Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Desetilitrovka

 

Prezentace » KarMa » Desetilitrovka » Nápověda 

Hlavní fotka



Desetilitrovka

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: KarMa   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 28. 3. 2018   Aktualizace: 29. 3. 2018 Nové fotografie 
Počet návštěv: 82   Počet palců: 0
Založení: 24. 12. 2017   Stáří: 6 let a 5 měsíců
Objem: 12 litrů   Čistý objem: 9 litrů
Velikost: mini akvária   Oblíbenost: 2 uživatelů
Fotek a videí: 14+0   Komentářů: 5
*     *     *     *


Rozměry: 30 cm x 20 cm x 20 cm

Popis: Vytvořeno jako "upgrade" pro osmiletého syna přítelkyně. Původní nádrž mu vybavil jeho táta - jemný plážový písek, v něm zasazen malý echinodorus i s košíčkem a vatou... samozřejmě naprosto uhnilý. Dekorace několik škeblí, jedna větší mušle, jedna umělá rostlinka a kus pískovcového šutru. V tom plavala jedna velmi špatně a smutně vypadající samička Betty. V písku několik pískořek. Bez filtru, osvětleno malou LED lampičkou se zapínánim kdy si kdo vzpomene... Úkol zněl jasně - udělat z toho akvárko, a kluka na Štědrý den překvapit. Hrozně mě zpětně mrzí že jsem to tenkrát před zrušením nenafotil...
Takže všechno šlo pryč, zůstala jen nádrž a světlo, které aspoň dostalo časovač. Nový štěrk (křemíkový frakce 2-4mm), nejmenší závěsný filtr co jsem na webu našel, papírová fototapeta jako pozadí, kořen, Anubias Barteri Nana, dvě kryptokoryny, něco plovoucího. Do toho krásný sameček Betty a 5 krevetek. Zůstaly tam asi 3 pískořky.
Byl jsem hrozně zvědavý jak si takto malá nádrž povede. Nevěřil jsem její životaschopnosti. Nevěřil jsem že beťák si nepochutná na krevetkách. Nevěřil jsem že rostlinky budou prospívat.
Na kořenu rostl nějaký sliz, tak jsem tam brzy vypustil jednoho mladého samečka Endlerky. Všechen sliz zmizel během pár dnů. Klučina měl ze začátku respekt z beťáka, ale brzo se z nich stali kamarádi, a často mu bere od huby granulky a chvilku je okusuje, než si je beťák zase vezme zpátky.
Po pár týdnech se na předním skle objevil zákal. Pustil jsem na něj nějakého obyč šnečka, ani nevím co je to za druh. Okružák? Zůstávaly po něm na skle roztomilé cestičky. Brzo se rozmnožil, asi to byla samička. Teď už je sklo naprosto čisté.
Krevetky jsou pro mě velké překvapení. Nejen že si z beťáka nic nedělají, ale ony se tam dokonce klidně množí. Jednu z původního osazenstva jsme sice našli uschlou vedle akvárka, ale pořád dokážu najít 4 velké a minimálně 5 malých které se v nádrži za ty tři měsíce stačily narodit.
Rostlinky rostou, jen z toho co tam mají vyprodukováno od osazenstva. Stačí jim to, přibývají a anubias teď zrovna kvete - má jeden otevřený květ nad hladinou a druhý se teprve pod hladinou otevírá.

Biotop: Beťák + příslušenství

CO2: ne

Dekorace: kořen

Dno: křemičitý štěrk 2-4mm

Filtrace: závěsný minifiltr

Hnojení: ne

Chemie: ne

Krmení: jen beťák dostává denně několik granulek, ostatní si musí urvat co nádrž dá

Osvětlení: malá stolní LED lampa, časovač na 8-11 a 14-21 hod

Pozadí: papírová tapeta z venku

Topení: ne

Údržba: každý víkend výměna 5 litrů vody

Voda: tvrdá vodovodní, neupravovaná

Vzduchování: ne

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(13)
Složka
Ostatní

(13)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
29.03.2018
29.03.2018
29.03.2018
28.03.2018
28.03.2018
28.03.2018
28.03.2018
28.03.2018


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

KarMa Re
2.4.18 22:48
Přesně tak, přílišná péče je cesta do pekla ano U ryb, i u kytek, speciálně orchidejí, to znám dobře. Mám u sebe doma ještě 250 litrů nádrž a protože se tam dostanu posledních pár měsíců tak na jednu noc týdně, tak vím že teď se tomu akvárku taky daří podstatně líp než když jsem tam byl každý den a pořád něco řešil a vymýšlel :-D (třeba se jednou dostanu k tomu taky si tu 250ku přidat do profilu... jo a krmení samozřejmě zvládá automatické krmítko). Jestli ho někdy převezu sem do nového domova, tak doufám že to kluka chytne.
hannah2000 Re
29.3.18 18:58
Když byl náš syn v první třídě, tak si od kamaráda donesl v pytlíku s vodou jednu rybku. Doma si jí dal do 4 litrové sklenice a u sousedů si vypůjčil krmení. Protože za hlavní starost o rybku považoval právě krmení, tak ji pro jistotu krmil 5x denně, ona totiž všechno hned snědla. No chudák rybka, za dva dny plavala břichem vzhůru. Takže míň aktivní péče je možná i míň škodlivá. A časem péči určitě okouká. ;-)

A květ už je teď hezky vidět potlesk
KarMa Re
29.3.18 9:16
Přidal jsem fotky květu anubiasu.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/28623-desetilitrovka