Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - 300 l na Trnavskom

 

Prezentace » PeterN » 300 l na Trnavskom » Nápověda 

Hlavní fotka



300 l na Trnavskom

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: PeterN   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 18. 10. 2017   Aktualizace: 20. 10. 2018 Změna v seznamu ryb Změna v seznamu rostlin Změna v seznamu ostatních živočichů Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 134   Počet palců: 0
Založení: 23. 9. 2017   Stáří: 6 let a 7 měsíců
Objem: 325 litrů   Čistý objem: 244 litrů
Tloušťka skla: 10 mm   Objem bez skla: 303 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 2 uživatelů
Fotek a videí: 4+0   Komentářů: 6
*     *     *     *


Rozměry: 100 cm x 50 cm x 65 cm

Popis: moje prvé seriózne akvárium

CO2: 5l CO2 fľaša bez nočného vypínania s rebríkovým difúzerom (zosady dennerle 120, takže poddimenzovaný). Zatiaľ, 10 mesiacov, som nemusel plniť flašu.

Dno: trochu štrku na spodok dozadu (ako výplň) a zvyšok veľa Volcano black od Rataju

Filtrace: JBL e1502
v zadnej polovici pôdny filter: Rozvetvené potrubie z PVC trubiek s kopou navŕtaných asi 1mm dier, keď som doň pustil vodu z naplno otvoreného kohútika, nenaplnilo sa ani do polovice. Toto potrubie je vyvedené do čiernej hadice na ktorej je pod hladinou čerpadlo (EHEIM compactON 300), pričom prietok je nastavený na minimum. Je to taký lacný pokus (čerpadielko som si chcel kvôli výmenám vody kúpiť aj tak), že ako to bude pôsobiť na rastliny, pri najhoršom len odpojim čerpadlo a hadicu a nič z neúspešného pôdneho filtru mi nebude zavadzať.
EHEIM SKIM 350-pripojený na časovač beží hodinu po zhasnutí svetla a pred zažatim.

Hnojení: Dennerle system set: 1.týždeň-S7+V30, 2.týždeň-S7, 3.týždeň-S7+E15, 4.týždeň-S7.... a tak dookola.
Každý deň ráno (ak nezabudnem) easy carbo (tekutý uhlík-vychádzalo mi to v čase nákupu ako najlepší pomer cena/množstvo)

Krmení: Prevažne vločkové od TETRY a krmivo na dno od HIKARY. Okrem toho im to zvyknem každých pár dní spestriť rôznymi sušenými krmivami, či krmivom pre bojovnice a ešte dačím, čo si už nepamätám, lebo som obaly zahodil a zmiešal som to dokopy. A potom ešte veľmi občas, keďže bývam lenivý im liahnem artemie.
Najviac im chutí asi hikari, lebo po tom sa všetky vrhajú ako po prvom, aj keď vhodím rôzne naraz (len keď som mal chvílu skalárov, tí mali račej vločky), alebo ho kvôli veľkosti len prvé vidia.

Osvětlení: Aquatlantis EasyLed - 89cm

Pozadí: čierna tapeta

Stojan: na mieru vyrobená skriňa, aby ladila ku kuchyni
odkaz na stolára: www.vh-stolarstvo.sk/…

Topení: normálne bez vyhrievania, teplo z filtru a asi aj svetla stačia pri normálne vykúrenej izbe (cca 22-23°C) na 25-26°C, iba v zime keď pôjdem preč a priškrtím radiatory, tak tam dám Jäger 150W

Údržba: Po vybalancovaní intenzity a času osvetlenia čistim predné sklo tak raz za 1-2 mesiace, na zadnom ma riasy netrápia.
Filter čistím po pár mesiacoch, nie že by som pozoroval zmenu parametrov vody (mám trvalé testy od seachem a ray ya čas používam také pásiky od JBL), ale keď klesne prietok, to však býva podľa mňa skôr zarastením hadíc riasami, ale, už keď všetko rozoberám, tak čistím aj filter aj hadice.
Skimer čistievam častejšie, po pár týždňoch, podˇľa toho, keď pozorujem, že nemá ťach, alebo sa zasekáva plaváčik.
Rebríkový difúzer, od kedy mám CO2 z fľaše čistím (ponorením do octu na pár minút a na to vyhradenou zubnou kefkou) len veľmi zriedka, za 10 mesiacov asi 3x.
Rastliny prestrihávam každé 2-3 týždne.

Voda: vodovod
1x týždenne výmena cca 50l, odmontujem sprchovú ružicu a miesto nej našrobujem rozdvojku s ventilmi pre záhradnú hadicu (aby to pasovalo, kúpil som si prechodku z rozmeru sprchy na tú rozdvojku), na jeden vývod rozdvojky pripojim hadicu, ktorú natiahnem do akvária (na vnútornú stranu skrine nad akváriom som prišroboval držiak na sprchu, aby som fixoval hadicu, nech nevypadne z akavária, pretože raz sa mi to stalo a pri urýchlenom presune do kúpelne za účelom zastavenia vody som sa šmykol na vode rozliatej po podlahe a vystrčené koleno, pripravené na zákrutu narazilo do zárubne, noha síce nakoniec nebola zlomená, ale mesiac som kríval a vzniknutá jazva mi aj po pol roku brní na dotyk). Rozdvojka zostáva vo vani, najskôr zavriem nepripojený ventil (vývod do vane) a pustím vodu zo sprchy do akvária cez otvorený ventil, kým sa nenaplní hadica, potom zastavím vodu a otvorim ventil do vane, nechám odtiecť cca 50l (zníženie hladiny o cca 10cm) a zavriem ventil do vane a znovu pustím vodu, kým nenaplním akvarium. Nakoniec zastavím vodu, otvorim ventil do vane a vytiahnem hadicu z akvaria (za tú chvíľku nevytečie veľa vody) takto pomaly zmotám hadicu, pričom voda z nej vytečie do vane. Celý proces trvá do hodiny (vodu napúšťam pomaly, ale to len kvôli tomu, že nechcem v akva spôsobiť silný prúd a samozrejme nemám rýchlospojku a hadica je na rozdvojke len nastoknutá, takže potenciálne sa môže odpojiť, ale to sa mi ešte nestalo, každopádne odporúčam byť pri výmene vody stále doma).

Poznámka: Ostriežik purpurový (Pelvicachromis pulcher) zvykne dno jaskynky (ktorú si obsadili) prehlbovať a tak sa mi v jej okolý objavujú kamienky zo svetlého štrku, ktorý som dal kvôli šetreniu financii pod čierny substrát. Nie je to nič strašné, do očí bijúce, ale na budúce by som asi nešetril.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(3)
Složka
Ostatní

(3)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
19.10.2017
21.10.2017
21.09.2017


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

DrSlamastika Re
22.10.18 19:53
pekne akvarko
PeterN Re
3.2.18 12:41
Áno, na Trnavskom znamená Trnavské mýto v Bratislave
JirkaŠčobák Re
23.11.17 13:23
Trnavskom ... znamená Trnavskom mýte?
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/27679-300-l-na-trnavskom