Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Akvárium v koupelně

 

Prezentace » JirkaŠčobák » Akvárium v koupelně » Nápověda 

Hlavní fotka



Akvárium v koupelně

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: JirkaŠčobák   Kategorie: Krevetkárium
Zapsáno: 22. 4. 2016   Aktualizace: 31. 5. 2023 Nové fotografie 
Počet návštěv: 2250   Počet palců: 0
Založení: 1. 1. 2003   Stáří: 21 let a 2 měsíce
Objem: 32 litrů   Čistý objem: 27 litrů
Velikost: malá akvária   Oblíbenost: 10 uživatelů
Fotek a videí: 124+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 40 cm x 20 cm x 40 cm

Popis: Stále solidně zařasené akvárium (připravoval jsem řasy pro krevetky a přehnal to), ale už méně, než dřív. Echinodorus v něm roste déle, než 20 let. V minulosti zde byly různé ryby, africké labyrintky, ráčci CPO. Testoval jsem Caridina caerulea (Blue Leg Poso) ze Sulawesi. Vyměnil jsem kvůli nim většinu vody za destilovanou s minerály Sulawesi 8.5. Namnožily se hodně, ale po víc, než půl roce se populace zmenšila a po dalším půlroce jsem zbylé krevetky věnoval a akvárium zas předělal na normální vodu (echinodorus se extrémně zmenšil). Přes rok tu byly divoké živorodky Xenophallus umbratilis. Před vánocemi 2022 jsem sem dal tři páry Xiphophorus xiphidium Var. “Rio Purification”.

CO2: Žádné.

Dno: Směs štěrků, silná vrstva detritu.

Filtrace: Žádná.

Chemie: Žádná.

Krmení: Řasy a detrit.

Osvětlení: Dvě malé žárovky, žádné krycí sklo.

Topení: Stabilně 23-24 koupelnových stupňů.

Poznámka: Byla zde trocha Micranthemum micranthemoides. Víceméně rostla. Zaniklo. Nedá se říci, že ji CPO vyloženě sežrali - prostě po ní lezli tak dlouho, až se jí to přestalo líbit.
Taky jsem tu zkoušel odchovávat pár kusů potěru živorodek - utěšeně rostl, ale pak jsem v noci našel jednoho CPO s potěrem v hubě. Nepustil, ani když jsem do něj strkal. Měsíc, dva zde spokojeně vegetila samička elegansky, kterou jsem po čase vykrmenou strčil k ostatním eleganskám. Pak jsem zkusil to samé se samičkou přebytečné formosky, ale vydržela pár dní, než zmizela (raci zřejmě v noci sežrali). Nějakou dobu bez ryb. Skifie vypadaly, že přežijí, ale zbyl mi jeden sameček. Asi to nechám krevetkám.

NahoruSložky fotek
NahoruDeníček
25
4.2023
11 kusů potěru vyexpedováno včera pro Petera Krivošeka do Ružomberka. Ryby dorazily v pořádku.
17
4.2023
7 kusů potěru X. xiphidium vyexpedováno Jozefovi Heleninovi a 14 Zdenkovi Pichlíkovi.
Vytáhnut ještě jeden živorodý aponogeton. Jeden zůstává.
14
4.2023
Rostliny rostly poslední týdny tak mohutně, že se už v stávajícím složení do akvária nevejdou (echinodorus dosáhl hladiny). Protože v mé FB skupině padla poznámka, že živorodý aponogeton, který mi bujel s ním, je dost rarita, rozhodl jsem se ho přestěhovat a udělat mu samostatnou rezervaci. Pár kusů jsem zde ještě pro jistotu nechal a zbytek nasázel do nově upgradovaného Akvária pod pracovním stolem II.

Do galerie jsem dal aktuální vzhled těsně po bagrování aponogetonu a výměnách vody. Doufám, že ryby přežijí.
Měnil jsem 25 % vody odpoledne a 10 % teď večer po bagrování. Doufám, že jsem nic nepřehnal.

Vodu i detrit odsud jsem dal do Akvária pod pracovním stolem II.

P.S. Mimochodem, koukám se zde na starší fotky a uvědomuji si, že to živorodému aponogetonu trvalo víc, než 3 roky, než začal bujet. Viz fotka z ledna 2020 - vlevo dole už tehdy byla jedna rostlinka. Ale mrňavá.
18
3.2023
Akvárium se stále zaplňuje, dorůstající potěr má fajn kulatá bříška.
Řasy bublinkují - je to solidně přesycené kyslíkem (dnes jsem koukl na časovač a uvědomil si, že svítím asi 16 hodin v kuse).
Všimněte si Najas horrida, co se tahá pod hladinou - je silně zařasený, ale za poslední 3 měsíce se její objem znásobil.
www.facebook.com/…

P.S. Pro živorodý aponogeton uvažuji, že udělám samostatnou nádrž.
11
3.2023
Xiphophorus xiphidium Var. “Rio Purification” zde prosperují a množí se. Jeden pár jsem dal jako ilustrační obrázek k článku o krmení ryb - blog.sme.sk/…


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Planorbella Re
8.10.19 16:37
Tím ovocem jsem myslel ovocné stromy jen abys jim nekrájel trnky. Špatně jsem se vyjádřil.
Ale možná uvidíš, že nebudeš muset vůbec přikrmovat a porostou rychle. Hlavně jde o ty řasové porosty na kůře větví. Tito plži žijí v na různé biofilmy bohatých nádržích a kanálech a je to s nimi v ohledu krmení stejné jako u bahenek, bahnivek (ty teď množím) a dalšími stavbou těla podobnými druhy. Sám si můžeš všimnout, že nemá od bahenky pruhované daleko.
JirkaŠčobák Re
8.10.19 15:39
Děkuju moc za tipy!
Planorbella Re
8.10.19 15:31
Přikrmení zeleným zákalem určitě není špatný nápad, zároveň jim poskytni velké množství potravy pro zdárný růst ulity. Já krmím tak, že sloupnu kůru ze stromů (asi borku) a opláchnu a dám do akvária, nejlepší je lípa dub a nebo ovoce (hlavně trnka) listí je taky dobré.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/25126-akvarium-v-koupelne