Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Akvarium

 

Prezentace » Dzejna97 » Akvarium » Nápověda 

Hlavní fotka



Akvarium

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Dzejna97   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 5. 4. 2020   Aktualizace: 28. 5. 2020 Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 68   Počet palců: 0
Založení: 7. 3. 2020   Stáří: 4 roky a 1 měsíc
Objem: 225 litrů   Čistý objem: 169 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 0 uživatelů
Fotek a videí: 4+0   Komentářů: 2
*     *     *     *


Rozměry: 100 cm x 45 cm x 50 cm

Popis: Moje první vetší akvarium. Osazenstvo: 35x tetra červená, 14x čichavec modrý, 2x čichavec zakrslý - red, 2x čichavec zlatý, 2x sekavka pakistánská, 2x nerita zebra, na zkoušku 2x krevetka červená (update - po 30min nejsou k nalezení).
V rostlinách se moc nevyznám, ale mám především rychlerostoucí v pozadí a kobercovku.
UPDATE 8.4. - čichavci a sekavky prohrabali a zničili kobercovku (budu měnit o víkendu).

CO2: Ano - Rataj

Dekorace: Kameny, 3D pozadí

Dno: Lávová drť a černý písek 0,8-1,2mm

Filtrace: Vnější filtr Aqua Nova NCF-1200

Hnojení: Sera florenette-basic care, Rataj CO2 Vital

Chemie: Dennerle Aqua Elixier - po výmeně 1/3 vody každý týden, Sera toxivec

Krmení: Tropical Vitality and Color flakes, TetraMin flakes a granule

Osvětlení: Reflektory

Pozadí: 3D, ruční výroba s atestací do akvária

Stojan: Ručně dělaný paletový stolek

Topení: Ano - 26°C

Údržba: Každý týden výměna 1/3 vody. Každé ráno 4x stisk Rataj Co2 Vital,

Voda: Kohoutková, upravena akvarijní chemií

Vzduchování: Akorát z filtru, jinak ne.

Poznámka: Akvaristika mě baví a fascinuje od malička. První akvárium jsem si pořídila před 8 lety v 15. Začínala jsem na živorodkách. Ráda se přiučím od zkušenějších. Zajímá mě konkrétně u tohoto akvária, jak se zbavit štětičkové řasy, hnědé řasy na 3D pozadí a zda je vůbec reálné pořídit krevety červené (ve více kusech) k stávající posádce akvária.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(3)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Složka
První den s rybama

(4)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
08.04.2020
-
-
08.04.2020
-
-
08.04.2020
-
-
NahoruDeníček
28
5.2020
Po několika pokusech zbavit se řasy, jsem se rozhodla pro úplnou změnu akvária.
Do vnějšího filtru jsem pořídila speciální filtrační médium pro odbourávání řas. Zároveň jsem vyčerpala polovinu vody z akvária do kbelíků, kam jsem přesunula na chvíli i ryby.
Zbytek vody jsem vypustila, řasu manuálně odstranila z kamenů, skla a pozadí. Písek jsem vybrala, neproplachovala.
Po důkkladné čistce jsem na dno rozmístila sáčky s lávovou drtí a zasypala je prohnojeným substrátem, který jsem si schovala z předešlého menšího akvária. Tento nehezký substrát jsem zasypala tím hezčím z tohoto 225l akvária.
Do nádrže jsem umístila kořeny, kameny a zasázela spoustou rostlin. Do poloviny jsem nalila upravenou kohoutkovou vodu, zbytek jsem začala odčerpávat z kbelíků s rybami.
Ryby jsem vrátila zpět do nádrže, prohnojila vodu Bioflorem a CO2.

Osazenstvo jsem malinko zredukovala - zakrslé čichavce, 6 modrých a 12 neonek jsem věnovala příbuznému. Namísto nich jsem do akvária pořídila 4 krunýřvce a 2 malé pancéřníčky.

Od rekonstrukce je to již 3 týdny, řasa se nedělá, ryby i rostliny prosperují, voda průzračně čistá, hodnoty v naprosté normě.

K mé smůle jsem ale zjistila, že z neznalosti mojí i prodejce v akvaristice, mám nyní 8 kusů čichavce modrého, samce a pouze 2 kusy samic. Ryby se ale zatím snáší, neprohání, neokusují. 6 samců a 2 samice jsou ale stále ještě mláďata. Dokupovat samice nechci, i tak mám stále přerybováno.
8
4.2020
Štětičková a hnědá řasa již přes týden v akva. Nevím si rady. Voda čistá, hodnoty v akva v normě dle testu Tetra test 6v1, kromě NO3 (hodnota k 50).
Ryby, až na sekavky se neprohání. Vypadají zdravě, mláďata čichavců modrých pěkně rostou. Dvě krevetky červené někomu posloužily jako sváča, stále jsem je nenašla.
Kobercovka po smrti. Jsem naštvaná. Akva jsem mohla založit už před dvěma měsíci a nečekat na vyklíčení kobercovky.
O víkendu proběhne předělávka rostlin, výměna 1/3 až 1/2 vody


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Papik Re
28.5.20 20:08
Ahoj, na tento objem máš velmi málo rostlin. Určitě bych přidal plovoucí rostliny a dočasně i růžkatec - budou odčerpávat živiny z vody. Každou údržbu je zredukuješ klidně až na polovinu, záleží, jak rychle porostou. Až ti vyrostou ostatní rostliny a vytvoří se rovnováha, tak můžeš růžkatec klidně odstranit.

CO2 Vital je desinfekce, obsahuje glutaraldehyd. Pancéřníčci jsou hejnové ryby, doporučuji alespoň sedm kousků, ale čím víc, tím líp. Pozadí je parádní.

TM_35 Re
8.4.20 17:43
Super pozadí, chválím kreativitu palec . Co se týká řasy, tak její růst podporuje především kolísavá hodnota CO2. Její výskyt je podle mě podpořen i díky tomu, že akvárium "běží" chvilku a ještě není zajeté. Já ze začátku bojoval se světlou řasou, která byla naprosto všude. Pomohlo mi také nepřekrmovat ryby. Takže doporučuji řasu likvidovat mechanicky (otrháním, oškrábáním) a počkat co to udělá po nějaké době. Vodu bych v akva neměnil tak často, doporučuji 1/3 za 3 týdny.

V případě externího filtru doporučuji nechat ho běžet a vyčistit jen v případě, že se filtr hodně zanese a sníží se razantně průtok vody. A pokud už bude potřeba jej vyčistit, tak vždy pouze ve vodě z akva! Jedná se totiž o takovou domácí čističku :), je potřeba aby se na filtračním médiu usadily a hojně rozmnožily potřebné bakterie, které poté přeměňují odpadní látky a udržují ekologickou stabilitu celého akvária. Chlorová voda z kohoutku by bakterie zahubila.

Určitě bych přidal i nějaké rostliny. Prozatím ti tam roste Hygrophila polysperma, Egeria densa a Ludwigia repens. S C02 bych to do začátku moc nepřeháněl. Já osobně ho aplikuji 1x za 14 dní a vše roste v poho. Vždy chvilku trvá, než si rostliny zvyknou na jiné parametry vody a podmínky, než v jakých rostly doposud (v pěstírnách, jiných akva,...). Jakmile mají nové a zdravé přírůstky, můžeš aplikaci zvýšit. Pozor však na to, zda je v C02 přídavek prostředku proti řasám. V takovém případě se při pravidelné aplikaci může voda přesytit a být tak toxická pro bezobratlé obyvatele.

Jinak hodně zdaru a ať to vše roste a je zdravé!
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/31547-akvarium