Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Živá dekorace

 

Prezentace » Stene3 » Živá dekorace » Nápověda 

Hlavní fotka



Živá dekorace

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Stene3   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 27. 6. 2015   Aktualizace: 13. 5. 2018 Změna v měření 
Počet návštěv: 96   Počet palců: 0
Založení: 15. 1. 2013   Stáří: 11 let a 4 měsíce
Objem: 145 litrů   Čistý objem: 120 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 12+0   Komentářů: 5
*     *     *     *


Rozměry: 81 cm x 36 cm x 50 cm

Popis: Po téměř 2 letech se tomu opět věnuji více. Do teď si akvárko žilo vlastním životem - minimum řas, rostliny rostly, rybám se dařilo, spokojenost. Po delší době jsem chtěl udělat pár změn a tak jsem přidal nový dekorační kořen. A hlavně Eleocharis - rád bych travnatý koberec :-)

CO2: CO2 jsem začal používat od 1.5.2015. Používám láhev od mléka s kvasnicemi. Kontrolu provádím pomocí dropcheckeru. Od 2.6.2016 používám skleněný difuzor s počitadlem bublinek. Od 17.4. používám 50mm difuzor (předchozí menší nestíhal rozpouštět a vytvářel při přetlaku zbytečně velké bubliny.

Dekorace: Silnější 20cm kmen, menší kmínek s větvemi, kamenná jeskyně, a několik lávových kamenů.

Filtrace: Externí filtr Eheim Ecco Pro 2036, 750 l/hod.

Hnojení: Easy Life Profito (10 ml/ 14 dní), Easy Life Fosfo + Nitro (zatím nepoužívám, jen pro případ vyčerpání látek rostlinami).

Chemie: Dříve jsem používal chemii na úpravu vody od Tetra, a podobné přípravky. Teď už nic.

Krmení: Vločky, granulky, 1x měsíčně mražené nítěnky. Taková ta klasika.

Osvětlení: Konečně upgrade na LED juwel - vyměnil jsem standartní původní kryt s 2xT5 za nový oficiální HeliaLux 28W, který tam padne jak ulitý. Tak uvidíme, jak se osvědčí - světelné spektrum mi přijde zatím přirozenější.

Stojan: Skříňka juwel pro akvarium Rio 125.

Topení: Topítko bylo součástí akvária Juwel, nicméně jej nepoužívám - teplota se drží i v zimě na rozumné hodnotě.

Údržba: 1x za 14 dní hnojení
1x za týden výměna obsahu co2 lahve
1x za 7 dní výměna 1/3 vody
1x za 3 týdny prostřih rostlin (dříve jsem neprováděl, rostlinám se u mě nikdy moc nedařilo, od počátku používání co2 se to zlepšilo, a i nadále na zlepšování pracuji)

Voda: Pražská :-)

Vzduchování: Nepoužívám...

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(11)
Složka
Ostatní

(11)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
27.04.2018
17.04.2018
08.06.2016
17.04.2018
03.06.2016
03.06.2016
03.06.2016
03.06.2016
Anubias je sice pokrytý řasou, ale konečně kvete. Vidět je i fotosyntéza :-)
Anubias je sice pokrytý řasou, ale konečně kvete. Vidět je i fotosyntéza :-)
NahoruDeníček
27
4.2018
Po posledním zásahu se nám opět rozjela sinice. Trpělivě sundávám ze všech listů a zkouším experimentovat s osvětlením/no3. Nicméně i tak jsem spokojený, nové rostliny se po 20 dnech uchytily - Limnophila i Hygrophila už vyplnily výšku akvária a odspodu se postupně rozrůstají, Eleocharis postupně dává výhonky a pokrývá štěrk v přední části akvária (na koberec se fakt těším, doufáým, že to vyjde), pouze rotala se rozjíždí pomaleji a začíná být vzadu ve stínu. Uvidíme za týden :-)
17
4.2018
Tak konečně jsem se tomu začal opěn trošku věnovat. Teď si to 2 roky žilo vlastním životem, vše kvetlo, rostlo, žilo, až na řasy. A ačkoliv se říká, že se nemá sahat na něco, co funguje, porušil jsem to. Rozhodl jsem pro dekorační změny, a přidání několika rostlin, a většího difuzoru. Stejně tak jsem přešel z 1 pet lahve na 2 - reakce je mnohem stabilnější.

Počkám, jak se vše uchytí a rád bych dokoupil nové osazenstvo - po těch 2 letech to bohužel lehce prořídlo :(
6
6.2016
Včera jsem naměřil zase o dost vyšší koncentraci dusičnanů (vystoupalo to až téměř ke 100 mg/l) - a to i přesto, že jsem měnil 1/3 vody minulý čtvrtek. Prvně jsem usoudil, že jsou moje rybičky asi pěkná prasátka. Když jsem kouknul do filtru, došlo mi, že to prasátko jsem spíš já. Nějak jsem ho poslední dobou zapomínal čistit a zaměřil se jen na vnitřek. A výsledek? Naprosto rezavá, neprůhledná voda, do které bych se štítil v létě vlézt :-) Ale dobrý, vyčištěno, rovnou jsem vyměnil i trošku vody a uvidíme koncem týdne, co naměříme. Nicméně už teď je vidět, že filtr tlačí vodu silnějším proudem.

A dneska mi konečně dorazilo pár nových věcí: jemnější substrát, který zkombinuji se současným, a roztřikovací rampy k filtru - na druhé straně akvária, než je vyústění z filtru, není vůbec žádnej proud. Takže sinice se drží prakticky jen tam. A kytkám se tam daří taky podstatně hůře. Takže uvidíme, jak to bude vypadat po dnešních úpravách :-)
3
6.2016
Poslední dobou jsem se akvárku moc nevěnoval. O to horší bylo zjištění, že se mi tam usadila potvora sinice. A ne zrovna v malé míře. Následovalo tak důkladné odkalení dna, výměna velké části voda a důkladné očištění skel, techniky a rostlin od nánosů sinice.

Od té doby se objevuje v menší míře, ale pořád tam je :-). Už jen pravidelně narušuji její strukturu a snažím se více podpořit růst rostlin - navýšil jsem koncentraci co2 a snažím se udržet stabilní hodnoty - třeba se ztratí přirozenou cestou.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Jája Re
8.6.16 20:22
Pokud to jde, tak je lepší hnojit pravidelně každý den trochu. Když do AQ šoupneš jednorázově větší dávku hnojiva, tak to jednak rostlinám vůbec nemusí vydržet celou tu dobu, takže ze začátku žerou jako o život a ke konci nemají co do huby (tak nějak obrazně řečeno), a za druhé jim to vůbec nemusí vyhovovat (i rybám) z toho důvodu, že do AQ najednou nacpeš moc chemie. Např. kryptošky celkem promptně dokážou z toho důvodu shodit listy (vlastní zkušenost). Se řasami si hlavu nedělej, do AQ patří. Pokud je nemáš po celém AQ, tak se nic neděje. Můžu tě uklidnit, já jich mám v AQ daleko víc. :-) Prostě se kvůli tomu nepo... Někdy mám takový pocit, že se dnes razí heslo, že nejlepší je sterilní AQ, a kdo ho takové nemá, tak to dělá blbě. Pokud rostliny prospívají, dobře rostou, nestrádají, ryby jsou zdravé, naměřené hodnoty jsou celkem OK, tak bych se s tím nestresovala. 25-30mg je OK - je to i běžná pražská hodnota.
Stene3 Re
8.6.16 17:58
Jani, děkuji za komentář, i za fotku ;-) Ten substrát jsem vzal zatím spíše na zkoušku - měl jsem tak nějak pocit, že nedopřávám rostlinám to pravé, protože říční dno mám také odjakživa, a rostlinám se opravdu u mě nikdy nedařilo. Takže za současný stav jsem moc rád - dostal jsem se dál, než kdykoliv před tím - ten kvetoucí Anubias mi dělá opravdu radost. Ale možná jsem to nákupem nového substrátu uspěchal - spíš jsem chtěl mít klid na duši a možná k tomu přispěla i touha vyzkoušet něco nového. Tak ještě uvidím, jestli se do toho o víkendu pustím, nebo ho zpracuji jinak na zahradě. Testy by měly být bohužel v pořádku - už mi to taky nedalo a zkoušel jsem kombinaci testovacího proužku, no3 testu od Tetra i Sera, a výsledek prakticky plus mínus totožný. Ale před chvílí jsem udělal finální test po pondělním čištění filtru, a zdá se, že to pomohlo nejvíce - dnešní hodnota 25-30mg mě mile překvapila. Ještě zkusím prověřit pražskou vodu - sám jsem zvědavý, jaké hodnoty naměřím.

Jinak ještě k údržbě - právě kvůli vysokým hodnotám NO3 odkaluji převážně hloubkově - prakticky až na spodní sklo :-) Až tenhle týden odebírám povrchově, kdy už je substrát víceméně čístý (ještě aby ne, teď jsem ho týden odkaloval prakticky obden). A k tomu hnojení - už jsem to navýšil na 1x týdně, jak je doporučeno v dávkování Profita. Takže myslíš, že je lepší rozložit tuto týdenní dávku na více dnů a zajistit tak rostlinám pravidelný, prakticky denní, příjem? Zní to rozumně, ale ještě jsem to takhle často nezkoušel. Hlavně bych chtěl přidat rostliny - potřebuji přidat více druhů, takže začnu těmi rychle rostoucími, ať se nemusím obávat řas.
rossolio Re
5.6.16 19:33
palec potlesk
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/23317-ziva-dekorace