Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Relax pre Jana a rodinu

 

Prezentace » Jano » Relax pre Jana a rodinu » Nápověda 

Hlavní fotka



Relax pre Jana a rodinu

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Jano   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 22. 12. 2018   Aktualizace: 29. 1. 2020 Nová videa Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 22   Počet palců: 1
Založení: 25. 11. 2018   Stáří: 5 let a 5 měsíců
Objem: 105 litrů   Čistý objem: 79 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 0 uživatelů
Fotek a videí: 13+14   Komentářů: 0
*     *     *     *


Rozměry: 75 cm x 35 cm x 40 cm

Popis: Celý set som zakúpil v oddelení Zverimexu v obchodnom dome Leclerc v Nowom Targu, ktorý je od nás, teda z Trstenej, vzdialený 40 km. Set obsahoval akvárko s kapotou, ktorej súčasťou sú držiaky na dve žiarivky, jedna LED žiarivka je súčasťou setu, druhú si budem musieť zohnať, má dĺžku 70 cm. Jedna žiarivka je uprostred kapoty, druhá vzadu. Súčasťou setu sú ďalej vnútorný filter s poréznou molitanovou výplňou a s filtračnou kapacitou 500 l/hod a ešte ohrievacie teleso.

Biotop: Chcem chovať americké cichlidy, konkrétne Cichlasoma nigrofasciatum (nový latinský rodový názov si nie a nie zapamätať, začína sa myslím na A. a je v ženskom rode) a Cichlasoma (Thorichtys) meeki. Ja viem, lepšie by bolo pre ne veľké akvárko, ale nemám na to vhodné miesto v dome a tie cichlidy sú moja srdcovka - choval som ich už ako gymnazista.

CO2: Vzhľadom na to, že sa chystám na cichlidy, vybral som si rastliny, ktoré majú silné korene, konkrétne som sa vrhol na Echinodory, tak to ten C02 asi budem musieť pridávať. Zaobstaral som si tablety fy Sera, len ešte neviem presne, ako na to.

Dekorace: Niekoľko kameňov, z ktorých som spravil úkryty v prednej časti akvárka, kúpil som ich v Zverimexe v Leclercu. Súčasne som kúpil dva korene, ktoré mi chvíľu plávali, než sa ponorili. Keď boli v štádiu, že už sa vznášajú, zaťažil som ich kameňmi, nech sa nasajú vodou pod väčším tlakom vodného stĺpca. Veškerú dekoráciou som očistil v tečúcej horúcej vode.

Dno: Niekoľko litrov riečneho štrku, hrubšieho zrna, celkovo svetlej farby, viac dožlta, pôvodom z predajne Leclercu. Doma som štrk niekoľkokrát premyl v horúcej vode. Celkom sa tie šípatkovce na tom substráte chytili, k mojej radosti. Rastlinky som vysadil v zadnej a v strednej časti akvárka, snažil som sa vytvoriť také terasy, aj reliéf dna, vzadu je vrstva najvyššia a vpredu je dno skoro holé - tu sú kamene a korene, ktoré ten štrk vzadu podopierajú.

Filtrace: Dva filtre - ako som spomínal, jeden vnútorný, dodaný so setom a jeden vonkajší, s dvoma košíčkami. Do jedného košíčka som kúpil biokeramiku, v druhom som nechal pribalený porézny molitan. Synovec - stolár, mi vyfrézoval do kapoty polooblúkovitý otvor, resp.drážku pre úchyt výtokovej časti vonkajšieho filtra.

Hnojení: Dva, alebo tri týždne, každý pondelok, dodal tekuté hnojivo fy Tetra, ale asi to bola chyba, lebo spočiatku som mal málo rastliniek - kupoval som ich na dvakrát - a rástli mi riasy. Teraz, keď už rastlinky rastú, riasy sa už tak nechytajú. To tekuté hnojivo bolo z núdze cnosť, teraz sa mi podarilo zohnať tablety fy Sera, ktoré som pichol ku koreňom Echinodorov. Tým by však pasoval skôr draslík. Teraz už nehnojím - odkedy mám rybky, hnojiva je dosť a vykryštalizovali sa mi rastlinky, ktorým sa darí.

Chemie: Pri zakladaní akvárka som dal dva druhy vody - vodovodnú a studničnú. Tá studničná obsahuje dosť železa, je taká nažltlá, spočiatku som mal menší zákal. Tak som pridal nitrifikačné baktérie fy Dajana a pomohlo.
Ďalej som si zistil, že máme relatívne dosť tvrdú vodu - aj studničnú a aj vodovodnú - tak som pridal prípravok na zníženie uhličitanovej tvrdosti a pH. Teraz vychádza pH okolo 6,8-7,2, dKH okolo 10-14 st., dGH okolo 18-20 st., čo je ešte stále dosť.

Krmení: Umelé krmivo - vločky - pre cichlidy, spolu s vločkami, ktoré obsahujú rastlinnú zložku. Po roku som vločky skŕmil a teraz rybkám dávam granule, s vločkami s rastlinnou zložkou.

Osvětlení: LED žiarivkové teleso, dodané spolu s akváriovým setom. Dĺžka 70 cm, priemer musím ešte zmerať. Samozrejme, zaujímajú ma aj ostatné technické parametre.
Po pár mesiacoch som zohnal druhé LED teleso, so spektrom pre rastliny.

Pozadí: V Nižnej som zohnal 3D pozadie, také s motívom skál, to sa mi páči a aj k tým kančíkom sa hodí. Má síce iné rozmery, ako zadné sklo, t.j. 75x40 cm, no bez problémov ho pokrýva. Ešte mi ostáva pripevniť ho.

Stojan: Vyrobil mi známy stolár, drevenú skrinku pod akvárko, výška 85 cm, aby sa dalo dobre obsluhovať postojačky, aj aby sa dalo naň v pohodlí dívať posediačky a vychutnať si to. Skrinka má dvoje dvierok a uprostred otvorené poličky. Farbu povrchu skrinky mi stolár prispôsobil nábytku.

Topení: Ohrievacie teleso bolo súčasťou setu, no nepoužil som ho. Teplomer vonkajší, z tekutých kryštálov. V akvárku je stabilná teplota 25-26 st. C.

Chlazení: Nemám,netreba, uvidíme v lete. Ale tu na Orave sú tie letá relatívne ešte mierne.

Údržba: Zatiaľ údržbu obmedzujem na odstraňovanie rias, meranie pH a tvrdosti vody a úpravu jej chemizmu. Aspoň raz za mesiac odkaľujem a čistím filtre.

Voda: Pri zakladaní akvárka som zmiešal približne v pomere 1:1 vodovodnú a studničnú vodu, teraz pridávam skôr tú vodovodnú. Tu na Orave sú pramene riek, tak je tu voda čistá, dá sa piť bez prevarenia, čo sa o niektorých väčších mestách, napr. o blízkom Krakove, povedať nedá. Ako som však zistil pomocou prúžkov suchej chémie fy Dajana - papierikový test - voda je tu dosť tvrdá. Tá studničná voda je aj dosť železitá.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(12)
Složka
Ostatní

(12)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
06.01.2020
kančík - drobec v popredíí pred bridlicou
kančík - drobec v popredíí pred bridlicou
06.01.2020
poodkrytý koreňový systém E. (opacus)
poodkrytý koreňový systém E. (opacus)
06.01.2020
poodkrytý koreňový systém E. (opacus)
poodkrytý koreňový systém E. (opacus)
06.01.2020
celkový pohľad po úprave 1/2020
celkový pohľad po úprave 1/2020
06.01.2020
celkový pohľad po úprave 1/2020
celkový pohľad po úprave 1/2020
06.01.2020
kančík - drobec v popredí
kančík - drobec v popredí
05.01.2019
celkový pohľad na nádrž
celkový pohľad na nádrž
22.12.2018
pohľad zboku - zľava a spredu
pohľad zboku - zľava a spredu
Videa
NahoruDeníček
29
1.2020
Včera som si všimol, ako samec akary modrej stráži znášku ikier na liste šípatkovca, odháňa každého votrelca (viď video). Ikry aj ošetroval a "vyvaľoval" sa na nich. Dnes už ikry neboli na mieste, rodičia nejavili známky, že by dávali pozor na nerozplávaný plôdik - asi znášku zožrali, ako sa to stalo aj v minulosti. Trenie bolo asi vyprovokované čiastočnou výmenou vody pri údržbe akvária.
Dominantný saemc kančíka usilovne bagruje v štrku.
6
1.2020
Na dvoch fotkách vidno poobnažený koreňový systém šípatkovca E.opacus. Dominantný samec kančíka si pri ňom vytvára hniezdo a bagruje v štrku.
Na troch videách vidno, ako dominantný aamec kančíka zaháňa votrelcov z teritória, ktoré je približne uprostred akvária.
Pred malou chvíľou som videl, ako si vyhraňujú teritórium viaceré kančíky.
Dominantný samec kančíka má asi aj námluvy - uvidíme v blízkej budúcnosti - zdá sa, že v jeho teritóriu je samička, ktorá však zatiaľ asi nie je ešte ochotná trieť sa.
6
1.2020
Po roku som trošku zreorganizoval interiér. Z rastliniek sa mi uchytil E.osiris, ktorý mal na oddenku viacero dcérinných rastliniek a oddelením som získal celkom štyri pomerne veľké jedince. Jeden jedinec povyrástol, bol bez dcérinných rastliniek. Na druhom konci nádrže sa mi uchytil iný druh Echinodoru, myslím, že to je E.opacus, ktorý ešte nie je súci na delenie, má však mohutnú koreňovú sústavu (aj z toho E.osiris som skrátil korene, asi o 20 cm). Pomocou kamaráta akvaristu, ktorý mi pomohol s delením E.osiris, som prerobil dno, dozadu som pridal 10 kg štrku hrúbky 0,4 cm, nasadil som tam tie šípatkovce. Vpredu mi kamarát pomohol urobiť reliéf z kameňov a z koreňov. Tomu vonkajšiemu filtru sa znížil výkon, asi preto, lebo som v ňom často používal ako jedno z filtračných médií vatu - asi kládla motorčeku príliš veľký odpor a tak zoslabol.
7
7.2019
Ten Anubias som daroval akvaristike v Nižnej, výmenou za krmivo, lebo vždy, keď vyhnal nový lístok,tak mu ho tie potvory zožrali - schlamstali. Už by aj narástol pekný, ale vôbec pri tých cichlidách nemal šancu.
7
7.2019
Tým akarám sa potomstvo vyliahlo len raz, potom už mali iba nakladené ikry, z ktorých nič nebolo, resp. plôdik sa nerozplával. Ale zato sa dobre množili kančíky, ktoré mali vždy malé hejno mladých, až napokon raz samička uhynula. Aspoň jeden mladý kančík sa zachránil, neviem, z ktorej znášky ikier pochádza, teraz má tak 2-3 cm dĺžku a už sa nebojí vyplávať si pre potravu. Ale ešte stále si dáva pozor, aby ho ostatní nezožrali.Už má sfarbenie tela ako dospelý jedinec - pekne vidno priečne pruhovanie.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Info
Zatím nebyl k této prezentaci vložen žádný komentář

 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/29592-relax-pre-jana-a-rodinu