dennerle Deponit Mix, černý štěrk (2-4 mm)

Filtrace: Claro 200

Hnojení: Pouze stopové prvky tekutým hnojivem Dennerle Nano Tagesdünger

Chemie: Při výměnách vody obnova bakterií (Seachem Pristine a Stability) a Rataj Řasobijec

Osvětlení: Aquastel LED 7W

Pozadí: černé

Topení: topítko s thermometrem 25W

Údržba: Podle potřeby (aspoň 1x měsíčně) výměna +/- 30% vody, odkalování a mytí skel, redukce plovoucích rostlin

Voda: kohoutková: +/- PH 7.8, GH 10, KH 11, velmi málo hořčíku, železa, draslíku, volného CO2 naopak spousta vápníku (87 mg/l), síranů (60 mg/l), dusičnanů! (podle vodárny 16 mg/l, podle testů i přes 20, spíše 25 mg/l) - proto používám RO vodu: PH +/- 7, GH 7, KH 7

Vzduchování: ne

Poznámka: Kvůli obsahu dusičnanů ve zdrojové vodě, zkouším používat RO vodu - pro běžné akvarijní ryby by má kohoutková stačila, ale krevetkám se mi v ní nedařilo a chtěl jsem pro osazenstvo čistou vodu, jako mají ve svých přirozených prostředích

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(17)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Založení akvária

(2)
Složka
Život a tvorové

(15)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
21.07.2021
-
-
21.07.2021
-
-
21.07.2021
-
-
21.07.2021
-
-
21.07.2021
-
-
21.07.2021
-
-
25.03.2021
-
-
25.03.2021
-
-
NahoruDeníček
26
9.2021
Akvárium budu rušit. Přes prázdniny dostalo zabrat, protože bylo krom občasného krmení bez údržby, opouštěl jsem ho napospas v červnu již ve stavu, který by vyžadoval souvislou údržbu. Také se mi za rok trochu okoukalo, hold to byl první pokus. Pro rybky to navíc bylo malé, aspoň u mě se báli každého pohybu a nikdy jsem je skoro neviděl.

Chtěl jsem vždycky velké akvárium. Tak jsem si udělal 200l a rybky přestěhuju. 25 litrovka bude pro bettu.
21
7.2021
Aktualizace dění v akváriu:
1) od posledního zápisu se leccos změnilo, především přístup. Pochopil jsem, že čím méně se člověk v akváriu hrabe, tím lépe. Mezi akvaristy se to říká a mohu to potvrdit. Vodu jsem měnil max. 1x měsíčně a to jen preventivně, protože hodnoty dusičnanů jsou stále na nule. Salvinia natans odvádí skvělou práci a roste jako zběsilá - bohužel mám problém, že zahnívá a hnědne, když už je příliš přerostlá. Pod krytem je příliš teplo a stéká na ně odpařená voda, takže někdy i plesnivý. Řeším to tím, že je po měsíci zredukuju na minimum - vždycky jsem jich zlikvidoval kolem půl kila, úplně absurdní na tak malé akvárium. Světlo ani nedosáhlo na dno a akvárium bylo tmavé, Dániím to ovšem vůbec nevadilo, byly o to méně strachuplné.

Před třemi týdny jsem musel akvárium přesunout kvůli přestavbě bytu, navštěvuji ho velmi nepravidelně, krmím jednou za tři dny, nedávkuji každodenně hnojivo a jsou výkyvy teplot. Okamžitě se to projevilo na zdraví akvária - slizová řasa (Blue green algae) pokryla povrch akvária, kytkám se nedaří, Salvinia zahnívá ještě více. Již to odnesl sameček Dania.

2) na jaře jsem pořídil 7 malých Dánií. Nejmenší rybka z nich zemřela z převozu hned další den. Dalším se dařilo. Pomalu rostly a vybarvily se. Jsou ale velmi plaché, jakmile zmerčí člověka schovají se k nenalezení za kameny do porostu. To je trochu škoda. Zarostlé je akvárium dost, ale hold je asi příliš malé a jiný druh rybek nechovám, aby je pomohl uklidnit. Jinak mají Dania skvělý charakter, zdržují se ve skupině, ale rádi prozkoumávají na vlastní pěst. Stále se honí a interagují, občas proženou i krevetu (která je ovšem větší než oni). Jídlo berou z hladiny, vodního sloupce i ze země. Když krmím granulkami, tak jí spíše ze země, protože granule stihnou spadnout dříve, než se odhodlají rybky na lov. Jí všechno, ale nejraději živé patentky, které jsem krmil dokonce i přímo pipetou.

Bohužel před pár dny jeden ze samců umřel. Pravděpodobně to způsobily výkyvy teplot, do poloviny června měli stálých 23, nyní kolísá o stupeň či dva i v rámci jednoho dne... v jednu chvíli bylo i 27, další den 24 apod. Akvárium je na tom nejhůře za poslední 4 měsíce. Hold není pravidelné krmení, topítko s termostatem neudržuje stálou teplotu, nehlídám světlo.

3) z původní várky zůstala pouze jedna kreveta-hrdinka. Od doby, co používám RO vodu je vše v pořádku. Koupil jsem 6 nových krevetek, jedna zemřela po transportu, za nějakou chvíli další. Zbytek je spokojený, roste a barví se. Čistá voda jim jednoznačně svědčí.

Toť vše, je mi líto, že se teď nemůžu postarat více. Snad to zbytek osazenstva přežije. V září se o akvárium řádně postarám a navíc plánuju další, konečně ne mikroakvárium, ale již trochu větší.
30
3.2021
Náhled
Včera pořízeno první rybí osazenstvo! Jedná se o 7 Danio perlových . Proběhla několika hodinová aklimatizace a byly úspěšně vypuštěny. Jsou tak na prahu dospělosti, mají zatím 1,5 cm, ale již je dobrým zrakem vidět barevný rozdíl mezi samci a samičkami - diagnostikoval jsem 3 kluky a 4 holky.

Tak snad se jim bude dařit.
25
3.2021
Celkem velké změny se odehrály od minulého zápisu.
1) postupně odcházejí krevetky :-O - průměrně každý týden jedna, to už nelze svést ani na přepravu, ani na náhodné úmrtí. Vypozoroval jsem, že zemřela vždy po svlékání, resp. zároveň s mrtvou krevetkou (vždy jsem ji našel ráno) jsem našel i svlečku. Zřejmě jim tedy vadilo něco ve vodě a když byly zranitelné při svlékání, nezvládly to. Některé se ale úspěšně svlékly - dvě stále žijí a vypadají v pořádku. Řešení/důvod: A) předchozí chovatel krevetky choval v kohoutkové vodě - tedy celkem tvrdé, já jim představil vodu výrazně měkčí. B) hodnota dusičnanů v kohoutkové vodě - tu mám již v základu kolem 20 i po míchání napůl s destilovanou vodou jsem neměl ani po dvou výměnách vody za sebou během tří dnů méně než minimálně 15 (pro krevetky již celkem hraniční hodnota?). C) mohli se něčím nakazit, ale nemám s tím zkušenost, nic zvláštního jsem nepozoroval - možná jen, že poslední dobou zlenivěly a ani se nehrnou po jídle. Hodnoty vody jsem do teď měl stabilní - možná jsem ale jen výkyvy nedokázal naměřit...

2) nový kryt a silnější kvalitnější světlo - z 3,5 W velmi levného světla na 7 W něco promyšlenějšího (světlo Aquastel za asi 600 s tvarem do V - lepší distribuce světla). Akvárium se opticky zvýšilo, podle mě vypadá čistěji a lépe, lepší manipulace při údržbě.

3) Salvinia natans - skvělá plovoucí rostlina, kterou jsem pořídil, abych odčerpával dusičnany z vody, dělal přistíněnou atmosféru akvária a přirozené útočiště. Hodnoty dusičnanů se ovšem nedařily stlačit pod 20 mg/l (kohoutková voda) a za týden vzrostly až někdy i na 40 mg/l

4) rozhodnutí: A) experiment s RO vodou - zkusím použít vlastní vodu s parametry, které od vody požaduji, především kvůli čistotě, protože mít výchozí vodu o 20 mg/l dusičnanů mi nepřijde nejlepší. B) již čekám na dodání 7 Danio perlových (razobrek galaxy) - snad se jim bude dařit!
19
2.2021
Dnes ráno jsem bohužel našel mrtvou alpha krevetku. Už se rozkládala, měla černý zadní krunýř a bílé fleky. Proto soudím, že ji zastihla nemoc, i když s tím zatím žádné zkušenosti nemám. Snad ze stresu z převozu a nového prostředí - jinak hodnoty akvária jsou co do dusitanů i dusičnanů v normě (nevím, jak amoniak). Hodnoty ph i tvrdosti jsou ale dost kolísavé.

Teď jen čekat, co se stane s ostatními...


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Pickasso Re
24.7.21 12:33
Hele tak je to možný, prodejce to neuváděl. Teď jsou už dospělé a kluci jsou hezky barevní, holky méně. Je pravda ale, že nejdou tak výrazní a taky nedorostly úplně do standardní velikosti. Nedávno mě na burze překvapilo, že jsou tak velké a barevné ???? takže to možná je nějaká variace, dania Perlové ovšem stoprocentně.
Pavla28 Re
22.7.21 15:19
ale to máš potom nějaké albíny, měla jsem perlovky od chovatele od 1 cm velikosti a byly klasicky vybarvené
Pickasso Re
21.7.21 15:08
Nene, opravdu mám ;) Na nepříliš kvalitních fotkách to ovšem není vidět, tady navíc nemají ani 2 cm, těžko šlo rozeznat samici od samce. Jsou pořád v pohybu a fotky nevypadají dobře, nepovedly se mi jiné, než tyto, když jsem si je pořídil.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/32501-nano-pod-cernou-skalou