Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Paludárium v podkroví

 

Prezentace » Jason » Paludárium v podkroví » Nápověda 

Hlavní fotka



Paludárium v podkroví

ZRUŠENO

...uz je to minulost...
Majitel: Jason   Kategorie: Paludárium
Zapsáno: 26. 12. 2018   Aktualizace: 22. 3. 2020 Nový záznam v deníku Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 555   Počet palců: 0
Založení: 1. 11. 2018   Stáří: 1 rok a 5 měsíců
Objem: 2000 litrů   Čistý objem: 1000 litrů
Velikost: maxi akvária   Oblíbenost: 15 uživatelů
Fotek a videí: 34+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Datum zrušení: 06. 04. 2020

Rozměry: 150 cm x 55 cm x 55 cm

Popis: Ke dnesnimu dni jsem se rozhodl paludarium zrusit. Uz jsem s tou myslenkou koketoval drive ale dneska jsem byl utvrzen v mem rozhodnuti. Prvni duvod je ten, ze v jednom rohu zacala nadrz protekat. Je to ciste moje chyba. Cele paludarium je vestavene v podkrovi ve zdi a kdyz prisly vetsi poryvy vetru tak se krov nepatrne hybe. Ocividne to bylo vice nez jsem pocital a nadrzi to nesvedcilo. A hlavni duvod je ten ze se mi celkove prestalo libit. Sice je pekne zarostle ale vydrzely tam jenom rostliny o ktere zase tolik nestojim . Prvotni myslenka byla ze cele steny budou pokryte akvarijnimi rostlinami v emerzni forme. Ale to se mi az tak nepodarilo a ve finale z tech mnoho desitek rostlin tam vydrzelo jenom par druhu nenarocnych. Jako nejvetsi problem vidim v tom ze tam nemam privedenou vodu a odpad. Tim by se dalo krasne vyresit roseni nadrze. V lete nebyl problem odpad i cca 3 l / den. Celkove to beru pozitivne jako velkou zkusenost na ktere jsem se neco naucil a budu z toho cerpat do budoucna (jelikoz ted finisujeme s projektem RD tak tam se pocita s jednou nadrzi 3500l a paludariem kde bude jenom 1000l vody).

A mimo jine akorat co to tady pisi, tak napoustim novou nadrz 1200l. Prezentace prijde brzo

Biotop: Je to mišmaš všeho (kvůli rozmanitosti rostlin) ale blíže je k Asii

CO2: Zatím bez ale ani do budoucnosti neuvažuji - voda zabírá cca 10% z objemu

Dekorace: Dubové a bukové větve, vyplavené kořeny a tropické dřevo. Květináče z kokosových ořechů.

Dno: Substrát pro jezírkové rostliny - cca 30 litrů a Aquaclay Ground (manado) cca 20 litrů.

Filtrace: Skleněný pětikomorový filtr ve skříni pod akva - cca 30 litrů

Hnojení: Denně: CO2 Vital, Bioflor, Colour Fe, Bioflor MASTER a příležitostně Florena a jiné hnojiva v tabletách

Krmení: Kombinace vločkového krmiva JBL, granule Sera San a mražené - mix.

Osvětlení: LED:
2x50W 8000lm 6000K studená bílá
2x50W 8000lm 3000K teplá bílá
2x10W 1800lm 3000K teplá bílá
2x50W 10000lm fialové pěstební světlo
20x1W royal blue noční osvětlení

Pozadí: Pozadí je z vyřezaného a vypáleného polystyrenu, nastříkáno cca 15 vrstev lepidla na dlaždičky, poslední vrstvy probarvené a přelakovane Laksilem (6 vrstev potravinarskeho laku).

Stojan: skříňka z lamina

Topení: topítko 100W ve filtru + čerpadlo z nádrže - zároveň chlazení světel

Chlazení: Pouze chalzení světel - automatické aktivní chladiče na pěstebních světlech, přívod vody z nádrže k LED reflektorům a zpět do vodopádu, automatické odvětrávání prostoru nad tera - chlazení světel.

Údržba: Zatím každý den cca 30 min - pořád je co ladit a nastavovat

Voda: Relativně měká z vodovodu

Vzduchování: Vzduchovací motorek Sera pod akva - dva vývody do nádrže

Poznámka: Vše se dá přepnout na ruční nebo automatické ovládání. Automat je 10 kanálů (2x TC420) plus automatické chlazní, odvětrávání terária (dle nastavení teploty a vlhkosti).
Samozřejmě teploměry a vlhkoměry - v nádrži, okolí, voda atd...

Nádrž je teď teprve cca měsíc založená takže zatím méně rostlin atd... Potřebuje více času...

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(33)
Složka
Ostatní

(30)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Technika

(3)
NahoruDeníček
22
3.2020
Ke dnesnimu dni jsem se rozhodl paludarium zrusit. Uz jsem s tou myslenkou koketoval drive ale dneska jsem byl utvrzen v mem rozhodnuti. Prvni duvod je ten, ze v jednom rohu zacala nadrz protekat. Je to ciste moje chyba. Cele paludarium je vestavene v podkrovi ve zdi a kdyz prisly vetsi poryvy vetru tak se krov nepatrne hybe. Ocividne to bylo vice nez jsem pocital a nadrzi to nesvedcilo. A hlavni duvod je ten ze se mi celkove prestalo libit. Sice je pekne zarostle ale vydrzely tam jenom rostliny o ktere zase tolik nestojim . Prvotni myslenka byla ze cele steny budou pokryte akvarijnimi rostlinami v emerzni forme. Ale to se mi az tak nepodarilo a ve finale z tech mnoho desitek rostlin tam vydrzelo jenom par druhu nenarocnych. Jako nejvetsi problem vidim v tom ze tam nemam privedenou vodu a odpad. Tim by se dalo krasne vyresit roseni nadrze. V lete nebyl problem odpad i cca 3 l / den. Celkove to beru pozitivne jako velkou zkusenost na ktere jsem se neco naucil a budu z toho cerpat do budoucna (jelikoz ted finisujeme s projektem RD tak tam se pocita s jednou nadrzi 3500l a paludariem kde bude jenom 1000l vody).
26
1.2020
Dneska jsem udelal vetsi udrzbu - poradne vycisteni filtru, odkaleni, cisteni skel, doliti vody a velka udrzba zelene. Zase jsem vystrihal kyblik rostlin, nektere tam rostou uplne neskutecne. Posledni pul rok jsem nic noveho nepridaval, nechavam zatim rust co tam je.
Ted v tydnu mam v planu predelat vodopad (ohrivani vody od svetel) a dodelat automaticke dopousteni. Momentalne je mlhovac (pres nej se bude dopoustet voda) a rosici zarizeni (uplne rusim, bez napojeni na cistou vodu nelze) mimo provoz.
24
11.2019
Po delsi dobe jsem provedl vetsi udrzbu paludaria. Prostrihal jsem rostliny - nektere se rozrostly tak ze stinily pulku hladiny, nektere uplne odesly...

Poslednich par mesicu jsem nepridaval zadne nove rostliny a nechavam rust to co tam je. Necemu se velice dari, co zivorilo tak vetsinou uschlo nebo uplne odeslo. Celkove bych rekl ze se ted cele akva stabilizovalo.

Veskera udrzba spociva ve vymene cca 40l vody tydne plus dolevani cerstve vody kazde cca 3 - 4 dny.

Zatim mam odpojeny vodopad a na neho zapojeny system roseni. Toto se mi vubec neosvedcilo. I kdyz byla voda do trysek hnana z akva pres filtr, stale dochazelo k zanaseni trysek. Tak zatim dolevam vodu a rosim rucne (to neni pravidelne) a uz jsem nachystal automaticke dopousteni vody z externi nadrze - pujde to pres nadrzku k mlhovaci takze bude stale doplnovan. Vse je prichystane a staci jenom zapojit (snad bude cas pres Vanoce)
31
10.2019
po delsi odmlce par info. Rostliny se trosku vytridily. Nektere (lackovy a ostatni masozravky) to nejak nedaly, ostani se brutalne rozrostly. Rybam se velice dari, z parmicek jsou uz normalni veprici...

Nove foto dodam pri cisteni
1
6.2019
Dneska po delsi dobe vetsi udrzba - velka prostrihani a protrhani rostlin, nechavam ted paludarko aby si zilo vlastnim zivotem. Moc se nesnazim zasahovat a pridavat nove rostliny, stavajicim se budto velice dari nebo jsou pryc... Objevil jsem nekolik malych parmicek (cca 10ks ruzne velikosti) a spoustu malych ampularek.

Jinak stale 3x denne krmeni, 1x denne roseni, 2x do tydne doliti vody (pokud rosim pravidelne tak neni treba tak casto) a 1x do tydne vymena vody - cca 40 litru.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

jarovo Re
26.1.20 20:00
Ahoj, tak to je teda sen potlesk potlesk ahoj
panikaaaaa Re
26.1.20 19:38
Je to perfektní palec potlesk
Jason Re
26.1.20 19:05
Cela nadrz je hodne do hloubky, v prostoru pro vodu je i hodne zmensene pozadi aby se veslo co nejvice vody
EDIT: pridal jsem fotku bez rostlin pro predstavu jak je velke
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/29614-paludarium-v-podkrovi