Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - 300L

 

Prezentace » tinka789 » 300L » Nápověda 

Hlavní fotka



300L

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: tinka789   Kategorie: Biotop: Amerika
Zapsáno: 7. 4. 2017   Aktualizace: 6. 6. 2017 Nové fotografie Nový záznam v deníku Změna v seznamu ryb Změna v seznamu rostlin Změna v základních informacích Změna v měření 
Počet návštěv: 281   Počet palců: 0
Založení: 1. 5. 2017   Stáří: 7 let
Objem: 300 litrů   Čistý objem: 225 litrů
Tloušťka skla: 10 mm   Objem bez skla: 278 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 2 uživatelů
Fotek a videí: 19+0   Komentářů: 5
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 50 cm x 50 cm

Popis:
Nedávno jsem chtěla udělat drobný upgrade stávajícího akvária (na 128L), ale narazila jsem na tohle starší akvárium za cenu, která se prostě nedala ignorovat. Tak místo malého zvětšení budu zakládat třístovku, kam postupně poputují všechny rostliny a ryby z původního prvního akvária.

Biotop: budu se snažit udržet Jižní Ameriku

Dekorace:
kořeny
kameny: břidlice, rula

Dno:
složené z vrstev:
JAK TO MĚLO BÝT:
1. vrstvička křemičitého písku jako podloží pod větší frakci
2. lávová drť pro tvorbu reliéfu dna
3. cca 3 cm Agro substrát pro vodní rostliny + Tetra plant complete substrát ze zrušeného akva + kuličky páleného jílu (zbytek co jsem měla doma)
4. cca 0,5 cm vrstva bentonitu (podestýlka pro kočky z Alberta)
5. křemičitý písek frakce 1 - 4 mm, v průměru 6 cm vrstva (směs písku ze starého akvária - cca 8 kg, říčních kamínků z kamenictví - 25 kg, říčního písku sportcarp č.2 - 10 kg a flexiobkladů - 10 kg)

JAK TO NAKONEC DOPADLO:
1. perlinka po celém dně
2. 5L lávové drtě kompaktně po zadní části akvária (tak do poloviny), vrstva cca 3 cm
3. cca 3 cm Agro substrát pro vodní rostliny + větší frakce říčních kamínků, dohromady asi 15L
4. vrstvička páleného jílu, původně snad Prodac (?) substrát, ale už používaný, takže jde hlavně o porézní vrstvu
5. křemičitý písek frakce 1 - 5 mm, vrstva od 4 do asi 8 cm, někde navršeno větší množství (směs písku ze starého akvária - cca 2 kg, říčních kamínků z kamenictví DEK - 20 kg, říčního písku sportcarp č.2 - 8 kg a flexiobkladů - 6 kg)

EDIT (03.06.2017):
Pátá vrstva byla vyměněna za 28 kg hnědého křemičitého písku frakce 2 - 4 mm. Ve dně zbyla drobná vrstva bývalého světlého písku, asi 0,5 cm. Navíc jsem použila lávové kameny pod kořen vpravo, aby se kopec tolik nesesouval.
Celková vrstva dna je vepředu 7 cm a vzadu až 12 cm. Nejvyšší vrstva je v levém zadním rohu.

Filtrace:
externí filtr Fluval 305
náplně: biomolitan, keramický předfiltr, filtrační vata, aktivní uhlí, rašelinové kuličky, biomax; vyzkouším různá uspořádání dle parametrů vody

Hnojení:
při založení:
Osmocote do dna dle doporučení výrobce (ve třetí vrstvě)
železo do dna ve formě kapslí od Profiplants

při výměně vody:
pomocí změkčovače doplnění K+, Na+ nebo H+ kationtů (dle použitého iontoměniče)
chci zkusit výluh z olšových šištiček, Torben, vláknitou rašelinu nebo rašelinové kuličky do filtrace

Krmení:
KOMPLEXNÍ:
granule i vločky, různí výrobci
TetraMin, TetraPro energy, Tetra guppy, Hikari micro pellets, VCD - granule pro terčovce a cichlidy, Fluval multiprotein, Fluval colour, Fluval cichlids, Biogran small, Sera vipan, Nutrin universal
pro ryby žijící u dna a pro případnou dovolenou: TetraWafer, Vitakraft tabs, Fluval multiveggie
pro případné prcky mám v zásobě Hikari firstbites

DOPLŇKOVÉ:
sušené, k mraženým nebo živým nemám důvěru
Dajana dafnie, Prodac tubiflex, TetraDelica červené komáří larvy, TetraDelica krill

Osvětlení:
dvě osvětlovací rampy na dvě zářivky T8, podle značky buď 2850 lm nebo 3200 lm, 36W, 120 cm
podle situace budu používat tři nebo čtyry zářivky
rampy mají nové reflexní fólie

Pozadí: černé

Stojan: skříňka na míru

Topení: Atman 300W

Údržba: dle potřeby

Voda:
vodovodní
vstupní hodnoty:
konduktivita 46,7 - 54,8 mS/m; pH 7,0 - 7,7; alkalita 4,1 mmol/l (tj. 23°N); NH4+ <0,05 mg/l; NO2- <0,010 mg/l; NO3- 3,0 - 12,0 mg/l; Fe <0,02 - 0,20 mg/l; celková tvrdost 2,3 - 2,6 mmol/l (tj. 12,9 - 14,6°N) s výrazně vyšším podílem vápníku oproti hořčíku

Na skupinovém vodovodu Mladá Boleslav se pitná voda nechlóruje díky čerpání a dodávky velmi kvalitní podzemní vody. Tomuto kroku předcházela příprava nezbytných opatření na vodovodní síti a objektech vodovodu pod dohledem Krajské hygienické stanice, Státního zdravotního ústavu a ve spolupráci se společností TZW z Drážďan (Technologické centrum pro vodu) (zdroj VAK Mladá Boleslav).

Po ustálení hodnot vody následně výpočtem určím množství vody, která se bude upravovat tak, aby celková tvrdost klesla na 1,8 mmol/l (tj. 10°N); úprava vody probíhá pomocí iontoměniče s různými výměnnými kationty. Dosud jsem nepoužívala rašelinu, rašelinový, ani olšový výluh, proto bude třeba pravidelného a dostatečně častého měření, kde si nejprve ověřím použitelnost těchto materiálů ke snižování celkové tvrdosti vody. Výpočet pak proběhne na základě sesbíraných dat, po dostatečné době působení různých kombinací těchto přípravků.

Poznámka:
Jedná se o moje první velké akvárium, na spoustu věcí musím přijít a vyzkoušet. Kvůli vyšší tvrdosti jsem zvažovala, jestli se nezbavit cichlidek vyžadujících měkkou vodu a nesáhnout třeba po čichavcích, ale upřímně, to by nebyla Jižní Amerika a takovou anomálii bych nesnesla :D. Takže jsem se rozhodla vyzkoušet různé preparáty na změkčení vody, aby odpadla sice elegantní, ale časově náročná a především vsádková metoda změkčování vody pomocí iontoměniče (popsáno výše).
Podle hodnot vody uvedených výše, i podle složení substrátu od Agra (suma k nalezení v jednom ze článků) nebude třeba čekat měsíc na zajetí akvária, upřímně, bez amoniaku a dusitanů se bakterie nepomnoží, i kdybych čekala půl roku :-P.
Takže plán je takový, že po ustálení hodnot vody (dle hodnot amoniaku a dusitanů), tedy zhruba po dvou dnech od založení, přidám několik živorodek. Potom postupně budou v dalším týdnu přidávány další rybky, až po cca 14 dnech od přidání prvních ryb přijdou na řadu cichlidky. Předpokládám rychlé pomnožení již používaných kultur ve dně a následné zaočkování a pomnožení ve filtru, a to především díky použití starého dna a části staré vody, která se bude postupně ředit vodou čerstvou (postup bude stejný jako při výměně vody ve starém akváriu). Postup se pokusím popsat názorněji v deníku.

EDIT (20.05.2017):
První ryby jsem nakonec přidala hned druhý den po založení, ale nacpala jsem dovnitř všechny dost velké živorodky, nejen dospělé kusy. Vzhledem k tomu se vypouštění ryb protáhlo. Od 02.05. do 15.05. byly přidávány živorodky, 18.05. šly dovnitř tetry, 21.05. jsem přendala otíky a 25.05. cichlidky.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(18)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Složka
celkový pohled

(5)
Složka
dekorace

(1)
Složka
osádka

(5)
Složka
rostliny

(7)
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
05.06.2017
apistogramma cacatuoides
apistogramma cacatuoides
05.06.2017
molly
molly
05.06.2017
molly
molly
05.06.2017
hygrophila
hygrophila
20.05.2017
molly
molly
20.05.2017
tetry žhavé
tetry žhavé
20.05.2017
Ludwigia repens
Ludwigia repens
20.05.2017
rohatec
rohatec
NahoruDeníček
6
6.2017
Provedla jsem velké měření vody, změřila jsem všechno, co se dalo. Dusík je absolutně v normě, to mě těší. Pořád mě trápí vysoké pH, ale budu moci použít fosforečnou kyselinu k jeho snížení, protože fosfor je také nízký. Fosfor se budu snažit udržovat v rozmezí 1,0 - 1,5 mg/l. pH by zároveň nemělo mít tak velké výkyvy, protože alkalita je poměrně vysoká, realita ale samozřejmě může být úplně jiná.
3
6.2017
Náhled
Celou sobotu jsme strávili u akvária. Rozhodla jsem se skutečně vyměnit dno za tmavší, hnědý křemičitý písek velikosti 2 - 4 mm. Vytahali jsme všechny rostliny, vodu jsme přenosili do vany a do všech možných nádob, asi 80 litrů jsme museli vyměnit. Použila jsem odkalenou vodu ze dna pro vypláchnutí nových kamínků (naočkování bakteriemi). Filtr jsem chtěla nechat běžet v kádi u ryb, ale nakonec jsme ho nechali v akvárku a byl dohromady asi tři hodiny vypnutý. Po zpětném napuštění a nasázení rostlin byla voda trochu zakalená, tak nakonec rybky přenocovaly v kádi a zpátky do akvárka jsme je přendali až ráno. Zatím všechno žije, amoniak ani dusitany nejsou měřitelné, navíc hooodně vody zůstalo, takže asi v pohodě.
Napadlo mě přilepšit rybkám komářími larvami. Nachytala jsem je na chatě v kádi na zalévání, před zkrmením jsem je propláchla na hadru vodou z akvária. Žádné změny chování jsem u ryb nezaznamenala, takže jsem si snad dovnitř nenatáhla žádné parazity. Pro pořádek, jsou tam bílé i černé larvy a bílé nitěnky.
Rostliny jsem prostříhala a dosázela, nové jsem přendala z provizorního uložení v malé elementce.
Nakonec jsme polepili spodní část akvárka černou tapetou, šířka 6 cm. Teď není vidět složení dna, takže to opticky tolik neruší.
1
6.2017
Dnes jsme vyzvedli ze skladu akvarista.cz objednané zboží, hlavně 25 kilo hnědých křemičitých kamínků. Vypadají jako flexiobklady a jsou plně inertní. O víkendu to dno skutečně vyměním. smích
26
5.2017
Náhled
Přinesla jsem si hromadu rostlin od drsnake, díky palec Rozdělím je do všech nádrží, valisnerka, limnophila a rotala půjdou do karantény, teď je tam jenom hromada plovouček a dva kousky polyspermy z velké nádrže.
Všichni otíci se v pohodě dožili rána. Je zajímavé je pozorovat, nikdy jsem jich neviděla tolik pohromadě, takže mě nikdy nenapadlo, že je to skutečně hejnová rybka. Rozdělili se na dvě skupinky a plavou po nádrži v hejnech jako tetry. A občas se zastaví na skle smích
Cichlidky zvládly přesun v pohodě. Včera jsem dostala trochu strach, samec sebou najednou začal škubat a rozhazovat kolem sebe kamínky. Nejdřív to vypadalo, jako když zalovil nějaký mimino (těch je tam určitě spousta, zahlédla jsem celkem tři na různých místech, ale bude jich mnohem víc, mamina je třetinová než co byla), ale dělal to dál i když jsem žádný neviděla. Myslela jsem, jestli se mu nezasekl třeba kámen v tlamě. Pak mi zmizel z dohledu a za pět minut přijel zpátky dopředu a už byl v pohodě. A ráno se projížděl po celé délce jako pán. Tak nevim, co to mělo znamenat. Doufám, že nebudeme muset měnit substrát za menší frakci.
Mimochodem, líbilo by se mi víc, kdyby ten substrát byl tmavší. Neumím si vůbec představit, jak bych to v takovém obřím prostoru měnila substrát, ale pořád o tom přemýšlím a možná se do toho vážně pustím. Rozhodně dřív, než tam pustím další ryby.
Při další výměně vody zkusím snížit pH pomocí kyseliny fosforečné. Za užitečné rady děkuji NHKG. Proto si pořídím i test na fosforečnany, abych to zase moc nepředávkovala. Věřím tomu, že bude stačit jen mírně upravovat, do budoucna bude uvnitř i víc rybiček, takže bude i víc CO2 a pH půjde dolu.
25
5.2017
Dnes jsem přivezla otíčky. Mělo jich být patnáct, ale několikrát jsme jich napočítali 16. Šli do karantény. Působí zatím dost živě. Cichlidky šly naopak do velkého. V nádrži jsme zahlédli několik malých živorodek, ale není šance je odtud dostat. Vytáhli jsme jen jednoho, který byl zrovna na hladině.
Taky mi přišly mechy do odchovny, ale budou si muset počkat ještě do zítra v balíku. Otevřeno je jenom do pěti, to jsme nemohli stihnout, takže smůla.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

tinka789 Re
21.5.17 12:25
Díky :-) Zatím tomu nechávám volný průběh, dlouhodobě by to ale bylo neudržitelné. Mohlo by tomu pomoc i přidávání oxidu uhličitého.
NHKG Re
21.5.17 10:27
Tak pro cichlidky je pH 8 asi moc. Budeš to muset srazit. Já používám kyselinu fosforečnou a už jsem to pH stabilizoval na 6,5-7. Řas a sinic jen minimum, ale někdy to podpoří jejich růst.
tinka789 Re
13.5.17 19:56
Nejde mi ani tak o živorodky, ty půjdou pryč až se dozajede filtrace. Já na takovou hodnotu nejsem zvyklá a tak prostě hledám, co mi to může ovlivňovat. A minimálně mě zajímá, co a jak na tu vodu působí a co ne. A ryby nekupuju, přesouvám postupně osádku z teď už zrušené nádrže, chudáci jsou teď v holobytu. Každopádně díky za koment, ty výkyvy jsou u tebe fakt vysoký palec
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/26971-300l