Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Rybníček pro modrásky

 

Prezentace » Jája » Rybníček pro modrásky » Nápověda 

Hlavní fotka



Rybníček pro modrásky

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Jája   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 27. 12. 2017   Aktualizace: 13. 3. 2021 Nové fotografie Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 1839   Počet palců: 3
Založení: 17. 12. 2017   Stáří: 6 let a 4 měsíce
Objem: 300 litrů   Čistý objem: 225 litrů
Tloušťka skla: 10 mm   Objem bez skla: 278 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 50 uživatelů
Fotek a videí: 563+0   Komentářů: 59
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 50 cm x 50 cm

Popis: Orientuju se na živorodky. Sice jsem chovala kde co, ale stejně nakonec jsem vždy skončila u živorodek. A vzhledem k tomu, že mojí srdeční rybou jsou paví očka, a to modrá (čistá linie od vaclava), proto jsou v názvu modrásci. Pokukuju i po duhovkách diamantových. A jak jinak – jsou to také modrásci. Budu mít i další druhy rybiček - ze stávajícího akvária přesunu i ostatní ryby na dožití a do budoucna uvažuju o některém malém druhu pancéřníka, ale na to je času dost. A samozřejmě krevetky. Nejdřív nechám AQ zaběhnout a pak pomalu přestěhuju stávající osádku.

Biotop: Žádný - mám ráda rostlinná akvária, tj. zarostlá většina dna a k tomu spokojené rybičky, krevetky a šneci.

CO2: Bombu nemám, ale přidávám nepatrné množství perlivé vody, což stačí na to, aby se rostliny trochu popostrčily k lepšímu růstu a zároveň nemusím týden co týden vyhazovat kýbl zeleniny.

Dekorace: Kořen a pár kamenů.

Kořen je z mého pohledu luxusní. Původně jsem chtěla rozvětvený, ale když jsem jej v Hornbachu uviděla, tak to byla jasná volba. Uvnitř je vykotlaný a má v sobě i otvory, což bude pro krevetky, ale i rybky zpestření. Má nepatrnou vadu - zatím neznatelně barví, což ale v podstatě žádná vada není. Posadila jsem jej na kameny, takže krevetky i rybky budou mít pod něj přístup ze čtyř stran. To, že sedí volně na kamenech a není mezi kameny zabudován, je další plus ohledně údržby - když bude potřeba pod ním odkalit, stačí jej nadzvednout. Vytvořila jsem mu samostatnou složku s hromadou fotek, protože je ze všech stran parádní.
Kameny jsou sopečného původu z české lokality. Nejsou to ty rezavé, které jsou běžně k mání. Na souši nic moc, ale pod vodou jsou dost zajímavé.

Dno: Křemičitý písek (údajně) - 50 kg, zrnitost pod 2 mm. Ale z blízka všechna zrna jako křemičitá nevypadají. Převažují žlutě zbarvená zrna, ale celá směs má spíše béžovou barvu se žlutým nádechem a vypadá velmi pěkně. Pytle byly papírové, takže nebylo na písek vidět. V jednom pytli byl písek zbarvený dožluta, ve druhém převládala šedivá barva a vzhledem nic moc - ten šel do zadní poloviny AQ a je překrytý tím žlutým. Bohužel se časem obě barevné verze v zadní polovině AQ promíchají, jen doufám, že to nebude tolik patrné vzhledem k hustému porostu.

Filtrace: JBL CristalProfi e1501 greenline - s tímto filtrem jsem opravdu spokojená. Nejdříve jsem použila rampu, ale voda v AQ nekolovala dle mých představ. Takže jsem rampu vyměnila za trysku, která je součástí balení. Nastavila jsem ji šikmo k přednímu sklu a je to přesně to, co jsem chtěla. Voda pěkně koluje po celém AQ a rostliny se jemně pohupují. Filtr bez problému utáhne celé AQ. Akorát mi vadí, že nasávací pumpa se nedá stisknou "jednoduchým stlačením", jak je tvrzeno v návodu na rostlinnaakvaria.cz. Jde to hodně ztuha, takže jsem nejdříve filtr naplnila vodou, a pak teprve dosála zbytek vody, ale i to byla dost dřina. Je poměrně tichý, ale ne úplně. Skříňka jej tlumí, pouze, když je úplné ticho je nepatrně slyšet.

Malá rada, jak narovnat hadice. Hadice jsou dost pevné a neohebné, takže jsem do vany napustila horkou vodu z kohoutku a nechala je chvíli namočené. Tím se staly poslušnějšími. Pak jsem je ještě na další chvíli v koupelně propletla topným žebříkem tak, aby byly co nerovnější a tvar si udržely i zastudena. Pak už nebyl problém s nimi dál pracovat.

Hnojení: Ze začátku jen trošku, cca 2 ml PMDD 4x týdně + každý den 3-5 ml perlivé vody. Po zaběhnutí, když akvárium hodně zarostlo, tak jsem dávku zvýšila na 3-4 ml 5-6x týdně + ráno necelou decku perlivé vody.

Chemie: Zatím ne, ale mám připravený glutaraldehyd pro stav nouze a pouze k lokálnímu použití na řasy, nikoliv do vody.
Dále mám v zásobě i eSHa 2000.

Krmení: 6 druhů vloček, SAK vločky + drobení + tablety na dno, tablety pro ryby Dajana, grindal + mraženou havěť (ne nítěnky).

Osvětlení: 2x Chihiros LED A serie 65W
Obě rampy mám zatím stažené téměř na minimum a svítím 12:00 - 22:00. Přestávky přes den neuznávám a připadá mi to jako nesmysl. V přírodě také slunce nepřestane svítit. A pokud je pod mrakem, tak i tak je světla dost.

Co mě ale dost otrávilo, je vzhled rostlin pod LED osvětlením. Coby zastánce zářivek opět musím potvrdit, že barvy pod zářivkami vycházejí daleko lépe, než pod LEDkami, což jem mohla porovnat s mým původním akváriem. V něm byly rostliny nádherně výrazně sytě zbarvené, na rozdíl od rostlin pod LED osvětlením – červená je spíš hnědá, zelená nevýrazná... Fůra akvaristů si LEDky pochvaluje, zatím mi ale není jasné proč. Kromě úspory energie a možnosti ztlumení nevidím přínos. Navíc foťák nespolupracuje, barvy vycházejí naprosto špatně, i ostření v akváriu foťák moc nezvládá. Zato staré akvárium mám nafocené téměř okamžitě, u nového se neskutečně navztekám a následně úpravy ve fotoshopu jsou také dalece náročnější. Fotit musím pouze na jednu světelnou rampu se staženým světlem na minimum, takže AQ není po celé ploše dobře osvětleno. Se silnějším osvětlením fotky vycházejí přesvětlené natolik (i když na foťáku stáhnu expozici), že ve fotoshopu nejdou pořádně upravit.

Od poloviny roku 2020 jsem přidala jednu rampu Senkor. Kdyby byla v prodeji před chihirosem, tak bych koupila jen tyto. Pod senkorem je akvárium jakoby zalité sluncem. I barvy jsou v pořádku.

Pozadí: Černá tapeta. Velmi dobře se lepí, když je AQ položené na boku.

Stojan: Skříňka 2 m dlouhá, vyrobená současně s kuchyní, aby ladila - horní deska 3,8 cm. Mezi spodní a horní desku je zabudovaných pět samostatných skříněk, tudíž je vytuněná tak, že by unesla mnohonásobně vyšší váhu.

Topení: 250 W

Údržba: Vzhledem k tomu, že jsem AQ nastartovala "bordýlkem" z filtru stávajícího AQ (a ještě to jednou zopakuju cca v polovině ledna), zatím tomu nechávám volný průběh. První ryby do AQ přijdou koncem ledna/začátkem února - času dost na pořádnou výměnu vody před vpuštěním.

EDIT: Týdně výměna vody 70-80 l, odkalování a úprava rostlin dle potřeby.

Voda: Měkká - dle poskytovatele.

Vzduchování: Ne.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(562)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Dajánky

(31)
Složka
Jak jde čas

(99)
Složka
Kořen

(20)
Složka
Mimina

(48)
Složka
Mimina II

(53)
Složka
Mimina III

(54)
Složka
Mimina IV

(2)
Složka
Ostatní

(33)
Složka
Pan Úžasňák

(10)
Složka
Rostliny

(111)
Složka
Ryby

(87)
Složka
Šneci a cherrynky

(14)
Fotky z reprezentativní složky: Jak jde čas
20.02.2021
20.02.2021
20.02.2021
27.01.2020
27.01.2020
28.10.2019
28.10.2019
28.10.2019
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
13.03.2021
-
-
NahoruDeníček
13
3.2021
Náhled
Mimina II – jsou jim dva měsíce a stále jich je stejně, šest. Už jsou pěkně velká a ta největší mají na boku souvislý černý proužek. Těm menším se teprve tvoří.

Mimina III – některá začínají vypadat jako ryby a oproti sourozencům jsou doslova obři. Ta malá vypadají, že se zastavila v růstu. Těm moc naděje nedávám. Dopočítala jsem se k 76 kouskům.

Mimina IV – poprvé jsem je fotila. Při ranní údržbě jsem je i spočítala, prozatím jich je dvacet pět.

Dnes jsem fotila všechna mimina, takže ve složkách jsou i nové fotky.
9
3.2021
Tak jsem včera nevydržela a založila jsem pro nová mimča další "odchovný kyblík" a hned jsem je do něj přestěhovala. Nebylo to ani moc náročné - jen jsem je odsála a vypustila do nového příbytku. Napočítala jsem jich 29. Dnes, při ranní údržbě, jsem pro jistotu překontrolovala kyblík s Miminy III, jestli tam nějaké nezbylo, protože jsou neskutečně miniaturní - mohla jsem nějaké přehlédnout. Další mimča tam už nebyla. Po vykulení jich bylo víc, ale za den jich stačilo odejít na můj vkus tolik (cca 5,možná víc, nepočítala jsem je), aby mě to utvrdilo v myšlence, že jim samotným bude lépe.
7
3.2021
Přesně jako hodinky. Dnes, po čtyřech dnech od tření, se vykulila další mimča. Je jich minimálně dvacet (což byly jikry na jednom listu bacopy, který jsem utrhla, a žádná z nich se nezkazila). Z dalších jiker, co jsem z rostlin setřela, moc potěru nebude - hodně se jich zkazilo, zřejmě kvůli tomu, že se neudržely na rostlinách a spadly na dno. Mimča III a ani nové přírůstky jsem nefotila. Snad časem se k tomu někdy dokopu. Počítání bude asi dřina. Stále jsou spolu v jednom kyblíku a co jsem si všimla, tak mrňouskům nikdo neubližuje. Co mě překvapilo, jsou ve střehu, a když se jim v jejich blízkosti něco nezdá, tak odplavou, a to celkem fofrem. Vypadá to, že pud sebezáchovy funguje ihned po vykulení.
4
3.2021
Včera, po příchodu domů, jako obvykle čučím do akvária a všimla jsem si nezvyklého jevu. Dvě dajánky soupeřily o list kryptošky. Divné na tom bylo, že to byl dospělý samec a mládě, třetinové oproti samci. Většinou jde slabší silnějšímu z cesty, tady ale ne. Zbystřila jsem a záhy jsem zjistila, proč tomu tak je. Na rubu listu byly přilepené jikry. Teprve pak jsem zkoukla pancéřníčky – zase se třeli. Je to radost pohledět, jak samička ploutvičkami drží jikry a hledá vhodný list, kam by je přilepila. Opět mi to nedalo a jikry jsem přemístila do kyblíku s miminy III, neboť další odchovný kyblík se mi už zakládat nechtělo. Třeba z nich něco bude.
2
3.2021
Náhled
O víkendu jsem opět fotila mimina – tentokrát mimina III. Počty jsou dost dolů a přiznám se, že jsem to nečekala. Navíc před několika dny jich umřelo během dvou dnů cca dvacet. Nic se nezměnilo, krmila jsem stejně a údržba probíhala také stejně. Nechápu, proč se to stalo. Začala jsem měnit 2x denně dvě třetiny místo poloviny vody a malinko jsem omezila krmení. Vypadá to, že ta změna zabrala. Od víkendu zatím mrtvoly nenacházím, i když tam jsou stále ještě nedochůdčata, která zřejmě časem odejdou. Z víkendové fotky jsem napočítala cca 90 prcků.

Mimina II jsou v pořádku, pěkně rostou a ládují se krom jiného i grindalem. Dávám si pozor, aby červíčci byli miniaturní, aby se prckům při konzumaci nic nestalo. Zatím se drží všech šest drobků a věřím, že teď už to i tak zůstane.

A samozřejmě jsem přidala pár aktuálních fotek mimin III z neděle.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

permonici Re
10.3.21 13:22
Mimina III mi dnes úplně zvedla náladu. To je prostě radost, když se vykulí a daří se i odchov. Jsou krásní. Fandím a držím pěsti. ahoj
Ichmal Re
8.3.21 16:05
Moc pěkný!
RAP Re
2.3.21 20:22
To je škody. Snad už se to nebude opakovat.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/27983-rybnicek-pro-modrasky