Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Maison de Betta foerschi

 

Prezentace » Danube » Maison de Betta foerschi » Nápověda 

Hlavní fotka



Maison de Betta foerschi

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Darujem rybičky z tohto akvária nadšenému akvaristovi z Bratislavy
Majitel: Danube   Kategorie: Biotop: Asie
Zapsáno: 4. 2. 2019   Aktualizace: 14. 8. 2019 Nový záznam v deníku Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 166   Počet palců: 0
Založení: 14. 12. 2018   Stáří: 5 let a 4 měsíce
Objem: 55 litrů   Čistý objem: 41 litrů
Tloušťka skla: 5 mm   Objem bez skla: 52 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 3 uživatelů
Fotek a videí: 14+2   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 45 cm x 36 cm x 34 cm

Popis: Low tech, low light, blackwater - rozhodol som sa založiť túto prezentáciu, aby som sa podelil o zážitky zo starostlivosti o prekrásne bojovnice druhu Betta foerschi, ktoré ku mne pricestovali 17. januára 2019. Budem sem pridávať svoje postrehy, úspechy a chyby, aby som, verím, inšpiroval aj ostatných k chovu týchto nádherných rýb. Mám párik, samček sa volá Mandor, samička sa volá Kubu, mená som vybral podľa dvoch oblastí Západného Kalimantanu, odkiaľ tieto ryby pochádzajú :)

Biotop: Juhovýchodná Ázia, všetky rastliny a živočíchy v akváriu sa vyskytujú v tomto regióne.

CO2: Nie.

Dekorace: Kokosový kvet, kokosový orech, mandľovníkové listy, jelšové šišky.

Dno: ADA Aqua Soil Malaya Powder 9 l.

Filtrace: Aquael Pat Mini vnútorný filter nastavený na najnižší prietok, aby simuloval pomalé prúdenie vody v oblasti, odkiaľ Betta foerschi pochádza.

Hnojení: Easy-Life Profito.

Chemie: Easy-Life Filter Medium kondicionér na úpravu kohútikovej vody.

Krmení: Mrazené patentky a dafnie, živé artémie, dafnie, cyklopy, Dennerle NanoGran pre razborky.

Osvětlení: Aquael Leddy Smart Plant 6 W.

Stojan: Skrinka z Ikey.

Topení: Dennerle Nano ThermoCompact 50 W.

Údržba: Trikrát týždenne malá výmena vody (6-9 litrov).

Voda: Keďže je v Bratislave voda dosť tvrdá a zásaditá a Betta foerschi vyžaduje mäkkú a kyslú, miešam kohútikovú vodu s destilovanou, aby som sa dostal na vhodné parametre.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(13)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Složka
HARDSCAPE

(3)
Složka
Ryby a riasy

(10)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
06.02.2019
Betta foerschi - samček a samička
Betta foerschi - samček a samička
06.02.2019
Betta foerschi - samček a samička
Betta foerschi - samček a samička
06.02.2019
-
-
06.02.2019
Betta foerschi - samček a samička
Betta foerschi - samček a samička
06.02.2019
Betta foerschi - samček a samička
Betta foerschi - samček a samička
06.02.2019
Betta foerschi - samček Mandor
Betta foerschi - samček Mandor
06.02.2019
Betta foerschi - samček Mandor
Betta foerschi - samček Mandor
06.02.2019
Betta foerschi - samček a samička
Betta foerschi - samček a samička
Videa
Přehrát videoTanec bettiek06.02.2019
NahoruDeníček
14
8.2019
Náhled
DARUJEM RYBIČKY A SLIMÁKY Z TOHTO AKVÁRIA

Bohužiaľ, z dôvodu sťahovania do zahraničia sa už viac nebudem môcť starať o toto akvárium sad

Hľadám nadšeného akvaristu z Bratislavy, ktorý by sa ujal všetkých živočíchov z tohto akvárka (párik Betta foerschi, rasborky, slimáky, krevetky). Ak máte zabehnuté akvárium s množstvom úkrytov, ideálne s hustejším porastom rastlín a s objemom nad 50 litrov, v ktorom by boli šťastné, napíšte mi. Bojovnice sú mierne teritoriálne, takže sa nehodia na spolužitie s konfliktnými rybičkami. Vezmite, prosím, toto do úvahy. Bude mi za nimi veľmi smutno, verím, že im nájdem dobrý nový domov.
6
2.2019
Náhled
ÚPRAVA VODY A PRVÝ FAIL

Ako som spomínal v predošlom príspevku, Betta foerschi pochádza z pomaly tečúcich, mäkkých vôd s nízkym pH (4-6) a za cieľ som si dal dostať sa na hodnotu pH 6. Substrát Malaya znižuje pH a stabilizuje na úrovni cca 6,5, ale chce to čas (v mojom prípade som sa na túto hodnotu dostal asi po mesiaci). Zároveň uvoľnuje v prvých týždňoch veľké množstvo živín do vody, a preto bolo potrebné robiť výmeny vody čo najčastejšie, aby sa predišlo rastu rias. Prvý týždeň som menil časť vody každý deň, ale potom prišli Vianoce a cestoval som na týždeň a pol za rodinou, a po návrate bolo akvárium dosť silno zariasené.

Rozhodol som sa bojovať proti riase japonskými krevetkami. Vedel som, že tieto krevetky nepochádzajú z prostredia s kyslou vodou, ale hovoril som si, že ak budem pH znižovať postupne, zvyknú si (toto bola hrozná chyba v mojom uvažovaní myslieť si, že dokážem znásilniť prírodu). Kúpil som si ich 8 a výsledky v úbytku rias bolo vidno po pár dňoch, krevetky vyzerali, že sa im prostredie páči, boli aktívne. Ale urobil som hroznú chybu, keď som sa snažil urýchliť znižovanie pH prilievaním chemikálií. Kúpil som si prípravok Tetra pH/KH Minus a začal som ho prilievať do vody každý druhý deň. Dávkoval som podľa návodu, ale zdalo sa, že prípravok nefunguje, lebo pH stále bolo na úrovni 7 (čerstvá voda z vodovodu má u mňa 7,5, substrát Malaya po troch týždňoch znížil túto hodnotu o pol stupňa sám pred tým, ako som začal prilievať chémiu). A jedno ráno som sa prebudil a utrpel som šok - 6 krevetiek bolo mŕtvych, riasy zmenili farbu zo zelenej na modrú a pH bolo 5,5! Taký skok za noc, bohužiaľ, nezvládli. Bolo mi to hrozne ľúto, rýchlo som vymenil veľké množstvo vody, aby som zachránil aspoň zvyšné dve, a roztok na znižovanie pH som prestal používať. Je to s ním nevyspytateľné. Jediné "pozitívum" bolo, že takáto kyslá voda zničila aj odolnú "staghorn" riasu.

Zameral som sa teda na iné cesty, ako pH znížiť prirodzene - stabilná zmena pH je závislá od tvrdosti vody. Preto som sa rozhodol znížiť najprv tvrdosť - keďže reverzná osmóza nepripadala do úvahy, ani dažďová voda v centre mesta, zvolil som riedenie vody z vodovodu destilovanou vodou. Kupujem ju v dm drogérii a výsledky sú veľmi dobré - KH tvrdosť sa mi podarilo znížiť postupne počas niekoľkých týždňov opatrného riedenia z 10 ° na 3°, GH z viac ako 14 ° na cca 7 ° a pH kleslo prirodzene na 6 (pravdepodobne zohralo úlohu aj to, že som pridal do akvária mandľovníkové listy, ktoré, mimochodom, rybičky milujú a robia si v nich úkryty).

Takže moja rada na záver - nesnažte sa o rýchle riešenia pri znižovaní tvrdosti a pH, ak už máte v akvárku živočíchy. Bettky som nakoniec nasadil do akvária s vodou s pH 6,5 a KH 6°, zvládli to v pohode, ale po dosiahnutí aktuálnych hodnôt tvrdosti a pH, ktoré som opísal o pár riadkov vyššie, sa ich správanie zmenilo a začal som si všímať úplne inú interakciu medzi samčekom a samičkou (akési tance, ktoré predtým spolu nepredvádzali, predpokladám, že ide o dvorenie). Pridám video jedného takého tanca. Nízke hodnoty pH a tvrdosti im zjavne prospievajú :)

A sem pridávam fotku z obdobia, kedy bolo ešte akvárko dosť zariasené. Teraz už sú riasy výrazne potlačené.
5
2.2019
Náhled
HARDSCAPE

Kokosový kvet - zaujal ma na jednej akvaburze ešte na jeseň, nikdy som také niečo dovtedy nevidel, páčilo sa mi, že je to niečo iné ako klasické korene a drevo používané v akvaristike, tak som si ho musel kúpiť :-) Vtedy som ešte nemal akvárko, ani som ešte nebol úplne rozhodnutý, či si ho založím, ale nakoniec sa stalo a vybudoval som ho okolo tohto odkvitnutého kokosového kvetu. Fáza namáčania trvala niekoľko dní, vodu som menil komplet celú každý deň (dokopy asi päťkrát), lebo kvet vylučoval dosť nepríjemný zápach (taký chemický ako z labáku) a zafarboval vodu do žltomodrozelena. Bál som sa trochu, či je vôbec vhodný do akvária, ale zápach a zákal sa postupne stratili.

Kokosový orech - premýšľal som, čím ten kvet doplním, a rozhodol som sa zostať pri kokosovej tematike, nech je to celistvé aj po konceptuálnej stránke. Orech som po očistení preváral asi šesťkrát, kým výluh stratil tmavohnedú farbu.

Substrát ADA Aqua Soil Malaya Powder - keďže som od začiatku vedel, že v akvárku budem mať nejaký druh bojovníc (sú to moje najobľúbenejšie druhy) a ich životné prostredie je charakteristické mäkkou a kyslou vodou, zvolil som si tento substrát, lebo je špeciálne vyvinutý pre juhoázijské biotopy, vhodný pre kryptokoryny a zmäkčuje vodu v akváriu a stabilizuje pH cca na úrovni 6,5. To bolo pre mňa veľmi dôležité, keďže voda v Bratislave je pomerne tvrdá a zásaditá (nameral som pH 7,5).


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Danube Re
15.8.19 14:12
Ďakujem veľmi pekne, tramtra, za tip a prianie do budúcna :-) Vytvoril som ponuku vo vlákne o darovaní. Rybičky sú to skutočne úžasné, s osobnosťou, každé ráno ma pozorovali v posteli pri prebúdzaní a popoludní pri návrate z práce už reagovali na môj hlas, keď som ich zdravil od dverí, a priplávali ku sklu a čakali jedlo :-) Budú mi veľmi chýbať.
Jan Jonáš Re
15.8.19 14:11
Krásné ryby, snad najdou nový domov! palec
tramtra Re
14.8.19 18:26
Tyhle Betty jsou nádherné ryby, určitě pro ně najdeš nový domov. Zkus dát nabídku i do vlákna o darování, čte ho hodně uživatelů. Držím jim pěsti a tobě hodně štěstí v novém. ahoj
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/29897-maison-de-betta-foerschi