Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Holdegrónův krcálek

 

Prezentace » FotoPecen » Holdegrónův krcálek » Nápověda 

Hlavní fotka



Holdegrónův krcálek

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: FotoPecen   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 21. 5. 2016   Aktualizace: 10. 4. 2019 Změna v seznamu rostlin 
Počet návštěv: 207   Počet palců: 0
Založení: 30. 4. 2016   Stáří: 8 let a 1 měsíc
Objem: 131 litrů   Čistý objem: 98 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 123 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 2 uživatelů
Fotek a videí: 13+0   Komentářů: 5
*     *     *     *


Rozměry: 75 cm x 50 cm x 35 cm

Popis: Holdegrón je letitý pařez, který věrně provází toto akvárium od jeho historicky prvotněpůvodního založení v r.2008.

Biotop: Poklidná mezikontinentální sub/tropická říční zátočina.

CO2: Spoléhám na rybičky. Něco prodejchaj i kytky v noci. A když si budou stěžovat, vypnu jim přes poledne světlo.

Dekorace: Pařez Holdegrón. Kameny z Labe. Řeka je pěkně ohladila a s láskou dovalila z hor až k nám. Já je pěkně popadl a s funěním dovalil domů :-)

Dno: Po nevalných výsledcích s rýžováním písku z koryt českých řek jsem vzal za vděk praným betonářským štěrkem (hrubým, mea culpa) z Hradeckého Hornbachu. V záchvatu akutního ekologického nadšení jsem ho k nám do Dvora přitáhl na manželčině kole - čti bicyklu. Od té doby vím, že těžkotonážní cykloturistika není nic pro moje kolena :-).

Filtrace: Mám. Je to super-extra-speciál model vyvinutý přímo pro takového amatéra jako jsem já. Byl pořízen bez finančního přispění Evropské unie :-(. Já mu říkám „Hrnec“, ti co filtrům rozumí „Eheim 2073“.

Hnojení: Rybičky - za byt a stravu do ekosystému pravidelně přispívají.

Chemie: Ne, ta mi k srdci nikdy nepřirostla.

Krmení: Sušené + okurky, brambory a kopřivy máčené

Osvětlení: Kombinace klasiky v podání osmnáctiwatové zářivky T8 a nastupující LEDmoderny, zde zastoupené 3 „desetiwatovými“ (jedná se samozřejmě o čínské waty, které nelze s těmi našimi vůbec srovnávat ;-) reflektory.
EDIT: v květnu 2017 to čínské LED reflektory postupně zabalily o od té doby svítím jen zářivkami (kombinace 1x T8 a 3x pidi kompaktní takzvané zuřivky)

Pozadí: Tapeta černá jako noc.

Stojan: Notně vyztužená, kdysi kuchyňsko-dřezová skříňka zděděná po bývalém majiteli našeho bytu.

Topení: Netopím. Teplota se stabilně drží v rozmezí 20-22°C, během letních pařáků atakuje 26°C.
EDIT: 13.3.2019 začala i v Holdegrónově krcálku topná sezóna. S ohledem na plánovanou novou rybí osádku jsem technický park AQ doplnil o 50W topítko. Po výborných zkušennostech s hrncofiltrem od Eheimu je i tenhle výkřik techniky od nich (pro akvaristy prahnoucí po technických podrobnostech doplňuji, že se jedná o Eheim Thermocontrol 50 W).

Údržba: Prováděna. Podrobnosti občas strkám do deníku. Mým ideálem je postupný převod na autonomní, téměř samoudržovací režim.

Voda: Poctivá vodovodní Dvorská. Žádnej osmotickej aušus nebo tak něco.

Vzduchování: Nemám, i když jsem ho vždycky chtěl.

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(12)
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Složka
Akvárium

(6)
Složka
Rybky, rybičky

(1)
Složka
Mech labský :-)

(5)
Fotky z reprezentativní složky: Akvárium
15.10.2016
Stav k 15.10.2016
Stav k 15.10.2016
21.05.2016
33 dní po založení
33 dní po založení
21.05.2016
33 dní po založení
33 dní po založení
21.05.2016
33 dní po založení
33 dní po založení
21.05.2016
33 dní po založení
33 dní po založení
21.05.2016
33 dní po založení
33 dní po založení
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
11.05.2017
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 5
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 5
11.05.2017
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 4
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 4
11.05.2017
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 3
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 3
11.05.2017
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 2
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 2
11.05.2017
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 1
Mech labský (stále ještě botanicky neurčený) - 1
25.11.2016
Pancéřníčci testují novou rochňárnu
Pancéřníčci testují novou rochňárnu
NahoruDeníček
8
4.2019
Dnes jsem od kolegyně z práce dostal přehršel nového bejlí. Hned bylo zasazeno a akvárium je opět trochu jiné a samozřejmě krásnější :-).
Holdegrónův krcálek přivítal několik nádherných exemplářů:
- Cryptocoryne affinis - působiště nalezly u výstupní rampy filtru, kde vystřídaly Cryptocoryne wendtii 'Tropica'
- zatím blíže neurčený druh zákrutichy - na zkoušku byla zasazena dozadu za Holdegróna
- zatím blíže neurčený anubis - obsadil čestné místo před teráskou napravo od Holdegrónu.
Jako bonus navíc jsem zatím volně do vody pohodil pár snítek blíže neurčeného mechu. Ještě nevím, co s ním udělám a jestli si ho ponechán.
Akvárium naopak opustila Vallisneria nana - od svého posledného přesazení zkomírala a mizela před očima. Škoda jí. Jako jedna z mála vytváří opravdu trávovitý porost.
Hemianthus micranthemoides jsem vytahal z jejího stanoviště vlevo od Holdegrónu. Přestože byla během dne na poměry mého akvária až luxusně přisvětlována sluncem, evidentně jí to nestačilo. Zatím ji tedy ponechávám jako volně plovoucí a časem se rozhodnu co s ní.
Budovatelské zásahy Bohužel svým životem zaplatila jedna tetra červená, škoda jí.

Tetry se po ukončení zahradnických operací úplně rozdivočely. Začaly se vzájemně divoce honit po akváriu. Trochu je zklidnilo až večerní krmení. Ancík je stále oprsklejší a už se vůbec nestydí cpát se granulkami a jinými mňamkami spolu s tetrami. Těm se to sice občas nelíbí, jenže na ancíka jsou krátké.
27
3.2019
Nevydržel jsem a z naší oblíbené akvaristiky v pondělí přinesl 16ti hlavé hejno Teter červených. Jsou roztomilé a v Holdegrónově krcálku se jim evidentně líbí. Nestydí se, neschovávají, zastínění nevyhledávají, s oblibou se cachtají v proudu vody z externího filtru - obzvláště pokud je zároveň sepnuté topení. To si potom užívají welnes rochtání all-inclusiv smích.
Ancík se po jejich vypuštění přestal stydět a pustil se do čištění skel i pařezu.
Pro jistotu měním v akváriu 15L vody denně i když to asi není potřeba.
23
3.2019
Po dlouhé době vpuštěna do akvária nová ryba – Ancistrus sp., čili Krunýřovec sp.. Po vpuštění se dle předpokladů kamsi zašil a není vůbec vidět. Snad se mu u nás bude líbit.
PS: při nákupu si chudák užil své – při vysypávání ze síťky přepadl na zem a ne do sáčku. Chvíli jsme ho naháněli, kusem papíru opatrně nabírali a nakonec ho do pytlíku úspěšně dostali :-). Spolu s Ancistrus(em) jsme přibrali pár plovouček (měly by posloužit k zastínění akvária a tím i lepší životní pohodě plánovaných Teter červených) a jak jsme doma zjistili i nějaké nechtěné potvůrky - takové vlnící se nitky (že by Grindal?). Raději jsme je při přendávání rybky do akvária sofistikovaně eliminovali.
Ancíkovi přejeme v naší nádrži dlouhý a spokojený život.
16
3.2019
Koncem loňského roku opustil Holdegrónův krcálek poslední pancéřníček. Akvárium poté nějaký čas fungovalo jako rostlino-šneková nádrž. Jenže, přestože mám kytky rád, tohle ono nebylo. Počátkem března jsem si při pozorování akvária uvědomil, že si do něho autosugestivně promítám alespoň rybí stíny. Na tuhle idiocii existuje jediný lék. Bingo, tušíte správně - nové rybičky ;-).
Před jejich pořízením jsem trochu překuchal rostlinstvo:
Téměř kompletně jsem odstranil mech labský říční a Hemianthus micranthemoides. Ze svého místa na pařezu Holdegrónu se furt rozlézaly a stínily ostatním - nad téměř polovinou akvária vytvořily hustou, světlu naprosto nepropustnou deku, pod kterou nic nerostlo. Postupem času se H. micranthemoides díky svému vyvýšenému stanovišti vyprofilovalo jako víceméně emerzní a to se křížilo s mými původními záměry s touhle půvabnou rostlinkou. Pár snítek jsem z nostalgie nechal plavat po hladině a dodatečně je na zkoušku vrznul do uvolněné plochy dna vlevo od Holdegrónu – od jara do podzimu je tam přisvětlována sluncem z okna, takže by se mu na novém stanovišti mohlo líbit.
Silně jsem zredukoval porost Vallisneria nana. Poslední dobou se trápila ve stínu H. micranthemoides, chřadla a chřadla. Uvidím, jestli se po provedených změnách zbráborá.
Regulaci neušel ani Anubias barteri 'Coffeefolia', který se nehorázně cpal k přednímu sklu a díky své poloze zachycoval spoustu brajglu neseného proudem vody od filtru. Za ta léta z původní skromné rostlinky vyrostl mohutný, obtížně čistitelný trs. Jeden jeho odříznutý aplégr jsem přitloukl ze strany na Holdegrón, zbytek věnoval do spřízněného farního akvária.
Cryptocoryne wendtii 'Tropica' postupem času zcela ovládla pravou polovinu akvária. Trochu jsem ji probral a 2 rostlinky umístil na levou stranu nádrže k vyústění rampy vnějšího filtru.
Ze seznamu obyvatel jsem po důkladné revizy zadní části akvária vyškrtnul Eleocharis vivipara a Vallisneria spiralis (neustály zastínění a konkurenční tlak kryptošek). Kupodivu přežila, byť v jediném exempláři, Sagittaria platyphylla. Na ní se asi nejvíce podepsalo zastínění od H. Micranthemoides.

Po vyřešení rostlinek jsem Holdegrónův krcálek obdaroval 50W topítkem. Během cca 24 hodin vyhřálo akvárium z původních (nedotápěných) 20°C na 25°C a tuhle teplotu bez problémů udržuje. V následujících dnech ho trochu zkoriguji – mým cílem je s ohledem na plánovanou novou rybí osádku (Tetra červená + Ancistrus sp.) teplota 23-24°C.
1
10.2018
Pancéřníčkům se nadále daří. Z rostlin v akváriu pomalu nabývá dominantního postavení Cryptocoryne wendtii 'Tropica' a kupodivu i Anubias barteri 'Coffeefolia'.
Aplikaci jedlé sody jsem ukončil. Ukázalo se totiž, že limitujícím faktorem pro Vallisneria nana byl nedostatek světla. Pomohla redukce porostu Micranthemum micranthemoides a mechu labského říčního.
Je zajímavé pozorovat sukcesi v téměř (no já vím, mám tam filtr a občas doleju vodu) bezzásahovém akváriu.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

FotoPecen Re
13.8.17 21:24
Díky za pochvalu nádrže pivo
tramtra Re
12.8.17 23:10
Moc příjemná akvalabuž palec
FotoPecen Re
23.5.16 17:31
Díky za radu, večer ho zkusím rozsadit ahoj .
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/25302-holdegronuv-krcalek